anak3 03.11.06, 19:52 "Konopielka" Redlińskiego, "Kamień na kamieniu" Myśliwskiego - uwielbiam te wiejskie klimaty. Doradzcie jeszcze coś polskiego i wartościowego w tym typie. Zaznaczam że "Chłopów" też juz mam przeczytanych ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikate Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 03.11.06, 19:54 A "Awans" tegoż Redlińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 03.11.06, 19:55 Przypomnial mi się jeszcze pisarz Józef Morton, w PRL-u tworzący. Sto lat temu zaczytywałam się w nim, bo było sporo erotycznych momnetów :) Nie wiem, jak teraz jego ksiazki by mi się podobały. No, może Nienacki i "Raz w roku w Skiroławkach"? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 03.11.06, 19:56 ..momentów, oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
anak3 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 03.11.06, 20:37 Jestem po lekturze "Niech żyje wolność" Zbigniewa Masternaka, debiutanta. Nadzieje jeśli chodzi o "te własnie" klimaty były duże ale rozczarowanie nastapiło szybko. Książka (opowiadania) poza paroma niezłymi fragmentami jest jednak słaba. W nurt "wiejski" wpisuje się jednak doskonale. Jeśli ktoś bardzo złakniony - może przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
anak3 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 03.11.06, 20:24 "Awans" i "Skiroławki" tez mam przeczytane:) ("Wielki las" autora "skiroławek" również). Czyzby "wiejskie klimaty" były tak niedostatecznie opisane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi IP: *.czestochowa.agora.pl 03.11.06, 20:26 „A jak królem, a jak katem bedziesz” tadeusza Nowaka Odpowiedz Link Zgłoś
mettea Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 03.11.06, 20:30 "Chata za wsią" Kraszewskiego, jesli lubisz "Chłopów" - polecam. Sama skorzystam z Twego wątku, bo też lubię Wiejskie klimaty:), choć rzeczywiście nie jest dużo tego w literaturze... a może są mało popularne? Odpowiedz Link Zgłoś
anak3 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 03.11.06, 20:30 Nowak rzeczywiście mi tutaj umknął i na pewno nadrobię zaległość. Ale czekam na więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdz Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 20:59 koniecznie Olga Tokarczuk "Prawiek i inne czasy" Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 04.11.06, 09:29 Julian Kawalec: "Ziemi przypisany" "Tańczący jastrząb" A tylko polska lit.? Odpowiedz Link Zgłoś
anak3 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 04.11.06, 10:47 zależy mi głównie na polskiej literaturze, na "naszych" smaczkach. Póki co - wygląda że rewelacyjnie w tym temacie chyba nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 04.11.06, 11:05 Niektóre z opowiadań Marka Nowakowskiego, np. "Gdzie jest droga na Walne?" a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rywinek Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 14:55 Polecam książkę zatytułowaną "Przed górami, przed lasami czyli bajki dla dorosłych" Piotra Rowickiego. Stylem przypomina (miejscami) Redlińskiego, rok wydania 2005, coś dla lubiących wiejskie klimaty akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogonek Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 15:42 'Błogosławieństwo ziemi' knuta Hamsuna. Nie jest to polski klimacik, ale bardzo wiejski. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 04.11.06, 18:57 A "nad Niemnem" ?:)) Poza tym, sugeruję Pilipiuka. W krzywym zwierciadle, ale wieś opisuje, gdy pisze o Jakubie Wędrowyczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi IP: *.CNet.Gawex.PL 04.11.06, 19:07 Wrzuć: wieś polska w literaturze w google. Oprócz ściąg dużo ciekawych stron, na pewno coś wybierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 04.11.06, 20:14 Dla mnie kwintesencja wiejskosci w literaturze polskiej jest " Ksiega z 5 wzgorz " Marii Suszynskiej - Bartmann. Bardzo wiele tej wiejskosci jest tez w lit. skandynawskiej : Timo K. Mukka " Ziemia jest wieczna piesnia ", wspomniany Knut hamsun, Wilhelm Moberg " Jedz dzis noca " ( dzieje sie na wsi , ale w Szwecji w XVII wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
anak3 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 04.11.06, 21:12 robi się coraz ciekawiej. Dorzućcie cos jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 04.11.06, 21:43 Wszystko Thomasa Hardy - Tess, Daleko od szalejacego tlumu, Nieznany Jude... Odpowiedz Link Zgłoś
ja.bazylia Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 06.11.06, 22:48 Lekkie, ale urocze ksiązki Barbary Kosmowskiej: Niebieski autobus - świetna ksiązka Prowincja -przeciętna, ale klimat wiejski, sielski, polski, prowincjonlany jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: literackie wiejskie klimaty_kto doradzi 07.11.06, 08:33 No i "Traktat o łuskaniu fasoli" - najnowsza powieść W. Myśliwskiego. Odpowiedz Link Zgłoś