proffet 21.11.06, 14:49 Poszukuję dobrej ksiązki o średniowiecznych herezjach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skajstop Re: Herezje 21.11.06, 17:07 Malcolm Lambert "Średniowieczne herezje", Marabut/Volumen 2002 Świetna, bardzo dogłębna i kompetentna, a przy tym nieźle napisana książka. Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Herezje 21.11.06, 19:10 to prawda powyższa pozycja z pewnością stanowi niezłe kompendium na powyższy temat, ja dopiero mam sie zabrać za tę książkę. Swoją drogą podaję 2 książki traktujące o nikim innym jak o katarach, w oczach kościoła, o heretykach z XII-XIII w. "Religia Katarów" - Jean Duvernoy, Wyd. Platan, Kraków,2000 "Katarzy. Od Graala do sekretu dobrej śmierci" - Jean Blum, Wyd. Vesper, 2006. Jesli nieznane, powiem tylko tyle, że wymagają skupienia, silne wpływy filozofii, nie mniej jednak bardzo interesujące. Innych narazie nie podaję... Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 I tu też coś było 21.11.06, 19:20 w tym starym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=25097834&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Re: Herezje 21.11.06, 19:53 Bluma nie znam, za to pod pochwałę Duvernoy'a podepnę się z przyjemnością, bo to bodaj jedyna pozycja tak dogłębnie referująca nie sensacyjne historie z wyrzynaniem katarskiej społeczności, lecz pokazująca, w co wierzyli. To bardziej traktat religioznawczy niż pozycja o obyczajach, ale znakomity. Odpowiedz Link Zgłoś
proffet Re: Herezje 22.11.06, 17:54 O to mi chodziło książki o krucjacie na południu Francji znam ale interesują mnie dogłębne studia religjoznawcze Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Herezje 22.11.06, 19:24 w zachodniej Europie jest więcej takowych ciekawych publikacji traktujących o samym życiu lub filozofii życia i wiary np. Katarów. U nas niestety nie doczekały się jeszcze publikacji, może kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hist Re: Herezje IP: *.crowley.pl 22.11.06, 20:38 F. Niel "Albigensi i katarzy" T. Manteuffel "Narodziny herezji" S. Bylina "Ruchy heretyckie w średniowieczu" S. Runciman "Manicheizm średniowieczny" A. Brul "Heretycy. Krucjata przeciw albigensom" jest jeszcze "Słownik herezji w kościele katolickim" H. Masson Odpowiedz Link Zgłoś