Dodaj do ulubionych

Zabawa w cytaty!!

02.11.06, 20:54
Witam wszystkich!

Mam pomysł na zabawę:

zapewne każdy z nas ma jakiś swój ulubiony cytat, jakiś fragment książki
który wybitnie zapadł mu w pamięć, albo który z całej książki wydaje się
najfajniejszy.

Regulamin jest bardzo prosty:
jedna osoba zadaje swój cytat, pozostali go odgadują. Kto odgadnie autora i
tytuł książki - ma prawo zadać własny cytat.

Ja zaczynam :D
Obserwuj wątek
    • Gość: marciacola Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.aster.pl 02.11.06, 21:00
      No więc:"...żeby wiedział ten esesman,że tym kopnięciem w dupę uratował mi
      życie."
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 02.11.06, 21:07
        Mała poprawka regulaminowa:
        Dodajemy coś w rodzaju kategorii, przy cytacie piszemy czy ksiązka jest po
        polsku czy tłumaczona.
      • Gość: Zuna Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:18
        No to może ja: Grzesiuk "Boso ale w ostrogach"
        Czekam na werdykt. ;)
        ----------------------------------
        fantasybook.ovh.org
        • gardenia78 Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 11:03
          Chyba raczej 5 lat kacetu :)
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 02.11.06, 21:01
      - Dziękuję! Harbuza jeszcze nie kosztowałem nigdy.
      - Ano, to go Pan spróbuje. Mnie Cesia częstuje nim od trzech lat, a jednak
      będzie moją; ot, przysiągłem to sobie i nie wstydzę się. Takie już nasze
      panienki: lubią się namyślać, ale jak już się raz namyślą, to dobrze i stale.
      Radzę Panu jak bratu. Przetnij gordyjski węzeł, bo innego sposobu nie ma.
      • sherman-doberman Re: Zabawa w cytaty!! 02.11.06, 23:35
        Między ustami a brzegiem pucharu M,Rodziewiczównej

Chwilowo żaden cytat nie przychodzi mi do głowy.
        Proszę o następne pytanie.
        • sherman-doberman Re: Zabawa w cytaty!! 02.11.06, 23:38
          Mam:
          I'll think of it all tomorrow...
          After all, tomorrow is another day.
          • sella_w Re: Zabawa w cytaty!! 02.11.06, 23:47
            Gone with the wind?

Jeśli tak, to moze:

W lipcu ojciec mój wyjeżdżał do wód i zostawiał mnie z matką i starszym bratem
            na pastwę białych od żaru i oszałamiających dni letnich. Wertowaliśmy, odurzeni
            światłem, w tej wielkiej księdze wakacyj, której wszystkie karty pałały od
            blasku i miały na dnie słodki do omdlenia miąższ złotych gruszek.
            • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 00:26
              Bruno Szulz "Sklepy cynamonowe"!
              • sella_w Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 00:45
                dawaj zagadke:)
              • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 00:50
                Moja kolej (tłumaczenie):

"Zgaś moje oczy: ja cię widzieć mogę,
                zamknij mi uszy, a ja cię usłyszę,
                nawet bez nóg znajdę do ciebie drogę,
                i bez ust nawet zaklnę cię najciszej."
                • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 01:05
                  Powzięłam watpliwość czy cytaty z wierszy są aby regulaminowe :-), a zatem
                  wycofuję poprzedni cytat i zastępuję go następującym (także tłumaczenie):

"Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z
                  nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie"
                  • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 08:48
                    Ja wiem, ja wiem! Nietzsche!!
                    Studiuje filozofie i właśnie przerabiamy Nietzschego:)

Tako rzecze Zaratustra ?

Dobrze? Bo nie wiem czy moge już zadać swój cytat?
                    • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 09:53
                      Blisko. Nietzsche - tak, ale nie ten tytuł.
                      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 11:18
                        Friedrich Nietzsche
                        "Antychryst"
                        Czekam na werdykt!
                        • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 11:24
                          Kurde teraz nie da mi to spokoju, też się zastanawiałam nad Antychrystem, ale
                          teraz już nie wiem.
                          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 11:37
                            Byłam szybsza o minutę, ale i tak trzeba poczekać na werdykt od tajne.
                            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 11:40
                              przepraszam od taje.
                              • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 11:52
                                Niestety to nie Antychryst. Ale już blisko :-)
                                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 12:06
                                  Teraz strzelam:
                                  " Ecce homo"?
                                  • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 12:09
                                    Nie
                                    • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 12:19
                                      tam niżej to było do Ciebie. Zaraz to się zacznie zgadywanka robić:)
                • Gość: nikt Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 19:33
                  Rilkego to ja bym wszędzie rozpoznał, nawet z zamkniętymi oczami :-)
    • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 12:10
      Zmierzch bożków?
      • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 12:20
        nie
        • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 12:22
          "Po za dobrem i złem"? nie chce być nudna ale się nie poddam tak łatwo;]
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 12:26
            Ja obstawiam :
            "Wola Mocy"
          • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 13:31
            Zgadłaś! Teraz czas na Twoją zagadkę :-)
            • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 13:33
              To było do misscraft.
              • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 14:17
                ten Antychryst mnie troche naprowadził:)) Super, tylko teraz coś wynajdę...

O! Mam:

" Na morderce zawsze można liczyć, że błyśnie kunsztowną prozą"

"...myślałem, że w całości wykorzystam niniejsze zapiski na procesie,aby
                uratować- nie głowę, rzecz jasna, lecz duszą."

Oba cytaty z tej samej książki, myślę że dosyc proste:)
                • taje Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 14:32
                  "Lolita" Nabokova! Zgadłam?
                  • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 22:58
                    jasne, że tak;] Wiedziałam, że za proste, albo będziemy sobie nawzajem zagadki
                    zadawać, tylko ja nie zgadłam za pierwszym razem:)
                    • Gość: anka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.aster.pl 03.11.06, 23:28
                      Tragiczna historia małej pani Zawadzkiej zaczęła zupełnie niewinnie.Pewnego
                      ranka,chociaż słońce świeciło ....
                      • Gość: anka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.aster.pl 03.11.06, 23:33
                        i cała plaża wyglądała jak wielka patelnia,na którejsamażyłosię ludzkie mięso
                        • Gość: lilka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.aster.pl 03.11.06, 23:36
                          Samozwaniec,wielki szlem
                    • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 03.11.06, 23:28
                      no to teraz Twoja kolej, tylko teraz coś prostszego proszę:)
                      • taje Re: Zabawa w cytaty!! 04.11.06, 00:06
                        To będzie chyba proste :)

"Należy tłumaczeniu na inne języki tej książki ewentualnemu zapobiec, ponieważ
                        postawy bohaterów zdradzają niski moralny poziom, co w złym świetle na Zachodzie
                        stawia Polskę i powszechnie kultywowane tu wartości."

• misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 04.11.06, 11:11
                          To brzmi jak recenzja...;]
                          • Gość: taje Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 12:19
                            A jednak nie jest... Może kolejny cytat dla ułatwienia?
                            • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 04.11.06, 19:40
                              prosze bardzo:)
                        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 04.11.06, 17:59
                          Dorota Masłowska

"Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną"
                          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 04.11.06, 20:25
                            Dorota Masłowska podaje dwa tytuły:

"Paw Królowej" albo "Wojna polsko - ruska pod flagą biało - czerwoną"
                            • Gość: taje Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 22:50
                              Masłowska - zgadza się. Ale nie powiem, który tytuł tylko dam kolejny cytat;
                              powinno być już wtedy wszystko jasne:

"Każdy w naszej piosence znajdzie coś dla siebie. Piosenka ta powstała za
                              pieniądze z Unii Europejskiej. Można ją przeczytać za pomocą liter zawartych w
                              alfabecie."

I jak teraz?
                              • Gość: Pantaleon Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.torun.mm.pl 05.11.06, 02:11
                                Masłowska, oczywiście "Paw królowej"

ponieważ mam rację pozwolę sobie następny cytat:

"Jak się spotkali? Przypadkiem, jak wszyscy. Jak się zwali? Na co wam ta
                                wiadomość? Skąd przybywali? Z najbliższego miejsca. Dokąd dążyli? Alboż kto
                                wie, doką dąży."
                                • taje Re: Zabawa w cytaty!! 05.11.06, 02:27
                                  He, he - "Kubuś Fatalista i jego pan" Diderota oczywiście. Ponieważ juwom.shyw
                                  zgadła, że mój cytat to była Masłowska więc może ona zada teraz kolejna zagadkę?
                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 05.11.06, 13:31
                                    W takim razie zadaje:
                                    kategoria : tłumaczenie

"Zebrałem wszystkie siły i spróbowałem raz jeszcze :
                                    - Czy ty jesteś ... Jo?
                                    Łup. Miękkie uderzenie pięścią w styropian, chwila przerwy, a potem :
                                    Łup. Łup.
                                    Tak i nie
                                    Nie mam pojęcia, skąd przyszło mi do głowy następne pytanie.
                                    - Czy są tu sowy?
                                    Łup, łup.
                                    A wiesz gdzie są?
                                    Łup."
                                    • Gość: taje Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:14
                                      Chyba za trudne się okazało. Może jakaś podpowiedź?
                                      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 06.11.06, 12:34
                                        Ok, mała podpowiedź:
                                        Dam jeszcze jeden cytat, który poprzedza tamten. Oto on:

"Zwilżyłem wargi. Chyba powinienem czuc się co najmniej głupio, stojąc w
                                        ciemności i wołając do duchów, ale tak nie było. Ani trochę. Wilgoc zastąpił
                                        lodowaty chłód, a ja wiedziałem, że mam towarzystwo.
                                        - Więc może chociaż zastukaz?Skoro potrafisz zatrzasnąc drzwi, chyba uda ci się
                                        zastukac?"

Dodam jeszcze, że wiele książek tego autora została zekranizowana.Mam nadzieje,
                                        że pomogłam choc trochę.
                                        • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 06.11.06, 13:51
                                          to musi byc Stephen King

"Worek kości"
                                          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 06.11.06, 14:56
                                            Gratulacje!!!
                                            Teraz kolej na Twój cytat.
                                            • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 06.11.06, 15:13

"- Ja, ja - szeptał kot - ja dam sygnał!
                                              - Dawaj! - odpowiedział z ciemności Korowiow.
                                              - Bal!!! - przeraźliwie wrzasnął kot i w tejże chwili Małgorzata krzyknęła i na
                                              kilka sekund zamknęła oczy. Bal zwalił się na nią najpierw pod postacią
                                              jasności, a zarazem dźwięku i zapachu. Unoszona pod rękę przez Korowiowa
                                              zobaczyła, że znalazła się w tropikalnym lesie. Papugi o czerwonych piersiach i
                                              zielonych ogonach darły się: "Jestem zachwycona!"
                                              • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.tvk.torun.pl 06.11.06, 15:52
                                                Mistrz i Małgorzata - Bułhakow
                                                • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 07.11.06, 10:54
                                                  Gratulacje! Teraz ty zadajesz cytat anulka.
                                                  Czekamy!
                                                  • Gość: anulka nowy cytat IP: *.tvk.torun.pl 07.11.06, 15:33
                                                    Przepraszam, ze spytam, pan nigdy nie mial takiego poczucia, ze za dlugo pan
                                                    zyje? Swiadczyloby to, ze lubi pan zyc, jak wiekszosc ludzi. i moge to
                                                    zrozumiec, zwlaszcza jesli ktos uwaza, ze zyje w porzadku przeznaczenia. O,
                                                    tak, w porzadku przeznaczenia duzo latwiej zyc. Tylko ze ja nie wierze w
                                                    przeznaczenie. Ot, przypadki, same przypadki, wszystko przypadki. I tak ten
                                                    swiat wyglada, tak zycie wyglada, jesli chcial sie pan przekonac, jak to
                                                    wszystko tutaj wyglada. I co, warto bylo przychodzic?
                                                  • Gość: anulka Re: nowy cytat IP: *.tvk.torun.pl 07.11.06, 15:35
                                                    ksiazka jest po polsku :)
                                                  • juwom.shyw Re: nowy cytat 07.11.06, 15:43
                                                    Nie jestem pewna, ale to chyba będzie:

Wiesław Myśliwski "Traktat o łuskaniu fasoli"? :)
                                                  • Gość: anulka Re: nowy cytat IP: *.tvk.torun.pl 07.11.06, 15:50
                                                    brawo:) tak to traktat o łuskaniu fasoli
                                                    gratuluje
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 07.11.06, 17:59
      Dziękuje.
      Kategoria : tłumaczenie

" - Dziękuję ci, panie kluczniku - odparł życzliwie mój mistrz - i tym droższa
      mi twoja uprzejmośc, że dla powitania nas przerwaliście pogoń. Lecz nie martw
      się, koń przegalopował tedy i ruszył ścieżką po prawej stronie. Nie oddali się
      zbytnio, gdyż będzie musiał zatrzymac się, kiedy dotrze do miejsca, gdzie
      wyrzucacie zużytą ściólkę. Jest zbyt mądrym zwierzęciem, żeby zapuszczac się w
      stromy teren...
      - Kiedy go widziałeś? - zapytał klucznik.
      - Prawdę rzekłszy, nie widzieliśmy go, czyż nie tak, X? "
      • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 07.11.06, 18:07
        "Imię róży" Umberto Eco?
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 07.11.06, 18:49
          Zgadłaś!Twoja kolej.
          • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 07.11.06, 19:22
            Tłumaczenie: "A dlaczego ja ciebie chcę? Ano, bo chcę ciebie i chcę mieć
            rodzinę. Chcę mieć dzieci; już pora. I nie chcę, żeby te dzieci były pod moim
            wpływem, tak jak ja byłem pod wpływem mojego ojca. Nie mówię, że ojciec wpływał
            na mnie świadomie. Nigdy tego nie robił. Nawet nigdy nie chciał mnie wciagnąć w
            rodzinne interesy. Chciał, abym został profesorem albo doktorem, czymś w tym
            rodzaju. Ale sprawy przybrały zły obrót i musiałem walczyć za moją rodzinę.
            [...] nie chcę, żeby to sie zdarzyło moim dzieciom. Chcę, żeby były pod twoim
            wpływem. Chcę, żeby wyrosły na całkiem amerykańskie dzieci, naprawdę
            amerykańskie, do gruntu. Moze one albo ich wnuki zajmą sie polityką. [...] Moze
            któreś z nich zostanie prezydentem Stanów Zjednoczonych".
            • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 20:02
              mario puzo "ojciec chrzestny"?
              cosik mi się tak kojarzy
            • Gość: juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 20:03
              mi się wydaje że to coś z Kinga
              mam rację?
              • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 11:21
                Ceolk, to prawidłowa odpowiedź jest! "Ojciec chrzestny".
                Twoja kolej.
    • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.06, 13:07
      to ja dam coś łatwego
      kategoria: tłumaczenia

<<Cadillac przejechał. Jake zdążył tylko dostrzec grubasa w niebieskim
      kapeluszu, patrzącego przez przednią szybę.

I wtedy to się stało: wtedy podzielił się na dwie połowy, stając się dwoma
      chłopcami. Jeden leżał umierający na jezdni. Drugi stał na rogu ulicy, z
      głębokim zdumieniem patrząc, jak znak STÓJ zmienia się na IDŹ i ludzie
      zaczynają przechodzić przez ulicę, jakby nic się nie stało... Bo też nic się
      nie stało.

Ja żyję! - cieszyła się część jego umysłu, krzycząc z ulgi.

Umarłem! - wrzeszczała druga połowa. Leżę martwy na ulicy! Oni wszyscy zebrali
      się wokół, a człowiek w czerni, który mnie popchnął, mówi "Jestem kapłanem.
      Przepuśćcie mnie". >>
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 13:18
        To na 100% King "Mroczna Wieża" Czwarta część zaytułowana "Ziemie Jałowe".
        Mam całą sage w małym paluszku.
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 13:20
          Mała poprawka w druku : Trzecia część "Ziemie Jałowe"
          • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.06, 13:23
            zgadza się
            perfekcyjna odpowiedź
            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 14:18
              Oto mój cytat:

"Nie chciała rozkwitnąć pognieciona jak maki. Pragnęła zjawić się w pełnym
              blasku swojej piękności. O, tak! Była wielką zalotnicą. Jej tajemnicze
              strojenie trwało wiele dni. Aż pewnego poranka - dokładnie o wschodzie słońca -
              ukazała się.
              I oto ona - która tyle trudu włożyła w swój staranny wygląd- powiedziała
              ziewając:
              - Ach, dopiero się obudziłam... Przepraszam bardzo... Jestem jeszcze nie
              uczesana. X nie mógł powstrzymać słów z zachwytu:
              - Jakaż pani jest piękna!
              - Prawda odpowiedziała róża cichutko.
              - Urodziłam się równocześnie ze słońcem."

• juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 14:20
                • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.06, 14:36
                  Mały książę
                  Antoine de Saint - Exupery
              • Gość: rafia Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 14:37
                Mały Książę
                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 14:41
                  Gratulacje ceolk, zgadłeś byłeś pierwszy.
    • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.06, 15:17
      szybszy o pół minuty
      kategoria tłumaczenie

"Znalazłszy się w swoim pokoju, wychyliłem się przez okno i patykiem
      przeciągnąłem od okna Atta drugi koniec sznurka, za który mieliśmy pociągać w
      razie alarmu, i przywiązałem go sobie do kostki. Następnie położyłem się do
      łóżka, zostawiając uchylone drzwi i nastawiając uszu. Na drugim łóżku leżał mój
      półprzytomny pryncypał, przy którym Cristo-fano kazał mi czuwać. Włożyłem mu do
      spodni kilka czystych szmat, na wypadek gdyby oddał mocz"
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 15:25
        Rita Monaldi, Francesco Sorti
        "Imprimatur"?
        • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.06, 15:27
          brawo
          coś za łatwe daję
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 16:19
            Dzięki, kategoria : tŁumaczenie

"Podczas kolacji Tomek, podkradał tyle cukru, ile tylko zdołał, a ciotka Polly
            zadawała mu rozmaite podstępne pytania, chcąc wyciągnąć z niego kompromitujące
            wyznianie. Jak każda prostoduszna istota sądziła, że posiada wyjątkowy talent
            dyplomatyczny i swe najbardziej oczywiste podstępy uważała za szczyt
            przebiegłości.
            - Gorąco dziś było w szkole, prawda? - spytała.
            - Tak, ciociu.
            - Nadzwyczaj gorąco, prawda?
            - Tak, ciociu.
            - I pewnie miałeś się wykąpać, co?
            Tomka przeszedł dreszcz - zaczął coś podejrzewać. Spojrzał na twarz ciotki, ale
            nie wiele to dało."
            • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 08.11.06, 17:11
              "Przygody Tomka Sawyera" Marka twaina, nieprawdaż?
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 09.11.06, 07:43
                Zgadza się to prawidłowa odpowiedź.
                Gratuluje!!!!
                • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 09.11.06, 12:12
                  Zagadka: (powieść polska)
                  "Włączyła czajnik elektryczny i usiadła przy biurku. Wyjęła z papierka
                  śniadanie: dwa kawałki ciemnego chleba z pasztetem i pomidor. Stolik, który mi
                  wyznaczyła, czekał na mnie w kącie, ale ja nie odchodziłem od jej biurka.
                  Stałem przypatrując się, jak ona je - bez pośpiechu, ale i bez dziamdziania,
                  estetycznie, wszystko, co robiła, było, psiakrew, estetyczne - pomyślałem o jej
                  domu, o ojcu, matce, o tym, jacy to muszą być niezwykli, świetni ludzie. Ona,
                  ich córka, była olśniewająca w tej sukni z grubej materii o intensywnym
                  kolorze - i kiedy tak się gapiłem, musiałem wygładać jak człowiek głodny".
                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 09.11.06, 14:05
                    To będzie strzał na ślepo:
                    Maciej Pinkwart

"Dziewczyna z Ipanemy"
                    • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 09.11.06, 21:10
                      :( niestety, pudło.
                      • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.06, 08:44
                        daj jakąś podpowiedź
                        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 14:59
                          Ja też strzelam: Stasiuk?
                          • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 17:09
                            Nie, nie Stasiuk.
                            Podpowiedź: powieść napisana wcześniej, niż Stasiuk zaczął pisać. Wielka miłość
                            na tle zgrzebnego i dołującego PRL-u, jednocześnie z tegoż PRL-u smaczkami. On
                            dużo starszy od niej, romantyk, ona b. poukładana i rozsądna.
                            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 17:47
                              "Zły" Tyrmanda?
                              • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 18:05
                                Nie, nie, nie. Powieść z 1985 roku. Bohater pochodzenia żydowskiego. W tle
                                niedawne zajścia marcowe. Kiedy Ona nie może dostać odpowiedniej szminki, On
                                sprowadza ją dla niej samolotem z zaprzyjaźnionego DDR :)
                                • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.mm.pl 10.11.06, 19:02
                                  ciężkie

podpowiesz coś więcej (np kolejny cytat)?
                                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 19:18
                                  Halina Auderska

"Zabić strach"
                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 20:33
                                    Autor jest mężczyzną, już w "słusznym" wieku.
                                    Powieść pisana w pierwszej osobie, narrator to naukowiec, po wypadkach
                                    marcowych odstawiony na boczny tor. No dobra, jeszcze jeden cytat:
                                    "Pomagałem jej założyć kożuch, potem odprowadziłem ją do drzwi. Staliśmy w
                                    półmroku korytarza, w salonie skuczała Aga. Objąłem L., ona westchnęła.
                                    -Jesteś strasznie zręczny-powiedziała ze skargą w głosie. - Szatab obrotności.
                                    I wysunęła się z moich ramion.
                                    Nacisnęła klamkę, a ja widząc, jak drzwi się uchylaja, pełen rozpaczy,
                                    krzyknąłem:
                                    -Luteńko!
                                    Zamknęła z powrotem drzwi.
                                    -Co sie stało spytała zdziwiona.
                                    -Kocham cię! - wybuchnąłem tuląc ją do siebie. -Tak strasznie cię kocham, tak
                                    kocham! Wcale nie jestem zręczny, nie, ani trochę-ja tylko szaleję z miłości-
                                    opętałaś mnie, uwiodłaś a ja ginę - nie mów, że jestem zręczny, nie, nie, nie!
                                    Och, tak kocham, tak kocham - czy nie widzisz tego?
                                    Łzt spływały mi po twarzy, łzy których już się nie wstydziłem, męskie łzy,
                                    myślałem [...]
                                    Pogładziła czule moją dłoń.
                                    _Wiem - powiedziła. -Wiem, że mnie kochasz".
                                    • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 20:37
                                      Autor tej powieści pisał również eseje, książki historyczne i wspomnienia.
                                      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 21:35
                                        Hen "Milczące między nami"?
                                        • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 21:53
                                          Bingo!!!
                                          Twoja kolej :)
                                          • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 22:18
                                            To może czas na jedno z moich życiowych mott:

Słuchaj, Cranly, rzekł, pytałeś mnie, co bym uczynił, a czego bym nie uczynił.
                                            Powiem ci więc, co będę czynił, a czego nie będę czynił. Nie będę służył
                                            rzeczy, w którą przestanę wierzyć, bez względu na to, czy będzie się zwała
                                            domem, ojczyzną, czy Kościołem; i będę się starał o wyrażenie siebie w jakiś
                                            sposób, w życiu lub w sztuce, tak nieskrępowanie, jak tylko potrafię, i tak
                                            całkowicie, jak tylko zdołam, a używać będę dla obrony jedynego oręża, na
                                            którego użycie sam sobie pozwolę - milczenia, wygnania i przebiegłości.

P.S. Zastanawiałem się, czemu w ogóle powstał ten wątek, skoro już otwarty był
                                            identyczny - ale rzecz jasna nie mam nic przeciw wzięciu udziału w obu. ;-)
                                            • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 22:22
                                              "Ulisses"??
                                              P.S. Takie wątki powstawały i powstają, widocznie jest społeczne
                                              zapotrzebowanie :)
                                              • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 22:24
                                                Nie, ale jesteś niebezpiecznie blisko. ;-)
                                                • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 22:37
                                                  Yyyy... "Portret artysty z czasów młodości"... chyba?
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 22:45
                                                    Odpowiedź prawidłowa czy nie, na razie idę spać. C.d. jutro (mam nadzieję).
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 22:48
                                                    Motyla noga, jesteś za dobra! Może gdybym wykropkował angielskie nazwisko,
                                                    byłoby choć trochę trudniej? ;-)
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 10.11.06, 22:59
                                                    Dobrze gadasz, skojarzyłam przez nazwisko, bo książkę czytałam 100 lat temu a i
                                                    to niedokładnie :) Uważałam, że pewne rzeczy trzeba przeczytać :)
                                                    To teraz moja zagadka. Kategoria: tłumaczenie. Klasyka od lat.
                                                    "- Ależ mamo, co ci jest? Przerażasz mnie.
                                                    -... Muszę ci powiedzieć, XX, że baron YY oświadczył się właśnie o ciebie.
                                                    - Oświadczył się o mnie? na serio?
                                                    - To nie jest rzecz, z której stroi sie żarty. Widziałaś go przedwczoraj i
                                                    zdaje mi się, że on też ci sie podobał. Jest, oczywiście starszy od ciebie, co
                                                    na ogół jest szczęściem, przy tym jest to człowiek z charakterem, na
                                                    stanowisku, o dobrych obyczajach i jeżeli nie powiesz: nie (czego spodziewam
                                                    sie po mojej mądrej XX), to w dwudziestem roku życia osiągniesz to, co inne
                                                    osiągają przy czterdziestce".

Chiba naprawdę już sobie pójdę, do jutra :)
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 11.11.06, 00:02
                                                    Oj, jak nie chce mi się myśleć ;-) - tym bardziej, że jestem teraz zaangażowany
                                                    w znacznie bardziej czasochłonny projekt internetowy. Może Balzac, np. "Ojciec
                                                    Goriot"?
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 11.11.06, 15:21
                                                    Jane Austen

" Rozważna i romantyczna" albo " Duma i uprzedzenie"?
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 11.11.06, 17:00
                                                    Nie jest to tłumaczenie ani z angielskiego, ani z francuskiego. Chociaż 19 wiek
                                                    i stara Europa :)
                                                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 11.11.06, 17:28
                                                    Lew Tołstoj

" Wojna i pokój"
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 11.11.06, 17:38
                                                    Nie, rzecz ma miejsce na zachód od Rosji:)
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 11.11.06, 17:51
                                                    "Buddenbrookowie" Tomasz Mann
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 11.11.06, 17:58
                                                    Niemcy, tak, ale nie "Buddenbrokowie" i nie Mann.
                                                    Na podstawie tej książki nakręcono film z aktorką o polskim nazwisku w roli
                                                    głównej.
                                                  • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 12:31
                                                    chyba musisz podpowiedzieć coś więcej, bo czarno to widzę
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 16:33
                                                    Pisarz urodzony 30 grudnia 1819 r., zmarł w roku 1898. Jego (m.in.) twórczość
                                                    jest uznawana wstępem do wielkiej epoki realizmu krytycznego w Niemczech.
                                                    Sceneria: Prusy, szlachta pruska, opis i piętnowanie pruskiej moralnosci
                                                    opartej na formalnym uznawaniu konwencji, na fałszywie pojmowanym honorze..
                                                    Jeszcze jeden cytat:
                                                    "- A jeśli już w ogóle należy stawiać jakieś pytania, to całkiem inne... Powiem
                                                    ci, b., że od kiedy to biedne dziecko tu leży, nie ma wprost dnia, by nie
                                                    nachodziły mnie takie pytania...
                                                    - Jakie?
                                                    - Czy to jednak nie nasz wina?
                                                    - Nonsens, Luizo. jak to rozumiesz?
                                                    - Czy nie powinniśmy jej byli inaczej wychować? Właśnie my [...] czy ona jednak
                                                    nie była jeszcze za młoda?
                                                    [...]
                                                    - Daj spokój, Luizo... to zbyt rozległa dziedzina".
    • Gość: test Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 16:48
      • Gość: test Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 16:49
        test 1
    • Gość: zabawa w cytaty Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 16:56
      wilde
      • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 17:06
        Niemiec, Niemiec, inicjały :TF.
        Jaśniej juz chyba nie można :)
        • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 17:30
          moze Theodor Fontane,"Effi Briest"?;-)
          • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 17:32
            Na pewno "Effi Briest"!!
            Nareszcie!
            Dawaj zagadkę!
            • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 17:45
              pozostanmy w kregu literatury niemieckiej:

"Jeśli któregoś dnia człowieka czeka piekło, to jedna z najbardziej wyszukanych
              mąk będzie polegała na tym, ze nagiego człowieka zamknie się w jakimś
              pomieszczeniu sam na sam z oprawionymi w ramkę fotografiami robionymi za jego
              życia."
              • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 17:47
                Łał, nic mi się nie kojarzy, podpowiesz coś jeszcze?
                • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 17:52
                  pisarz niemiecki,wspolczesny nam,laureat Nagrody Nobla
                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 17:54
                    Gunter Grass i "Blaszany bębenek"?
                    • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 17:55
                      brawo!!!!
                      • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 18:01
                        :) dziękuję, oto moja zagadka:
                        Tłumaczenie, też Nobel tutaj był :)
                        "Nie przyszła do Boga ze swym wiankiem i nie przyszła do Niego ze swym grzechem
                        i cierpieniem, nie przyszła do Niego dopóty, dopoki świat miał dla niej choć
                        kroplę słodyczy, aby wsączyć ja do jej pucharu. Teraz dopiero przyszła,
                        ponieważ pojęła, że świat jest niczym oberża: ten, kto nie ma na opłacenie,
                        zostaje wypędzony za drzwi".
                        • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 19:06
                          moze jakas mala podpowiedz:)
          • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 19:24
            He he, też doszedłem po Schygulli do "Effi Briest", ale ponieważ nie widziałem
            tego ani nie czytałem, chciałem upewnić się w opisie, a tu ciągle Filmweb
            zamykał mi Explorera. ;-)
            • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 21:56
              Europa, na północ od Niemiec. Autorką jest kobieta.
              Akcja z grubsza: ona miała porządnego narzeczonego, ale zakochała się w tym
              złym, który ja uwiódł. Mimo sprzeciwów swojej porządnej rodziny wyszła za
              niego. Powieść traktuje o tym, jakie konsekwencje miał jej wybór w późniejszym
              życiu i dla niej i dla innych.
              • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 12.11.06, 23:10
                Sigrid Undset,"Krystyna corka Lavransa"?
                • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 13.11.06, 18:10
                  Brawo! :))
                  Prosimy o zagadkę :)
                  • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 13.11.06, 21:57
                    mysle,ze trudne,ale tym bardziej zachecam:)
                    autorem jest Szwajcar,wspolczesny nam,laureat wielu prestizowych nagrod
                    literackich,profesor literaury.W dorobku liczne opowiadania i
                    powiesci.Wystarczy nazwisko:)
                    Oto framgment:

"W taki sposób żegnali się, z nadzieją i ze sobą. Baśnie mówiły im, ze po
                    drugiej stronie istnienia, w świetle niebytu, leżą jeszcze wielkie nie odkryte
                    krainy. Stajemy się tam mali i bierzemy się za ręce. Nie można być większym niż
                    życie i umieranie, ale za sprawą czarodziejskich mocy można stać się na to zbyt
                    małym. Aby się nie zgubić, jedno drugie bierze za rękę."
                    • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 13.11.06, 22:35
                      :((( nie bardzo...
                      • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 13.11.06, 23:23
                        podpowiedz czy nazwisko?;)
                        • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 13.11.06, 23:57
                          Nic, nic nie kojarzę, chętnie skorzystam z podpowiedzi.
                          • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 01:04
                            hmm,inne publikacje tego autora (ukazaly sie w Pl) to m.in.:W lecie Zająca,
                            Odczarowanie, Motyw Albissera.(Cytowany fragment nie pochodzi z zadnej z nich)
                            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 08:53
                              Oto moja propozycja:

Adolf Muschg
                              • airlady Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 10:02
                                brawo!!
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 15:32
      Oto moja zagadka, kategoria: literatura światowa, tłumaczenie

<<"X zmieszała się i nic nie odpowiedziała, na L. jednak słowa ojca nie zrobiły
      najmniejszego wrażenia. Dalej ciągnęła swe zachwyty nad kapitanem X, wyrażając
      nadzieję, że zobaczy go jeszcze w ciągu dnia, ponieważ następnego ranka kapitan
      jedzie do Londynu.
      - Zdumiewasz mnie, mój drogi - wtrąciła pani X - tą swoją gotowością do uznania
      naszych córek za gęsi. Gdybym miała wyrażać się lekceważąco o czyichś
      dzieciach, z pewnością nie wybrałabym na to swoich własnych.
      - Jeśli moje dzieci są głuptasami, powinienem zdawać sobie z tego sprawę.
      - Powiedzmy; ale tak się złożyło, że wszystkie są bardzo mądre.
      - Pochlebiam sobie, że jest to jedyny punkt, w którym się nie zgadzamy. Miałem
      dotychczas nadzieję, że opinie nasze pokrywają się w każdym względzie, widzę
      jednak, że różnimy się w jednym punkcie, uważam bowiem obie nasze najmłodsze
      córki za nieprzeciętnie głupie.>>"
      • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 15:42
        "Duma i uprzedzenie" Jane Austen, nieprawdaż?
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 16:06
          Brawo!!!Gratulacje!
          No, to Twoja kolej.
          • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 16:47
            Powieść polska:
            "Po co ja zresztą tak okrężnie objaśniam, kiedy sprawa jest prosta: w
            poniedziałek 22 września 1975 roku o godzinie 10.45 ujrzałem dziewczynę, która
            zakasowała i skasowała wszystkie, jakie kiedykolwiek przedtem i potem
            widziałem; 'w życiu, filmie, na okładkach pism oraz kilkudziesieciu kanałach
            TV' to powiedział o niej ktos inny, ważniejszy, a ja powtarzam za nim,
            wstawiając moją datę".
            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 21:19
              " Seans" Witolda Horwatha?
              • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 14.11.06, 22:34
                Gratuluję, tak, tak! Twoja kolej.
                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 13:36
                  Oto moja zagadka:
                  Kategoria: tłumaczenie

<< A przecież pysznię się swym upokorzeniem i skoro na taki przywilej zostałem
                  skazany, praulie raduję się, iż nie przyszedł ratunek; wydaje mi się, że jak
                  daleko sięga ludzka pamięć, jestem jedyną istotą naszego rodzaju, która została
                  rozbitkiem na opuszczonym statku. >>
                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 13:49
                    Hm... Cortazar? Eco?
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 15:41
      Eco -tak, ale nie ten utwór.
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 15:42
        Nie Cortazar.
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 15:54
        Napisze to tak jak ma być.

Zgadza się to Eco.Co do tytułu książki to czekam na propozycje.
        • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 18:07
          Kojarzy mi się ecowato, czyli prawidłowo. Ale jeśli chodzi o tytuł-pustka w
          głowie, a nie chcę guglować.
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 20:32
          Wtakim razie dam małą podpowiedź. Bohaterem książki jest rozbitek, który
          dociera do opuszczonego statku, niedaleko tajemniczej wyspy.
          • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 20:45
            "Tajemniczy płomień królowej Loany"? Nieee... ja Eco czytałam tylko "Imię
            róży", więc jedynie mogę się domyślać. Z recenzji i opowieści innych.
            • choclo Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 21:07
              wyspa dnia poprzedniego
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 21:47
          Brawo!! Gratulacje dla choclo. Twoja kolej na cytat.

Już myśłam, że nikt tego nie czytał, naprawde polecam ta lekturę, ciekawi od
          pierwszej po ostatnia stronę.Warto przeczytać.
          • choclo Re: Zabawa w cytaty!! 15.11.06, 22:01
            Po takiej podpowiedzi...
            A nowa zagadka jest tłumaczona.

"Pracowałem nad swoim ideałem idioty. Nie chciałem brać byle jakiego,
            pierwszego z brzegu debila: tępa nalana twarz, zapluta broda, powykręcane
            dygocące ręce, mokre spodnie. Zwykła strata przestrzeni życiowej, nic więcej.
            Marzyła mi się całkiem inna patologia: patologia szlachetna i święta, narodowa
            w formie oraz treści."
          • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 16.11.06, 08:35
            Nie jestem pewna, ale wydaje mi się , że to jest:
            Jerofiejew Wiktor - "Życie z idiotą"?

• choclo Re: Zabawa w cytaty!! 16.11.06, 10:27
              Jasne! Twoja kolej.
              • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 16.11.06, 13:12
                Tak mi się właśnie wydawało, że to o to chodzi. W takim razie uwaga, uwaga
                zadaje zagadkę.

<<< Nie pojmuja niestety ci młodzi, że ofiara z własnego życia, jest, być może
                w wielu wypadkach najłatwiejszym poświęceniem; że znacznie trudniej na
                przykład, a dla wielu prawie zupełnie niemożliwe poświęcić pięć czy sześć lat
                kipiącego młodością życia na ciężką, trudną naukę, na studia, chociażby tylko w
                tym celu, aby udziesięciokrotnić w sobie siły, potrzebne do (...) dokonania
                umiłowanej i zamierzonej ofiary >>>
                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 16.11.06, 17:40
                  Dostojewski " Bracia Karamazow"??
                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 17.11.06, 08:32
                    Barwo!! Cytat zgadnięty. Twoja kolej.
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 17.11.06, 10:41
      Dzięki. Zadaje cytat.

Kategoria : powieść polska

<<< Jedynym, co się w okolicy poruszało, było stado wron, krążące nad lasem.
      Jedyne, co dało się słyszeć, to dzikie owych wron krakanie.
      Nie było śladu po czarnych jeźdźcach, wiatr nie donosił okrzyków: “Adsumus”.
      Wyglądało, że zgubił pościg. Mimo to XX długo nie opuszczał swej kryjówki na
      wzgórzu. Chciał upewnić się całkowicie i zupełnie. Wzniesienie dawało nadto
      jaką taką szansę zorientowania się w terenie. Czyli w leśnym i skalistym
      pustkowiu.
      Jego wzgórze – czy raczej górka – nie wznosiło się jednak dość wysoko, by dało
      się z jego szczytu ogarnąć wzrokiem wystarczająco szeroki horyzont, zasłaniały
      je inne, wyższe wzniesienia.>>>
      • Gość: daria13 Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.crowley.pl 17.11.06, 11:35
        Andrzej Sapkowski, jak domniemywam, może Narrenturm?
        P:)
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 17.11.06, 12:30
        Tak to Andrzej Sapkowski, niestety nie "Narrenturm"
        • daria13 Re: Zabawa w cytaty!! 17.11.06, 13:30
          To może Boży bojownicy? Czytałam tylko Narreturm, stąd pomyłka:)
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 17.11.06, 13:39
          Tak, to "Boży bojownicy".
          Zgadłaś, twoja kolej na cytat.
          • Gość: daria13 Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 13:29
            "Igraszki promieni słonecznych na kurkach dawały bajecznie piękne efekty.
            Kuchenne myszki lubiły tańczyć przy dżwiękach, jakie wydawało światło słoneczne
            padające na krany, i uganiały się za małymi kuleczkami powstałymi z promyków,
            które rozpryskiwały się na posadzce jak stumyki żółtej rtęci."
            • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 18.11.06, 17:12
              polskie czy tłumaczone?

to jakaś baśń chyba
              • daria13 Re: Zabawa w cytaty!! 18.11.06, 17:41
                Tłumaczone. Nie jest to baśn, choć faktycznie kategorycznie nie można nazwać
                tej powieści realistyczną:)
                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 18.11.06, 17:44
                  Frances Hodgson Burnett

" Tajemniczy Ogród" ??
            • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 18.11.06, 17:43
              Boris Vian "Piana złudzeń"
              • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 18.11.06, 18:02
                zgadłam?
                • Gość: daria13 Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 18:59
                  Tak, tak, tak!!! Gratuluję!
                  Teraz Twoja kolej.
                  • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 18.11.06, 19:01
                    okej... :)

podam cytat z tłumaczonej książki, którą właśnie skończyłam:

" Zawsze wiedziałam, że nie jestem najsympatyczniejszą kobietą, taką, którą
                    chciałoby się kochać- i może to było sedno moich problemów, ta wiedza- i z
                    pewnością nie da się wytłumaczyć, dlaczego głupcy zakochują się z tych, w
                    których się zakochują, ale z jakichś powodów ten absolutnie, niewiarygodnie
                    wspaniały mężczyzna pokochał właśnie mnie i do tej pory nie zdołał wybić sobie
                    tego z głowy."
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 19.11.06, 19:24
      Może jakaś mała podpowiedź.
      • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 19.11.06, 22:38
        podpowiedź- książka raczej nowa- typowo babska,zabawna autorką oczywiście jest
        kobieta brytyjka. Typowo post-jonesowska: bohaterka ok. trzydziestki, pracuje w
        redakcji, ma przyjaciela geja..., ale ich jest bardzo wiele.
        Nie wiem co jeszcze... o ma różową okładkę ;]
        Przepraszam, że mało ambitne, ale nie łatwo na to wpaść. Podpowiedziałam aż za
        dużo chyba, ale jeśli ten konkurs ma iść do przodu...
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 20.11.06, 11:21
          Nie jestem na 100% pewna, ale odstawiam:

Lauren Weisberger "Diabeł ubiera się u Prady"
          • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 20.11.06, 11:45
            nie to nie to, akcja toczy się wokół "ciąży" bohaterki to jest w tej książce
            nietypowe
            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 20.11.06, 18:33
              Nic konkretnego mi do głowy nie przychodzi, ale próbuję dalej.

to może : Rachel Pine " "Bliźniacy z Tribeki"
              • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 20.11.06, 21:30
                To też nie to, ale gratuluje wytrwałości. Podpowiem jeszcze, że bohaterka jest
                na tyle kopnięta,że postanowiła udawać, że jest w ciąży, poczatkowo, żeby jej
                facet się z nią ożenił potem, żeby napisać o tym książkę... całą ciąże udawała
                pytanie co potem. Zakończenie mnie rozczarowało.
                • Gość: saki Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.kopernet.org 21.11.06, 00:10
                  "Cienka Różowa Kreska" Lauren Baratz?
                  • Gość: saki Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.kopernet.org 21.11.06, 00:15
                    zjadlo mi drugi czlon nazwiska, w pelni brzmi Lauren Baratz-Logsted, poza tym znalazlam jeszcze ta ksiazke pod tytulem "Tarot i miłość, czyli szaleństwo różowej kreski"
                    • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 21.11.06, 00:20
                      Dobrze- brawo! Twoja kolej:)
      • Gość: saki Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.kopernet.org 21.11.06, 11:54
        yay :)
        moj cytat (kategoria tlumaczenie):

- Nie potknęłam się - odpoarła w końcu. - Zostałam uderzona. Tym. - Sięgnęła za dekolt i wyciągnęła duży, żółty kamień wiszący narebrnym łańcuchu. - Na boku mam siniak, w miejsu gdzie to mnie uderzyło i strąciło z nieba. A teraz muszę to nosić ze sobą.
        • Gość: saki korekta IP: *.kopernet.org 21.11.06, 11:59
          teraz zauwazylam literowke (wczesniej jak sprawdzalam tekst to nie :/) ma byc
          "kamień wiszący na srebrnym łańcuchu"
          sorry
    • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 21.11.06, 16:08
      Może jakaś podpowiedź co do cytatu?
      • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 21.11.06, 17:31
        Jonathan Carroll?
        • Gość: saki Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.kopernet.org 21.11.06, 21:34
          nie, nie Carroll
          moze nastepny cytat? podpowiem, ze na podstawie tej ksiazki zostal niedawno nakrecony film, jeszcze nie wszedl do polskich kin
          oto cytat:
          "Pomyslmy... - Mały, włochaty człowieczek mówił bardziej do siebie niż do Tristrana. - Potrafisz znajdować miejsca w Krainie Czarów, ale nie w swoim świecie, oprócz Muru, który leży na granicy. Nie umiesz znajodwać ludzi, ale.. Powiedz mi, chłopcze, wiesz, gdzie znależć twoją gwiazdę?"
          • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 22.11.06, 00:30
            to fantastyka?
          • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 22.11.06, 00:32
            Neila Gaimana "Gwiezdny Pył"
            • Gość: saki Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.kopernet.org 22.11.06, 10:25
              brawo Misscraft! teraz Twoja kolej :)
    • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 22.11.06, 21:25
      ok:)
      Kategoria- tłumaczenie:

" Na chwilę opuściło ją poczucie rzeczywistości i zgubiła się zupełnie. Ogarnęło
      ją dawne, znane z koszmarów uczucie, silniejsze niż zwykle, i serce jej zaczęło
      walić jak szalone. Znalazła się znowu między ciszą a śmiercią..."
      • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 23.11.06, 21:54
        Może jakaś podpowiedź, jeszcze jeden cytat?
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 24.11.06, 08:23
        tak, bardzo prossze.Daj jeszcze jeden cytat.
        • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 24.11.06, 10:06
          " Głos jego sprawił, ża serce jej zabiło rozkosznie i czuła, że się rumieni.
          Tyle razy słyszała podobny ton w głosie zakochanych mężczyzn, że wiedziała już,
          iż zwiastuje wyznanie miłosne. Och, jakież to zabawne!"
          • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.mm.pl 24.11.06, 20:15
            przeminęło z wiatrem jakieś?
            • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 24.11.06, 21:00
              Też typuję "Przeminęło..."
            • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 24.11.06, 23:01
              Zgadza się, ale coelk był pierwszy. Kolej na Twój cytat.
              A myślałam, że będzie bardziej oczywiste:)
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 25.11.06, 19:11
                Ceolk, daj w końcu jakiś cytat :)
    • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.mm.pl 25.11.06, 19:13
      kategoria : książka polska

<< Moim absolutnym nieszczęściem, gniotem psychicznym i kamieniem u szyi był
      okropny układ, pezez mojego męża nie tylko proponowany, ale wręcz narzucony, w
      mojej rodzinie zaś staranie kultywowany przez wszystkie lata. Mianowicie mąż
      oddaje żonie wszystkie peniądze, a ona nimi rządzi.>>
      • Gość: acoto Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.chello.pl 25.11.06, 21:41
        Joanna Chmielewska autobiorafia
        • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 13:40
          bardzo dobra odpowiedź!
          • Gość: acoto Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.chello.pl 26.11.06, 22:42
            "Skapitulowany Rymwid leżał w jednym jako tako ogrzanym pokoju i przykłądał kataplazmy na bolącą głowę. Wyszedł na spotkanie Mamy z okładm moczonym w occie i po wyrazeniu obowiazkowego zdumienia nad tym, jak dziś kuzynka cudnie wygląda, scukrzył głos jeszcze bardziej:
            - Zdaje się,hm.... tego..... że kuzynka jest zwolenniczką nowoczesnego hm tego ... swobodnego wychowania"
            i co Wy na to ?
            • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 11:07
              po Rymwidzie to by celować trzeba było w "Grażynę", ale to ani trochę
              wierszowane nie jest

więc może coś z rubasznej trylogii Sapkowskiego?
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 27.11.06, 11:10
                Panie i Panowie!!
                obchodzimy właśnie jubileusz dwusetnego wpisu na tym temacie!!

Szampan, fajerwerki, ogólne wiwaty!!

mam nadzieję, że szanowni konkursowicze na tym nie poprzestaniecie!

Miłej dalszej zabawy!
              • Gość: acoto Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.chello.pl 27.11.06, 21:03
                Sapkowski - nieeeeeeee
                z dwudziestolecia międzywojennego ....
                • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 27.11.06, 22:15
                  " Ferdyduraka" Gombrowicza?
                  • Gość: acoto Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.chello.pl 28.11.06, 21:32
                    pudło :)
                    • Gość: unefille5 Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.ip.netia.com.pl 28.11.06, 21:39
                      A moze to coś Witkacego?
                      • Gość: acoto Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.chello.pl 28.11.06, 22:48
                        też pudło .... ale inicjał się zgadza ....
                        • Gość: choclo Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:58
                          strzał w ciemno: Wańkowicz, Szczenięce lata?
            • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 28.11.06, 23:46
              a może jakaś podpowiedź, jeszcze jeden cytat?
              • Gość: acoto Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.chello.pl 29.11.06, 21:30
                autor - Wańkowicz Melchior i owszem ale nie "Szczenięce lata".... Myślałam, że słowo"scukrzonym" naprowadzi was na trop ....
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 29.11.06, 21:59
      W takim razie może : " Ziele na kraterze" Wańkowicza ?
      • choclo Re: Zabawa w cytaty!! 29.11.06, 22:12
        albo - skoro przedwojenne - to Na tropach Smętka. Nawet to czytałam za
        studenckich lat, ale Rymwida nie pamiętam. Ani scukrzania ;)
        • peek-a-boo Re: Zabawa w cytaty!! 29.11.06, 23:02
          No jak "scukrzony" ma naprowadzic to nic tylko... "Cukier krzepi" imć Melchiora?
      • Gość: acoto Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.chello.pl 30.11.06, 20:24
        brawo - masz rację ...
        • Gość: choclo Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 20:28
          > brawo - masz rację ...
          A kto?
          • peek-a-boo Re: Zabawa w cytaty!! 01.12.06, 22:54
            dla uniknięcia przestoju daję cytat. (Najwyzej bedzie do pominiecia).
            Lit. polska:
            "Napisałeś: "Strzeż się słońca, w słońcu tęskni sie najbardziej". Słońce
            wypełza z ulic miasta, ciepłym wiatrem przenika do mojego pokoju. Ze
            ściśniętymi rękoma - paznokcie wbite w dłonie-chodzę od okna do drzwi."
          • Gość: acoto Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.chello.pl 01.12.06, 23:06
            W takim razie może : " Ziele na kraterze" Wańkowicza ? o właśnie - brawo
            • peek-a-boo Re: Zabawa w cytaty!! 01.12.06, 23:12
              ups. to się porobiło;)
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 02.12.06, 10:31
                W takim razie ja zadaje cytat. Skoro okazało się że zgadłam.
                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 02.12.06, 10:32
                  ale musicie poczekac do wieczora.
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 02.12.06, 11:18
      Udało mi się wcześniej dotrzeć do komputera, w takim razie zadam cytat, który
      teraz obowiazuje. Mam nadzieje, że wszytko się już wyjaśniło. :)

Ktaegoria: tłumaczenie

Oto cytat:

<< Samo działanie jest wartością. Twoja wartość znika, gdy rezygnujesz z woli
      do zmian i doświadczania życia. Masz jednak wybór, dokonaj go i poświęć mu się.
      Czyny te dadzą ci nową nadzieję i poczucie celu.
      Ale co mam zrobić?
      Jedynym prawdziwym przewodnikiem jest serce. Nie pomoże ci nic prócz
      przemożnego pragnienia.
      Pozostawiła go, by przetrawił jej słowa. XXX przyjrzał się własnym odczuciom.
      Zdumiało go odkrycie, że prócz żalu czuje coś jeszcze, coś silniejszego: palący
      gniew.
      Co niby mam zrobić? Ścigać nieznajomych?
      Tak.
      Jej szczera odpowiedź zaskoczyła go. Odetchnął głęboko, głośno.
      Czemu? >> : )
      • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 02.12.06, 21:37
        "Eragon" Christopher Paolini?
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 02.12.06, 21:44
        Tak, to cytat z tej ksiązki. Gratulacje kawka34!!!
        Twoja kolej na cytat. :)
        • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 04.12.06, 08:20

<< A kiedy huż patrzycie w dół w tę niewiarygodną przepaść, wyobrażacie sobie
          tam, małe, białe plamki, które można na pierwszy rzut oka wziąść za owoce, ale
          w rzeczywistości są chmurami - nie jakimiś strzępami białej mgły lecz
          olbrzymimi, białymi, wzdętymi chmurami, wielkimi jak góry. I w końcu między
          tymi chmurami dostrzegacie prawdziwe dno przepaści, tak dalekie, że trudno
          powiedzieć czy to pola czy las, ziemia czy woda; o wiele niżej POD chmurami,
          niż wy jesteście NAD nimi.
          A J. na to patrzyła. I pomyślała, że - mimo wszystko - może jednak powinna
          odsunąć się nieco od krawędzi, ale zawachała się ze strachu i ze
          wstydu.>>
          • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 04.12.06, 08:35
            "Srebrne krzesło" C.S. Lewisa (choć ta różnica w pisowni "zawahała" zmyliła
            mnie w pierwszej chwili" ;-) ).
            • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 04.12.06, 09:01
              C.S. Lewisa tak to ten autor, ale nie ten tytuł.
              • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 04.12.06, 09:02
                Przepraszam za pisownie troszkę się spieszyłem.
              • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 04.12.06, 09:14
                A mnie się jednak wydaje, że to ten tytuł (Julia patrzy na świat z góry, z
                krainy Aslana). A jeśli nie ten, to jaki? ;-)
          • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 04.12.06, 14:06
            Oj, przepraszam, mój błąd. Zwracam honor. To prawidłowa odpowiedż. Twoja kolej.
            Jeszcze raz sorry!
            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 05.12.06, 11:53
              Rozumiem, że teraz moja kolej. Wahałem się między 2 całkowicie różnymi w tonie
              cytatami. Tym razem będzie ten łagodniejszy; co powiecie na odrobinę poezji? ;-)
              (Myślę, że jest przy tym łatwy do odgadnięcia).

"Kiedy umrę kochanie
              gdy się ze słońcem rozstanę
              i będę długim przedmiotem raczej smutnym

Czy mnie wtedy przygarniesz
              ramionami ogarniesz
              i naprawisz co popsuł los okrutny"
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 05.12.06, 15:01
                ***(kiedy umrę kochanie ) Halina Poświatowska ?
                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 05.12.06, 15:18
                  juwom.shyw napisała:

> ***(kiedy umrę kochanie ) Halina Poświatowska ?

Doskonale! Teraz jeszcze odgadnij mój cytat z pokrewnego wątku obok, którego od
                  jakiegoś czasu nikt nie może napocząć, i będę mógł ze spokojnym sercem wrócić
                  do domu. :-)
            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 05.12.06, 21:14
              Oto mój cytat:

<<<A: błagam cię, żadnego epilogu. Wasza sztuka nie wymaga obrony
              B: Żadnej obrony, bo gdy wszyscy aktorzy nie żyją, nie ma na kogo zwalić winy>>>

• juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 05.12.06, 21:15
                A i B nie mają zadnego związku z imionami bohaterów.
              • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 21:41
                "sen nocy letniej" szekspira?
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 06.12.06, 08:59
                Brawo ceolk!!! Twoja kolej.
              • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 07.12.06, 13:21
                Zada ktoś w końcu jakiś cytat czy nie? ;)
                Jestem gotów do zgadywania!
                • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 17:26
                  już daję, już daję

tłumaczenie:

"Przypomniałem sobie krzyż który dźwigałem, a który burza prawdopodobnie
                  przewróciła by inny pielgrzym mógł nauczyć się posłuszeństwa. Pomyślałem o
                  wodospadzie, teraz potężnym, bo zasilonym opadami, i o Foncebadón, gdzie dałem
                  z siebie tak wiele, by przywrócić życie tej ziemi.
                  Pomyślałem o wodzie, którą czerpałem z tylu studzien, teraz znów obfitszych.
                  Byłem godzien miecza, ponieważ wiedziałem, jak go używać"
                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 07.12.06, 17:28
                    Paulo Coelho "Pielgrzym"?
                    • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:36
                      perfekcyjna odpowiedź!!
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 09:16
      Dziękuje ceolk. Mam prawie wszystkie jego książki, przecztane zresztą jednym
      tchem.

No, ale nie przedłużam już zabawy i zadaje cytat. Oto on:

<<- Niech skonam! Ern, chodź tu, szybko! Zobacz!
      XXX zerknął przez ramię i poczuł jak do żołądka wsypuje mu się wiaderko lodu.
      Wpadł prosto w objęcia YYY, ministra magii we własnej osobie.
      Stan zeskoczył na chodnik obok nich.
      - Jak pan nazwał ZZZ, panie ministrze? - zapytał, wyraźnie podniecony.
      YYY, niski, korpulentny mężczyzna w długiej pelerynie w prążki, sprawiał
      wrażenie przeziębionego i zmęczonego.>>

Dodam tylko, że to bardzo łatwy cytat :)
      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 09:27
        juwom.shyw napisała:

> Dziękuje ceolk. Mam prawie wszystkie jego książki, przecztane zresztą jednym
        > tchem.
        >
        > No, ale nie przedłużam już zabawy i zadaje cytat. Oto on:
        >
        > kategoria : tłumaczenie
        >
        > <<- Niech skonam! Ern, chodź tu, szybko! Zobacz!
        > XXX zerknął przez ramię i poczuł jak do żołądka wsypuje mu się wiaderko lodu.
        > Wpadł prosto w objęcia YYY, ministra magii we własnej osobie.
        > Stan zeskoczył na chodnik obok nich.
        > - Jak pan nazwał ZZZ, panie ministrze? - zapytał, wyraźnie podniecony.
        > YYY, niski, korpulentny mężczyzna w długiej pelerynie w prążki, sprawiał
        > wrażenie przeziębionego i zmęczonego.>>
        >
        > Dodam tylko, że to bardzo łatwy cytat :)

"Harry Potter i więzień Azkabanu". Rzeczywiście chyba idziemy w stronę kawałków
        przyjaźniejszych do odgadnięcia. ;-)
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 09:54
        Zgadza się to "Harry Potter i więzień Azkabanu" i zgadza się, że to przyjemna
        ksiązka. Twoja kolej na cytat. Gratulacje!!
        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 11:21
          Odpowiadasz na :
          juwom.shyw napisała:

> Zgadza się to "Harry Potter i więzień Azkabanu" i zgadza się, że to przyjemna
          > ksiązka. Twoja kolej na cytat. Gratulacje!!

A może być z czegoś o niższym nakładzie? ;-)

"Nie cały minę, choć zostanie owo
          kochanie ziemi w bajorku i w oście,
          i przeświadczenie, że śledź bywa w poście
          zarówno piękny jak pod jesień owoc."
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 11:37
            Myśle, że może być coś o niższym nakładzie, nie ma problemu :)

To jest : Stanisław Grochowiak "Introdukcja"
            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 11:42
              To teraz ja mówię: "Gratulacje". Ale ostrzegam, że moje ewentualne następne
              cytaty będą trudniejsze: skończył się okres pobłażliwości spowodowany
              nieodgadnięciem tu Diderota! ;-)

A tak z ciekawości; pamiętasz bez zastanawiania się, z jakiego to było zbioru?
              Interesuje mnie, czy ktoś tak jak ja uwielbia Grochowiaka.
          • Gość: Jagna Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:41
            "Introdukcja" Stanisław Grochowiak /popularniejszy chyba tytuł: "nie cały minę"/
            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 11:44
              Dobrze, ale inna forumowiczka była pierwsza. ;-)
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 11:48
                Chyba pochodzi z tomiku „Rozbieranie do snu”, ale nie jestem pewna.
                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 11:59
                  Dokładnie. To teraz czas na Twoją zagadkę. A jeśli kiedyś będę tu podawał
                  kolejne cytaty poetyckie, specjalnie dla Ciebie wybiorę coś bardziej
                  zaawansowanego. :-)
                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 15:41
                    Trzymam za słowo.

Oto mój cytat:
                    Kategoria: literatura polska

<<<Potem wzięliśmy bardzo przyjemny rozwód. Ceremonia trwała krócej niż ślub.
                    Mniej też było osób towarzyszących. Ani pół świadka. Żadnego szampana.
                    Zostawiam ci mieszkanie - powiedział.
                    Cudowny facet, czyż nie? Zostawia mi nasze wspólne mieszkanie, które razem
                    spłacaliśmy przez ostatnie dziesięć lat! Co prawda jego dziadkowie nas
                    zameldowali, ale wykupiliśmy je razem! Zostawia mi!
                    Rozstańmy się kulturalnie.
                    O samochód chyba nie będziesz się kłócić? - powiedział w korytarzu
                    sądowym.Wiesz, to moja praca. >>>

Owocnego zgadywania!!
                    • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 17:18
                      Grochola: "Nigdy w życiu"
                      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.12.06, 21:49
                        Tak to prawidłowa odpowiedź. Gratulacje ceolk!
    • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 13:37
      kategoria: polskie

"Jest pan jednym z ludzi (...) z którymi chcę zbudować nową komisję morderstw.
      Bez idiotów, którzy zadeptują ślady na miejscu zbrodni, a jedynym ich atutem
      jest wzorowa służba wojskowa. Bez byłych szpicli, którzy mogą działać na dwa
      fronty. Nie chcę pana stracić przez pańskie niedorzeczne oświadczenie, które
      wystawi na pośmiewisko całe Prezydium Policji. Powstrzumuje się pan od snu już
      kilka dni. Jeśli pan zwariował, na co wskazuje i to oświadczenie, i pańskie
      zachowanie, to i tak nie będę miał z pana żadniego pożytku. Dlatego musi mi pan
      wszystko opowiedzieć. Jeśli będzie pan milczał, uznaję pana za wariata i
      wychodzę, jeśli będzie pan opowiadał jakieś brednie - równirż wychodzę"
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 09.12.06, 13:44
        "Widma w miescie Breslau" Marek Krajewski.
        • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 15:54
          zgadza się. za łatwe daję?
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 09.12.06, 16:04
            Dlaczego załatwe, każdy cytat jest dobry.

Oto mój :

<< Mają kły, zezowate oczy, tyle blizn, że można by na nich rozgrywać turnieje
            w kółko i krzyżyk, i uszy jak stare bilety autobusowe. Są nieodmiennie samcami.
            XXX nie rodzą się takie, ale są stwarzane, często kiedy próbują wytrzymać
            pojedynek sporzeń, a niekiedy i zgwałcić nadjęzdżający samochód, a potem
            operuje je weterynarz, który pop prostu zbiera razem wszystkie kawałki i dodaje
            szwy tam, gdzie zostało trochę miejsca>>.

Miłego zgadywania :)
            • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 16:13
              "Kot w stanie czystym"
              Terry Pratchett
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 09.12.06, 16:14
                Trafiony zatopiony!! Twoja kolej ceolk.
                • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:32
                  kategoria: tłumaczenie

"-Nie chcemy się dostać na pokład. Ale weźcie to z sobą, na litość boską! -
                  zawołał starszy z mężczyzn, a młodszy z nich desperackim wysiłkiem uniósł
                  skrzynkę nad głowę (...)
                  - Co jest w środku? - raz jeszcze zawołał mężczyzna z galery. Dookoła marynarze
                  zaczęli z pomocą wioseł odpychać statek od dna, by skierować go na pełne morze.
                  - Prawda! - zdążył jeszcze wydusić młodszy, gdy tymczasem kolejny syk przeszył
                  powietrze nad jego głową."
                  • magdalenka20z Re: Zabawa w cytaty!! 10.12.06, 20:40
                    Ya trudne.
                    Daj jakas podpowiedy
                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 11.12.06, 09:10
                    Muszę przyznać, że trudne. Może U. Eco " Wyspa dnia poprzedniego"??
                    • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.06, 12:17
                      akcja powieści rozgrywa się w xiv wieku
                      jednym z bohaterów jest wielka postać historyczna (związana z kulturą owego
                      czasu)
                      • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 11.12.06, 13:00
                        Turdne, ale się nie podaje.

Rita Monaldi i Francesco Sorti " Imprimatur"?
                        • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.06, 13:10
                          nie ten wiek z tego co pamiętam
                          ale celowanie w okolice włoch - słuszne
    • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 11.12.06, 16:30
      Jak to nie to to ja niewiem. "Klątwa mozaiki - Giulio Leoni"??
      • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.12.06, 16:45
        a jednak wiesz ;)
        zgadza się

końcówka prologu "klątwy mozaiki"
        • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 11.12.06, 16:55
          Siódme poty musiałam wycisnąć z siebie i mocno się głowić.

Kategoria : tłumaczenie.

<<— Jest tu kto? — zabrzmiał w ciemnościach jego słynny melancholijny głos
          kaznodziei.
          XXX poczuł nagły przestrach, choć zapewne było to uczucie niestosowne dla
          pastora. Jak każdy człowiek, którego większość życia upłynęła w samotności,
          nosił w sobie wiele skrywanych lęków. Myśl o śmierci zawsze budziła w nim
          szczególne przerażenie; bardzo się tego wstydził. Był to przypuszczalnie jeden
          z powodów, dla których odbywał wędrówki pomiędzy podziemnymi kościelnymi
          grobowcami, usiłując w ten sposób przemóc swój grzeszny strach przed
          śmiertelnością ciała. Gdyby ktoś zapragnął kiedyś napisać jego biografię,
          zapewne tym samym próbowałby wyjaśnić zapał, z jakim XXX strzegł racjonalnych
          zasad unitarianizmu przed demonami wiernych kalwinizmowi starszych pokoleń.>>>
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 11.12.06, 20:31
            Matthew Pearl "Klub Dantego"
            • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 12.12.06, 08:40
              Brawo to poprawna odpowiedź. Twoja kolej.
              • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 12.12.06, 11:24
                Dzięki, oto mój cytat.

<<< Nie, nie oszalałem;
                Lecz wpadłem w gorszy stan niż szalonego.
                W loch się dostałem, jestem pastwą głodu.
                Chłost i męk ... Dobry wieczór, przyjacielu.>>>
                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 12.12.06, 19:49
                  Skoro nikt nie ma żadnych propozycji to dam podpowiedź

Dramat, akcja dziej się na przełonie renesansu i baroku we Włoszech.

Powodzena :)
                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 13.12.06, 11:11
                    "Kupiec wenecki" Wilusia S.?
                    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 13.12.06, 11:32
                      Blisko Waldemarze William Szekspir - tak, ale nie "Kupiec wenecki".
                      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 13.12.06, 12:07
                        Coś mało tytułów mi pasuje: "Dwaj panowie z Werony"? Bo tak w ogóle cytat brzmi
                        jak z "Romea i Julii", ale ta sztuka dzieje się raczej w średniowieczu.
                        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 13.12.06, 19:04
                          Zgadza się to "Romeo i Julia", fakt akcja dzieje się w średnowieczu.
                          Nie do końca poprawna napisana myśl. W końcu to dramat Williama Szekspira z
                          1595 roku. Twoja kolej na cytat!!! Gratulacje!!!
                          • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 14.12.06, 18:18
                            juwom.shyw napisała:

> Zgadza się to "Romeo i Julia", fakt akcja dzieje się w średnowieczu.
                            > Nie do końca poprawna napisana myśl. W końcu to dramat Williama Szekspira z
                            > 1595 roku. Twoja kolej na cytat!!! Gratulacje!!!
                            >

Ach, jakaś Ty niedobra! Wprowadziłaś mnie w błąd: gdybym chciał się wyrażać jak
                            niektóre forumowiczki - dostajesz żółtą kartkę! ;-)

Ale poważnie; especially for you:

"Już obcy sobie, już inni, dalecy,
                            Nie poznajemy własnych rąk i twarzy,
                            Tylko śmierć piękna jak uśmiech kobiecy
                            Wszystkimi nieba gwiazdami się żarzy.".

(Jeśli wciąż za łatwe, następnym razem będzie NAPRAWDĘ trudne ;-) )
                            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 09:25
                              Widze, że mocno się na mnie nie pogniewałeś skoro zadałeś mi cytat, to dobrze.

Czy to nie jest przypadkiem "Ech życie" ?

"lecz to że ręce nasze pełne chłodu ,czas nam naznacza ...

lecz to że ręce nasze pełne chłodu ,czas nam naznacza ,oślepia żrenice..
                              wiecznie drżący z pragnienia i głodu ,patrzymy w siebie ja w złą tajemnicę...
                              już obcy sobie ,już inni dalecy ,nie poznajemy własnych przyjaciól i twarzy
                              tylko śmierc piękna jak usta kobiety ,wszystkimi nieba gwiazdami sie żarzy ...
                              każde cierpienie jest nowe nietrwałe ,krzykowi twemu nie odpowie echo
                              nachyl się białym nad światem uśmiechem, przebacz ostatnie wrogie
                              zapomnienie..... barwy radości zapukają wtedy..."

• waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 12:19
                                juwom.shyw napisała:

> Widze, że mocno się na mnie nie pogniewałeś skoro zadałeś mi cytat, to dobrze.
                                >
                                > Czy to nie jest przypadkiem "Ech życie" ?
                                >
                                > "lecz to że ręce nasze pełne chłodu ,czas nam naznacza ...
                                >
                                > lecz to że ręce nasze pełne chłodu ,czas nam naznacza ,oślepia żrenice..
                                > wiecznie drżący z pragnienia i głodu ,patrzymy w siebie ja w złą tajemnicę...
                                > już obcy sobie ,już inni dalecy ,nie poznajemy własnych przyjaciól i twarzy
                                > tylko śmierc piękna jak usta kobiety ,wszystkimi nieba gwiazdami sie
                                żarzy ...
                                > każde cierpienie jest nowe nietrwałe ,krzykowi twemu nie odpowie echo
                                > nachyl się białym nad światem uśmiechem, przebacz ostatnie wrogie
                                > zapomnienie..... barwy radości zapukają wtedy..."

Hm, szczerze mówiąc nie wiem, czy zaklasyfikować Twoją wypowiedź jako
                                odgadnięcie. ;-) Cytujesz ten fragment i to chyba z pamięci, zważywszy drobne
                                niedokładności czy opuszczenia ("Nachyl się białym NADE MNĄ
                                uśmiechem". "własnych RĄK i twarzy"), czyli znasz go dobrze, ale nie podałaś
                                autora, a tytuł - nie ten ("Ech życie"? Nic mi to nie mówi.). Może dodasz
                                jednak przynajmniej autora? ;-)
                                • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 13:56
                                  No, cóż może mała podpowiedz dotycząca autora. Wiersz znam tak jak piszesz, ale
                                  nie zabardzo mogę przypomnieć sobie autora. Chyba,że do czasu twojej odpowiedzi
                                  przyjdzie mi do głowy, wtedy napewno go podam.
                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 14:33
                                    juwom.shyw napisała:

> No, cóż może mała podpowiedz dotycząca autora. Wiersz znam tak jak piszesz,
                                    ale
                                    >
                                    > nie zabardzo mogę przypomnieć sobie autora. Chyba,że do czasu twojej
                                    odpowiedzi
                                    >
                                    > przyjdzie mi do głowy, wtedy napewno go podam.

Tak okrężnie; jego nazwisko kojarzy się z pewnym kamieniem półszlachetnym.
                            • ewab2507 Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 14:30
                              > "Już obcy sobie, już inni, dalecy,
                              > Nie poznajemy własnych rąk i twarzy,
                              > Tylko śmierć piękna jak uśmiech kobiecy
                              > Wszystkimi nieba gwiazdami się żarzy.".

pewnie się mylę, bo poezji nie czytam prawie, ale kojarzy mi się to z "Boską
                              Komedią" Dantego :)

niemniej i tak jestem pod wrażeniem Waszego oczytania, bo cały wątek jest
                              świetny

:) pozdrawiam
                              "Panna Wierzchoń"
                              • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 14:37
                                ewab2507 napisała:

> > "Już obcy sobie, już inni, dalecy,
                                > > Nie poznajemy własnych rąk i twarzy,
                                > > Tylko śmierć piękna jak uśmiech kobiecy
                                > > Wszystkimi nieba gwiazdami się żarzy.".
                                >
                                > pewnie się mylę, bo poezji nie czytam prawie, ale kojarzy mi się to z "Boską
                                > Komedią" Dantego :)

Niestety nie...

> niemniej i tak jestem pod wrażeniem Waszego oczytania, bo cały wątek jest
                                > świetny

Dziękuję, ale gdzie tam: cywil jestem, proszę Wysokiego Sądu. ;-)
                                A tak w ogóle to nie wiesz, że jesteśmy z juwan tylko kolejnymi maskami
                                braineatera, animującego to forum dla sobie tylko wiadomych, mrocznych celów?:-)

> :) pozdrawiam
                                > "Panna Wierzchoń"

Bardzo mi przyjemnie, Panno Wierzchoń: jestem inżynier Jan Pakuła, architekt z
                                powiatu...
                                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 14:39
                                  Odpowiadasz na :
                                  waldemar_batura napisał:

> ewab2507 napisała:
                                  >
                                  > > > "Już obcy sobie, już inni, dalecy,
                                  > > > Nie poznajemy własnych rąk i twarzy,
                                  > > > Tylko śmierć piękna jak uśmiech kobiecy
                                  > > > Wszystkimi nieba gwiazdami się żarzy.".
                                  > >
                                  > > pewnie się mylę, bo poezji nie czytam prawie, ale kojarzy mi się to z "Bo
                                  > ską
                                  > > Komedią" Dantego :)
                                  >
                                  > Niestety nie...
                                  >
                                  > > niemniej i tak jestem pod wrażeniem Waszego oczytania, bo cały wątek jest
                                  >
                                  > > świetny
                                  >
                                  > Dziękuję, ale gdzie tam: cywil jestem, proszę Wysokiego Sądu. ;-)
                                  > A tak w ogóle to nie wiesz, że jesteśmy z juwan

Przepraszam, przekręciłem nick juwom.shyw. Strasznie trudny; skąd właściwie go
                                  wzięłaś? ;-)
                                • ewab2507 Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 14:48
                                  > Bardzo mi przyjemnie, Panno Wierzchoń: jestem inżynier Jan Pakuła, architekt
                                  z
                                  > powiatu...

... Bigos zawsze mówił, że "grunt, to się nie przejmować i mieć wygodne buty"

pozdrawiam :)
                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 14:51
                                    Ale jak potem Panna Wierzchoń została kustoszem, to zdaje się ostro się za
                                    niego wzięła. :-)

Pzdr
                                    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 15:19
                                      Strzelam: Lucyna Krzemieniecka?
                                      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 15:31
                                        Jan Andrzej Morsztyn? Oto moja propozycja.
                                      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 15:32
                                        Nie. Podpowiem dalej: skojarzenie nie dotyczy nazwiska "literackiego" autora.
                                        • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 20:11
                                          chyba jednak będziesz musiał, bo stopujesz imprezę
                                          • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 15.12.06, 20:39
                                            Czy o cytat z panną Wierzchoń chodzi? Pytam, bom zmęczona i nie bardzo kojarzę.
                                            Panna Wierzchoń występuje w jednej książek z serii o Panu Samochodziku
                                            Nienackiego, tylko nie pamiętam w której.
                                            • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 16.12.06, 10:31
                                              Cytat zadaje waldemar, a brzmi on tak:

"Już obcy sobie, już inni, dalecy,
                                              Nie poznajemy własnych rąk i twarzy,
                                              Tylko śmierć piękna jak uśmiech kobiecy
                                              Wszystkimi nieba gwiazdami się żarzy.".

• waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.12.06, 11:38
                                                Może teraz będzie jaśniej: skojarzenie dotyczy prawdziwego nazwiska, a nie tego,
                                                pod którym poeta znany jest w literaturze.
                                            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.12.06, 11:46
                                              monikate napisała:

> Czy o cytat z panną Wierzchoń chodzi? Pytam, bom zmęczona i nie bardzo kojarzę.
                                              > Panna Wierzchoń występuje w jednej książek z serii o Panu Samochodziku
                                              > Nienackiego, tylko nie pamiętam w której.

W "Niesamowitym dworze".
                                              • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 16.12.06, 18:10
                                                Jan Lechoń?
                                                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.12.06, 21:06
                                                  Nie Lechoń. Kolejna podpowiedź, po której powinno być już łatwo: ten poeta nie
                                                  był jedynym, który zasłynął pod jego nazwiskiem literackim (czyli nie prawdziwym
                                                  nazwiskiem, kojarzącym się z kamieniem półszlachetnym).
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 19:21
                                                    Hm... :((
                                                    A w jakich czasach on tworzył?
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 19:22
                                                    Bo chyba nie Łukasz Opaliński???
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 19:34
                                                    W minionym wieku. No, to naprawdę nie takie trudne ;-) - pod tym nazwiskiem
                                                    literackim (czyli nie tamtym nazwiskiem kojarzącym się) zasłynęło dwóch poetów.
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 20:06
                                                    Tetmajer???
                                                    Dzwoni mi, ale kościoła nie mogę zlokalizować... zapomniało się, zaćmienie
                                                    jakieś...
                                                    Przecież ja ten wiersz znam!
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 20:46
                                                    Nie, ale pole możliwych odpowiedzi się zawęża, więc w końcu musicie trafić. ;-)

Podpowiedź dodatkowa - poeta dziś nieco niemodny politycznie.
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 21:00
                                                    Jarosław Iwaszkiewicz!
                                                    Tak???
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 21:21
                                                    Niestety nie (osobiście nie znam drugiego sławnego w literaturze Iwaszkiewicza ;-)).
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:07
                                                    Pasuję :(((
                                                    Jakoś mi nie świta, choć powinno.
                                                    Podpowiesz coś jeszcze mimo wszystko? Wiek 19 czy 20-ty?
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:10
                                                    Już nie chcę mówić, że Tuwim...
                                                    Totalnie się dzisiaj kompromituję...
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:18
                                                    Wiek XX, jak wspominałem. OK, nie chcę przedłużać: nazwisko literackie tego
                                                    gościa miało 7 liter - i to jest absolutnie (przed)ostatnia podpowiedź. ;-)
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:23
                                                    Człowiek żyje czy umarł?
                                                    E, idę sobie, bu....
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:25
                                                    Umarł już jakiś czas temu. Nie idź, nie płacz, spróbuj jeszcze raz. :-)
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:38
                                                    Z pewną taką nieśmiałością: Leśmian?
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:45
                                                    Nie, ale taka sama ostatnia litera nazwiska.
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:45
                                                    Idę spać, może we śnie mnie olśni i jutro odpowiem :)
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:49
                                                    Mieczysław Jastrun??!!
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:52
                                                    Uff, nareszcie! :-) Mieczysław Jastrun, fragment poematu "Spotkanie w czasie".
                                                    Jak widać, wielu ludzi pamięta ten fragment nie kojarząc tytułu czy autora;
                                                    cieszyłbym się, gdyby paru forumowiczów zapamiętało go dzięki temu wątkowi...
                                                    choć to pewnie zbyt nieskromne marzenie. ;-)
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 22:57
                                                    No, ja zapamiętam na całe życie, możesz być pewien!
                                                    Niby moja kolej, chyba że wypadłam z "koleja", bo za długo zgadywałam?
                                                    Jeśli tak, to cóś wymyślę i odegram się jutro, o, na pewno!
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.12.06, 23:26
                                                    Więc już się boję, co wymyślisz... :-)

Szczególnie, że na odgadywanie Coelho czy Grocholi, którzy tu bywali, to ja się
                                                    absolutnie nie piszę. ;-)
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 18.12.06, 16:26
                                                    Oto moja zagadka. Nie Grochola, nie Coelho. Kategoria: tłumaczenie.
                                                    "Sieć ciągnie się od konca do końca. A za nią jest następna sieć. Nie można
                                                    nigdzie się dostać. Gdyby rzucić kamieniem, jego tor zakrzywiłby się i kamień
                                                    powróciłby jak bumerang. Naprawdę tak jest.
                                                    Dziennikarz nie szczędził wysiłków w badaniu tej podejrzanej sytuacji, lecz
                                                    im bardziej się oburzał, tym mniej przekonujący stawał się artykuł. Nie miał
                                                    mocy oskarżenia. Nie rozumiał, że nie jest to żadna podejrzana afera, lecz
                                                    naturalny proces rozwiniętego kapitalizmu. Każdy to wie. Dlatego nikt na takie
                                                    rzeczy nie zwraca uwagi".
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 18.12.06, 19:24
                                                    Teraz moja kolej na męczenie się i bolesne pomyłki. ;-) Heinrich Boll?
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 18.12.06, 20:22
                                                    Nie jest to tłumaczenie z niemieckiego i w ogóle nie ten kierunek :)
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 19.12.06, 23:29
                                                    Następny strzał na ślepo: John Le Carre?
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 20.12.06, 16:54
                                                    Absolutnie nie!
                                                    Pisarz współczesny, "na topie", ale nic w stylu "sezonowa moda" tylko
                                                    seriozno... Podrzucam inny cytat:
                                                    "Mam długi w stosunku do firmy. Ślub, potem rozwód, i tak dalej. Dużo od nich
                                                    pożyczyłem. Mówiłem ci, że zostałem bez grosza. Pracuję jak wół, żeby spłacić
                                                    długi. Robię nawet reklamy, choć nie chcę. To bardzo dziwne. Mogę dużo wrzucać
                                                    w koszty, lecz jakoś nie mogę spłacić długu. Świat jest z dnia na dzień coraz
                                                    bardziej kłopotliwy. Sam nie wiem nawet, czy jestem biedny czy bogaty. Mam
                                                    mnóstwo rzeczy, ale nie mam tego, czego chcę. Mogę wydawać, ile chcę, lecz nie
                                                    na to, czego naprawdę chcę. Mogę sobie kupić wiele pięknych kobiet, ale nie
                                                    mogę sypiać z tą, którą kocham. Przedziwne życie".
                                                  • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 20.12.06, 17:00
                                                    Jeszcze jeden:
                                                    "(...)trzeba poczekać-wyjaśniłem.- Spokojnie poczekać, aż nadejdzie właściwy
                                                    czas. Niczego na siłę nie zmieniać, tylko przyjrzeć się, w którą stronę
                                                    wszystko zmierza. A później spróbować obiektywnie na to spojrzeć. Wtedy samo
                                                    przyjdzie zrozumienie, co robić dalej. Ale wszyscy są zbyt zajęci. Mają za dużo
                                                    talentu, za dużo pracy. Za bardzo interesują sie sobą jak nato, żeby poważnie
                                                    zastanowić się nad tym, co jest fair".

Ten motyw łącznie ze wskazaniem oczekiwania na właściwy czas powtarza się w
                                                    innych książkach tego pisarza. Bądź zen, nie poddawaj się gorączkowej
                                                    bieganinie i wszechstronnej konsumpcji. Swoje teorie o absurdzie życia pisarz w
                                                    niektórych powieściach podaje w nader zakręcony sposób :)
                                                    Jaśniej? :)
                                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 20.12.06, 22:57
                                                    Witam, jest juz noc więc w ciemno strzelam :-) Czy to Haruki Murakami?
                                                  • Gość: ceolk Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 09:30
                                                    albo wiktor pielewin
                                                  • monikate Sniezko! 21.12.06, 15:52
                                                    Celny strzał! Tak, to Haruki Murakami. A czy da się jeszcze zgadnąć, z jakiej
                                                    książki pochodzą cyctaty?
                                                  • sniezka11 Re: Sniezko! 21.12.06, 16:33
                                                    :) Tańcz Tańcz Tańcz?
                                                  • monikate Re: Sniezko! 21.12.06, 16:40
                                                    Skąd wiesz?? Tak!
                                                    To teraz Ty! Prosimy o zagadkę!
                                                  • sniezka11 Oto zagadka 21.12.06, 22:08
                                                    Uważam życie, za przydrożną karczmę, gdzie musze oczekiwać przyjazdu dyliżansu
                                                    z zaświatów. Nie wiem, dokąd mnie on zawiezie, bo niczego nie wiem. Mógłbym
                                                    uważać tę karczmę za więzienie, bo jestem zmuszony w niej oczekiwać; mógłbym
                                                    uważać ją za miejsce spotkań towarzyskich, bo tutaj spotykam się z innymi.
                                                    Jednak nie niecierpliwię się ani nie zachowuję się niegrzecznie. Pozwalam być
                                                    tym, czym są, ludziom, którzy zamykają się w pokoju i kładą na łóźku, gdzie
                                                    trwają bezsennie. Pozwalam czynić, co czynią, tym, którzy rozmawiają w
                                                    salonach, skąd dochodzą mnie odgłosy muzyki i ożywionych rozmów. Siadam przy
                                                    drzwiach i nasycam oczy i uszy kolorami, odgłosami krajobrazu, i śpiewam
                                                    wolniutko piosenki, które układam, czekając.
                                                    Dla wszystkich zapadnie noc i po wszystkich przyjedzie dyliżans. Cieszę się
                                                    bryzą morską i duszą, jaką mi dano, bym mógł się z niej cieszyć; nie pytam
                                                    więcej i nawet nie szukam niczego."
                                                  • monikate Re: Oto zagadka 21.12.06, 23:17
                                                    Dasz jakąś podpowiedź?
                                                  • sniezka11 Re: Oto zagadka 21.12.06, 23:24
                                                    Autor za życia był bardzo bardzo niedoceniany.. a teraz jego tworczość jest
                                                    dobrem narodowym jednego z europejskich krajów.
                                                  • sniezka11 Re: Oto zagadka 21.12.06, 23:51
                                                    Podpowiem jeszcze tylko, że autor jest poetą, a może przede wszystkim poetą,
                                                    niestety mało jest jego przekładów po polsku..o jego poezji, mówi pewien film..
                                                    Przesyłam więc drugi fragment..
                                                    Świat należy do tych co nie czują. Dla człowieka podstawowym fragmentem bycia
                                                    praktycznym jest brak wrażliwości. W życiu praktycznym główną zaletą jest ta,
                                                    która prowadzi do działania, czyli wola. Otóż są dwie rzeczy, które
                                                    przeszkadzają w działaniu: wrażliwość i myślenie analityczne, które nie jest
                                                    niczym więcej niż myśleniem podbudowanym wrażliwością.
                                                  • monikate Re: Oto zagadka 21.12.06, 23:55
                                                    :(((
                                                    Niemcy? Anglia? Kiedy pisał?
                                                  • monikate Re: Oto zagadka 21.12.06, 23:59
                                                    Czyżby Hermann Broch i "Lunatycy"?
                                                  • sniezka11 Re: Oto zagadka 22.12.06, 11:03
                                                    To nie jest Broch.. za godzinke wyjezdzam lepic pierogi i bede dopiero w
                                                    przyszłym tygodniu, czekam wiec na odpowiedz :-))) i świątecznie pozdrawiam
                                                  • monikate Re: Oto zagadka 25.12.06, 01:01
                                                    Nadal nie zgadłam :(
                                                  • monikate Re: Oto zagadka 25.12.06, 01:06
                                                    Ojej, czyżby Rimbaud??
                                                  • sniezka11 Re: Oto zagadka 27.12.06, 18:35
                                                    Autorem cytatu jest Pan ...Nikt. Jeszcze jedno zdanie-perełka: "W każdej kropli
                                                    deszczu płacze moje nieudane życie" tak jak mówiłam autor pochodzi z Europy i
                                                    tworzył w jednym z europejskich języków, ale to nie jest ani francuski, ani
                                                    niemiecki, ani rosyjski..ani też hiszpański choc coraz cieplej:-) Naprawde jest
                                                    wart poznania:-))
                                                  • waldemar_batura Re: Oto zagadka 27.12.06, 19:50
                                                    Fernando Pessoa?
                                                  • sniezka11 Re: Oto zagadka 27.12.06, 20:10
                                                    Dokładnie! :-))
                                                  • Gość: choclo Re: Oto zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 22:29
                                                    To ja dorzucam tytuł: Księga niepokoju
                                                  • sniezka11 Re: Oto zagadka 29.12.06, 09:28
                                                    A możę jakas zagadka? :-)
                                                  • waldemar_batura Re: Oto zagadka 29.12.06, 10:31
                                                    sniezka11 napisała:

> A możę jakas zagadka? :-)

Oj, dziś jestem raczej zbyt zajęty - ale jutro coś dorzucę.
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 29.12.06, 10:11
      Chcę życzyć wszystkim formuowiczom

W Nowym Roku życzę 12 miesięcy zdrowia,
      53 tygodni szczęścia,
      8760 godzin wytrwałości,
      525600 minut pogody ducha i
      31536000 sekud miłości.
      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 29.12.06, 10:31
        Bardzo ładne życzenia. Dziękuję i nawzajem. :-)
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 03.01.07, 11:48
        Proponuje dziś zadać jakiś cytat Panie Waldemarze, zeby nie wstrzymywać zabawy.
        Inacze w takiej sytułacji bede zmuszona zadać go sama dziś wieczorem.
    • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 03.01.07, 19:10

<<< Może nawet rycerze podjęli taką próbę. Może rachunek, ostateczne znaczenie
      nie uległyby zamianie. Może kościół opacki Saint-Martin-des-Champs był
      prawdziwą Świątynią. Aczkolwiek właściwe warunki do przeprowadzenia tego
      doświadczenia istnieją tylko na biegunie, w jedynym miejscu, gdzie punkt
      zawieszenia znajduje się na przedłużeniu osi obrotu Ziemi i gdzie XXX
      urzeczywistniłoby swój pozorny cykl dwudziestoczterogodzinny.>>>
      • thelma3 Re: Zabawa w cytaty!! 03.01.07, 20:14
        wahadło foucaulta umberto eco
      • thelma3 Re: Zabawa w cytaty!! 03.01.07, 20:29
        tłumaczenie
        "Jasno, z całą wyrazistością, stanęła teraz przed nią śmierć, jedyny środek
        zdolny wskrzesić w jego sercu miłość dla niej, karząc go jednocześnie, środek
        przesądzający jej triumf w walce, którą władający jej sercem zły duch pomiędzy
        nimi rozpętał"
        • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 04.01.07, 11:37
          To może jakaś podpowiuedz
          • thelma3 Re: Zabawa w cytaty!! 04.01.07, 19:44
            ok, to kolejny cytat

"Wszystkie szczęśliwe rodziny są do siebie podobne, każda nieszczęśliwa rodzina
            jest nieszczęśliwa na swój sposób"

• juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 04.01.07, 20:04
              Może to "Anna Karenina" Lwa Tołstoja?
              • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 04.01.07, 20:55
                Dokładnie - to "Anna Karenina". To teraz Ty szybko zadaj zagadkę, juwom - może
                znów zdołam się włączyć do zabawy. ;-)
              • thelma3 Re: Zabawa w cytaty!! 04.01.07, 20:55
                tak, btw- znam chyba na pamięć, jak dla mnie majstersztyk:)
                to dawaj zagadkę:)
      • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 05.01.07, 12:42
        W takim razie oto moja zagadka:

<<< Od tej chwili doskonale zrozumiałam, o co chodzi. Do tego czasu mój
        stosunek do języka francuskiego był czysto utylitarny: po prostu odrabiałam
        lekcje. Kiedy poznałam jakieś nowe wyrażenie czy zwrot, stanowił on jedynie
        pomost do kolejnego ćwiczenia. Nigdy wcześniej nie doznałam owego drżącego
        niczym skrzydła ptaka zrozumienia, że podróże z realnego świata do umysłu i
        serca są czymś cudownym, że obcy język potrafi wpłynąć nieoczekiwanie na czyjeś
        życie, dokonać rewolucji w widzeniu i rozumieniu rzeczywistości, a jedno obce
        wyrażenie czy zdanie może przewrócić czyjś świat do góry nogami. Wtedy też
        zrozumiałam ogromną wartość towarzyszy francuskiego: niemieckiego, rosyjskiego,
        łaciny, greki, a nawet sanskrytu.>>>

P.S. Waldemarze do zabawy można się przyłączyć w każdej chwili, zapraszam.
        • mamka_klamka Re: Zabawa w cytaty!! 05.01.07, 15:21
          Czyżby to Dan Brown??? Kod Leonarda?
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 05.01.07, 15:53
          Przykro mi ale ani nie ten tytuł, ani nie ten autor. :)
          • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 06.01.07, 10:44
            Po ilości odpowiedzi, wnioskuje, że dam podpowiedż.

Autorką jest kobieta, a bohaterką kilkuletnia dziewczynka, która sama podróżuje
            po Europie, która prubuje odkryć mroczną tajemnice ojca.
        • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 06.01.07, 15:57
          Czyżby chodziło o 'Historyka' Barbary Kostovej?
        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 08.01.07, 08:51
          Tak to prawidłowa odpowedź. Gratulacje!!! Twoja kolej.
          • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 08.01.07, 20:40
            Gdybym był wtedy przy niej w tamtym pokoju wychodzącym na tylne podwórze u XXX
            i XXX, o tej godzinie, o wpół do dziewiątej czy za pietnaście dziewiąta w
            sobotni wieczór, z pewnością próbowałbym wszelkimi sposobami przekonać ją, że
            nie wolno jej tego robić. A gdyby mi się nie udało, zrobiłbym wszystko, aby
            wzbudzić w niej litość, aby zlitowała się nad swoim jedynym dzieckiem.
            Płakałbym i błagał bez cienia wstydu, objąłbym ją za nogi, a może nawet
            udawałbym, że mdleję, albo biłbym się i drapał aż do krwi, tak jak widziałem,
            że ona robiła w chwilach rozpaczy. Albo rzuciłbym się na nią jak morderca, bez
            wahania chwyciłbym wazon i rozbił na jej głowie. Albo uderzyłbym ją żelazkiem,
            które stało na półce w kącie pokoju. Albo korzystając z jej słabości, rzuciłbym
            się na nią i związał jej ręce z tyłu, a potem porwałbym i zniszczył wszystkie
            te jej pigułki, tabletki, pastylki, roztwory, ekstrakty i syropy. Ale nie było
            mi dane tam być.
            • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 15:54
              Strzał zupełnie w ciemno. Może Arthur Golden: "Wyznania gejszy"?
          • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 12:24
            Nie wiem do czego to przypasować, może jakaś podpowiedź? :)
            • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 13:42
              W miejsce xxx powinno byc - wujek Chawi... moze to coś przybliży? :-) (drugiego
              imienia nie pamietam teraz)
              • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 14:42
                Niestety nic mi to nie mówi. Może coś o autorze albo o czym jest ksiażka.
                • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 15:54
                  Strzał zupełnie w ciemno, może Arthur Golden: "Wyznania gejszy"?
                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 17:42
                    To nie są Wyznania gejszy
                    Ksiązke zalicza się do literatury autobiograficznej. Opowiada ona dzieje
                    rodziny i najwazniejsze wydarzenia z życia chłopca, który potem bedzie
                    pisarzem. Autor (czyli ow chłopiec)wymieniany jest jako kandydat do nagrody
                    Nobla. Ksiązka ma troszeczke zwiazek z Polską poniewaz korzenie rodziny
                    bohatera wywodzą się z Polski.
                    • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 17:49
                      Elias Canetti i "Ocalony język"?
                      • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 21:17
                        Oj.. nie..nie.. :-) Wątpliwości może rozwiać informacja, że jego nazwisko jest
                        bardzo podobne do nazwiska pewnego czarnoksiężnika:-)) i czytając książkę, o
                        której mowa, ma się czesto wrażenie że świat opisywany przez autora też jest w
                        jakimś sensie zaczarowany, magiczny..

ps. Jeśli chodzi o poprzednią podpowiedź zrobiłam pomyłke bo w miejsce xxx
                        powinno być "cioci Chai i Cwiego" :-)
                        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 21:33
                          Romain Gary: "Edukacja europejska"?
                          • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 22:09
                            Jeszcze jeden cytat.
                            Jednakże w latach, w których co sobotę odwiedzaliśmy wuja Josefa w dzielnicy
                            Talpijot, ojciec wciąż jeszcze usiłował nas wszystkich wychować na synów
                            światłości, takich jak on. Rodzice często dyskutowali o literaturze; ojciec
                            lubił Szekspira, Balzaka, Tołstoja, Ibsena i Czernihowskiego, matka wolała
                            Bialika, Schillera, Turgieniewa, Czechowa, Strindberga, Gnesina, a także pana
                            Agnona, który mieszkał dokładnie vis-a-vis wuja Josefa w Talpijot, ale, jak się
                            zdaje, wielkiej przyjaźni między nimi nie było.
                            • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 22:36
                              "Przez bibliotekę przechodziło się do wąskiego i długiego korytarza
                              stanowiącego jakby jelito domu, a stamtąd można było skręcić w prawo do
                              łazienki bądz do komórki, ale można też było pójść dalej prosto, do kuchni i
                              spiżarni, do służbówki przylegającej do kuchni (służbówka wprawdzie była, ale
                              żadna służba nigdy w niej nie mieszkała) lub skierować się od razu w lewo, do
                              pokoju gościnnego, ewentualnie od razu z korytarza wejść w drugie drzwi na
                              lewo, do białej, pięknie urządzonej sypialni wujostwa, którą zdobiło wielkie
                              oprawne w miedzianą ornamentową ramę lustro, a z obu stron przy nim stały
                              bogate kandelabry."
                              ...i pomimo że chłopiec miał rodzinę, po śmierci matki wybiera niezależność
                              w ..kibucu
                              • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 22:43
                                Zaćmienie: szukałem tego nazwiska a la czarnoksiężnik, kombinowałem
                                Gary-Gandalf, a to po prostu Amos Czarnoksiężnik z Krainy Oz i jego "Opowieść o
                                miłości i mroku", tak?!
                                • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 22:50
                                  Tak! Tak! Tak! :-))) Fanfaryyy prosimy.. :-)
                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 22:56
                                    Oh yeah! Powiem skromnie: pan Waldi jest debeściak i jego mafia też debeściak! :-)

A poważniej, zagadkę przedstawię jutro - tą razą obiecuję nie zapomnieć.
                              • Gość: helluo librorum Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 22:49
                                Mały zastój jak widzę... Nieśmiało spróbuję: Amos Oz, "Opowieść o miłości i
                                mroku"?
                                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 22:57
                                  Another one bites the dust... pam pam... another one bites the dust... ;-)
                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 09.01.07, 23:02
                                    tylko 6 minut między 2 odp ..a czasem robi różnice :-) Waldemar czekamy na
                                    zagadkę :-)
                                  • ewab2507 Re: Zabawa w cytaty!! 10.01.07, 12:29
                                    no i nie wiem... czyżby fragment piosenki Queen? a może w niej było zacytowane
                                    coś innego?

ciągle jestem pod wrażeniem
                                    Florentyna - znająca biegle suahili i papiamento :):)
                                    • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 10.01.07, 12:36
                                      ewab2507 napisała:

> no i nie wiem... czyżby fragment piosenki Queen? a może w niej było
                                      zacytowane
                                      > coś innego?
                                      >
                                      > ciągle jestem pod wrażeniem
                                      > Florentyna - znająca biegle suahili i papiamento :):)

Witam wielbicielkę UFO ;-), ale to nie była jeszcze właściwa zagadka (cytat
                                      jest z Queenów, owszem), a jedynie komentarz do mojego zwycięstwa o krótki
                                      pysk. :-) Zagadkę jeszcze dziś zadam.
                                      • ewab2507 Re: Zabawa w cytaty!! 10.01.07, 13:39
                                        teraz rozumiem :):) i z niecierpliwością czekam na zagadki..

pozdrawiam :)
                                        wielbicielka UFO i Bogoty
                                        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 10.01.07, 21:31
                                          Proszę:

R ukłonił się dziennikarzom z wdzięcznością.
                                          -Wy nie znacie nas, panowie! - wołał zdławionym głosem, który chwilami
                                          przechodził w dyszkant. - Wy nie wiecie, kim my naprawdę jesteśmy! My wcale nie
                                          jesteśmy nędzarzami! My nie jesteśmy łazarzami ani barbarzyńcami. Poland is not
                                          barbaric! Kiedy nad Missisipi i Hudsonem zalegała gęsta puszcza, a dziki zwierz
                                          królował tam, gdzie dzisiaj na fundamentach Nowego Amsterdamu stoją drapacze
                                          chmur, Polska miała już za sobą skarby literatury szesnastowiecznej, piękną
                                          kartę tolerancji religijnej, wystąpienia na soborach, Unię Horodelską i
                                          Lubelską, obronę Wiednia, piękne zabytki architektoniczne. Remember: Poland is
                                          not barbaric!
                                          • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:35
                                            Może Maria Janion
                                            "Czy będziesz wiedział, co przeżyłeś" albo

Wacław Gąsiorowski
                                            "Szwoleżerowie gwardii"

• waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 11.01.07, 10:06
                                              Gość portalu: anulka napisał(a):

> Może Maria Janion
                                              > "Czy będziesz wiedział, co przeżyłeś" albo
                                              >
                                              > Wacław Gąsiorowski
                                              > "Szwoleżerowie gwardii"
                                              >

Niestety nie. ;-)
    • Gość: taka tam Re: Zabawa w cytaty!! IP: 212.244.185.* 10.01.07, 15:52
      oj, intenet to skarbnica wiedzy, po co czytac, wszystko mozna znaleść;)
      • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:35
        Może Maria Janion
        "Czy będziesz wiedział, co przeżyłeś" albo

Wacław Gąsiorowski
        "Szwoleżerowie gwardii"
    • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 09:38
      A kategoria jest jaka?
      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 11.01.07, 10:08
        Gość portalu: anulka napisał(a):

> A kategoria jest jaka?

Kategorii jak dotąd w zagadkach nie podawałem, ale to tekst polski.
        • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:21
          Rozuminem, że to zadna z tych książek które podałam :)
          • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:24
            Sorry nie zauważyłam wcześniejszego wpisu
            • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:35
              Może to książka Jacka Kozaka pt. Z Nowego Amsterdamu
              • monikate Re: Zabawa w cytaty!! 11.01.07, 14:08
                Redliński?
                • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 11.01.07, 14:38
                  Jak dotąd nie zgadłyście (choć cytat rzeczywiście pasowałby do Redlińskiego).
                  • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 14:46
                    Może Stanisław Barańczak
                    • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 11.01.07, 16:00
                      Jacek Dukaj?
                      • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 11.01.07, 16:22
                        Nie na oba.
                        • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 11.01.07, 20:54
                          Ja strzelam na Hanna Krall

"Zdążyć przed Panem Bogiem"

• waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 09:24
                            Wciąż nie to. Dać podpowiedź?
                            • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 09:52
                              Tak, daj podpowiedz :)
                              • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 10:09
                                Na razie ogólnie, bo zbyt wierzę w inteligencję i oczytanie Forumowiczów, żeby
                                za bardzo ułatwiać :-) - akcja książki dzieje się w I. połowie XX w.
                                • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 11:12
                                  Kariera Nikodema Dyzmy? :-)
                                  • martolka Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 11:22
                                    A mi ten cytat przypomina "Zapiski korespondenta zagranicznego" Jana
                                    Zakrzewskiego, ale to na pewno nie to.

No niech ktoś wreszcie zgadnie! :-) Albo Waldek zmiłuj się...
                                    • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 11:31
                                      Nie ma zmiłuj. :-) Ale kolejna podpowiedź; akcja dzieje się w latach 40.
                                      • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 12:04
                                        Z pewną taką nieśmiałością: 'Jezioro Bodenskie' Stanisława Dygata? :-)
                                        • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 12:29
                                          Nie, ale cieplej.
                                          • Gość: juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:17
                                            Może Edward Stachura?
                                            • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 13:31
                                              Zimniej...
                                              • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 14:45
                                                Niech żyje zgaduj - zgadula:-) Jerzy Andrzejewski "Popiół i diament"?
                                                • Gość: juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 14:55
                                                  W takim razie Jarosław Iwaszkiewicz "Sława i chwała"

• waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 15:02
                                                    Nie. Chcę jeszcze przed wyjściem z pracy zobaczyć, czy zgadniecie, bo potem nie
                                                    będzie mnie na forum do jutra, więc podpowiedź poważniejszego kalibru, ale nie
                                                    wprost. ;-) Jednym z bohaterów książki jest przedstawiony pod innym nazwiskiem
                                                    (zresztą mocno niepochlebnie) Gałczyński. Kto pamięta, gdzie najdłużej
                                                    Konstanty Ildefons przebywał w latach 40., z łatwością powinien odgadnąć tytuł
                                                    powieści.
                                                  • Gość: anulka Re: Zabawa w cytaty!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 16:06
                                                    Może " Ludowa zabawa" albo "Srebrną akację" i "Dziką różę"
                                                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 16:09
                                                    „Werble wolności” i „Słowo prawdziwe"
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 16:10
                                                    Nie, do jutra.
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 16:43
                                                    Czyżby to był poemat pt. "Niobe"
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 16:45
                                                    albo "Noctes Aninenses" lub „Zielona gęś” (cykl parateatralny publikowany na
                                                    łamach "Przekroju").
                                                  • martolka Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 16:56
                                                    ale to miało być o Gałczyńskim, a nie Gałczyńskiego... chyba...?
                                                  • juwom.shyw Re: Zabawa w cytaty!! 12.01.07, 18:40
                                                    "bitwa pod grunwaldem" borowskiego?
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 14.01.07, 14:28
                                                    Nie mam czasu pisać, ale jestem trochę zdziwiony: nikt nie sprawdził, gdzie
                                                    Gałczyński (bohater, nie autor, jak pisałem wyraźnie) przebywał w czasie II
                                                    wojny światowej? Sprawdźcie. I jeszcze jedna podpowiedź, po której już naprawdę
                                                    powinno być bardzo łatwo: tytuł książki zaczyna się na "O".
                                                  • kawka34 Re: Zabawa w cytaty!! 15.01.07, 13:39
                                                    Może, ale to zupełny strzał w ciemno. Krzysztof Kamil Baczyński
                                                    "Orfeusz w lesie"
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 08:25
                                                    Nie. Druga litera to "b".
                                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 09:46
                                                    Wobec swojej niewiedzy wypada mi chyba zamilczeć ale ...może podasz jakies inne
                                                    informacje np dot. autora czy samej książki, poza tymi które już podałeś? Gdy
                                                    czytam kolejne litery tytułu to jakos tak strasznie smutno mi się robi serio i
                                                    czuje się jak maturzysta, który oblał mature, a potem na skutek wiadomych nam
                                                    okoliczności dowiedział się, że jednak nie oblał matury..(a przynajmniej, jak
                                                    wydaję mi się, powinien sie tak czuć ten maturzysta biedny jednak).
                                                    Nie jest problemem sprawdzenie że Gałczyński w czasie wojny przebywał w obozie
                                                    jenieckim w Altengrabow koło Magdeburga..
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 11:31
                                                    Odpowiadasz na :
                                                    sniezka11 napisała:

> Wobec swojej niewiedzy wypada mi chyba zamilczeć ale ...może podasz jakies
                                                    inne
                                                    >
                                                    > informacje np dot. autora czy samej książki, poza tymi które już podałeś? Gdy
                                                    > czytam kolejne litery tytułu to jakos tak strasznie smutno mi się robi serio
                                                    i
                                                    > czuje się jak maturzysta, który oblał mature, a potem na skutek wiadomych nam
                                                    > okoliczności dowiedział się, że jednak nie oblał matury..(a przynajmniej, jak
                                                    > wydaję mi się, powinien sie tak czuć ten maturzysta biedny jednak).
                                                    > Nie jest problemem sprawdzenie że Gałczyński w czasie wojny przebywał w
                                                    obozie
                                                    > jenieckim w Altengrabow koło Magdeburga..

No właśnie!!! Jaka książka kręci się wokół podobnego obozu? Trudno o podpowiedź
                                                    dobitniejszą, a nie zdradzającą jednak wszystkiego. A przecież była już mowa
                                                    o "Jeziorze bodeńskim" (zbliżone klimaty)...
                                                    Ale żebyście już na pewno zgadli, dodam jeszcze, że powieść, o którą mi chodzi,
                                                    należy zaliczyć do nurtu gorzkiej literatury rozrachunkowej, rozprawiającej się
                                                    z naszym płytkim patriotyzmem i parafiańskim rozumieniem polskości. Oprócz
                                                    Polaków jej bohaterami są Niemcy... tyle wystarczy, czy ma mi być smutno, że
                                                    Tobie, Śnieżko, wciąż jest smutno? ;-)
                                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 12:15
                                                    Obóz wszystkich świętych Tadeusza Nowakowskiego. Przeczytam na pewno :-)
                                                    Dziękuję
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 12:31
                                                    sniezka11 napisała:

> Obóz wszystkich świętych Tadeusza Nowakowskiego. Przeczytam na pewno :-)
                                                    > Dziękuję

Uff! :-) Przeczytaj na pewno, bo to doskonała, drapieżna powieść - ale nie
                                                    zapomnij o zadaniu własnej zagadki (po męczeniu się z moją, strach, co teraz
                                                    możesz wymyślić ;-)).
                                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 13:22
                                                    Zagadke zadam wieczorem po powrocie z pracy, chyba nie bedzie trudna ale mam
                                                    nadzieje że ciekawa :-)
                                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 20:05
                                                    Gniew niewieści to rzecz straszliwa i niechaj każdy go się strzeże! Kędy
                                                    kobieta najwięcej kochała, tam też mścić się będzie najokrutniej. Miłość kobiet
                                                    przychodzi szybko i szybko też przychodzi ich nienawiść; a nieprzyjażń, skoro
                                                    raz przyjdzie, dłużej trwa anieżeli przyjaźń. Umieją powściągać miłość, ale nie
                                                    nienawiść.
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 20:18
                                                    "Dzieje Tristana i Izoldy" Bediera. Tak, niewesołe życie miał biedny Tristan,
                                                    rozdarty między Izoldą Złotowłosą a Izoldą o Białych Dłoniach... ;-)
                                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 20:35
                                                    Własnie.... :-))
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 20:45
                                                    No to na zakończenie dzisiejszej obecności na forum:

- Oni nie rozumieją, co to jest człowiek - powiedział patrząc w podłogę. -
                                                    Rozpatrują go wyłącznie w kategoriach fizyki i matematyki. Nie potrafią
                                                    zrozumieć, że w rasie ludzkiej tkwi pierwiastek boski, dionizyjski, niezbadany
                                                    czynnik Ens - podniósł głos. - Dywagacje umysłu ludzkiego są dla nich niepojęte!
                                                    Majaki, idee, które się ściga... Więc tylko to was może ocalić... Bazujcie na
                                                    tym, co najbardziej ludzkie, co dla nich niesprawdzalne, nieobliczalne, będą
                                                    wtedy bezradni...
                                                    - Więc pan nam radzi? (...)
                                                    - Szukajcie w sobie szaleństwa.
                                                  • sniezka11 Re: Zabawa w cytaty!! 16.01.07, 21:15
                                                    Kojarzy mi się to z Niezwyciężonym Stanisława Lema.
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.01.07, 10:37
                                                    Nie. ;-)
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 17.01.07, 21:52
                                                    Mam zacząć podpowiadać? ;-)
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 18.01.07, 22:15
                                                    Czyżby wątek zaczął siadać? Podpowiedzi: to powieść polska, a autor jej znany
                                                    jest m. in. z książki o losach pewnego lekarza, i z innej - o dolach i niedolach
                                                    polskiego budowlańca. ;-) Dajcie znać, czy jeszcze chce Wam się zgadywać; mogę
                                                    nawet zastanowić się nad nagrodą dla zwycięzcy. :-)
                                                  • misscraft Re: Zabawa w cytaty!! 18.01.07, 23:27
                                                    Ja poprosze o podpowiedź, podaj jeszcze jeden cytat, jeśli to nie problem.
                                                    A jest to powieść współczesna?
                                                  • waldemar_batura Re: Zabawa w cytaty!! 19.01.07, 10:36
                                                    Z grubsza współczesna. Cytat:

-Przecież Program przewiduje wszystko!
                                                    -Wszystko? - X zaśmiał się. - Moja droga, nie bądź dzieckiem. Tajemnice
                                                    Wszechświata są zbyt wielkie i nigdy nie zostaną zbadane do końca. Nawet
                                                    najlepszy program nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego. I w tym nasza
                                                    nadzieja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka