12.02.07, 19:35
Pare dni temu ogladalem na "Kino Polska" czarnobialy polski kryminal z 1963
roku, po paru minutach mnie zainteresowal - swietna akcja, dialogi, poczucie
humoru...
potem sie wyjasnilo - scenariusz Joe Alexa - Macieja Slomczynskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaba_pelagia Re: Joe Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:50
      cóż, mistrz
      ostatnio go sobie przypominam, i dopiero teraz rzucilo mi sie w oczy, że
      intryge budowal na zasadzie "10 Murzynkow" - morderca nie mogl przyjsc z zewnątrz
      • Gość: Gucio Re: Joe Alex IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 01:34
        Bo i on w ogóle mocno zainspirowany Agathą był. A pisał czasem i może lepiej
        niż ona. Szkoda tylko ze tak mało...
    • bri Re: Joe Alex 12.02.07, 22:56
      Uwielbiałam - w podstawówce. Ostatnio mi wpadł w ręce tytuł, którego wtedy nie
      czytałam. Ale niestety wrażenia już zupełnie nie te :/
    • wampuka Re: Joe Alex 15.02.07, 00:34
      Aaach... "Śmierć mówi w moim imieniu", uwielbiam!
      • nchyb Kwaśniewski też... 16.02.07, 07:10
        Kazimierz Kwaśniewski też sroce spod ogona nie wypadł...
        Te kryminały z kina Polska to nie tylko scenariusze Joe Alexa. One powstały
        najpierw jako kryminalne książeczki Kazimierza Kwaśniewskiego. Czyli właśnie
        Słomczyńskiego... Mikulski w roli taksówkarza jest świetny. Kalina Jędrusik w
        roli czarnego charakteru zresztą też...

A z Joe Alexa Cicha jak ostatnie tchnienie warta jest również uwagi. I moja
        ulubiona - Jesteś tylko diabłem. I jeszcze Zmącony spokój pani Labiryntu i
        jeszcze...
        No po prostu wszystkie... :-)
        • 3promile Re: Kwaśniewski też... 16.02.07, 08:10
          I "Cichym ścigałem go lotem" - ta komiksowa okładka... Matka miała kompletnego
          fioła na punkcie kryminałów i kupowała dosłownie wszystkie, a ja podczytywałem
          jej Chandlera, Alexa, Edigeya zamiast liczyć słupki i pisać wypracowania o
          przyjaźni polsko-radzieckiej, ech...
          <łezka>
          • 3promile Re: Kwaśniewski też... 16.02.07, 08:29
            PS. "ścigałam" rzecz jasna ;)
        • Gość: EWa Re: Kwaśniewski też... IP: *.CNet.Gawex.PL 16.02.07, 08:13
          Ta czarna charakterzyca to Barbara Rylska, na Kalinę jeszcze za wcześnie...
          • nchyb Re: Kwaśniewski też... 16.02.07, 10:51
            Jednak Jędrusik, ale w innym filmie na podstawie jgo książki. Skrót myślowy,
            tym razem o Gdzie jest trzeci krol myślałam... :-)
        • wampuka Re: Kwaśniewski też... 16.02.07, 23:45
          No ale "Śmierć..." z akcją w teatrze i dokończeniem spektaklu przez kogoś
          innego to mistrzostwo świata! :)))
        • mister1 Re: Kwaśniewski też... 19.02.07, 09:37
          Barbara Rylska
          • nchyb Re: Kwaśniewski też... 19.02.07, 11:21
            mister1 napisał:
            > Barbara Rylska

powtórzę raz jeszcze, jednak Jędrusik.
            W jednym poście wspomniałam po prostu o 2 ulubionych postaciach z ekranizacji 2
            różnych książek Kwaśniewskiego. Krzyżewską z Cybulskim też lubię...
            Łapickiego z właśnie Jędrusik, bo Wyszyńska ani mnie ziębila ani grzała.
            Podobnie jak panna partnerująca Mikulskiemu w roli jego zazdrosnej narzeczonej.
            Rylska była świetna, to fakt, ale i tak dla mnie najlepsza była w roli żony
            dyrektora z zawodu w Poszukiwanym, poszukiwanej...

A ze złych charakterów Kwaśniewskiego, to Jędrusik u mnie na czele. Ale Rylska
            zaraz za nią... :)
            I tylko żal mi, że Ciemnej jaskini i Każę aktorom powtórzyć morderstwo nie
            zostały sfilmowane...
    • rosenrot Re: Joe Alex 16.02.07, 09:19
      Ja też żałuję, że napisał ich tak mało... Znam wszystkie na pamięć!
    • kaaarolinkaa Re: Joe Alex 16.02.07, 22:19
      gorszej nudy nie czytalam...schemtyczne i manieryczne...papierowe.
    • Gość: matti Re: Joe Alex IP: *.chello.pl 18.02.07, 13:57
      Zamierzam zacząc czytać tego autora... Co polecacie na pierwszy ogień? Tak żeby
      się zachwycić i zachęcić się do czytania kolejnych...
    • marutax Re: Joe Alex 10.04.20, 16:11
      Być może dziś mija 100. lat od urodzin Macieja Słomczyńskiego, pisarza i tłumacza, znanego polskim fanom kryminału pod pseudonimami Joe Alex/Kazimierz Kwaśniewski. Być może, ponieważ na grobie twórcy – inaczej niż w niektórych dokumentach - widnieje data o dwa lata późniejsza. Nieważne wszak, czy to setna czy zaledwie 98. rocznica – ważne, że można ją uczcić przypominając o tym barwnym autorze oraz jego dość skomplikowanych związkach z X. muzą.

zebynieprzepadlo.blogspot.com/2020/04/joe-alex-w-krainie-x-muzy-czesc-i-czyli.html
      • marutax Re: Joe Alex 17.04.20, 09:15
        Filmowych perypetii Macieja Słomczyńskiego część druga, a w niej: powikłane losy historii, którą znamy pod tytułem „Gdzie jest trzeci król”, kilka projektów niezrealizowanych oraz próba odpowiedzi na pytanie „co było pierwsze – scenariusz czy powieść?”. Moim skromnym zdaniem całość ciekawsza niż część pierwsza ;-)

zebynieprzepadlo.blogspot.com/2020/04/joe-alex-w-krainie-x-muzy-czesc-ii.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka