Gość: autosan IP: *.chello.pl 01.03.07, 18:00 Zaczynam interesować sie buddyzmem. Czy może mi ktoś doradzić którą literaturę warto czytać a którą mozna sobie darować? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joolz Re: O buddyzmie 01.03.07, 18:41 Na pewno warto znać książki Dalailamy XIV Poza tym zapraszam na Forum buddyjskie, piszemy tam również o nowościach w księgarniach. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12346 Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania jesli inetersuje cie zen 01.03.07, 18:47 D.T.Suzuki "Wprowadzenie do buddyzmu zen" D.T.Suzuki "Eseje o buddyzmie zen" P. Kapleau "Trzy filary zen" E. Herrigel "Zen w sztuce lucznictwa" Mnie interesuje buddyzm zen dlatego polecam ci kilka pozycji z zakresu tej tematyki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ludzik_ten_sam Re: jesli inetersuje cie zen 02.03.07, 09:59 Do powyższej listy dodaję to, kupię w ciemno, lubię kobietę, Polka, jest mistrzynią zen: www.merlin.com.pl/frontend/towar/487239 Kapleau to klasyka. Bardziej niż Trzy filary podobał mi się "Zen: świt na Zachodzie". Kapleau bardzo pasuje do naszej zachodniej mentalności(bo do japońskiej jednak nam daleko) i wspaniale przybliża zen. Signij też po haiku. Zen w siedemnastu sylabach. Aż Ci zazdroszczę początku drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karjowy Re: jesli inetersuje cie zen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:08 Główną szkołą buddyjską w Polsce jest szkoła Diamentowej Drogi Polecam książki Ole Nydhala: www.buddyzm.pl/ksiazki/ Odpowiedz Link Zgłoś
jikjol Re: jesli inetersuje cie zen 02.03.07, 15:58 Pomijając beletrystykę: 1. "Osiem podstaw buddyzmu zen" rosi Yasutani 2. "Kompas Zen" Seungh Sahn- do kupienia na stronie www.zen.pl lub w ksiegarniach 3. Fukan zazengi. Zasady uprawiania zalecanej wszystkim siedzącej medytacji- www.merlin.pl 4.Istota praktyki Zen. Doceń swoje życie, Maezumi Taizan -merlin 5.ZEN na co dzień miłość i praca (okładka miękka), Charlotte Joko Beck a potem siedzieć, siedzieć, siedzieć :)) Pozdrawiam jikjol Odpowiedz Link Zgłoś