Gość: ja IP: 217.153.84.* 15.07.07, 09:54 Jeżeli sztandarowymi powieściami egzystencjalizmu są "Mdłości" Sartre'a czy "Obcy" i "Dżuma" Camusa to jakie tytuły będą reprezentatywne dla ponoć odpowiedzi chrześcijaństwa - personalizmu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: personalizm IP: 217.153.84.* 16.07.07, 21:00 Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim forumowiczom za merytoryczną i owocną dyskusję. Trzeba było zadawać pytania w stylu: "Jaka książka jest najlepsza na świecie i dlaczego jest nią 'Mistrz i Małgorzata'"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Re: personalizm IP: *.proxy.aol.com 16.07.07, 21:05 No, wiec "Saga o ludziach lodu". Na pewno warto, bo to i egzystencjalizm i personalizm i rustykalizm i neopostimpresopozytywizm i w ogole warto i wogle warto. A najgorszy pisarz moim zdaniem Orzeszkowa, a najlepsza lektura "Dzieci z Bullerbyn", a najlepszy polski pisarz to Musierowicz. Mojim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek_82 Re: personalizm 17.07.07, 09:49 Wydaje mi się, że pasuje tutaj twórczość Bernanosa i Mauriaca. Odpowiedz Link Zgłoś