Dodaj do ulubionych

Bieszczady...

02.01.07, 13:39
po wczorajszym seansie Wilczych ech - zamarzyły mi się książi z Bieszczadami
w tle... Może własnie jeszcze klimat tuż powojenny, możeUPA, może tuż przed,
ogólnie, Bieszczady. Wdzięczna bedę za tytuły, bo jaoś niewiele dziś mądreg
do głowy mi przychodzi :-)
Obserwuj wątek
    • d.d.r Polecam poezje Jerzego Harasymowicza 02.01.07, 13:52
      poza tym jest cały nurt piosenki turystycznej z Bieszczadami w tle. Jest też
      opowiadanie Dymnego "Chydy i inni" o tym, jak budowano zaporę w Solinie (ale
      niestety trudno się zorientować, że chodzi akura o tę tamę). No i jest taka
      strasznie czerwona niestety książka "Łuny w Bieszczadach" o UPA i nie tylko
      (dość dobrze się czyta, tylko trzeba być przygotowanym i nieprzemakalnym na
      propagandę). Ale o dziwo chyba najlepiej oddaje nastrój Bieszczad (zwłaszcza
      wymarłych wiosek)taka dziwna książka braci Strugackich "Ślimak na zboczu"
      oczywiście zBieszczadami nie mająca nic wspólnego.
      • Gość: Myszor Re: Polecam poezje Jerzego Harasymowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 16:32
        Oj tak :) Harasymowicz :) A jego prochy rozsypano nad połoninami (nad Wetlińską
        bodajże).
    • Gość: Jaaa Re: Bieszczady... IP: 83.2.102.* 02.01.07, 14:16
      Oprócz wspomnianych "Łun w Bieszczadach" jest jeszcze mnóstwo innych podobnych
      propagandowych dzieł i dziełek opisujących tamte czasy (Wołyń i Bieszczady):
      "Czerwone noce" Henryka Cybulskiego, "Nad Prypecią", "Akcja zagłady", "Strzały
      pod Cisną" Stanisława Myślińskiego, "Bołdyn" Putramenta...?
      • d.d.r Faktycznie, a "Bołdyn" był chyba i tak 02.01.07, 14:50
        najbardziej znośny z tego wszystkiego
        • mamarcela Re: Faktycznie, a "Bołdyn" był chyba i tak 02.01.07, 14:58
          Hłasko "Baza ludzi umarłych". ale opowiadanie miało chyba inny tytuł?
          dla dzieci Wandy Żółkiewskiej "Dzikus, czyli wyjęty spod prawa"
          • jottka Re: Faktycznie, a "Bołdyn" był chyba i tak 02.01.07, 15:01
            www.twojebieszczady.pl/film.php
            to bardzo ładny linek o filmach, a książki też da sie z niego wyczytac:) mnie
            sie z bieszczadami 'siekierezada' skojarzyła, ale chyba głównie przez film
          • Gość: dd Nazywało się to opowiadanie Hłaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:09
            "Następny do raju"
    • autumna Re: Bieszczady... 02.01.07, 15:07
      Poszukaj pod hasłem "Leon Chrapko" - wszystko w jednym, malarz poeta i pisarz bieszczadzki
      • Gość: EWa Re: Bieszczady... IP: *.CNet.Gawex.PL 02.01.07, 15:27
        Jeszcze jedna młodzieżowa-Zółkiewskiej "Ślady rysich pazurów"=w odległym
        dziecięco - młodzieżowym czasie bardzo mi się podobała...
        • Gość: dk Opowiadania Janickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 16:08
          "Hasło", "Wyrok śmierci na konia faraona", "Wesołych świąt", "Wolna sobota".
          Wszystkie dzieją się w Bieszczadach. No i "Siekierezada"
          • makalaya Re: Bieszczady 02.01.07, 19:40
            Polecam "Na dnie jeziora" Józefa Pawłusiewicza. Jest to właściwie
            autobiograficzna ksiażka człowieka któy mieszkał we wsi któa obecnie znajduje
            sie na dnie jeziora solińskiego.
            Piękna, ciepła, bieszczadzka :-)))
            Pozdrawienia od zakochanej w Bieszczadach :-)
            • eichhorn5 Re: Bieszczady 02.01.07, 20:43
              Coś niebywałego!
              Przed trzema godzinami dojechałam z rodziną do domu po tygodniowym pobycie w
              Bieszczadach. I zamierzałam założyć tu wątek dot. Bieszczad, ale widzę, że już
              mnie ktoś ubiegł.

W domu gospodarza, u którego mieszaliśy, natknęłam sięna książkę autorstwa
              Artura Baty "Szlakami walk z bandami UPA". Szalenie mnie ten temat zaciekawił.
              Chciałabym dotrzeć do jakiś książek, gdzie byłaby cała prawda o tej smutnej
              historii. Z faktu, że wyżej wspomniana książka wydana została jeszcze za
              czasów "socjalizmu", domniemuję, ze nie wszystkie kwestie zostały tam poruszone.

Poradżcie coś do poczytania.
              Pzdr.
              • Gość: Jaaa Re: Bieszczady IP: 83.2.102.* 02.01.07, 20:52
                Polecam "Tak było w Bieszczadach" Grzegorza Motyki, a także książki Igora
                Hałagidy (wyd.IPN)
    • agisek Re: Bieszczady... 03.01.07, 10:53
      Akcja "Siekierezady" nie jest osadzona w Bieszczadach lecz w Grochowicach i
      KOtli niedaleko Głogowa, a w błąd wprowadza kręcony tam film i słynna knajpa w
      Cisnej.

Ja polecam książkę młodzieżową: "Gdzie Twój dom Telemachu" Bahdaja, której
      akcja częściowo rozgrywa się Bieszczadach.
      Sama czytam teraz pozycję Skibickiego "Lama i inne opowieści" - to takie
      historyjki prawdziwe o jego wędrówkach, głównie po Bieszczadach. Naprawdę miło
      się czyta.
      • Gość: ddr Z "Sierezadą" to faktycznie tak jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 11:30
        ale nastrój podobny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka