Dodaj do ulubionych

Chłopiec w pasiastej piżamie

31.03.07, 15:23
John Boyne
www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,498555.html?gclid=CKOM3d2Nn4sCFQ6HlAod0BVngA
czy już ktoś czytał? Tak mnie nęci i kusi, ale się jszcze waham...
Czekam wieści... -)
Obserwuj wątek
    • agnieszka_azj Re: Chłopiec w pasiastej piżamie 31.03.07, 15:27
      Czytałam fragment i mam mocno mieszane uczucia. Chyba poczekam na bibliotekę.

Tu masz ten fragment:
      czytelnia.onet.pl/0,1400299,do_czytania.html
    • Gość: ella Re: Chłopiec w pasiastej piżamie IP: 195.245.213.* 10.04.07, 14:36
      Czytałam, nie mogłam się oderwać, cały czas mam ją w głowie, polecam bardzo
    • quba Re: Chłopiec w pasiastej piżamie 13.04.07, 09:31
      ja czytalam
      bardzo dobre
    • Gość: Moherowy beret Re: Chłopiec w pasiastej piżamie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:14
      czytalam i uwazam,ze swietna ksiazka oczywiscie szczegolow nie zdradze :)
    • mamalgosia Re: Chłopiec w pasiastej piżamie 21.04.07, 21:27
      O, ja już ją trzymałam dwa razy w rękach, ale jakoś też się waham
    • Gość: karolina Re: Chłopiec w pasiastej piżamie IP: *.icpnet.pl 21.04.07, 22:12
      Powiem tak jak dla mnie bomba.Wczoraj zakupilam tą książeczkę i już po niej,aż
      jestem zła że się tak szybko skończyła. Wszystkim serdecznie polecam.
      • cynamonowy_kot Re: Chłopiec w pasiastej piżamie 15.05.07, 08:56
        czytalam, swietna ksiazka!
    • jo.hanna odgrzebujac watek 08.05.07, 14:35
      ciekawa jestem jak tlumacz potraktowal angielskojezyczne gry slowne. Jak np.
      przetlumaczyl Fury lub Out-With? No jedna z recenzentek ksiazki w Merlinie
      napisala o glownym bohaterze Hugo. Czy rzeczywiscie tlumacz/ka zmienila imie
      bohatera? Bo przeciez Bruno to aluzja do Giordana Bruno. W takim razie Hugo
      odnosilby sie do...Hugo Kollataja? Innych Hugo w historii Polski nie znam :-)
      • nchyb Re: odgrzebujac watek 15.05.07, 12:23
        > ciekawa jestem jak tlumacz potraktowal angielskojezyczne gry slowne. Jak np.
        > przetlumaczyl Fury lub Out-With?
        Fury - Furia
        Out-With (Aushwitz) - Po Świecie (Oświęcim)

> napisala o glownym bohaterze Hugo. Czy rzeczywiscie tlumacz/ka zmienila imie
        > bohatera? Bo przeciez Bruno to aluzja do Giordana Bruno
        chłopiec w tłumaczeniu ma na imię Bruno, nie wiem, skąd Hugo...
    • mamalgosia Re: Chłopiec w pasiastej piżamie 15.05.07, 17:11
      za trzy dni dostanę na urodziny. Zdam relację
    • kubissimo Re: Chłopiec w pasiastej piżamie 15.05.07, 20:00
      ja mam troche mieszane uczucia
      generalnie pomysl dobry - Holocaust widziany oczem dziewiecioletniego Niemca.
      ale zastanawiam sie, kto jest adresatem tej ksiazki, bo dla doroslych troche za
      prosta, dla dzieci chyba troche za trudna.
      zakonczenie wzruszajace, ale nie powiem, zebym w trakcie czytania nie mial
      przebitek na HAIR Formana ;)
      • jo.hanna no coz, mam mieszane uczucia 15.05.07, 20:14
        Podobala mi sie narracja z perspektywy egoistycznego dziecka, ale wydaje mi sie
        malo prawdopodobne, aby 9-latek w 3.Rzeszy nie wiedzial kto to jest Fuehrer,
        albo nie slyszal nic o zydach. No i jest wsypka autora (czytalam wersje
        angielska, wiec nie wiem czy powtorzy sie to w polskim tlumaczeniu)prowadzacego
        narracje glosem Bruno i ten wlasnie Bruno nazywa miejsce po drugiej stronie
        drutow 'a camp'. A przeciez cala narracja opierala sie na naiwnosci i
        nieswiadomosci chlopca, ktory Hitlera nazywa Fury, a Auschwitz dla niego to
        Out-With (zdecydowany atut: wspaniala gra slowna. Podobno w polskim nie wyszlo
        to najlepiej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka