Dodaj do ulubionych

Szukam ciekawych ksiazek o Afryce...

22.06.03, 15:08
... czegos, co nie byloby Kapuscinskim czy Pozegnaniem z Afryka, bo to juz
znam.
Moze wpadliscie kiedys na trop interesujacych pamietnikow, reportazy,
historii na mniejszych lub wiekszych faktach? Ostanio znalazlam ksiazki z
podrozy, wydane przez National Geographic, ale to raczej do ogladania niz
czytania...
Obserwuj wątek
    • szpak_ Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 22.06.03, 18:22
      TOMEK NA CZARNYM LADZIE ;-)
    • ana_75 Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 22.06.03, 18:31
      Polecam Marcina Kydryńskiego "Chwila przed zmierzchem" - o wyprawie wraz z
      Marcinem Mellerem (prowadził telewizyjnego "Agenta") i Olgą Stanisławską przez
      Afrykę od Kairu do Przylądka Dobrej Nadziei.
      • silverstone Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 22.06.03, 18:41
        dzieki :) choc nazwiska mnie troche odstraszaja (z pewnych wzgledow kojarza mi
        sie wybitnie komercyjnie; mam wiec cicha nadzieje, ze wyprawą do Afryki
        kierowala jakas nieco wznioslejsza motywacja, nie wspominajac juz o ksiazce ...)
        Kupie jednak na pewno.
        pozdr
        J.

ana_75 napisała:

> Polecam Marcina Kydryńskiego "Chwila przed zmierzchem" - o wyprawie wraz z
        > Marcinem Mellerem (prowadził telewizyjnego "Agenta") i Olgą Stanisławską
        przez
        > Afrykę od Kairu do Przylądka Dobrej Nadziei.
        • reptar Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 22.06.03, 18:47
          Zajrzyj na wątek "O Afryce":
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=4593511&a=4593511
    • Gość: monika_kot Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.icpnet.pl 22.06.03, 19:08
      Mnie akurat skojarzyły się cztery tytuły:
      1. Alexander lake "zabójcy w Afryce" seria Obieżyświat - prószyński 1998
      2. Jean Pierre hallet "Księga zwierząt" iskry seria naokoło świata- ja mam
      wydanie z 1973 roku
      3. Ernest hemingway "Zielone wzgórza Afryki" seria naokoło świata Iskry 1965
      4. Hans Schomburgk "Tęto afrykańskiej puszczy" Iskry seria naokoło świata 1957
      Polecam! Nie są to oczywiście powieści tylko osobiste przeżycia autorów z
      Czarnego Lądu - ale dla każdego miłośnika tego kontynentu będą na pewno
      niezapomniana lekturą.
      pozdrawiam!!!:)
      • Gość: che Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 07:55
        polecem twórczość J.M.Coetzee'go i Nadine Gordimer, dwojga pisarzy z RPA
        także V.S.Naipaula, Zakręt rzeki
        Paula Bowles'a, Pod osłoną nieba
        Williama Boyda, Jak lody w słońcu
        Petera Matthiessena, Drzewo na którym narodził sie człowiek
        Bena Okri, Droga bez dna
    • Gość: RED Jeszcze taki pisarz Andre Brink... IP: 193.0.117.* 23.06.03, 08:59
    • Gość: dziewczynamyszkina Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.03, 10:45
      teraz czytam zielone wzgorza afryki hemingwaya, wyd. muza, w-wa 2002 chyba
      no a poza tym to rondo de gaulla olgi stanislawskiej
      • kasiulek1976 Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 23.06.03, 10:49
        Polecam dwie autobiograficzne ksiazki Kuki Gallman (absolutnie nie jestem
        pewna, czy podana przeze mnie pisownia jest wlasciwa - przepraszam). Pierwsza
        czesc nosi tytul "Marzylam o Afryce", druga - nie pamietam. Obie zostaly wydane
        przez Zysk w serii Kameleon.

• Gość: krafla Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.waw.tgc.pl / 172.18.15.* 27.06.03, 16:00
          chyba Gullman, ale tez nie jestem pewna. Na pewno Kuki. Druga powiesc nazywa
          sie "Afrykanskie Noce". To na pewno.

Po angielsku jest troche ciekawych ksiazek wydanych przez Lonely Planet, nie
          przewodnikow tylko literatury podrozniczej, np. Maverik in Madagascar, Mali
          Blues, cos o Zimbabwe. Wszystkie tytuly i autorow znajdziesz na
          www.lonelyplanet.com
    • Gość: gg Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: 80.50.15.* 23.06.03, 14:55
      Polecam Kalahari - Wojciecha Albińskiego
      Rondo de'Gaulle'a Olgi Stanisławskiej
      Pozdrawiam
    • Gość: marek Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.03, 16:14
      Napisz prosze w jakich jezykach czytasz, to moge Ci polecic pare ksiazek.
      Pozdrawiam.Marek
      • silverstone dziekuje Wam wszystkim :))) 24.06.03, 13:42
        Kupie na pewnoe wiekszosc z ksiazek, ktore wymieniliscie! :)
        Ksiazki moga byc rowniez po angielsku.

pozdrawiam
        J.
    • Gość: Fila Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.acn.pl 24.06.03, 19:01
      Napewno "Heban" Ryszarda Kapuścińskiego...Czytając czuje się klimat i to gorąco
      bijące z każdej strony...:)
      • silverstone Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 24.06.03, 19:26
        Kapuscinski juz dawno przerobiony. W sumie to od niego mi sie zaczelo.

Gość portalu: Fila napisał(a):

> Napewno "Heban" Ryszarda Kapuścińskiego...Czytając czuje się klimat i to
        gorąco
        >
        > bijące z każdej strony...:)
        • Gość: noida Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 21:08
          Polecam "Kroniki Abisyńskie" M. Isegawa.
          • reptar Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 24.06.03, 23:21
            Gość portalu: noida napisał(a):

> Polecam "Kroniki Abisyńskie" M. Isegawa.

A ja ich w sumie nie polecam. Początek obiecujący, ale potem robi się dłużyzna
            i sam autor chyba nie bardzo wiedział, do czego zmierza i jak to urwać.

Choć nie polecam bez wielkiego odradzania. Ostatecznie można, da się, momentami
            czyta się nawet całkiem, całkiem...
            • noida Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 25.06.03, 22:18
              Wiesz co, może rzeczywiście ciągnie się momentami, ale na pewno jest w niej
              wiele spostrzeżeń dotyczących Afryki, a głównie o to chodzi autorce wątku,
              jeśli mi się dobrze wydaje, jak również pewnego specyficznego spojrzenia na
              Afrykę i Europę- spojrzenia z innego od naszego punktu widzenia. Sądzę, że z
              tych dwóch powodów warto jednak przeczytać.
          • silverstone Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 25.06.03, 09:50
            Wlasnie zaczelam czytac :) Bezposrednio po "Pozegnaniu z Afryka" wiec dziwnie
            troche sie czuje...

Gość portalu: noida napisał(a):

> Polecam "Kroniki Abisyńskie" M. Isegawa.
    • Gość: ktos tam taki Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 12:17
      Proponuje - "Kiedy płonie trawa" - nie pamietam autore jakos Kawesi czy cos
      takiego - swietne - o afryce - napisana przez afrykańczyka. Głównie o
      plemionach pasterskich ale naprawde swietnie sie czyta.
      No i musowo "Tłumacze" Soyinka'i.
      Milej lektury
    • Gość: pessa Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 03.07.03, 12:59
      Mirosław Żuławski "Ucieczka do Afryki" - wspomnienia pisarza z 4-letniego tam
      pobytu. A oto cytat z ksiązki który pasuje do twojego pytania" Znalazłem się w
      Afryce bo tak chciałem. Nie wiem, jak sobie z nią poradzę: O Afryce jest w
      literaturze parę rzeczy naprawdę dobrych, tylko parę ale jakich !: "Jądro
      ciemności" Conrada, "Śniegi Kilimandżaro" Hemingwaya, a nade
      wszystko "Pożegnanie z Afryką" Karen Blixen. .... Jest też sporo rzeczy
      pozbawionych wszelkiego znaczenia albo nie mających zgoła sensu.Moj pobyt w
      Afryce nauczył mnie nieufności do wszystkiego, co nie-Afrykanie o niej piszą,
      gdyż jest to robione niemal zawsze z pozycji europocentryzmu - najgorszej, jaką
      można zając."
    • Gość: Przemo Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: 193.53.93.* 03.07.03, 13:02
      a ja polecam Fiedlera! moze to i stare, ale ciagle swietne... najwiecej napisal
      o Madagaskarze, ale jest jeszcze "Nowa przygoda - Gwinea" i byc moze jeszcze
      cos. Poza tym kiedys wpadla mi w rece ksiazka pt. "Z pozogi w busz",
      wspomnienia Polki, ktora po wojnie mieszkala w Kenii bodajze... Pozdrowienia!
    • Gość: ronner Wilbur Smith IP: 217.153.35.* 03.07.03, 15:01
      a ja polecam proze Wilbura Smitha... moze jest troche przyziemna, zale za to
      jaka Afryka została opisana. Bardzo bardzo lubię...
    • Gość: whoever Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: 212.180.147.* 04.07.03, 14:02
      Zapach Afryki autorkstwa Matyldy Pniewskiej i Anny Tryc, przyjemna ksiazka o
      niedawnej wyprawie do afryki wschodniej wydawnictwo Medium
    • Gość: Xena Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.acn.waw.pl 06.07.03, 13:50
      Swego czasu bardzo podobała mi się książka Ady Wińczy "Opowieści z sawanny i
      buszu"; wydana została w latach 80, więc do dostania raczej tylko w
      bibliotekach i antykwariatach.

I równie stara pozycja "Lew nie jest królem zwierząt" Josefa Vagnera i Nadii
      Schneiderovej (tłumaczenie ze slowcakiego); to wspomnienia z safari i
      ekspecycji przyrodniczej w głąg Afryki; książka bardzo zajmująco napisana, a
      przy okazji zaskakująco ładnie wydana jak na tamte czasy - sporo kolorowych
      rycin i zdjęć, porządna oprawa, "nowoczesny" layout. Az mi się zachcialo do
      niej wrócić...
      • Gość: Xena Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.acn.waw.pl 06.07.03, 14:02
        I jeszcze mi się przypomniało - ale to juz beletrystyka, choc bardzo silnie
        osadzona w kulturze Mahrebu: "Pod osłona nieba" Bowlesa i "Kwartet
        aleksandryjski" Durella
    • Gość: Aduska Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.acn.pl / 10.71.5.* 06.07.03, 15:17
      "Kroniki abisynskie" autor Moses Isegawa. Saga rodzinna, rzecz dzieje sie w
      Ugandzie. Niezwykle barwnie i doskonale napisana.Wyd.Swiat Ksiazki

"Odrebne swiaty" Christopher Hope - rzecz sie dzieje w rasistowskiej RPA,
      blyskotliwa, poczucie humoru choc tematyka dramatyczna. Wyd.REBIS

• mamalgosia Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... 07.07.03, 13:17
      Też polecam Kydryńskiego.Lekko, przyjemnie, czasem śmiesznie, a zarazem
      rzeczowo. Mogę Ci nawet pożyczyć
    • Gość: deidre Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: 212.160.117.* 21.07.03, 11:36
      Przeglądałam ostatnio nowości wydawnicze i znalazłam recenzję nowej książki o
      Afryce. Tematyka bardzo współczesna:"Naznaczeni. Afryka i AIDS" Adama
      Leszczyńskiego. Chcę kupić w najbliższym czasie, bo podobno warto. A z tematyki
      trochę lżejszej i starszej to Karen Blixen "Cienie na trawie" - kontynuacja
      wątków z "Pożegnania z Afryką", równie poruszające.
      Pozdr
    • Gość: margota Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 12:01
      Polecam Olgi Stanisławskiej Rondo de Gaulla, ksiązka dostała parę nagród oraz
      wspomniania Karen Blixen pt. Cienie na trawie - wydał parę lat temu Rebis -
      bardzo przyjemna książka.
      • Gość: Andre Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.wsp.czest.pl 21.07.03, 12:28
        Grahama Greene'a "Sedno sprawy",fragment prozy science-fiction (ale naprawde
        warto!)Jacka Dukaja pt."Afryka" dostępna na dukaj.fantastyka.art.pl.
    • Gość: mona Re: IP: *.ptr.net.pl / 192.168.70.* 21.07.03, 12:50
      "Listy z Afryki" Karen Blixen?
      nie czytałam jeszcze, choć czekają na półce, ale z opisu merlina:
      W roku 1914 Karen Blixen, zaręczona właśnie z baronem Brorem Finecke Blixenem
      wyjechała do Afryki, gdzie mieszkała do roku 1931. Przez cały ten czas pisała
      listy do kraju, przede wszystkim do matki oraz brata, a take do swoich dwóch
      sióstr i ciotek. Pisała dużo i często, relacjonując wszystko, co działo się z
      nią i wokół niej. Powstał z tego ogromny zbiór, który później został złożony w
      Królewskiej Bibliotece w Kopenhadze. Prezentowany wybór listów jest tak bogaty,
      że pozwala poznać dokładnie właściwie wszystkie aspekty życia i działalności
      pisarki. Dowiadujemy się bardzo wiele o funkcjonowaniu farmy, o współpracy
      białych i czarnych, o życiu miejscowej ludności, autorka odkrywa nam Afrykę
      taką, jaka była przez stulecia, a która krótko po wyjeździe stamtąd pisarki
      wkroczyła w okres gruntownych przemian. Opowiada o swoich przyjaźniach z
      czarnymi robotnikami, o tym jaki wpływ wywiera na nią ich kultura, a
      jednocześnie o swoich stosunkach z angielską kolonią w Kenii, o siedemnastu
      latach nieprzerwanej walki o utrzymanie farmy w jakiej takiej kondycji, o nigdy
      nie zerwanym kontakcie z rodziną i przyjaciółmi w Danii, o stosunkach z
      mężczyznami, którzy mieli na nią wpływ duchowy i erotyczny, o swoim nastawieniu
      do świata i do religii. Z drugiej strony listy te są niezmiernie interesujące
      pod względem historycznym i wkraczają daleko poza osobiste przeżycia autorki.
      Listy z Afryki mają też wielki walor literacki. Osoba, która je pisała dopiero
      później została pisarką, talent jednak miała, jak widać zawsze. Niektóre z
      listów to prawdziwe perełki literackie, samodzielne, skończone utwory.
      • nowamloda Wlasciewie wszystko Doris Lessing 21.07.03, 16:25
        Walnij sobie Doris Lessing (African Laughter, African Stories, Martha Quest i
        resztę serii Children of Violence, Winter in July, itp.). Całkiem całkiem...
    • Gość: Ola Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: 62.233.185.* 22.07.03, 07:22
      polecam powieść "Królowa Deszczu" Kathrine Scholes, o pracy pielęgniarki na
      misji w Afryce
    • Gość: dvoicka Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.03, 08:43
      "w pustyni i w puszczy" hihihi
    • Gość: aga Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: 195.94.198.* 22.07.03, 11:07
      A "Upiory Afryki" ? Autor - Szczepanski. 2 cienkie ksiazeczki. Polecam
    • Gość: dziewczynamyszkina Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.03, 10:40
      zielone wzg. afryki hemingwaya sa troche nudne - zwlaszcza dla dziewczyny,
      ktora nie interesuje sie polowaniem na kudu i szablorogi. samo polowanie jest w
      porzadku, ale poprzedzaja je opisy bezskutecznych poszukiwan i tak dalej.
      ksiazka ciekawa ze wzgledu na elementy biograficzne, kilka smiesznych
      fragmentow i spostrzezen autora. no i zostaje w glowie ten piekielny upal,
      zielonosc wzgorz i atmosfera safari lat trzydiestych.
    • Gość: barbara.seroka Re: Szukam ciekawych ksiazek o Afryce... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 09:01
      Wspaniałe książki o Afryce niestety opisujące jej nieciekawy los to:
      Moses ISEGAWA "Kroniki abisyńskie" i " Gniazdo węży"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka