pas.ja 03.06.07, 18:31 jakie są najważniejsze dla Was? ostatnio zachwycam się Kijowskim. ale też Dąbrowska i Nałkowska. polećcie mi proszę inne, ważne dzienniki, najlepiej pisarzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewusha Re: dzienniki IP: *.gts.3.pl 03.06.07, 23:38 Dla mnie oczywiście Tyrmand... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba-agata Re: dzienniki IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.07, 07:59 A ja jakoś nie lubię, od czasów Gombrowicza zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: dzienniki 04.06.07, 08:50 rzadko kiedy ujmujące. Wchodzenie w osobisty świat innego człowieka, a przecież i niekiedy wrażenie reżyserowania nie własnego życia, ale mojego odbioru. Czytam jednak, jestem ciekawa ludzi. Numer 1 Gombrowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: dzienniki IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.07, 12:18 Z kobiecych zapisów zdecydowanie Virginia Woolf, Sylvia Plath, Anais Nin... Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: dzienniki 04.06.07, 12:21 oraz Maria Baszkircew, która nic oprócz tego dziennika nie stworzyła zresztą :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: dzienniki 09.08.07, 18:25 mamarcela napisała: > oraz Maria Baszkircew, która nic oprócz tego dziennika nie stworzyła zresztą :) Nie no. Kilka obrazów jednak :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aight Re: dzienniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 16:44 Sandor Marai! Odpowiedz Link Zgłoś
skutiw77 Re: dzienniki 05.06.07, 12:31 Mieczysława Rakowskiego. To naprawdę wciągająca lektura. Szczególnie dla pasjonatów historii Polski Ludowej. Odpowiedz Link Zgłoś
golemno Re: dzienniki 07.06.07, 13:02 Sofia Tolstoj. To taki dziennik psychopatki... Odpowiedz Link Zgłoś
pas.ja Re: dzienniki 11.06.07, 17:55 do Sofiji zajrze, kanieszna. i w istocie - marai. wśród wytmienionych wcześniej - chyba najważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pogo2 Re: dzienniki 23.06.07, 20:28 Dziennik pisany nocą-Gustaw Herling Grudziński Pamiętnik 1918-1922 Władysław Broniewski - przedstawił swoje koleje losu podczas walk z bolszewicką Rosją ( ciekawe dla osób interesujących się beletrystyką). Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 24.06.07, 18:01 Lew Tołstoj, Sandor Marai, Gustaw Herling-Grudziński. Odpowiedz Link Zgłoś
van_der_facet Re: 08.08.07, 14:19 Dorzuciłbym jeszcze "Rok mysliwego" Miłosza, to jego dziennik z 1987 roku. Nie przepadam za autorem, ale to akurat obok "Rodzinnej Europy" jego najlepsza wg mnie książka. No i oczywiście jest jeszcze absolutne arcydzieło - "Szkice piórkiem" Bobkowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hairypizza Re: dzienniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 17:43 dla mnie eliade: dziennik indyjski i "byczy" rozmiarowo dziennik pod takim lub podobnym tytulem. a pozatym anais nin! do nich wracam czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: dzienniki 09.08.07, 00:10 Eliade "Religia, literatura, komunizm. Dziennik emigranta" - świetny, ale jeśli to o tym pisał przedmówca, to bez przesady - nie taki on obszerny. Dorzucę "Pod kreską. Ostatnie kwartały PRL-u" Zbigniewa Mentzla. Bardzo dobrze mi się to kiedyś czytało. Wrócę do tej książki. Dzięki za inspirację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hairypizza Re: dzienniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 13:07 wywolana do odpowiedzi, uzupelniam: chodzilo mi o dziennik eliadego "moje zycie" wyd. przez kr. ta cegla ma z 1300stron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emanita Re: dzienniki IP: *.chello.pl 09.08.07, 16:31 Dzienniki Juliena Greena -francuskiego pisarza katolickiego o skłonnościach homoseksualnych; Mieczysława Jastruna, a nade wszystko 3-tomowy Dziennik Jana Lechonia - kopalnia wiadomości i znakomitych anegdot o Polsce międzywojnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: dzienniki 09.08.07, 18:16 pas.ja napisała: > polećcie mi proszę inne, ważne dzienniki, najlepiej pisarzy. Z tego co mam w domu, a które to nazwiska jeszcze tu nie padły: Paul Claudel Andre Gide Anna Iwaszkiewicz I Zygmunt Mycielski, którego dzienniki teraz czytam. Kompozytor przede wszystkim, ale i pisarz; jako pisarz się co prawda specjalnie nie zaznaczył :-), ale diarysta świetny! Z nie-pisarzy : Pepys, Suworin, Greville. To tyle tak po przeleceniu wzrokiem półek :-) Mało jakoś :-) Dużo więcej mam pamiętników, wspomnień, a głównie listów. Jednak nie ma to jak dzienniki, tu się zgadzam z Autorką wątku :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: dzienniki 13.08.07, 20:08 Katherine Mansfield. Jeden z moich ukochanych dzienników pisarskich. A propos wspomnianego Juliena Greena - jeśli masz możliwość, sięgnij po francuski oryginał. Green prowadził dziennik przez całe życie, aż po lata 90. i jest tego ładnych kilka tomów, z czego na polski przełożono, o ile pamiętam, jeden albo dwa. No i mają wyjść lada moment dzienniki Iwaszkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś