martin2407 28.09.08, 17:31 ile by kosztowal aparat dla 10leteniej dziewczynki?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiusiusia Re: CENA APARATU?????? 28.09.08, 18:58 ruchomy ok. 500-600 zł,a stały (zwykły, metalowy) ok. 1500 zl za łuk. te ceny tak wyglądają u mnie, wszystko zależy od miasta i ortodonty.. Odpowiedz Link
tyna722 Re: CENA APARATU?????? 04.10.08, 18:25 taka cena aparatu to nie zależy od wieku dziecka,ale przynajmniej u mojej ortodontki tak nie jest. Aparat ruchomy kosztuje od 400-600 zł, a na aparat stały to ona jest jeszcze troszkę za młoda, ponieważ aparat stały zakłada się od 12 roku życia, przynajmniej tak jest u mojej ort. A poza tym to aparat stały metalowy kosztuje 1300zl (za łuk), a kosmetyczny (mniej widoczny) 2000 za łuk Odpowiedz Link
lei.sure Re: CENA APARATU?????? 04.10.08, 19:49 Ceny są dość wysokie. Łuk górny, tak jak i dolny kosztuje ok.1500. Do tego dochodzi wymiana tzw. gumek, która jest konieczna, co około 1,5 miesiąca. Kosztuje to ok.50zl. Czasem też trzeba wymieniać łuk (chyba 2 razy) co kosztuje 150. Pozdrawiam :o) Odpowiedz Link
robmol67 Re: CENA APARATU?????? 12.10.08, 21:23 wszystko ładnie ale dlaczego pada pytanie o cenę aparatu dla 10-letniej dziewczynki? dzieci do 12-roku życia sa objęte darmową opieką ortodontyczna w ramach NFZ a co się z tym wiąże aparat także wyrabiany jest bezpłatnie wszystkie wizyty i porady są bezpłatne etc. etc. wizyta kontrolna-wizyta na odcisk-wykonanie aparatu-dopasowanie- wizyta kontrolna i tak do ukonczenia 12 latek prawda że fajnie - tylko nie można dac sie zbyc że już limit sie skończył na ten rok itp. , itd. w Warszawie mozna to wszystko załatwic w Wojewódzkim Centrum Stomatologii na ulicy Nowy Zjazd vis a vis po skosie Zamku Królewskiego Pozdrawiam Odpowiedz Link
agusiaki Re: CENA APARATU?????? 12.10.08, 23:19 Wszystko prawda, ale dotyczy to tylko apratu ruchomego, którego skuteczność jest niewielka i na pewno nie da się nim osiągnąć takich efektów jak stałym. Czy warto zmuszać dziecko do noszenia płytki, gdy efektów brak? Dyskusyjne. Zwykle pacjenci noszący aparat ruchomy i tak potem muszą nosić stały. Sama jako dziecko korzystałam z usług ortodonty w ramach Kasy Chorych - wizyty ograniczały się do sprawdzenia, czy śruba podkręcona i uwadze "żeby tu coś więcej zrobić trzeba aparat stały". Po 4 latach noszenia efekty minimalne. Zęby mam "proste" na górze tzn równe, wszystkie w łuku, na dole jedynie trójki krzywe, ale niestety nadal tyłozgryz. Na pewno więcej można było zrobić, gdybym jako kilkunastoletnie dziecko trafiła do ortodonty, który leczy kompleksowo. Moi rodzice uważali jednak, że skoro mam aparat to sprawa załatwiona. Gdyby moje dziecko potrzebowało korekty zgryzu nie nastawiałabym się na leczenie na NFZ. Odpowiedz Link
surferka3 Re: CENA APARATU?????? 15.10.08, 15:26 U mnie aparat kosztował 1700 włącznie z zalożeniem. Wizyty co miesiąc za 80 zł. Odpowiedz Link
jola_ep Re: CENA APARATU?????? 15.10.08, 19:54 > Wszystko prawda, ale dotyczy to tylko apratu ruchomego, którego > skuteczność jest niewielka Nie przesadzaj. Nie - niewielka - tylko przeznaczona do określonych zastosowań. Są wady, gdy aprat ruchomy jest lepszy od stałego. Są takie, gdy wymagany jest aparat stały. Albo jeden i drugi. > i na pewno nie da się nim osiągnąć takich > efektów jak stałym Moja córa - tyłozgryz, asymetria, stłoczenia w szczęce, krzywe dwójki itp. ma dzięki ruchomemu apartowi bardzo ładne uzębienie, a co najważniejsze prawidłowy zgryz :) Leczona była najpierw na NFZ, potem prywatnie. > niestety nadal tyłozgryz. Może to nie wina aparatu, tylko ortodonty? Albo wieku? Najlepiej leczyć tyłozgryz w okresie wzrostu (ostatni skok wzrostowy, ok. 12-14 lat) Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link
jola_ep Re: CENA APARATU?????? 15.10.08, 19:48 > dzieci do 12-roku życia sa objęte darmową opieką ortodontyczna w > ramach NFZ - tylko aprat ruchomy wybranych typów - wielu bardzo dobrych ortodontów przeszło na praktykę prywatną - są sytuacje, gdy aparat powinno się nosić wtedy, gdy bezpłatny już nie przysługuje Moje dzieci najpierw leczyły się na NFZ, potem prywatnie. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link