Dodaj do ulubionych

"Zabić drozda" :)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 23:14
o 23:20, czyli za jakieś siedem minut, w Jedynce :)
Obserwuj wątek
    • Gość: EWa Re: "Zabić drozda" :) IP: *.CNet.Gawex.PL 03.01.07, 23:16
      Tylko czemu ze Smyka zrobiono Skrzata, jak wyczytałam w jakiejś telewizyjnej
      gazecie?
      • Gość: naiwna Re: "Zabić drozda" :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 23:21
        "Tylko czemu ze Smyka zrobiono Skrzata, jak wyczytałam w jakiejś telewizyjnej
        gazecie?"

Może notkę tłumaczono z jakiegoś języka, a osoba tłumacząca nie znała książki?
      • Gość: chichi Re: "Zabić drozda" :) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.01.07, 01:17
        Gość portalu: EWa napisał(a):

> Tylko czemu ze Smyka zrobiono Skrzata, jak wyczytałam w jakiejś telewizyjnej
        > gazecie?

A ktorez to imie postaci z ksiazki przetlumaczono na Smyka badz Skrzata? Tak z
        ciekawosci pytam :)
        • Gość: naiwna Re: "Zabić drozda" :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 01:32
          Scout. W polskim tłumaczeniu filmu zachowano jej "imię" w oryginale. Nie wiem
          jak jest w polskim tłumaczeniu książki, ponieważ mam tylko oryginał.
          • Gość: naiwna Re: "Zabić drozda" :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 01:32
            Anyway, znowu się wzruszyłam :)
          • Gość: chichi Re: "Zabić drozda" :) IP: *.dsl.bell.ca 04.01.07, 03:08
            Gość portalu: naiwna napisał(a):

> Scout. W polskim tłumaczeniu filmu zachowano jej "imię" w oryginale.

A dlaczego piszesz imie w cudzyslowie? Przeciez to jest wlasnie imie, ktore
            zreszta wrocilo do pewnej popularnosci i w naszych czasach gdy chyba Demi Moore
            tak nazwala Jej najstarsza corke. Imie jak imie - po co cudzyslow i po co
            tlumaczenie na cokolwiek?
            Nie rozumiem tej polskiej pasji do tlumaczenia imion, zona mi kiedys zwrocila
            uwage, ze na przyklad Rachel Linde z "Anne of Green Gables" funkcjonuje w
            polskim wydaniu jako Malgorzata - skad taki pomysl? Hmmm.... No i to, co
            nieustannie ktos probuje robic z biedna Winnie the Pooh, ktorej imie pochodzi
            od miasta Winnipeg a jest przerabiane na chyba Fredzie. Czy to jest jakis
            polski sport z tymi imionami? Po raz kolejny pytam wylacznie z ciekawosci ;))))
            • pink_hamster Re: "Zabić drozda" :) 04.01.07, 09:41
              imie Winnie the Pooh pochodzi od "Winifred",od ktorego spolszczonym skrotem moze byc Fredzia wlasnie(nie pamietam,jak jest w tlumaczeniu Ireny Tuwim,ale w oryginalnej wersji na poczatku ksiazki jest umieszczony dialog z Krzysiem nt. imienia i plci misia)
              • scoutek Re: "Zabić drozda" :) 04.01.07, 09:59
                pink_hamster napisała:

> imie Winnie the Pooh pochodzi od "Winifred",od ktorego spolszczonym skrotem
                moz
                > e byc Fredzia wlasnie(nie pamietam,jak jest w tlumaczeniu Ireny Tuwim,ale w
                ory
                > ginalnej wersji na poczatku ksiazki jest umieszczony dialog z Krzysiem nt.
                imie
                > nia i plci misia)

u pani Ireny Tuwim jest najpiekniej jak mozna: Kubus Puchatek
            • scoutek Re: "Zabić drozda" :) 04.01.07, 09:57
              Gość portalu: chichi napisał(a):
              > Scout. W polskim tłumaczeniu filmu zachowano jej "imię" w oryginale.
              >
              > A dlaczego piszesz imie w cudzyslowie? Przeciez to jest wlasnie imie, ktore
              > zreszta wrocilo do pewnej popularnosci i w naszych czasach gdy chyba Demi
              Moore

Scout to nie jest imie bohaterki, tylko przezwisko
              naprawde ma na imie Jean-Louise

(z tej wlasnie ksiazki pochodzi moj nick)
    • bdx65 Re: "Zabić drozda" :) 03.01.07, 23:16
      właśnie czekam, żeby nagrać;
    • tanczacy.z.myslami Re: "Zabić drozda" :) 04.01.07, 08:53
      A w moim programie było napisane, ze o 23.30! Chciałem sobie nagrać i ucięło mi
      kawałek początku :( dobrze, że wcześniej włączyłem telewizor
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka