Dodaj do ulubionych

W poszukiwaniu upragnionych książek

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 20:10
Drodzy Forumowicze!
Zapewne każdy z Was ma w zanadrzu tytuły książek, które kiedyś czytał i
chciałby je mieć, a są dlań nieosiągalne, bo:
- są dawno wyczerpane
- nie ma ich w antykwariatach w pobliżu, a np. nie stać go z jakichś powodów
na wyprawy do innych miast
- nie ma ich w antykwariatach internetowych ("moich" pozycji nie ma ani
w "Feniksie", ani w kilku innych, które sprawdzałam
- nie ma ich także w okolicznych bibliotekach, żeby, jak nie kupić, to
chociaż przeczytać.
Ale może ktoś ma je w domu i nie są mu potrzebne, nie przywiązuje do nich
żadnej wagi i zechciałby je za symboliczne parę złotych lub za darmo
odstąpić, względnie wymienić na inne tytuły?
Jeżeli o mnie chodzi, to (ze względów sentymentalnych) poszukuję od dawna i
bezskutecznie takich oto pozycji:
- "Zawsze jakieś jutro" Janiny Wieczerskiej
- " O królach i o kapuście" Mariana Brandysa.
Jeśli znajdą się chętni do wymiany, podam, jakie tytuły mogłabym ofiarować.
Pozdrawiam wszystkich czytelniczych maniaków.
Obserwuj wątek
    • Gość: dada7 Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.pai.net.pl / 10.10.0.* 29.06.03, 20:42
      Miła / y Dortu
      Książkę Janiny Wieczerskiej możesz wylicytować na Allegro - cena wywoławcza 8
      zł.
      Link na dzień 29 czerwca 2003:

allegro.pl/show_item.php?item=14251710
      Mam nadzieję, że uda ci się ją nabyć. Pozdrawiam - dada7
    • Gość: maya Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.acn.pl 29.06.03, 21:23
      Byłoby pięknie, gdyby zgłosiły się jakieś złote rybki. Czarowny wątek...
      Ja poszukuję:
      1."Czy będziesz wiedział co przeżyłeś?" Marii Janion (nakład wyczerpany,
      autorka odmówiła wznowienia. Wprawdzie fragmenty zawiera "Do Europy- tak, ale z
      naszymi umarłymi", ale to mnie nie satysfakcjonuje)
      2. biografii Bułhakowa "Mistrz i jego los"(autorka jest Francuzką, niestety nie
      pamiętam jej nazwiska - książkę miałam w ręku raz,wypożyczyłam z biblioteki, a
      kiedy zapragnęłam przeczytać powtórnie okazało się, że ktoś ją ukradł, wiem
      tylko, że wydał to "Czytelnik" w 1997)
      3. tu jest problem, bo nie wiem, czy to w ogóle było w całości przetłumaczone
      na język polski. Autor nazywa się Kiphardt, tytuł: "Marz" (z niemieckim a
      umlaut w środku)Czytałam fragment, lata temu, w starej "Literaturze na
      świecie", nie mam pojęcia gdzie tego szukać.
      4. Też nie wiem, czy kiedykolwiek zostały wydane w Polsce - Verena
      Stefan "Zmiana skóry", Marina Gambaroff "Powiedz mi, jak bardzo mnie kochasz.

Pragnień mam więcej niż trzy, zachłanna jestem. Gdyby Złota Rybka podrzuciła
      chociaż jakiś trop...
      • lena_magda Janion 29.06.03, 22:11
        a dlaczego odmówiła wznowienia?

Ciekawe...
        • Gość: maya Re: Janion IP: *.acn.pl 30.06.03, 19:59
          wycofała się z niektórych swoich tez, w tym wątku dotyczącego Unii Wolności
          • lupus.lupus Re: Janion 01.07.03, 09:31
            Gość portalu: maya napisał(a):

> wycofała się z niektórych swoich tez, w tym wątku dotyczącego Unii Wolności

To ciekawe.Wiesz coś więcej?W którą stronę zmieniała swoją opinię na temat UW?
            Zawsze wydawało mi się,że jest związana z tym środowiskiem,
      • reptar Re: W poszukiwaniu upragnionych książek 01.07.03, 10:26
        Gość portalu: maya napisał(a):

> 2. biografii Bułhakowa "Mistrz i jego los"(autorka jest Francuzką, niestety
        > nie pamiętam jej nazwiska - książkę miałam w ręku raz,wypożyczyłam z
        > biblioteki, a kiedy zapragnęłam przeczytać powtórnie okazało się, że ktoś ją
        > ukradł, wiem tylko, że wydał to "Czytelnik" w 1997)

Na złotą rybkę się nie zgłaszam. Mogę jedynie podszepnąć nazwisko autorki:
        Marianne Gourg. W wydaniu Czytelnika na okładce jest tylko tytuł w wersji
        "Michał Bułhakow 1891-1940". Reszta, tzn. "Mistrz i jego los" jest dopiero
        na stronie tytułowej wewnątrz książki.
      • Gość: vin autorka - Marianne Gourg IP: 213.56.66.* 03.07.03, 00:47
        Witaj,
        podaje autora i pozostale informacje o wydanej biografi Bulhakowa :

Marianne Gourg - "Mikhaïl Boulgakov un maître et son destin 1891-1940"
        Robert Laffont ; 1992

serdecznie pozdrawiam
      • Gość: viosna Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: 213.17.239.* 04.07.03, 14:08
        Znakomita książka Kipharta ukazała się nakładem PIW - u w "czarnej serii" pod
        tytułem Aleksander Marz (z umlaut)w czasach, kiedy biblioteki jeszcze dobrze
        funkcjonowały (w sensie: gromadziły większość wydawanych książek) - sama
        kupiłam egzemplarz na wyprzedaży z likwidowanej biblioteki...
        Jeśli spodobał Ci się fragment na pewno warto sięgnąć po całość.
        pozdrawiam
        v.
    • Gość: Grisza Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.03, 21:45
      Mam taką książkę a nawet cykl książek. Kiedyś w podstawówce czytałem powieści o
      detektywie (skądś ze Skandynawii) ale nie pamiętałem tytułu. Ttylko to, że
      lubił jeść ptysie. Ostatnio odnalazłem tytuł w sieci - chodziło o cykl "Ture
      Swenton - latający detektyw". Jak gdzieś znajdę to kupię, chociażby dla
      potomków ewentualnych, żeby przyzwyczajać do czytania. Pozdrawiam :-)
      • Gość: staruch Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.03, 08:02
        Gość portalu: Grisza napisał(a):

> Mam taką książkę a nawet cykl książek. Kiedyś w podstawówce czytałem powieści o
        >
        > detektywie (skądś ze Skandynawii) ale nie pamiętałem tytułu. Ttylko to, że
        > lubił jeść ptysie. Ostatnio odnalazłem tytuł w sieci - chodziło o cykl "Ture
        > Swenton - latający detektyw". Jak gdzieś znajdę to kupię, chociażby dla
        > potomków ewentualnych, żeby przyzwyczajać do czytania. Pozdrawiam :-)

Polecam grzebniecie w watku "Zapomniane ksiazki dla dzieci" - tam wszystko o wspomnianym detektywie.
    • Gość: Trotula Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.ilabs.pl 01.07.03, 09:35
      A ja od kilku lat poszukuję książki Konstantina Sergijenko "Serce z kartonu".
      • lena_magda Re: W poszukiwaniu upragnionych książek 04.07.03, 15:13
        Ja ją mam! Dostałam ją w nagrodę na akademii szkolnej. Jak chcesz napisz na
        gazetowego mejla
        • miranda3 Re: W poszukiwaniu upragnionych książek 04.07.03, 19:14
          No to moze ktos ma te ksiazki:
          Regine Deforges - Czarne tango
          Jerome K Jerome - Trzech panow na rowerach
          Pascala Bruckner - gorzkie gody
          chetnie odkupie
          pozdrawiam jola
    • magdusia8 Re: W poszukiwaniu upragnionych książek 01.07.03, 09:50
      A ja poszukuję wszelkich biografii Prousta oraz jego korespondencji.
      • Gość: Anna Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.uk.ihost.com 01.07.03, 11:12
        Chetnie odkupie Nowoczesna Komedie i Koniec Rozdzialu Galsworthy'ego.
        • Gość: monika_kot Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: 195.216.116.* 02.07.03, 08:35
          Witaj Anna!!!
          Jedynie jak mogę Ci pomóc w poszukiwaniach to dac link do antykwariatu:
          antykwariat.literacki.com (uwaga: ADRES bez wpisywania www).
          Wejdx tam w dział antykwaryczny i wyszukiwarkę.
          Koniec rozdzału - jest w cenie 20 zł - wydanie z 1975 roku lub z 1957
          Nowoczesna komedia - tom 1-3 w cenie 25 zł - wydanie z 1988 roku, wydanie z
          1972 kosztuje juz tylko 15 zł.
          Za przesyłke zwykłą na terenie Polski płaci się 10 zł.
          Antykwariat ten jest pewny. Nabyłam tam trochę literatury.
          Pozdrawiam!!!
          • Gość: Anna Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.uk.ihost.com 02.07.03, 11:08
            Dziekuje serdecznie Moniko, bylam tez na stronie Feniksa, ale antykwariat
            oferuje lepsza cene.
      • Gość: monika_kot Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: 195.216.116.* 02.07.03, 08:38
        Witam!!! Nie wiem czy ta ksiązka spełnia woje oczekiwania bo nie mam o niej
        żadnych informacji ale w antykwariacie internetowym jest pozycja Deleuze Gilles
        pt. proust i znaki (wydanie z 2000 r. cena 33,80 Gdańsk). Może znajdzieswz cos
        gdzies o tej książce.
        Aha i jeszcze adres: antykwariat.literacki.com
        Przesyłka w Polsce zwykła to koszt 10 zł
        Pozdrawiam!!!
        • magdusia8 Re: W poszukiwaniu upragnionych książek 02.07.03, 10:15
          Bardzo dziękuję, zaraz spróbuję się dowiedzieć, czy mają pożądane przeze mnie
          pozycje. A już przemyśliwałam, czyby nie gwizdnąć z biblioteki ...
          Wymienionych przez Ciebie pozycji niestety nie mam, czego bardzo żałuję ...
    • Gość: monika_kot Moje typy - pilnie poszukiwane!!! IP: 195.216.116.* 02.07.03, 09:05
      A moja lista niezrealizowanych ksiązek to:
      Malcolm Bradbury - Doctor Crimminale (Zysk - kameleon)
      Ian McEwan - zbiór opowiadań (Czytelnik koniec lat 80-tych, tytuł może byc
      przekręcony Pierwsze miłości, ostatnie posługi)
      Kingsley Amis - Papiery Racheli (Zysk albo rebis)
      Wspólczesna powieśc brytyjska - wyd. Exlibris, mała żółta seria prezentujaca
      literatury różnych narodów
      Alison Lurie - Wojna w rodzinie Tate (Zysk)
      Niebezpieczna kobieta - wiem tylko że wydana w wyd. C&T (Crime and Thriller)
      Może macie cos z tego na półce i zdążyło się już zakurzyć a nie potrzebujecie
      ich? czekam na propozycje.
      Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy swoich książkowych list marzeń!!!
      • tea_time Re: Moje typy - pilnie poszukiwane!!! 03.07.03, 00:17
        Poszukuje od lat wielu ksiazki Patricka White'a "Drzewo czlowiecze", duszy nie
        oddam, ale dobra cena tak:)
        Tea
        • Gość: monika_kot Re: Moje typy - pilnie poszukiwane!!! IP: 195.216.116.* 03.07.03, 08:24
          Witam!!! Nie wiem co jest dla Ciebie dobrą cena - ale jak wejdziesz na
          allegro.pl i wpiszesz autora w wyszukiwarke to masz "Drzewo człowiecze" do
          nabycia. ksiązka ma w tej chwili cenę 15 zł, ale jest opcja kup teraz za 19 zł.
          Pozdrawiam!
          • tea_time Re: Moje typy - pilnie poszukiwane!!! 03.07.03, 13:59
            Bardzo bardzo dziekuje. Juz tam sie udaje:)
            TEA
      • miranda3 Re: Moje typy Doctor Crimmina 03.07.03, 09:19
        Malcolm Bradbury - Doctor Crimminale (Zysk - kameleon)
        mam te ksiazke jesli jeszcze jej nie zdobylas , jestem z Wrocławia
        pozdrawiam
        • Gość: monika_kot Re: Moje typy Doctor Crimmina IP: 195.216.116.* 03.07.03, 14:13
          Hej!
          W takim razie pytanie brzmi: czy chcesz się jej pozbyć - odsprzedać (za ile)
          czy pozyczyć??? Każda forma mile widziana. Pozdrawiam!!!
          PS. Ja nie jestem z Wrocławia - ale wewntualnie przesyłka pocztowa to byłaby
          najlepsza forma dostawy.
          • miranda3 Re: Moje typy Doctor Crimmina 03.07.03, 16:40
            Moge ja odsprzedac, za 15zl, byla raz czytana wiec stan bdb, z wysylka nie ma
            problemu, jesli jestes zainteresowana pisz na gazetowa skrzynke, pozdrawiam :)
            • Gość: monika_kot Re: Moje typy Doctor Crimmina IP: *.icpnet.pl 03.07.03, 18:45
              Hej! jak najbardziej jestem zainteresowana. Skontaktuję się z Tobą mailem.
              Pozdrawiam i dziekuję!!!
      • Gość: monika_kot Moje typy - uzupełnienie do McEwana IP: 195.216.116.* 04.07.03, 08:13
        Juz wiem dokładnie kiedy ukazał sie poszukiwany przeze mnie zbiór opowiadań i
        jai ma tytuł:
        Ian McEwan - Pierwsza miłość, ostatnie posługi, Warszawa Czytelnik 1987, tłum.
        Zofia Uhrynowska-Hanasz
        Bardzo poszukuję!!!
        Pozdrawiam!
    • Gość: BlueBerry Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 05.07.03, 13:10
      a ja od dawna bezskutecznie poszukuje ksiazkiKillashandra Anne McCaffrey. jest
      to 2 tom trylogii. z reguly jest tak ze albo do kupienia jest to 1 lkub 3
      (ktore mam) albo cala trylogia za (z reguly) bardzo wysoka cena). moze ktos ma
      jakis trop na ta ksiazke?? (dodam ze allegro, antykwariat i inne mam dosc
      powaznie obszukane)
      • Gość: Barbara Re: W poszukiwaniu upragnionych książek IP: *.ext.eurgw.xerox.com 07.07.03, 13:58
        Hello,
        a ja bezskutecznie i latami poszukuje ksiazki Gabrieli Zapolskiej, mianowice
        `Corka Tuski`, ktora jest kontynuacja (moje przypuszczenie) `Sezonowej
        milosci`. Mam do wymiany duzo ksiazek lub chetnie zaplace kazda rozsadna cene.
        :)
        • Gość: monika_kot Pilne do Barbary - Córka Tuśki!!! IP: 195.216.116.* 07.07.03, 15:16
          Gość portalu: Barbara napisał(a):
          a ja bezskutecznie i latami poszukuje ksiazki Gabrieli Zapolskiej, mianowice
          > `Corka Tuski`, ktora jest kontynuacja (moje przypuszczenie) `Sezonowej
          > milosci`. Mam do wymiany duzo ksiazek lub chetnie zaplace kazda rozsadna cene.
          > :)

A ja wklepałam tytuł na allegro.pl i jest! Cena wyjściowa 8,90 zł - i nie ma
          nikogo chętnego. Aukcja sie kończy za dwa dni ale możesz skorzystrac z opcji
          kup teraz i masz ją dla siebie za całe 13,90 zł. Chyba nie jest to wygórowana
          cena...
          Pozdrawiam i mam nadzieje że tu wejdziesz w tym terminie i zdążysz odczytać tą
          wiadomość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka