Dodaj do ulubionych

Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytało

16.05.07, 18:47
Otrzeżenie: to wątek dla świrów - normalni ludzie lepiej niech go nie czytają.

Władysław Kopaliński "Słownik przypomnień" (część III - SYGNAŁY)
Część III naprawdę świetnie się czyta, sami spróbujcie. Schemat: Wyraz -
jedno- lub kilkuwyrazowe wyjaśnienie. Świetna lektura. Serio.

"Procedury organizowania i przeprowadzania egzaminu maturalnego od sesji
wiosennej 2006/2007" (Łomża, styczeń 2007)
Niecałe 100 stron, wyjątkowo szybko się czyta, polecam.
Obserwuj wątek
    • Gość: homo mini :) Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.aster.pl 16.05.07, 22:43
      Wariacko lubię czytać wszelkiego rodzaju instrukcje obsługi :)

Słownik wyrazów obcych też.

I ulotki dołączone do kosmetyków. Do lekarstw też mogą być.
    • agnieszka_azj Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 16.05.07, 23:06
      Ten watek przypomniał mi taką opowieść Antoniego Słonimskiego z czasu wojny.
      Kiedy znaleźli się z żoną w Anglii, zamieszkali w hoteliku i nie mieli nic do
      czytania. Przymus wewnętrzy czytania przed snem był w nich jednak tak silny, że
      czytali na zmianę jedyne drukowane litery, jakie mieli - etykietę od wody
      mineralnej ;-)))

Ja natomiast, podobno, wracając kiedyś ze sklepu (miałam wtedy jakieś 8-9 lat)
      stanęłam na brzgu kałuży w której leżała jakaś kartka z książki czy fragment
      gazety i w skupieniu oddawałam się lekturze.

rzywopuod napisał:
      > Władysław Kopaliński "Słownik przypomnień" (część III - SYGNAŁY)
      > Część III naprawdę świetnie się czyta, sami spróbujcie. Schemat: Wyraz -
      > jedno- lub kilkuwyrazowe wyjaśnienie. Świetna lektura. Serio.

Kopalińskiego "Słownik mitów i tradycji kultury" jest jedną z fajniejszych
      lektur jaką znam. Można otworzyć na dowolnej stronie - na pewno będzie
      interesująco. Dawniej w podobny sposób czytywałam "Słownik wyrazów obcych"
      • autumna Kopaliński rządzi! 17.05.07, 11:01
        Skąd ja to znam? U mnie też sięgniecie do Kopalińskiego po jedno hasło kończy się lekturą co najmniej wszystkich sąsiednich.

Ciekawą lekturą są "drugie strony" wycinków z gazet, szczególnie po latach. Była kiedyś w "Świecie Młodych" taka fajna seria "Pomóż Mikołajowi" z pomysłami na własnoręcznie wykonywane upominki, zbierałam to i mam do tej pory - i teraz żałuję, że większość pieczołowicie wkleiłam do zeszytu zamiast trzymać luzem. "Od tyłu" są nawet bardziej interesujące niż ta strona, ze względu na którą je wycinałam.
        • gosiownik Re: Kopaliński rządzi! 17.05.07, 12:26
          Slownik wyrazow obcych Kopalinskiego to byla swego czasu moja obowiazkowa
          lektura do wanny. Wiem, ze to barbarzynstwo ale uwielbiam czytac w wannie a te
          slowniki mam 2.
          Z dziecinstwa pamietam natomiast fascynacje podrecznikiem do myslistwa, ktory
          nie wiem skad sie wzial w moim domu. Pamietam, ze najpierw byl rozdzial o
          zwierzetach wymarlych, potem zyjacych, potem o ptakach i to wszystko z
          obrazkami, z podzialem na gatunki chronione lub nie. Bylam zafascynowana
          lacinskimi nazwami zwierzat, do tej pory pamietam ze kozica to rupicapra
          rupicapra :) Potem juz szlo mniej interesujaco: konstrukcja pasnikow i
          karmnikow dla zwierzat, jak sie ustawic zeby nie postrzelic sasiada mysliwego
          itp... Przez to nigdy nie przebrnelam i wracalam znow do pierwszych rozdzialow,
          w ktorych krolowaly tur, rosomak i tarpan.
          • engidu Rządzi, a w listopadzie kończy sto lat! n/t 17.05.07, 18:39
    • aiczka Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 17.05.07, 10:46
      Kiedy miałam 8-10 lat: stary podręcznik do przysposobienia obronnego. Czułam się
      dużo bezpieczniej na świecie, odkąd dowiedziałam się, co robić w przypadku
      zauważenia grzyba wybuchu atomowego. Naczytałam się też o różnych dietach (zwł.
      półpłynnej, która zawierała lody ^_^), sygnałach alarmowych, trochę o
      przeszukiwaniu zgliszcz oraz jak powinna wyglądać tablica ze sprzętem
      przeciwpożarowym ^_^. Niepokoiło mnie trochę, że nie wiem, gdzie są te wszystkie
      schrony do któ¶ych należy się udawać przy każdej okazji ^_^.
    • aurelia_aurita Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 17.05.07, 20:16
      etykietki płyt,
      ulotki leków,
      wątki na forum ;)
      a kilka lat temu miałam taki okres w życiu, kiedy pochłaniałam podręczniki do fizyki i chemii :) (oczywiście nie wszystkie, ale niektóre były naprawdę fajnie napisane)
    • amatorka_wisni Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 18.05.07, 00:08
      Lubię sobie przystanąć (jak mam czas)przed słupem ogłoszeniowym i wyczytać z
      niego wszystko co się da, niekoniecznie aktualne. Zwracam tez uwagę na napisy na
      samochodach (raz w ten sposób znalazłam adres firmy, której bezskutecznie szukał
      zaprzyjaźniony ankieter). W autobusie, jeśli nie mam nic do czytania, to
      najbardziej atrakcyjnym miejscem jest to, z którego widzę regulamin korzystania
      ze środków komunikacji i cennik. W urzędach mój wzrok przyciągają nazwiska na
      drzwiach. Czytam czasami paragony. Zdarza się że mam ogromną ochotę podnieść coś
      z ulicy i przeczytać, ale jakoś mi wstyd.
      Uświadomiłam sobie, że mam jakiś pociąg do liter;)
      • aiczka Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 18.05.07, 17:29
        > Lubię sobie przystanąć (jak mam czas)przed słupem ogłoszeniowym i wyczytać z
        > niego wszystko co się da, niekoniecznie aktualne.
        To ja sobie założyłam kolekcję ogłoszeń co zabawniejszych ^_^.
    • sir_elmin Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 18.05.07, 00:42
      Teksty ma ścianach w różnorakich kiblach ;).
    • zettrzy Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 18.05.07, 01:28
      listy skladnikow rozmaitych mydel, kremow do rak, babelkow do kapieli
    • Gość: x Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.aster.pl 18.05.07, 09:32
      napisy na nagrobkach :)
      "Prosi o Zdrowaś Mario"
      brzmi humorystycznie, ale ja naprawdę z szacunkiem
    • Gość: hela Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.rekin.net 18.05.07, 10:50
      a ja lubię wszelkie bibliografie zamieszczane pod koniec książki
    • Gość: Nga Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.3s.pl 18.05.07, 11:12
      Kopaliński: Słownik mitów i tradycji kultury, Słownik wydarzeń, pojęć i legend
      XX wieku, Słownik polsko-włoski i na odwrót, Słownik skróty i skrótowce ;-)) I
      to wszystko zalega w toalecie, gdzie najlepiej sie czyta coś z doskoku ;-)
      A poza tym to nie umiem - jadac np. autobusem- nie czytac wszystkiego, co
      nawija mi sie przed oczy- i potem w głowie rozbrzmiewa mi rzeka: piekarnia,
      solarium, warzywa owoce, imax, ing Bank, kwiaciarnia, salon mody slubnej....
    • formaprzetrwalnikowa Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 18.05.07, 12:48
      roznorakie tabliczki, wywieszki, napisy ostrzegawcze, w np. pociagach,
      poczekalniach, itp.
      ostatnio musialam czekac na recepte w przychodni, a ze mieli tablice
      wyswietlajaca rozne informacje o godzinach przyjec i nr telefonow - obejrzalam
      ze dwa razy, a potem obejrzalam z zaciekawieniem dwa razy puszczany z video
      filmik, jak sobie radzic z roznymi, drobnymi przypadlosciami zdrowotnymi, jak
      np biegunka czy bole plecow, zeby nei zawracac glowy lekarzowi.

jak bylam mlodsza, czytalam oczywiscie napisy na proszkach, etykiety, ulotki.
      instrukcje obslugi ignoruje.
      • ben-oni Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 18.05.07, 16:55
        Zawsze gdy jestem w przychodni i oczywiście czekam, czytam wszelkie ulotki i
        plakaty. O chorobach zębów, jajników, kości, czy wątroby. Ciekawe są również
        plakaty promujące zdrowe odżywianie, badania mammograficzne i dbałość o
        kręgosłup naszych dzieci. Chociaż palę z chęcią czytam o zagrożeniach dla
        palaczy oraz skutkach zdrowotnych i społecznych alkoholizmu.
        • Gość: :) Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.aster.pl 19.05.07, 19:51
          środek GW, czyli kolumny z nekrologami. i smutno mi trochę
          makabryczna nazwa: "kronika towarzyska"
          • aiczka Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 21.05.07, 13:05
            Zabawne są ogłoszenia matrymonialne.
    • marcelina_prust Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 19.05.07, 22:50
      Tablice rejestracyjne nadjeżdżających samochodów. To po wyjściu od okulisty z
      soczewkami na gałkach, kiedy świat literek na odległość przestał być mgłą.
      Niezapomniane przeżycie.
    • Gość: ynde Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 11:10
      Stare - sprzed wojen - podręczniki do nauki języków obcych - ulubiony : do
      włoskiego. Czytanie wyrazów ze słownika j. hiszpańskiego.
    • zettrzy Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 22.05.07, 01:15
      i jeszcze katalogi rozmaitych drogerii internetowych, te maja takze obrazki
      • felixculpa Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 22.05.07, 12:42
        Mapa Biebrzańskiego Parku Narodowego. Dużo zieleni, mało nazw, pełen relaks
        • candycandy Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 23.05.07, 01:03
          taaak, ta zielen biebrzanska jest na pewno szczegolnie przyjazna oczom:)

ja swego czasu namietnie czytalam mity greckie naprzemian z podrecznikiem
          astrologii.

felixculpa napisała:

> Mapa Biebrzańskiego Parku Narodowego. Dużo zieleni, mało nazw, pełen relaks
    • rzywopuod Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 25.05.07, 09:35
      Oczywiście powinno być "ostrzeżenie", a nie "otrzeżenie". Mała literówka w
      pierwszym poście. A napisy końcowe w filmach czytacie?
      • lira_korbowa Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 30.05.07, 00:40
        Czytamy koniecznie! Od dawna czekamy na film amerykański, w któym NIE pojawi
        się swojsko brzmiące nazwisko...
    • Gość: gosc Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 17:44
      swego czasu namiętnie czytałam regulamin MPK SA w krakowie...
    • Gość: mangax Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 19:57
      Nigdy się nad tym głębiej nie zastanawiałam, ale faktycznie mam taki "nawyk", że
      gdzie jestem to wzrok automatycznie biegnie tam, gdzie coś do przeczytania
      (chyba, że mam ze sobą książkę/gazetę) - dzięki temu dość dobrze znam regulamin
      korzystania z usług mpk i pkp, etykietki i składniki wszelkich środków
      chemicznych w łazience, ogłoszenia i tablice informacyjne w okolicy :))

Przy okazji, dość często "wynajduję" błędy ortograficzne w miejscach, w których
      ich zdecydowanie nie powinno być (jestem w stanie wybaczyć rolnikowi, który na
      odręcznie pisanym ogłoszeniu "sprzedaje ogUrki", czy też "auto posiadające
      sprawne CHamulce"), ale ... na wystawie jednej z sieciówek (Galeria
      Dominikańska) znalazłam "branZolety" oraz w kafejce "lody ZE bitą śmietaną",
      poza tym na uczelni (!!!) na elektronicznych tablicach napis "Wydawnictwo
      AkademI" ... jak dla mnie karygodne :|

pozdrawiam

I przepraszam za ot, ale już od dłuższego czasu mi to nie dawało spokoju i
      musiałam, gdzieś się "wyżalić" :)
      • rzywopuod Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 29.05.07, 15:42
        "Biedactwo"... No już dobrze, dobrze, nie "płacz". Otrzyj "łzy" i uśmiechnij
        się troszeczkę szerzej ---> :D.
        • mangax Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 29.05.07, 20:37
          tak? :D (:P)

A dziś zadziwiająco dobrze mi się czytało podręcznik do mikroekonomii napisany w
          wyjątkowo niezrozumiały dla mnie sposób :) <ale to się często nie zdarza, mogę
          chyba napisać, że prawie nigdy ;)>

pozdr.
          • noizzy Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 30.05.07, 15:22
            "Karta Praw Pacjenta" wywieszona przed gabinetem pielęgniarki szkolnej :P
    • stara_dominikowa Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 30.05.07, 16:27
      nie mogę czytać w pojazdach kołowych, więc czytam wszystkie bzury za oknem typu:
      - gazobeton i beton komórkowy "Beton-Pol" tanio!!
      - przyjęcia weselne i okolicznościowe (od 100 osób) "Afrodyta"
      - glebogryzarkę sprzedam
      - studio łazienek "Viola" PROMOCJA!! w maju bidet gratis!
      • Gość: lola lopez Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał IP: *.170.wmc.com.pl 30.05.07, 20:16
        ksiażka telefoniczna-w poszukiwaniu ceikawych imion i nazwisk :-)
    • rzy Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 14.07.07, 08:25
      Instrukcja obsługi komórki NOKIA 6103. Mówię wam: zajebioza. Nie żartuję. Dobra
      kandydatka na rzecz kultową. Ponad 100 stron zajebistej prozy poetyckiej.
      • rzy Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 14.07.07, 08:28
        Oczywiście po polsku.
    • paul_ina Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 14.07.07, 10:28
      Od siedmiu lat czytam ustawy i bardzo dobrze mi się czyta :)

Im starsze, tym lepsze: polecam prawo wekslowe i czekowe z 1936 roku, potem dobre ustawy z lat 60-ych: kodeks cywilny i kodeks rodzinny i opiekuńczy, procedury: kodeks podstępowania cywilnego i kodeks postępowania administracyjnego. Potem dobry jest jeszcze kodeks spółek handlowych no i Konstytucja, którą serdecznie polecam każdemu.

Kiepsko czyta się ustawy podatkowe, właściwie bez komentarza nie ma co ich otwierać.
    • kochankapanainstruktora Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 14.07.07, 18:01
      Dziennik Ustaw.
      • pink_hamster Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 14.07.07, 18:29
        w autobusach i tramwajach-wszystkie plakaty i ogloszenia,zreszta w ogole wszystkie plakaty i ogloszenia
        maniakalnie-ulotki lekow(zwlaszcza fragmenty o dzialaniach niepozadanych),etykietki kosmetykow i zywnosci,slownik wyrazow obcych
        jako dziecko uwielbialam encyklopedie,ale uwaga,tylko litere "z z kropka"
    • rzy Re: Teksty nietypowe, które dobrze się wam czytał 18.07.07, 13:19
      We "wiadomościach rolniczych" (nr 6, czerwiec 2007) są dwa ciekawe artykuły
      (jeden malutki, do czytania chyba z przymróżeniem oka: "Rycerze Świętego
      Izdydora Oracza 2007", drugi normalny: "Zwalczanie chorób grzybowych w uprawie
      ziemniaka"). Niektóre ogłoszenia drobne są również bardzo interesujące, np. (z
      działu SPRZEDAM) "młynek zbożowy, stan bardzo dobry, cena do uzgodnienia z
      możliwością zamiany na cielaka, (...)", "gołębie pocztowe, rasy bocian biały w
      ilości 80 szt., (...)".
      W ramach reklamy nieznanego szerszej publiczności czasopisma sami się
      przekonajcie czy te artykuły są rzeczywiście ciekawe (mnie się podobały). Mam
      nadzieję, że nikt się nie obrazi za tę publikację, a przeciwnie, ucieszy się,
      że więcej osób przeczytało jego tekst.
      files.filefront.com//;8085007;;/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka