lablafox 23.10.03, 19:30 To już 3 edycja tego wątku . Dzisiaj pada śnieg w wielu miejscach w Polsce, zimno , temperatury minusowe. Lx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammaja Re: Dzisiaj - III 23.10.03, 21:30 Na zewnatrz - 1 ,w nocy ok -7 ,brrrr.Ale potem wroci zlota jesien,tylko juz nie bedzie taka zlota.Wszystkie pelargonie powedrowaly z tarasu do domu. I znowu problem jak je przechowac przez zime.Nie mam zimnej i ciemnej piwnicy .Macie jakies doawiadczenia z pelargoniami.Szkoda ich,bo przepieknie kwitly do tej pory, Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - III 23.10.03, 21:41 Nie musi być zimna i ciemna .Ja przechowywałam pelargonie na parapetach okien.Z tym ,że robiłam sadzonki tzn. ułamywałam kawałki ze starych . Wtykałam w ziemię , podlewałam ochoczo do końca grudnia , potem trochę przesuszałam i podlewanie znów od III , rosły pięknie i kwitły też .Teraz nie chce mi się przez cały sezon zimowy mieć zapchane parapety więc kupuje co wiosnę. Lx Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 23.10.03, 22:17 Ja tez,ale te ostatnie mialy taki piekny kolor,ze sprobuje je przetrzymac."Aplegry" zawsze robilam na wiosne .Moze zrobie teraz? Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - III 23.10.03, 22:38 Przypomniałaś mi słowo ,o którym myślałam ,że nie istnieje już w języku potocznym "aplegry", tego słowa używała moja babcia .Dzięki Lx Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 24.10.03, 03:01 Bo nie wiem czy istnieje w jezyku potocznym.Ale tez nalezy do "tajemniczych"slow zapamietanych w dziecinstwie.... Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 24.10.03, 09:04 Hej wszystkim. Dziś usłyszałam, że najmroźniejszym miastem w Polsce jest Łódź... słupek rtęci wskazywał -9 stopni. Nie pomogło mi wczorajsze pływanie. Widocznie "bolenie" musi zawsze wykorzystać swój czas. Każdy ruch wcześniej przemyśluję a pożytku ze mnie żadnego. Przynajmniej słońca u nas ....pod dostatkiem. Odpowiedz Link
syla63 Re: Dzisiaj - III 24.10.03, 09:45 Pod Warszawą, na drugim piętrz, o godz. 6.20 było -7. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 24.10.03, 10:35 Witam,pada anemiczny sniezek ijest -1 stopien,a odczuwa sie syberyjski ziab-bo jest wilgotno,brrrrrrr!!!!!Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
glodn-y Re: Dzisiaj - III O! rany. 25.10.03, 17:19 Czy naprawdę nie można zostawić Was ,na głupie trzy dni, abyście sobie oczu nie powydraoywali? Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Dzisiaj - III 24.10.03, 11:05 Ewelino, może zastosuj inny sposób na rozgonienie bólu. Po prostu wyleż go a nie dodatkowo się forsujesz. Życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności. Z drugiej strony jak boli, to oznacza, że człowiek jeszcze żyje ))) Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Dzisiaj - III 24.10.03, 11:10 Możecie pozazdrościć. Piękna, słoneczna pogoda, na termometrze 21 stopni)) Już wyjaśniam. Drugie piętro i termometr w słońcu)), ale miło popatrzeć, że takie letnie ciepałko, oczywiście bez wychodzenia z domu ))) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III 24.10.03, 16:23 Witajcie. Rano w Szczecinie były minus 4 st. W południe wyszło słońce, ale znów nadciągają chmury. Mój internet (o dziwo) działa. Zobaczymy jak długo to potrwa. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 25.10.03, 08:57 Witam w tym cudownym, prześlicznie oświetlonym, jaskrawosłonecznym poranku. Mrozek daje wspaniały masażyk swoimi delikatnymi ukłuciami szpileczek w ciało. Moje torturowe nerwobóle w plecach są tyćko "mniejsze", niestety ... wciąż po wątkach forumowych chodzę z poduchą elektryczną. Życzę dobrego nastroju jaki powinien towarzyszyć w weekend. Ewa Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 25.10.03, 16:39 Pogoda jest dzisiaj lagodna,mila do spacerow.Nie ma wiatru,od czasu do czasu wieci slonce i troche pada.Niestety liscie juz spadaja czyniac drzewa lysymi.. To na tyle o pogodzie,zdaje sie,ze to jedyny temat,przy ktorym nikt sie na nikogo nie obraza,hi,hi.Ew zycze mniej bolu..sobie tez wyniesienia sie bolu glowy.Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 26.10.03, 09:46 Jest piekny,sloneczny choc chlodny dzien.Niebo niebieskie a topole,widoczne z mojego okna jeszce zielone,ale juz kontrastuja z ciemnozielonymi swierkami.... ML Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - III 26.10.03, 10:14 Dzisiaj w Poznaniu +5 , ale pochmurno. Całą noc wiało dość mocno i padało. "Moje" topole już są , od dziś golusieńkie. Pozdrawiam Lx Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 26.10.03, 11:19 W Warszawie i okolicach cieplej, ale za to pochumurno. W nocy wiało. Na brzózkach jeszcze się liście trzymają. Natomiast kilka dni temu orzech włoski wowołał szok .... w ciągu jednoj mroźnej nocy zrobił się goluteńki. Na szczęście, na mojej działce mam mnóstwo iglaków, które zimą są również zielone. ))) Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 26.10.03, 12:46 Wiesz Ewelinko,to samo z jednym moim orzechem - zrzucil wszystko , a drugi nie. Zastanawilismy sie czemu.Moze dlatego ze rosnie w miejscu bardziej oslonietym.Orzechy wykladamy dla wiewiorek.W ciagu 2 dni zabraly 20 orzechow z dachu altanki. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 26.10.03, 13:08 Orzechy są bardzo wraźliwe na przymrozki. W zeszłym roku miałam dwa duże kosze orzechów z 2-ch drzew. Niestety w tym roku tylko wiewiórki zdążyły zrobić sobie zapasy na zimę. Dla mnie zostało parę pustych skorupek )) Od jakiegoś czasu świeci słoneczko. Dziś idę do Bąbli na "rewizytę". Mam nadzieję, że poprawią mi nastrój i uda mi się nie syczeć i stękać z bólu. Dzieciarnia moja nie zaraziła się jeszcze nocnymi tematami Polaków. )) Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 26.10.03, 13:19 uuuuuuuu Zaczął padać grad. Sprawdza się powiedzenie >>nigdy nie chwal pogody z rana, jak mężczyzny za życia<< ))) Chyba.... czegoś nie pokręciłam. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 26.10.03, 13:46 Pogoda jest bajeczna!!!!Sloneczko dogrzewa,widzialam dopiero co rozkwitle nasturcje na dzialkach...cuda sie wiec zdarzaja! Dwa razy towarzyszylam sforce w bezkrwawych lowach-ganianie krolikow po miedzach,polach,trawnikach etc.Te uszate cudenka sa jednak bardzo inteligentne.Zawsze im sie udaje "wywiesc psy w pole"!!!A potem kicaja pod konarami lezacych drzew i naigrawaja sie z nich.Duzo jest mlodziutkich egzemplarzy,maja co jesc bo trawniki sa caly rok porosniete bujna trawa.Pozdrawiam pozytywnie. ml P.S.I tutaj padal grad,ale dwa dni temu-teraz "poszedl" do Was Odpowiedz Link
wedrowiec2 Do ML 26.10.03, 14:45 Dziś, na kanale Discovery obejrzałam film o Amsterdamie. Piękne miasto, kanały z mieszkalnymi barkami, parki, uliczki. Oglądałam go w towarzystwie m.in. mojego taty, który dość dobrze zna Amsterdam, więc słuchałam z podwójnym komentarzem. ML - wprawdzie wypatrywałm drobnej, szczupłej osóbki, ale nikt nie wyglądał jak uczestnik naszego Forum) Pozdrawiam Odpowiedz Link
marialudwika Re: Do ML 26.10.03, 15:07 Witaj Wedrowcze!!Myslam wlasnie o Tobie bo zamierzalam cod dopisac do watku "Witaj herbatko".Jednak telepatia ISTNIEJE!!!Swiecie w to wierze.Wiem,ze ryzykuje nazwanie mnie "zabobonna baba". A co do mojej drobej osobki..schowalam sie przed kamera abyscie mnie nie rozpoznali,hi,hi!!! Szkoda,ze przegapilam ten program,ale moze powtorza???Ciekawa jestem,co pokazali,jakie miejsca..Najczesciej "zwiedzam" A-dam,jak tu sa znajomi albo rodzina.Mieszkam w stolicy,ale na jej peryferiach ze wzgledu na czyste powietrze no i PSY oczywiscie!!!!!Wiekszosc zycia mieszkalam w centrum W-wy iczulam sie tam,jak ryba w wodzie.Teraz jednak tak czuje sie "na lonie" natury. Pozdrowka ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Do ML 26.10.03, 15:28 Tez jestem ciemną babą i wierzę w telepatię) Sprawdziłam w programie TV. Na Discovery Travel program o Twoim mieście "Przewodnik po Amsterdamie" będzie emitowany jeszcze raz dziś o 19-10. Jest to wersja polska, więc nie wiem, czy te same programy mozna równocześnie odbierac w całaj Europie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
marialudwika Re: Do ML 26.10.03, 15:52 Milo wiedziec,ze nie jestem jedyna,ktora w nia wierzy!!!! Co do wersji europejskiej to chyba jest jakas zasciankowa!!!Bo "u nas" jest tylko jeden program Discovery,buuuuuuuuuuuuuuuuu, a w Polsce,czyli tez u nas jest cztery!Pozdrawiam Ciebie i Mac. ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj 26.10.03, 22:20 O 22:00 w Poznaniu mróz -3, musiałam odmrażać szyby w samochodzie. Odwołuję stwierdzenie ,że lubię zimę . Nie lubię zimna i przymrozków , zwłaszcza ,ze nie zamieniłam jeszcze kół na zimowe. Nie miałam czasu i głowy przez chorego kota. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj 27.10.03, 08:15 Zapowiada się piękny , słoneczny , ale mroźny dzień. Dzisiaj zdarzyło się też pierwszy raz ,że rozpoczynam rozmowy na forum,wczoraj je kończyłam . Czyżby znów miał to by być monolog czy teatr 1 aktora ? Pozdrawiam , wszystkich śpiochów, zapracowanych i leniuchów , czyli tych ,którzy nie maja sił i ochoty na ple-ple na forum . Pozdrawiam też bratnie dusze , czyli forumowe gaduły ,lablafox. Odpowiedz Link
syla63 Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 08:43 Bardzo płodni jesteście i wystarczy dwa dni, żeby być daleko za murzynami Warszawka zaszroniona, zimna, ale równocześnie zalana złotymi promieniami słońca. Do pracy idę taką ścieżką między działkami, na niektórych drzewach jeszcze wiszą owoce, liście oszronione, zdziwione nagłym przymrozkiem i swoim brakiem wyczucia, bo nie zdążyły spaść na czas, zwijają się w siebie, tak jak ludzie czekający na przystankach. Miłego dnia wszystkim, którzy nie lubią poniedziałków. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 09:18 Mrozno i slonecznie.Wyz atmosferyczny.Witam wszystkich poniedzialkowo. ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 10:01 Szron powoli zamienia sie w kropelki wody w promieniach slonca.Iglaki iskrza sie w sloncu.Jest pieknie. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 11:10 Masz racje Mm jest pieknie!!!!!Na niebie "baranki",nie ma wiatru.Taka pogoda nastraja pozytywnie,chce sie zyc i dzialac...W Holandii poniedzialek jest dniem prania!!!!Wogole tu wszystko odbywa sie jakos planowo,bez improwizacji,hi,hi.O 10-tej pije sie kawusie z ciasteczkiem,o 12-tej je sie drugie sniadanie,a 15- tej jest "czas herbaty"...etc.Jesli o mnie chodzi mam czas herbaty caly okragly dzien.Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
syla63 Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 13:14 W tym moim chaotycznym świecie chciałbym choć tydzień mieć taki cudnie zpalanowany i robić wszystko zgodnie z góry ustalonym harmonogramem Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 14:16 Z poczatku to "holenderskie planowanie' wkurzalo mnie poniewaz zawsze jakos improwizowalam..Ma ono jednak duzo plusow,czas nie przelatuje przez palce.Nawet moje psy chodza jak w zegarku!!Gdy zbliza sie 15-30 dopominaja sie o miseczke z jedzonkiem,o 21-ej "musza" na dwor etc.Gdy ich "rozklad dnia" ulega naruszeniu robia sie nieznosne...Teraz im "ciezko" na skutek zmiany czasu. Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 19:27 To w Holandii też zmiana czasu na zimowy? Tez chciałabym miec tak zaplanowane życie , chociaż bo ja wiem ? To Ty Ml-ko jak masz brudy w czwartek to pierzesz dopiero w poniedziałek ? hahaha. W piątki myjecie okna ? a co robicie we wtorki , środy i czwartki ? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 19:34 Jeszcze do niedawna Holenderki raz w tygodniu szorowały fasady swoich domów stojących przy chodnikach, które tez były obowiązkowo myte. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 19:50 Bylo tak,pamietam.Gdy bylam pierwszy raz w A-damie to byl on bardzo czystym miastem.Dzialo sie to dawno,dawno temu-chodzilam jeszcze do liceum. Teraz szoruja jeszcze chodniki orzed domem w malych miasteczkach. Lx,przejelam tylko niektore dobre zwyczaje!!!!Jak regularnosc jedzenia posilkow.Mam polska,nieco niezorganizowana dusze,hm.A co do prania..mzonek twierdzi,ze nie ja piore tylko pralka i ma racje! Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 19:50 To wszystko po to zeby nie miały z nudów głupich myśli gdy ich mężowie hen po morzach i oceanach pływali. Okna bez firanek i umyte też po to ,by sasiadki wzajemnie pilnowały swej cnoty . Lablafox Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 20:36 Sprawdzam czy bedzie działać sygnaturka przy moich wpisach Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III 27.10.03, 20:38 To zaczyna być nudne - nie potrafię wkleic sygnaturki! Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 09:51 Dzien znowu piekny i mrozny,temperatura ponizej zera.Wstalam dzis mniej wesola niz wczoraj.Euforia minela...Moze rozwesela mnie zdjecia Mm z Krety.Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 10:49 Nadeszlo zapowiadane lekkie ocieplenie. Juz nie ma przynajmniej mrozu,a blekitne niebo lekko zasnute malowniczymi, puchatymi chmurskami.Dobrze,ze nie jade do srodmiescia - zagrozenie paralizu komunikacyjnego przez taksowkarzy.Co sadzicie o tych kasach fiskalnych? Odpowiedz Link
andulka7 Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 11:49 Może z kasami fiskalnymi to tak jak parę lat temu z urządzeniami głośno mówiącymi - krewny albo znajomy królika może na tym zrobić niezłą kasę, więc wprowadzono przepis. A serio - dla klienta może to i lepiej, mniej okazji do nabicia go w butelkę. Ale patrząc na opłakany stan niektórych taksówek - te dwa tysiące to może być dla niektórych taksówkarzy naprawdę duży wydatek. O ile stan taksówek jest w istocie spowodowany małymi dochodami a nie zwykłym niechlujstwem. Generalnie - nie wiem co sądzę, ale najbardziej się skłaniam ku opinii zawartej w pierwszej, tej bardziej sarkastycznej części mojego postu. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 12:03 Czy ktos moze mi wyjasnic CO TO SA kasy fiskalne???Ciagle o nich slysze w wiadomosciach....a nie wiem "czym to sie je"!!! ml P.S.Jesli sa na forum jacys ukryci Tadeusze to skladam Im zyczenia!!!!! Odpowiedz Link
em_em Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 12:17 mammaja napisała: > Co sadzicie o tych kasach fiskalnych? kasa fiskalna wisi również nade mną - również jak w przypadku taksówkarzy odsuwana, z racji dochodów mam na jej temat podobne zdanie jak taksówkarze, (a nawet jeszcze bardziej - bo ja w odróżnieniu od taksówkarza wystawiam góra 2-3 rachunki w miesiącu, a przy większym temacie 1 na 3 miesiące) stąd "pasuje mi" teoria Andulki, Odpowiedz Link
em_em ps 28.10.03, 12:18 ale mnie się nie bójcie - ja się mogę co najwyżej owinąć flagą i połazić po mieście Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 21:13 Jeszcze i moje zdanie na temat kas - jak wszyscy maja miec- to wszyscy/ a wiec taryfiarze, panie w ruchu-juz maja, i lekarze, notariusze itp wolne zawody na ryczaltach/. Ale te kasy - to faktycznie tylko biznes dla sprzedajacych te kasy. W firmie, w ktorej pracuje- trzeba bylo wprowadzic kase ze wzgledu na obrot. I po roku okazalo sie,ze wystawiono tylko 78 sztuk paragonow! a kasa kosztowala ok 1500 PLN-/ ale z tego ok 50% bylo do zwrotu/. Malo tego- po roku- firma sie przekszatlacila i powstal "nowy podmiot gospodarczy" chociaz i wlasciciele i sklad pracowniczy bez zmian. W zwiazku z tym nastapilo "skasowanie" starej kasy - w asyscie upowaznionego pracownika ZETO i pani z US - zapisanie stanu "tzw" pamieci- i pudlo- do smieci- ani zwrocic do firmy, od ktorej kupilsmu za symboliczna zlotowke, ani odsprzedac komukolwiek- tylko trzymac 5 lat,wiec lezy gleboko schowana przed kurzem I oczywiscie - przymus kupienia kolejnej kasy!/ bo modulu pamieci nie wolno wyjac, zapisac stanu koncowego i dalej uzywac - tylko trzeba NOWA KASE/ I przymus / przymus zagwarantowany zapisem w ustawie!/ 2x w roku "fachowej" konserwacji przez serwisanta - odplatnie- za dmuchniecie sprezonym powietrzem. Toz to biznes stulecia te kasy, tylko... kto za tym stoi i na tym naprawde zarabia? Bo w to,ze ewidencja bedzie.... to ja wierze...bo kazdy jesli go postraszyc odpowiednio wysoka kara bedzie prawa przestrzegal. Tylko jak Popaye zauwazyl w ktoryms poscie panstwo ma juz aparat do kontroli i przestrzegania prawa, lecz u nas malo skutecznie egzekwuje swoje prawo tam gdzie gina miliony. Kolejne rejestratory....sa uciazliwoscia, do ktorej mozna sie przyzwyczaic, tylko co panstwo z tego naprawde ma - poza straszakiem?Bo dalej nie wiem. Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 14:58 Wyjeżdżam na Wszystkich Świętych. Nie wiem, czy uda mi się wejść do netu, dlatego pozdrawiam wszystkich, życzę pogody ducha a nie żalu, smutku w czasie odwiedzania czy wspominania Ś.P swoich bliskich. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 16:50 kiedy słyszę gwar i zgiełk na forum, to chętniej zaglądam na stronę www. Pomimo martwej ciszy tutaj - cieplej mi się zrobiło po obejrzeniu Waszych fotek i poczytaniu sobie "co nie co" na stronce. Dobrze, że tam jesteście obecni. Fajniutkie są Wasze prace i fotki. Nie wiem co się dzieje, ale i ja muszę się przyznać do lenistwa w uczestnictwie na forum. PS - ciemno wszędzie, głucho wszędzie .... i nawet mi się nie chce wyjść z psiakami w tę ciemną czeluść. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 20:46 Mój internet ciągle ma czkawkę. Ja nawet na to nie mam siły. Nigdy więcej nie wezmę na siebie stosu dodatkowych obowiązków, po usłyszeniu od innych "ty i tak dasz sobie z tym radę, a my tyle musiałybyśmy uczyc się nowego" - od współpracowników o takich samych (teoretycznie) kwalifikacjach. Jeśli dzis nie pojawię sie więcej na forum, to znaczy, że ktos padł - ja albo mój internet. Pozdrawiam Odpowiedz Link
wedrowiec2 PROBA WLAMANIA 28.10.03, 22:54 Własnie dowiedziałam się od jej_meza, że była próba włamania się na naszą stronę!!! Marek jeszcze dzis odwiesi serwer. Czyżby pojawiła się zawiść z jakiejś strony, może komuś nie podobają się nasze liberalne poglądy, moze ktoś jest zazdrosny o serdeczna atmosferę tu panującą? Odpowiedz Link
marialudwika Re: PROBA WLAMANIA 28.10.03, 23:08 ??????????????????O co chodzi??Nic nie wiem.Pozdro ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 23:12 Ktoś usiłował wejść na serwer, na którym znajduje się nasza strona www.40plus.ca. Oczywiście ktoś bez uprawnień. Może chciał wstawic własny tekst niezgodny z duchem zrozumienia, który tu panuje. Moze nie podobaja się komus nasze poglady???? Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 28.10.03, 23:38 wlasnie probowalam wieczor wejsc i sie nieudalo.Widocznie ktos chcial nam zrobic ...nie wiadomo kawal czy orzykrosc.Brawo dla Marka ,ze jestesmy zabezpieczeni i na naszych fotkach nie pokaza sie jakies paskustwa))))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 29.10.03, 10:10 Dzien "zalzawiony",ale sloneczny.Zimno bo tylko 2 stopnie.Zapowiadaja niestety deszcz i lodowate zimno.W zwiazku z powyzszym z rozkosza przenioslam sie na Krete,tak interesujaco opisana przez nasza Mm.Poniewaz zaczytywalam sie kiedys w mitach greckich rusze na poszukiwanie w internecie czegos na ten temat,jako,ze Mm mnie na to "ukierunkowala".Pozdrawiam Ciebie Mm i Was wszystkich,nawet Milczki!!!!!!!!! ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 29.10.03, 11:17 Jak milo slyszec slowa pochwaly! Pusze sie i dziekuje bardzo, ML . U nas piekne sloneczko oszalamiajace ,nawet dosc cieplo. Mam dzis w planie rzecz straszna!!!! Jak sie uda to napisze. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 29.10.03, 13:33 Z pewnoscia sie uda,Ty jestes zawsze zwycieska!!!!!Okropnie jestem ciekawa co to bedzie..... ml Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 29.10.03, 20:37 Niestety umykam już dziś. Dobrze, że chociaż popay_e dyżur pełni. Pomyśleć, gdyby nie jego wczorajszy i dzisiejszy wesoły i barwny wpis.... chyba nie udałoby mi się zajrzeć tu do Was. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 29.10.03, 21:28 Alfredka jest genialna, ale nie chodzilo o dentyste ale o akupunkture .Zyje!!!! Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - III 29.10.03, 21:31 Dzisiaj ledwo zipię , ale jest to dzień, który udowadnia ,że te same 24 godziny można przeżyć intensywnie ,albo pozwolić by przeciekły przez palce. Pozdrawiam lablafox Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 29.10.03, 21:40 Bardzo dziekuje Markowi za zlozenie w calosc naszej relacji z Krety.Wiem ze mial przy tym duzo pracy.Pozdro. Mm + jajo Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III 29.10.03, 22:07 Wkrótce Halloween - czas zrobic zakupy www.photovault.com/Link/Food/mFarming/NorthAmerica/show.asp?tg=FMNVolume07/FMNV07P09_17 Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 09:30 Dzien jest raczej ponury,szary,pasujacy do nadchodzacego swieta.Udzielil mi sie nastroj smutku,wspomnien o tych,ktorych juz nie ma.. Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 10:57 Dzisiaj drugi dzien bez papierosa po...dziestu latach palenia (zaczelo sie od podpalania w ogolniaku,wiec juz dlugo).Co za dziwny swiat .Powrot do pale nia nie wchodzi w gre, ale trzeba wymyslic sposob na przezycie najblizszych dni (miesiecy?). Kto ma pozytywne doswiadczenia? Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 11:29 Mamajko, dobrych rad napewno będzie mnóstwo, radzę Ci jednak abyś przeczytała je "huurtem"np.wieczorem, a teraz obiegła swoją dzielnicę parę razy dokoła ,zajrzała do dużych sklepów, najlepiej do tych, w których są stoiska z książkami, pooglądała, cokolwiek kupiła i zmęczona wróciła do domu. Przy rzucaniu palenia bardzo niespokojne są ręce, więc może jakiś haft albo dlugi /parę matrów :}/ szal na drutach zrób.Wędrowiec będzie się wymądrzał, że ja nie powinnam rad dawać na pow.temat... Pozdrawiam Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 11:53 Dzieki Alfredko - tak mniej wiecej zrobilam wczoraj - do upadu lazilysmy po Ikei,co oczywiscie zaowocowalo kupieniem jakis "drobiazgow", ktore przy kasie sumuja sie w calkiem niemala kwote . Dzisiaj postanowilam prowadzic "normalne " zycie,ale jestem "oglupiala" . Zadnych ksiazek nie bede juz czytac,poniewaz jestem zdesperowana i mam dosc motywacji. POtrzebuje tylko takiego wsparcia,jak twoje.Dzieki . Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 16:06 A może Ty alfredko masz rację - połączyć walkę z nałogiem z ćwiczeniami. Jest ciężko, ale trzeba sobie powiedzieć, spróbuję na przykład ...joggingu lub pływania na basenie ... może się okazać, że jest >>ciężko<< mniej niż więcej. Trzymam kciuki i nie wchodzę już na ten temat. Mnie to przynajmniej wkurzało jak wszystcy chcieli radzić, a zwłaszcza Ci, co nigdy nie palili. Do ML - żebyśmy nie wiem jak się bronili i tak przyjdzie czas refleksji związanej z tym świętem, a zwłaszcza, jak wszystko jest jeszcze świeże w sercu. Mnie się nie udaje ... ani wybronić ani obronić. Moja mama zawsze dopilnuje, aby być tam przed..., w trakcie... i po... Dziś było to >>przed...<<. W dodatku deszcz siąpi i siąpi z nieba. W czasie świąt muszę odwiedzić te warszawskie groby i te poza warszawskie. Czy to Świeto musi być w porze jesiennej ??? Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 16:53 Masz racje!!!Ale mimo to jestem smutna i mysk=le o tych,ktorych nie ma WIECEJ niz zwykle...A naogol mysle o Nich prawie codziennie!Mame czuje obok siebie,chyba jest moim aniolem strozem... ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 16:56 Jedyne co Ci moge doradzic to ZAJAC CZYMS!!!!!!!!!OBIE rece,spac,spac i jeszcze raz spac..kupic pestki z dyni i luskac/to tez dziala jak narkotyk-to luskanie/,robotki na drutach,sprzatanie....akupunkture i ja mialam a efekt=ZERO!!!!!!Powodzenia stara palaczka ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 18:28 Moge liczyc tylko na motywacje.Nie moge wyjsc na nieodpowiedzialna wobec corki.Narazie wcinam jakies beziki.Musze zaopatrzyc sie w pestki!!! Pozdro. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 18:41 Ostrożnie z pestkami. Ja się zaraziłam orzeszkami pistacjowymi. Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 21:25 Autor: wedrowiec2@NOSPAM.gazeta.pl Data: 28-10-2003 22:54 Własnie dowiedziałam się od jej_meza, że była próba włamania się na naszą stronę!!! Marek jeszcze dzis odwiesi serwer. Czyżby pojawiła się zawiść z jakiejś strony, może komuś nie podobają się nasze liberalne poglądy, moze ktoś jest zazdrosny o serdeczna atmosferę tu panującą? Potwierdzam; od paru dni mamy dwa rodzaje atakow. Jeden polega na spowodowaniu zawieszenia servera (mowi sie na to DOS atak, gdzie ODS oznacza Denial Of Service) a drugi na wlamaniu sie i uzyciu go jako maszyny do innych celow (cos w rodzaju; ukrasc auto aby miec czm uciekac po wlamaniu do banku ) Widzac duza wiedze i "profesjonalizm" tych zawodnikow, nie sadze ze jest to dzialanie tych, co rzygaja z zazdrosci, ale "normalne" dzialanie na dzikim swiecie internetu. Musze sciagnac strone raz jeszcze, aby zainstalowac pewne dodatkowe zabezpieczenia. Nowe i bardzo ciekawe zdjecia, ktore obiecalem wrzucic na dzisiaj, musze przelozyc na jutro... przepraszam. Odpowiedz Link
popaye Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 21:41 Kryminalna energia typow spod ciemnej gwiazdy - przeniosla sie na nowe "pole dzialalnosci. Jak bedziesz mial odrobine czasu - jako fachowiec - porusz temat BEZPIECZENSTWA sieciowych informacji i slabosci zabezpieczen przy dokonywaniu np: rozliczen bankowych on-line i platnosci karta kredytowa. Ja mam wrazenie iz wiekszosc naszych milych forumowiczow nie bardzo sobie zdaje sprawe z tego iz Internet - dla wiekszosci srodowisko milej i beztroskiej komunikacji jest rowniez przez roznego rodzaju element wykorzystywane do dzialalnosci nie zawsze zgodnej z prawem . O permanentnym skannowaniu przez Sluzby Specjalne - lepiej nie wspomne - bo po co sie denerwowac pozdr. pE Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj - III 30.10.03, 22:59 Rzeczywiscie tamat fascynujacy i moze posluzyc za kanwe przygod James'a Bond'a XXI wieku Te przyklady z ktorymi sam teraz walcze, sa najbardziej popularna i niestety najgorsza forma atakow. Pamietacie jak pare miesiecy temu Yahoo i eBay plus kilkaset bankow i ogromnych portali bylo niedostepnych, co kosztowalo miliardy dolarow? To byl wlasnie DOS atak. Polega on na tym, ze hacker wlamuje sie do czyjegos servera uzyskujac kontrol na nim. Kontrol, oznacza jest w stanie wykonac na nim wszystkie transakcje. Server z reguly jest polaczony z wieloma komputerami w sieci lokalnej. W moim przypadku jest to mala siec skladajaca sie jedynie z pieciu komputerow, ale wyobrazcie sobie wlamanie do duzej firmy; tam komputerow jest tysiace. Hacker opanowujac kilka takich serverow, jest w stanie kierowac sila kilkunastoma tysiecy komputerow. Teraz wyobrazcie sobie, ze te kilkanascie tysiecy jednoczesnie bedzie chcialo wejsc na jedna strone na internecie; komputer, na ktorym ta strona sie znajduje po prostu sie zawiesi, gdyz trafik bedzie wiekszy niz jego wydajnosc. W moim przypadku nie potrzeba duzo, ale takie male sieci sa dobrym polem do cwiczen i nabierania doswiadczenia. Jedyna szkoda bedzie to ze nasza strona zejdzie na pare godzin, ale wyobrazcie sobie bankowosc, komunikacje czy powazniejsze rzeczy. Drugi atak polega na tym, ze hacker opanowuje server, aby go po prostu uzywac do nielegalnej dzialalnosci. Np; zwykle wysylanie tysiecy emaili reklamowych (tzw. spam) powoduje, ze provider odmawia service takim zawodnikom. Wniosek; nalezy wlamac sie do kogos, aby to zrobic. Wlamanie takie jest niczym innyn jak przejecie cudzej tozsamosci aby narozrabiac. Problem polega na tym, ze ja, jako wlasciciel, wedlog prawa jestem odpowiedzialny za odpowiednie zabezpieczenie swojego sprzetu i moge zostac nawet pociagniety do odpowiedzialnosci karnej i finansowej za szkody. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III 31.10.03, 17:09 Ja tez o tym slyszalam,ze Wielki Brat nas pilnie obserwuje i czyta nasze maile...dlatego nieraz tak dlugo ida!! Mark Ty nas uswiadom,jak mamy zabezpieczac sie przed "piractwem".Pozdrowka ml Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 17:13 Ze J.Kwasniewska byc moze bedzie startowac do wyborow na prezydenta???? Moze to niezly pomysl? A moze zly?Ja musze sie zastanowic,jako ewentualna przyszla wyborczyni.. ml Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 17:31 ))Pasuje. Nawet ladniejsza od meza. Wiec dlaczego nie? Moze byc, zeby zostawic pewnego rodzaju ciaglosc - dynastyjnosc; zna ludzi i ja juz rozpoznaja za granica. A poza tym... mam nadzieje,ze media zamiast skupiac sie na wyborach nastepnego prezydenta - zmobilizuja w naszym imieniu ten parlament i rzad do sensownej roboty. Bo kiepsko to widze...Osobiscie mialabym jeszcze kilkoro moze mniej widowiskowych, ale madrych kandydatek i kandydatow na prezydenta. Pozdrawiam serdecznie i informuje,ze czytam na biezaco Odpowiedz Link
ciupazka Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 18:22 Protestuję, a potem córka prezydentem? Mam nadzieję, że żartujecie... A dlaczego prezydentem nadal nie Kwaśniewski??? Uważam, że on powinien nadal kandydować. Jolcia do rozbicia głosów i załatwienia męża? PARANOJA!!! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 18:39 Witaj Ciupazko na Forum 40+) Pan Kwaśniewski nie może kandydować - Konstytucja (?) przewiduje możliwość sprawowania funkcji prezydenta tylko przez dwie kadencje. Pani Kwasniewska nie szans. Nie stoi za nią żadna, ani słaba, ani silna partia polityczna. Doraźne działania na rzecz jednej osoby nie są skuteczne. Poza tym mamy jeszcze dwa lata do wyborów - oczywiście MY, bo potencjalni kandydaci juz ostrzą zęby, a panie prezydentowe in spe planują przebudowę pewnego budynku przy Krakowskim Przedmieściu. Odpowiedz Link
ciupazka Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 19:12 To dlaczego mass media tej umęczonej społecznści " robią" (jeszcze dwa lata przed wyborami) wodę w mózgu? A może to Dla naszego Pana Prezydenta prezent na pożegnanie? Hehe... istotnie - wyszukany! Hej! Odpowiedz Link
popaye Wedrowiec - yyyy? 31.10.03, 19:14 Nie bede sie wypowiadal na tematy polityczne - mam dosc! - ale co do Twojego wpisu i ciekawych (dla mnie) wnioskow . Bezdyskusyjnie - Masz racje codo postanowien Konstytucji - tego (mam nadzieje!) Parlament nie zmieni! - w interesie obywatelskiej demokracji. Co do osoby ew. "kandydatki" - ciekawy jestem na czym opierasz Twoje przekonie nt.: iz w warunkach i obyczajach POLSKIEGO spoleczenstwa - "zaplecze" w postaci jakiekolwiek (oficjalnej) opcji czy partii politycznej to jest, po doswiadczeniach ostatnich 14-tu lat: wzrost tzw. "szans kandydackich"?. Moze sie COS zmienilo ale jak do tej pory Prezydent byl w Polsce wybierany w wyborach POWSZECHNYCH i bezposrednich!. Jedynym "problemem" dla kandydatow typu p.Kwasniewskiej jest "oficjalne" rozliczenie kosztow kampanii - ale ja juz takie CUDA widzialem w Polsce iz WSZYSTKO jest mozliwe a w zaangazowanie finansowe roznego lobby (nie dociekajac "jakiego") - ja, nauczony doswiadczeniem nie watpie. Spoleczenstwo reaguje emocjonalnie i jak do tej pory ZAWSZE metoda "wyborow- protestu", a do tego hmmm.... zapomnialas juz o historii p.Peron?. Spoleczne realia niewiele sie roznia . Obym byl zlym prorokiem. pE ps. jestem sympatykiem urody i postawy Pani Kwasniewskiej!. Nie zmienia faktu iz znam "srodowiska" bezposredniego, dotychczas nmalo aktywnego zaplecza ktore (potencjalnie) zawsze grupa wokol lobby pp.Kwasniewskich MOZE "uruchomic". To nie jest intelektualny potencjal ktory mozna "lekcewazyc"!. Tylko... ta geba Czarzastego mnie troche w tym razi - Odpowiedz Link
wedrowiec2 Popaye - yyyy? 31.10.03, 19:29 Sądzę, że poglady polityczne mamy zbliżone (szanujemy tych samych polityków, lub osoby związane z życiem politycznym). Prezydent powinien być apolityczny! Znam jednak nasze realia, kliki i koterie, powiązania, grupy wspierające się lub zwalczające się nawzajem. Boje się, po prostu boję się czarzastości życia politycznego, bo itak jest tragicznie. Społeczeństwo rzeczywiście reaguje dziwnie i nie mozna przewidzieć jaki będzie głos ludu (casus Tyczyński). Przypominam, że rewolucja francuska spowodowana była najprawdopodobniej efektem zatrucia ludu sporyszem (pasozyt zboza)) Docenię działalność Pani Kwasniewskiej, ale jest jeszcze dużo innych czynników, które mogą decydowac o podejmowanych wyborach. Odpowiedz Link
popaye Re: do Wedrowca :) 31.10.03, 19:48 Mily Wedrowcze,- fakt , ze my oboje mamy podobne poglady i przekonania polityczne - dla mnie nie budzi zadnych watpliwosci. "Nas" jest tylko malo . Spoleczenstwo (kazde), a szczegolnie nasze, polskie - polityke traktuje emocjonalnie i irracjonalne sa jego motywacje roztrzygniec politycznych. Ciekawe iz w okolicznosciach prywatnych trudno jest kogos nabrac obiecujac "gruszki na wierzbie" a w zbiorowych roztrzygnieciach - mamy dokladnie te a nie inne realia politycznej codziennosci. Chyba juz musimy do konca naszych dni zyc z trafnoscia stwierdzenia iz : "historia uczy iz z doswiadczen historycznych nikt i nigdy nie wyciagal powaznych wnioskow" oraz: "madry Polak po szkodzie" . Milego wieczoru pE Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 19:27 W dzisiejszych Faktach wygladala jakos "nieszczerze",pozatym na temat naszego parlamentu to zostal w internecie nazwany Polski Mapet Szol!!! Nic dosac nic ujac..ale prawdziwi Muppets/?/ byli chociaz smieszni a nasz brzmi ZALOSNIE!!!! ml Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 19:33 Chciałabym dorzucić swoje więcej niż 5 groszych do tematu. Polecam artykuł Wysokich Obcasów Kingi Dunin. w całej rozciągłości się z nią zgadzam. Tylko małe ale.... jeśli nie Ona to Kto ??? www2.gazeta.pl/obcasy/1,25366,1704954.html Odpowiedz Link
roomtsays Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 19:57 Następny w rankingu jest Lepper! Jak sie Wam podoba? Pozdrawiam F40+ ;o))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 20:03 Koszmar!!!!!!!! Wole nawet nie myslecbo nie zasne..... ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 20:03 No cóż, trzeba będzie emigrować(( Ale kto zechce starego wedrowca z jeszcze starszą alfredką, nie wspominając o wodniku, starawym ojcu jednej, a mężu drugiej... ---- Bo wędrowca los to jest mój los Odpowiedz Link
popaye Re: Wedrowcze?????? 31.10.03, 20:13 Aaaaa ... he, he! Jako "emigrant" z duzym doswiadczeniem moge Ciebie zapewnic iz bedzie Ci na emigracji tak DOBRZE iz....dobrze Ci tak! . Oszczedz przynajmniej tego "emigranckiego losu" Alfredce i Wodnikowi - wystarczy wrazen dla Ciebie samej, a wzajemne wizyty tylko poglebiaja rodzinne stosunki- Europa i Swiat stoi otworem - fakt, ale nie wolno mylic turystyki z emigracja. Za duzy szok w roznicy realiow . pozdr. pE Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Wedrowcze?????? 31.10.03, 20:20 Moja rodzina (rodzeństwo moich rodziców i ich dzieci, wnuki itd) w całości mieszka poza granicami kraju - na trzech kontynentach. Dobrze, nie wyjedziemy. Na szczęscie do granicy mam tylko 10 km, więc w razie kryzysu emocjonalnego (zbyt częsty widok Leppera) mogę choć na chwilę wyjechać do obcych krajów) Odpowiedz Link
warum Re: Wedrowcze?????? 31.10.03, 20:27 A ja sobie wlacze komputer i np forum plusikow i tez jestem w innym, lepszym sswiecie)) na pewno nie widze tu lepperiady Odpowiedz Link
marialudwika Re: Wedrowcze?????? 31.10.03, 20:55 Wedrowce mily!!! A jesli bedziesz t.j. ja ogladac tylko polskie wiadomosci,fakty etc.??? Inne mnie nudza,bo ja dusza jestem w Polsce!!! Mzonek tez oglada glownie polska tv,juz nawet duzo rozumie.. To bedzies chcac nie chcac musial ogladac Leppera..Mnie nie tylko on dziala na nerwy.. Wczoraj mimo woli sluchalam "madrych" wypowiedzi "kurwikow'/sorki/ i innych pan,gdaczacych jak stado kwok/wszystkie naraz/ o aborcji..zalosne to bylo ml Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 20:15 Jesli chciales miec "mocne" wejscie to Ci sie udalo Od razu podniosla mi sie adrenalinka, moze mniej wnerwiajacy temat zadasz? Witaj na forum , czy Twoj nick sugeruje charakter czy wyglad? Odpowiedz Link
roomtsays Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 20:56 warum napisała: czy Twoj nick sugeruje charakter czy wyglad? Jeśli dobrze zrozumiałem, to do mnie ten post ;o))) Co do nicka, to chyba niezupełnie odzwierciedla mój wygląd i charakter. Raczej ksywka z lat szkolnych, lubię ją i przywykłem do niej. Przyzwyczajenie to ponoć druga natura czlowieka, a ja z gruntu jestem komfortowy... Miło tu u Was, jak się oswoję to coś wrzucę. Narazie pozdrawiam. ;o))) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - III..Co Wy na to?????? 31.10.03, 21:00 I ja Ciebie witam!!!!!! Fajny nick,takie przezwisko ma moj cioteczny szwagier Czech i do tego wyglada wypisz wymaluj jak Rumcajs!!!! ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Do Roomtsaysa 31.10.03, 21:01 Rumcajs - chyba zmęczenie zaćmiło mi wzrok. Dopiero teraz zorientowałam się, że to Ty jesteś. witaj druhu wirtualnych wędrówek po Tatrach! Odpowiedz Link
warum Re: Do Roomtsaysa 31.10.03, 21:22 NO! to teraz i my chcemy wiecej wiedziec kto zacz))oswiec nas Wedrowcze Odpowiedz Link
roomtsays Re: Do Warum 31.10.03, 21:25 Welcome to FZakopane i będzie wszystko jasne! ;o))) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Do Roomtsaysa 31.10.03, 21:27 Roomtsaysa poznałam na Forum Zakopane. Jest miłośnikiem Tatr, stale mieszkającym 2000 km dalej. Jest duszą artystyczną - z zawodu jest skrzypkiem. Inne szczegóły pewnie z czasem sam ujawni(?) Odpowiedz Link
warum Re: Do Roomtsaysa 31.10.03, 21:34 Swietne - zasilila nas "egzotyka". Milosnicy tatr do pior ja z nizin- wyzynnychbez pasji taterniczej ale milosniczka nautury wszelakiej Odpowiedz Link
marialudwika Re: Do Roomtsaysa 31.10.03, 21:37 A ja milosniczka gor,mieszkajaca w depresji,kocham zdjecia z Tatr etc...bywalam dawniej w Zakopku i na Bukowinie Tatrzanskiej..oj dawno temu to bylo,ale prawda!!! ml Odpowiedz Link
roomtsays Re: Do Roomtsaysa 31.10.03, 21:52 Więc niech wasza królewska mość wdepnie na FZ - zdjęć wszędzie pełno, a najwięcej w "Waszych linkach" i na www.topr.com.pl (wiele pięknych galerii). ;o))) Odpowiedz Link