Gość: happy end Re: Najładniejszy tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.03, 17:45 "Wierność w stereo" Nicka Hornby'ego i "Błędnik" zbiór opowiadań Macieja Piotra Prusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: digan Re: Najładniejszy tytuł IP: *.voltronik.pl 03.05.03, 21:08 Gość portalu: happy end napisał(a): > "Wierność w stereo" Nicka Hornby'ego > i > "Błędnik" zbiór opowiadań Macieja Piotra Prusa A dla mnie najfajniejsze tytuły to "Pieprzony Los Kataryniarza" i "Silmarilion" :) Już Sapkowski pisał o dwuczłonowych tytułach. Robi się je bardzo prosto: W jednej kupce macie przymiotniki, w drugiej rzeczowniki. I jedziemy: Błękitny miecz Król Cienia Smutek śmierci... Bawcie się dobrze... digan,. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_1 Re: Najładniejszy tytuł 04.05.03, 13:26 ukradzione twarze zapalają się dni wichrowe wzgórza Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Re: Najładniejszy tytuł 04.05.03, 23:46 "Obietnica poranka" - R. Gary "W poszukiwaniu straconego czasu" - M. Proust "Sklepy cynamonowe" - B. Schulz "Smuga cienia" - J. Conrad "Zima naszej goryczy" - John Steinbeck "Fakultet snów" - G. O. Chateaureynaud "Stowarzyszenie umarłych poetów" - N. H. Kleinbaum "Jeśli zimową nocą podróżny" - I. Calvino "Pożądanie w cieniu wiązów" - E. O'Neill "Pewnego dnia, o zmierzchu świata" - W. Saroyan "Harfa traw" - T. Capote "Za rzekę, w cień drzew" - E. Hemingway "Opowieść sprzedawcy odpustów" - J. Wain "Śmierć komiwojażera" - A. Miller "Imię róży" - U. Eco "Podróż do kresu nocy" - L. F. Celine "Wyspa Dnia Poprzedniego" - U. Eco "Wzgórze Błękitnego Snu" - I. Newerly "Milczenie morza" - Vercors "Cztery zmierzchy" - M. Waltari "Czarodziejska góra" - T. Mann "Sto lat samotności" - G. G. Marquez "Rękopis znaleziony w Saragossie" - J. Potocki "Gorzki smak czekolady Lukullus" - L. Tyrmand "Kronika zapowiedzianej śmierci" - G. G. Marquez "Miłość w czasach zarazy" - G. G. Marquez "Barbarzyńca w ogrodzie" - Z. Herbert "Nieznośna lekkość bytu" - M. Kundera "Jądro ciemności" - J. Conrad "Ósmy dzień tygodnia" - M. Hłasko i ewentualnie: "Wiśniowy sad" - A. Czechow "Uśmiech u stóp drabiny" - H. Miller "Światłość świata" - H. K. Laxness "Willa Pod Wieczorną Gwiazdą" - R. Walser "Zbyt głośna samotność" - B. Hrabal "Ciemności kryją ziemię" - J. Andrzejewski "Pewien uśmiech" - F. Sagan Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Re: Najładniejszy tytuł 05.05.03, 18:39 Podbijam, może doda ktoś jeszcze coś? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! "Byt i nicość", "Bycie a czas" :))) IP: *.gce.gliwice.pl 05.05.03, 19:31 "W stronę zakwitających dziewcząt" - też niezłe :)) Aha - przypomnialo mi sie... Chwalono Worcella, że dobre tytuły wymyśla. Na przykład "Wpisani w Giewont" - o związkach przeróżnych znanych mu pisarzy z Zakopanem... Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Re: Najładniejszy tytuł 06.05.03, 12:53 Jeszcze jeden piękny tytuł mi się przypomniał: "Trawa zapomnienia" - W. Katajew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steven Re: Najładniejszy tytuł IP: *.ghnet.pl / 192.168.13.* 08.05.03, 01:37 "Cmentarzysko bezimiennych statków" A.Perez-Reverte "Mała handlarka prozą" Pennac "Immatrykulacja Michelsona" J.Kroos "Wojna o czułe miejsca don Emanuela" zapomniałem autora "Okruchy dnia" K.Ishiguro Niekoniecznie taka kolejność ale każda ma w sobie to coś:) Aha "Najpiękniejsza para piersi na świecie" R.Topor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Najładniejszy tytuł IP: *.gaj.lanet.wroc.pl 09.05.03, 23:08 a dla mnie zdecydowanie: apokryf agłai szczeliny istnienia w dolinie muminków sto lat samotności Odpowiedz Link Zgłoś