Dodaj do ulubionych

Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana?

26.03.03, 17:53
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
Wspaniała, kobieca, radosna, muza, kochanka, żona, cudem uratowana od
zagłady, podróżnik,literatka...
Tak kiedyś popularna,dziś zapomniana. Bardzo proszę o informacje na temat
wydanych w 1946 roku w Katowicach "Pieśniach żałobnych getta". Piszcie
wszystko co wiecie.
Gizela
Obserwuj wątek
    • kasiulek1976 Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 27.03.03, 12:34
      Nie jest zapomniana, byl nawet niedawno watek na jej temat oraz byla wspominana w jakichs innych
      watkach. Pod wplywem tych wzmianek przczytalam jej "Lece w swiat", spodobalo mi sie, zamierzam
      przeczytac tez inne jej ksiazki. Wypozyczam je z biblioteki.

Pozdrawiam,

Kasiulek
      • gizelatrenczer Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 27.03.03, 17:29
        możesz mi wskazać gdzie znajdę te wątki, bardzo jestem ciekawa a szukałam
        trochę i się rozglądałam i nic...może źle szukałam..?
        • kasiulek1976 Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 28.03.03, 09:08
          niestety tez ich nie moge znalezc, to bylo dosc dawno!
    • viking73 Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 28.03.03, 12:06
      UWAGA! UWAGA!

Biogram Izabeli Stachowicz autorstwa Barbary Tyszkiewicz właśnie się ukazał w
      najnowszym (170) zeszycie Polskiego Słownika Biograficznego. Zainteresowanych
      odsyłam do księgarni naukowych na terenie całej Polski.
      • gizelatrenczer Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 28.03.03, 16:46
        dzięki viking, bedę szukała... pozdrawiam
        • Gość: Darko Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 17:17
          a gdzie takie coś można dostać...?
          • Gość: dada7 O CZAJCE _ STACHOWICZ IP: *.pai.net.pl 12.04.03, 13:35
            Trochę informacji nt. Czajki można znaleźć w książce Krystyny Kolińskiej
            pt. "Parnas w Oborach" (tytuł brzmi dziwnie, ale chodzi o Ośrodek Pracy
            Twórczej w Oborach).
            A w ogóle to poszukuję książki pt. Ocalił mnie Kowal, czy ktoś wie gdzie
            można takie coś "wywęszyć"?
            • gizelatrenczer Re: O CZAJCE _ STACHOWICZ 14.04.03, 12:48
              Bardzo bardzo dzięki za informację o parnasie w Oborach. Niestety jedyną chyba
              biblioteką, która posiada wszystkie "Czaje", w tym "kowala" jest Biblioteka
              Polska w POSKu w Londynie , ale i tu pani powiedziała ostatnio: chyba to
              wycofamy, nikt tego nie czyta...
              Gizela
    • Gość: agata Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? IP: 217.11.133.* 14.04.03, 15:36
      Czajka była znacznie lepszą prozatorką niż poetką. "Pieśni" są dość koszmarnymi
      rymowankami. Wiele może tłumaczy czas powstania (tuż po wojnie), czyli pisane
      na świeżo, na gorących emocjach i to, że był to jej debiut.
      Dobrze, że resztę czasu poświęciła na pisanie wspomnień i nie wróciła do poezji.
      • kasiulek1976 Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 15.04.03, 09:46
        Mozna tez znalezc jej ksiazki w zwyklych bibliotekach publicznych - przynajmniej w mojej sa niektore.

Pozdrawiam,

Kasiulek
      • gizelatrenczer Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 16.04.03, 17:34
        Ale gdzie droga Agato można to przeczytać...? zdobyć...? Bardzo ważne dla mnie.
        Dziękuję.
        • Gość: agata Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? IP: 217.11.133.* 17.04.03, 10:30
          Skrzynka emaliowa zaszalała. Wysłało Ci 3x odpowiedź, ale za to skasowało
          życzenia świąteczne. Miłych świąt! :)))
          • Gość: Darko Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 11:53
            Postanowiłem jeszcze raz powrócić do tego wątku. Może ktoś będzie miał jeszcze
            coś o Czajce do dodania a nie wszystkim chce się szperać po starych wątkach.
            Pozdrawiam.
            • absurd Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 21.05.03, 12:30
              gizelatrenczer napisała:

> możesz mi wskazać gdzie znajdę te wątki, bardzo jestem ciekawa a szukałam
              > trochę i się rozglądałam i nic...może źle szukałam..?

Oj, łosie, łosie :)) Zajrzyjcie tu ;) Pozdrawiam ;)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=2488431&a=2728217
              • Gość: yoant Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? IP: 195.117.87.* 22.05.03, 11:09
                To ja zapoczatkowałam ten wątek, który już został zarchizowany.
                Polecam ksiązkę Krystyny Kolińskiej"Szatańska księzniczka"
                Inne ksiązki Czajki:
                Córka czarownicy na huśtawce
                Król węży i salamandra
                Małżeństwo po raz pierwszy
                Nigdy nie wyjdę za mąż
                Lecę w świat
                Płynę w świat
                Doubo... Douben... Doubonet ( czy coś takiego)
                Swego czasu powypisywałam z jej książek niektóre informacje biograficzne ( a
                może to tylko fikcja), mogę osobom zainteresowanym przesłać. Jest tego troche i
                nie wiem czy wypada zamieszczać to na forum (ze względu na objetośc)
                Pozdrawiam wszystkich miłośników Czajki.
                Dziękuję za informację Vikingowi.

• Gość: yoant Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? IP: 195.117.87.* 22.05.03, 11:36
                • Gość: yoant Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? IP: 195.117.87.* 22.05.03, 11:37
                  Dopisuję jeszcze jeden tytuł książki Czajki
                  "Maja wielka miłość" o Francu Fiszerze
                • gizelatrenczer Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 24.05.03, 10:38
                  Do yoant. Bardzo Cie proszę o przesłanie , jeśli nie sprawi Ci to kłopotu, tego
                  materiału, o którym wspomniałaś. Będę Ci niewiarygodnie wdzięczna. Szukam
                  wszystkiego co tylko się da i jestem pewna, że wiele się dowiem z Twoich
                  opracowań. Z góry dzięki. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.
                  • Gość: yoant Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? IP: 195.117.87.* 26.05.03, 11:16
                    Do: gizelatrenczer.
                    Próbowałam napisać do Ciebie z poczty Onetu, ale nic z tego nie wyszło.
                    Chyba nie bardzo wiem jak to zrobić, czy gizelatrenczer@NOSPAM.gazeta.pl to
                    twój adres e-mailowy? Może głupio pytam...
                    yoant
                    • gizelatrenczer Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 27.05.03, 17:11
                      Dzięki za pamięć. Dostałam od Ciebie tę pocztę, niestety nie moge otworzyć
                      załączników. Nie wiem z jakiego powodu wyskakuje mi "error" . Może spróbujesz
                      na adres gizelatrenczer@pf.pl . Bardzo chciałabym już poczytać Twoje materiały
                      i porównać z tym do czego sama próbowałam dojść. Pozdrawiam i czekam.
                      • Gość: yoant Film, gdzie jedną z bohaterek jest Czajka-Stachowi IP: 195.117.87.* 10.06.03, 09:53
                        Kto zna, a może ma nagrany film z 1990 roku pt.Leśmian.
                        Bohaterami są m.in. Czajka-Stachowicz i Franc Fiszer. Proszę o informację!!!!
                        Bardzo mi zależy.
                • dada7 Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 05.12.03, 21:24
                  Gość portalu: yoant napisał(a):

> To ja zapoczatkowałam ten wątek, który już został zarchizowany.
                  > Polecam ksiązkę Krystyny Kolińskiej"Szatańska księzniczka"
                  > Inne ksiązki Czajki:
                  > Córka czarownicy na huśtawce
                  > Król węży i salamandra
                  > Małżeństwo po raz pierwszy
                  > Nigdy nie wyjdę za mąż
                  > Lecę w świat
                  > Płynę w świat
                  > Doubo... Douben... Doubonet ( czy coś takiego)
                  > Swego czasu powypisywałam z jej książek niektóre informacje biograficzne ( a
                  > może to tylko fikcja), mogę osobom zainteresowanym przesłać. Jest tego troche

Czy mogę Cię prosić o przesłanie mi tych informacji, o których pisałaś?
                  dada7@NOSPAM.gazeta.pl Będę barrrdzo wdzięczna!
    • emka_1 Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 05.12.03, 23:16
      parę albo nawet paręnaście anegdot o czajce znajdziesz we wspomnieniach mariana
      zaruby. tytułu niestety nie pamiętam, a na półce nie mogę znaleźć:( może ktoś
      ma lepsza pamięć?:)
      • jottka Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 05.12.03, 23:37
        a nie chodzi ci przypadkiem o 'z pamiętników bywalca' jerzego zaruby? :)

poza tym książki czajki można faktycznie znaleźć w publicznych bibliotekach, bo
        trochę jej po wojnie wydawano, a nikt tego wyrzucał nie będzie
        • emka_1 Re: Izabela Czajka Stachowicz - zapomniana? 06.12.03, 00:01
          pamiętniki bywalca tak, ale jerzy??? dlaczego marian mi wyskoczył :(((
          rozmowa ociepki z czajka jest cudna :)))
    • dada7 Czy jest szansa na wznowienie??? Może subskrypcja? 14.12.03, 15:01
      Czy myślicie, że książki Czajki mogą zostać wznowione? Czy jakieś wydawnictwo
      by się na to odważyło?? Myslę, że może jakaś grupa potencjalnych czytelników by
      mnie tu poparła.... Ciekawa jestem, co na to forumowiczki i forumowicze.
      Pozdrawiam Czajkofanów.
      • Gość: mamama Re: Czy jest szansa na wznowienie??? Może subskry IP: *.sasiedzi.pl 17.12.03, 21:40
        W ksiazce o Franciszku Fiszerze pt. Na rogu swiata i nieskonczonosci
        opracowanej przez Romana Lotha sa fragmenty Mojej wielkiej milosci. W ub. roku
        bylo wznowienie tej ksiazki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka