nicole007 22.10.06, 19:49 Co sądzicie o książkach pani J.K. Rowling pt. Harry Potter?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gamblerka Re: Harry Potter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 20:03 lubię 1 i 2 częsć,. Od trzeciej atmosfera robi się gęsta, trup ściele się coraz liczniej i generalnie zastanawiam się, czy powinny to czytać dzieci... iem od dzieci właśnie, ze niektóre z nich, choc wczesniejsze częsci uwielbiają, to 5 i 6, na przykład, wspominają z pewną niechęcią...Że zbyt mroczne i ponure momentami... co nie zmienia faktu, ze HP to swoisty fenomen:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Re: Harry Potter 23.10.06, 12:28 Te dalsze części robią się zbyt mroczne i ciężkostrawne, bo autorce zabrakło fantazji na bezkonfliktowy idealny czarodziejski świat i wpadła w pułapkę normalnego życia. To, co opisuje o walkach w ministerstwie i pomiędzy różnymi ważnymi figurami dokładnie odpowiada naszemu normalnemu życiu. Dlatego jest ciężkostrawne. Niestety, muszę się dowiedzieć, co dalej. I koniec. Pewnie inni też z tego powodu czytają. Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Harry Potter 23.10.06, 12:10 Nic nie sądzę. Nieoficjalnie mogę tylko powiedzieć, że pierwszy tom tej serii (gdy go pierwszy raz czytałem) był tak sugestywny, że "normalnie szok". Poza tym szeptem mogę dodać, że na naszych oczach tworzy się historia literatury. Tylko ćś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamblerka Re: Harry Potter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:15 :D dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Harry Potter IP: *.acn.waw.pl 23.10.06, 12:15 Średnie książki rozrywkowe. Ani złe, ani naprawdę dobre. Dzieciom i młodzieży się podobają, więc to najwyraźniej udana literatura dziecięco-młodzieżowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Harry Potter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 13:46 Do młodzieży już chyba cieżko mnie zaliczyć, a mimo to - podoba mi się ta seria. Nie powiem, żeby to był fenomen, coś absolutnie rewelacyjnego, ale mimo wszystko - jest dobre. I nie zgodzę się z powyższymi twierdzeniami jakoby tylko pierwsz części były "lekkostrawne". Osobiście najbardziej lubię chyba właśnie "Zakon Feniksa" - a wiec część "ciężkostrawną". Podrawiam cieplutko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB Re: Harry Potter IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 14:00 ja też lubię 5. i 6. część, ale to pewnie właśnie dlatego, że "do młodzieży juz chyba ciężko mnie zaliczyć". dzieci/mołodzież powinny dostawać jeden tom HP co roku, aby być w wieku Harrego w trakcie czytania. Wtedy efekt jest w porządku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Harry Potter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 11:59 Racja :) Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly04 Harry Potter u doradcy zawodowego ? 24.10.06, 11:25 witam was serdecznie, bardzo prosze o pomoc fanow ksiazki Harry Potter - czy to prawda, ze w jednej z ksiazek jest opisana wizyta Harrego u doradcy zawodowego ? z gory dziekuje za Wasza pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarolinkaa Re: Harry Potter u doradcy zawodowego ? 24.10.06, 11:34 tak, to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly04 Re: Harry Potter u doradcy zawodowego ? 24.10.06, 12:41 a czy moge prosic o wskazanie w ktorej czesci...? czy jest to obszerny fragment...? dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nimbus2000 Re: Harry Potter u doradcy zawodowego ? IP: *.biotronik.org 24.10.06, 13:58 W 4 (czara ognia)lub 5 (zakon feniksa) czesci. W tym czasie, kiedy maja egzaminy. W zaleznosci od stopni z roznych przedmiotow moga wybrac swoj "pozniejszy zawod". Harry pragnie zostac aurorem (jak syriusz black), ale nie wie, czy jego wyniki w nauce wystarcza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Harry Potter u doradcy zawodowego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 15:34 To chyba jest w Zakonei feniksa. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Harry Potter u doradcy zawodowego ? 25.10.06, 17:39 Tak, w Zakonie Feniksa. 'Doradca zawodowym' jest profesor McGonagall. Fragment jest dosc obszerny i opisuje awanture miedzy doradzajaca Harry'emu profesor McGonagall a asystujaca jej szkolna inkwizytor, Dolores Umbridge, ktora wyraznie cos Harry'ego nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Harry Potter u doradcy zawodowego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 11:56 NAwet wiecej niz wyraźnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly04 Re: Harry Potter u doradcy zawodowego ? 26.10.06, 15:36 bardzo Wam dziekuje za pomoc :-) pozdrawiam Was serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: Harry Potter 25.10.06, 22:56 Doczytałem do 3 czy 4 odcinka. W tym ostatnim, który czytałem, zaczęło się robić strasznie nudno. Zgrabnie napisane ale... ile można? Odpowiedz Link Zgłoś