Gość: boleroravela IP: 85.94.243.* 23.03.07, 19:09 Czytal ktos? Jak Wam sie podobalo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bertland Re: "Lochy Watykanu" Gide'a 23.03.07, 21:24 To "Zbrodnia i kara" w pigulce, a wlasciwie zbrodnia bez kary. Polecam "Falszerzy". Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: "Lochy Watykanu" Gide'a 24.03.07, 16:33 Słyeszałam wcześniej o tej książce i spodziewałam się więcej. Jakaś taka ciemna i ciężka. Zupełnie o niej zapomniałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: "Lochy Watykanu" Gide'a 24.03.07, 20:28 Gość portalu: boleroravela napisał(a): > Czytal ktos? Jak Wam sie podobalo? W przeciwieństwie do Bertranda cenię tę książkę wyżej od "Fałszerzy" - bo ogólnie Gide jest dla mnie przereklamowany i zestarzał się, ale "Lochy" ratuje świetna postać Lafcadia. Wprawdzie Kott uważał go za prototyp faszysty ;-) - ale pomijam takie etykietki i stawiam pana Wluiki na równi z takim Holdenem Caulfieldem wśród najciekawszych przykładów literackiej burzliwej młodości. Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: "Lochy Watykanu" Gide'a 24.03.07, 22:05 dawno temu czytałam, ale podobało mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boleroravela Re: "Lochy Watykanu" Gide'a IP: 85.94.243.* 25.03.07, 13:39 Uff, wlasnie skonczylam czytac... Fakt, postac Lafcadio zdecydowanie najbardziej mnie w tej powiesci urzekla - a scislej rzecz ujmujac ta jego wybuchowa mieszanka spontanicznosci i samokontroli. Ale reszta tez niczego sobie - swietne dialogi, duza doza poczucia humoru (boki zrywalam przy opisie nieszczesnego Fleurissoire czy tez sceny wyludzania pieniedzy), no i ten jezyk...! Na polce czekaja jeszcze "Les nourritures terrestres" (czytalam dawno temu, ale chyba za slabo wowczas znalam jezyk, bo nic nie pamietam) oraz "La symphonie pastorale". A i "Falszerze" byc moze niedlugo dolacza do kolekcji :-) Milego niedzielnego czytania zycze (ach, jakze bedzie mi brakowac tej godziny...)! Odpowiedz Link Zgłoś