sutekh1 08.12.06, 15:10 jaki macie stosunek do Magrisa? wyszła nowa książka - "Na oślep" chodzi mi o stosunki odbyte. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: Claudio Magris 08.12.06, 15:19 Po Dunaju i Mikrokosmosach mamy stosunek bałwochwalczy, uznając sobie z cicha, Magrisa za najlepszego z żyjących eseistów kulturowych i historycznych, no może oprócz Johna Bergera, ale on z węższej działki i chyba nie zyje już tak za bardzo. Opis Triestu z Mikrokosmosów wyrywa mózg, przypomina, że można pisac tak jak dawno temu pisał Cannetti i robic to nawet lepiej. I mam także powazne podejrzenia, że gdyby nie teksty Magrisa, to taki pan jak Barrico pisąłby zupełnie inne historie. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Claudio Magris 08.12.06, 15:35 Mam za sobą długi i intensywny stosunek z Baricco w całości, po polsku wydanym, w tym roku, takze Zamki również wpadły w sidła. I bardzo tak. Niesamowity talent do pisania zupełnie pustych opowieści, tak by ta pustka nie odstraszała a przyciągała. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Claudio Magris 09.12.06, 02:14 Tez wielbie Magrisa bezkrytycznie. Bede do niego wracac nie raz - czytalam "Inne morze", Mikrokosmosy" i "Dunaj" (ktory lubie najbardziej). Z Baricco zamierzam sie zapoznac, bedzie w najnowszej paczce z Polski. Po watkach na jego temat i zachwytach Ydoriusa jestem w zasadzie przekonana, ze tez mi przypadnie do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś