lilablue Re: Wasze ulubione teksty piosenek 05.07.03, 23:15 Hmm, jest tego troszkę, na przykład "Radość najpiękniejszych lat", piosenka Anny Jantar,podnosi mnie na duchu "Rzeka" A.Lipnickiej, jest smutna i budzi kojarzenia, "Dotyk" E.Górniak przywołuje wspomnienie pewnego uczucia które zaczęło się wraz z tańczeniem do tej piosenki, "Dreams" Cranbberies, tekst nie jest jakiś taki wydumany ale bardzo mnie "pobudza" :) Nie dawno odkryłam tekst piosenki, którą śpiewa min Krystyna Janda "Jest fantastycznie" Myślę że wystarczy :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 03:22 "My way", zdecydowanie "My way" - wskazówka w/g której postępuję od wieków. A kiedy słyszę jak Bajor śpiewa: ".. i choć bywało iż słyszałem, że nie tędy droga, że pas lepiej mówić niż kark skręcić na wysokich progach i choć radzono mi bym oddał cześć nie swoim bogom lecz ja wolałem iść mą własną drogą. I tak będę szedł bo drogi szmat choć z każdym dniem wciąż przybywa lat dopóki sił wystarcza by z tej drogi pył przemieniać w sny bo żeby żyć ja muszę iść mą własną drogą" ... to mocno wierzę, że będę tak szła zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lawok Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 13:26 Gość portalu: Bebiak napisał(a): > "My way", zdecydowanie "My way" - wskazówka w/g której postępuję od wieków. > A kiedy słyszę jak Bajor śpiewa: > ".. i choć bywało iż słyszałem, że nie tędy droga, > że pas lepiej mówić niż kark skręcić na wysokich progach > i choć radzono mi bym oddał cześć nie swoim bogom > lecz ja wolałem iść mą własną drogą. > I tak będę szedł bo drogi szmat > choć z każdym dniem wciąż przybywa lat > dopóki sił wystarcza by z tej drogi pył przemieniać w sny > bo żeby żyć ja muszę iść mą własną drogą" > ... to mocno wierzę, że będę tak szła zawsze. Woww! Powalajace. Czasami rozpada się moja układanka gdy znajduje napisane prze innych słowa tak bardzo odnoszące się do mojego życia. Kiedyś bałem się np. czytać "Wierność w stereo" N.Hornbyego bo książka opsiywała mnie a jej koniec mogł opisywać moją przyszłość... Pzdr K. ps Co do tekstów to w kategorii Love song wciąż mój numer jeden to Stingu i "Every breath you take" Ałłłł... (o: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka@o2.pl Jim Morrison i Turnau IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.07.03, 14:45 wszystkie teksty napisane przez Jima i spora cześć piosenek Turnaua!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka JK & JB 06.07.03, 16:46 Jacek Kaczmarski i Jacques Brel - wszystkie i kazda z osobna Odpowiedz Link Zgłoś
silverstone Tylko mnie popros do tanca... 06.07.03, 17:35 piosenki Perfectu i Anny Jantar... Taki sentyment... Jeszcze Varius Manx... To grupowo; okazjonalnie natomiast co wleci w ucho (nic mi nie przychodzi na mysl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sassy Re: Jacek Jacek Jacek IP: *.acn.pl / 10.67.6.* 06.07.03, 20:59 Tak tak Jacek Kaczmarski-Obława, Koń wyscigowy, Szkoła, Bajka o Głupim Jasiu, Kara Barabasza, Mury ... cos wspanialego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nell Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.07.03, 20:58 teksty pisane przez JJ Goldmana dla Celine Dion. Powtarzam: mam na myśli wyrafinowane francuskie ballady w stylu "Le ballet" a nie jakieś żałosne I drove all night Odpowiedz Link Zgłoś
maira Re: Wasze ulubione teksty piosenek 10.07.03, 10:05 ostatnio kupilam plyte filu My best friend's wedding(moj chlopak sie zeni)i tam jest takka piosenka If u wanna be happy z genialnym tekstem.jest b.antyfeministyczny,ale niesamowicie smieszny! Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Wasze ulubione teksty piosenek 07.07.03, 13:27 Parada Wspomnień, Leve loff, Do Ani, Wyjechali na wakacje... i wiele wiele innych Kultu, Pudelsi Elektryczne Gitary - odprężające Closterkeller - ze szczególym uwzględnieniem Agnieszki Niepokonani i Autobiografia - Perfectu L. Cohen - zwłaszcza Dance me to the end of love Queen Zazdrość - Hey teksty Saraneckiej śpiewane przez R. Przemyk i pewnie wiele wiele innych - nie mam jednego ulubionego, wszystko zależy od mojego aktualnego nastroju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brunosch Przybora IP: 217.11.133.* 07.07.03, 13:57 1. Teksty z Kabaretu Starszych Panów i inne napisane przez Przyborę 2. Jacek Kaczmarski (wszystko, cała jego twórczość od ćwierćwiecza) 3. Kuba Sienkiewicz 4. Okudżawa 5. Agnieszka Osiecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: 195.216.116.* 07.07.03, 15:22 Ulubionych jest mnóstwo! W tej chwili przychodzą mi na myśli te dwa kawałki: (nie wspomne o My way bo mnie ubiegliście!:-)) Moja miłość największa (słowa w. Młynarski) W białych zim białych wierszach Złotych sierpnia pokojach Moja miłość największa Nie wie nic, że jest moja Czas ją syci jak wino Wyobraźnia upiększa Moją miłość jedyną Moją miłość największą I nic nie powiem jej, broń Boże Nie powiem nic umyślnie Bo póki milczę to ją mnożę Gdy wyznam wszystko pryśnie Więc nie wyśpiewam mej miłości Niech nie wie co się dzieje I nieświadoma swej piękności Niech w myślach mych pięknieje W białych zim białych wierszach Złotych sierpnia pokojach Moja miłość największa Nie wie nic, że jest moja Czas ją syci jak wino Wyobraźnia upiększa Moją miłość jedyną Moją miłość największą Może kiedyś po latach Jednak szepnę nieśmiało "Kiedyś, tamtego lata Strasznie panią kochałem" A ty przerwiesz w pół słowa Me wyznania zabawne "I ja pana kochałam Wtedy latem i dawniej" I nic prócz małej chwilki żalu Nie złączy nas, kochana W tym dziwnym życiu, śmiesznym balu Miłości niewyznanych Bladym tancerzom gra cichutko Orkiestra salonowa A pod orkiestry każdą nutką Podpisać można słowa: W białych zim białych wierszach Złotych sierpnia pokojach Moja miłość największa Nie wie nic, że jest moja Czas ją syci jak wino Wyobraźnia upiększa Moją miłość jedyną Moją miłość największą ------------------------- Popołudnie (słowa J. Kofta) Dobry wieczór - pewnie dziwisz się kochanie Że mnie widzisz tu samego w takim stanie Co ma znaczyć ten jarzębiak I ten popiół na dywanie? Usiłuję się pogłębiać A w ten sposób jest najtaniej Nie jesteśmy przecież tacy Jacy w lustrze się widzimy Ja wyszedłem wcześniej z pracy I zabrakło mi rutyny Bo spotkało mnie zdarzenie (wiem, bełkoczę i seplenię) Bo spotkało mnie zdarzenie Dosyć nieprzyjemne i To był fatalny dzień Nie chcę więcej takich dni Więc wyszedłem wcześniej z biura - jak mówiłem Od lat wielu miałem pierwszą wolną chwilę Tej dzielnicy gdzie pracuję Prawie nie znam - zabłądziłem Zwykle to się denerwuję A to było nawet miłe I ulicą pierwszą z brzegu Szedłem w przypadkowy spacer Ten brak czasu tak dolega Chciałem chociaż raz inaczej Nie zdawałem sobie sprawy (Nie kochanie, nie chcę kawy) Nie zdawałem sobie sprawy Że to jest ryzyko i To był fatalny dzień Nie chcę więcej takich dni Tą ulicą doszedłem aż do baru Było pusto poza jedną ładną parą On coś mówił głupawego Niewidzialny siadłem obok Ona tak wpatrzona w niego Że już być przestała sobą I poczułem żal do losu Że jest miłość, ta prawdziwa Żal niemądry, że w ten sposób Nigdy na mnie nie patrzyłaś By im nie przeszkadzać, cicho Zamykałem baru drzwi To był fatalny dzień Nie chcę więcej takich dni To był fatalny dzień Tą kobietą byłaś ty Oba utwory doskonale śpiewa Michał Bajor. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Moniki Kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 23:20 A wiesz może, kto napisał polski tekst do "My way"? Mam wszystkie płytki Bajorka, bo go ubóstwiam, mam i tę gdzie jest "My way", ale niestety z powodu błędu w druku wydrukowano dwa razy tę samą stronę (z autorami) a tej gdzie "My way" akurat nie:((( Szukam autora tekstu już czas jakiś i nie mogę znaleźć. Może wiesz? Jakoś jest mi tak niezręcznie zapytać Artystę na spotkaniach w Buffo ale pewnie będę musiała. A może jednak wiesz? Już kiedyś taki wątek zamieściłam na forum i nikt nie wiedział. Z góry pełna wdzięczności - B. I pozdrowionka oczywiście dla bratniej duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Do Bebiaka - pilne!!!:) IP: 195.216.116.* 09.07.03, 17:10 Gość portalu: Bebiak napisał(a): > A wiesz może, kto napisał polski tekst do "My way"? Mam wszystkie płytki > Bajorka, bo go ubóstwiam, mam i tę gdzie jest "My way", ale niestety z powodu > błędu w druku wydrukowano dwa razy tę samą stronę (z autorami) a tej gdzie "My > way" akurat nie:((( Cóż, ja mam taka informację: oczywiście znalazłam to w internecie - dawno więc nawet nie wiem gdzie to znów szukać - przy tekście tej piosenki było: Moja droga muz. i sł. P. Anka, przekł. A. Ozga, wyk. Michał Bajor Jeśli to rozwieje Twoje wątpliwości i na dodatek ucieszy to super. Ale powiem szczerze że nie wiem kto to jest ta albo ten A. Ozga (może ma być Ożga?). Ale teskt polski jest wspaniały. Również pozdrowionka dla bratniej duszy.!!!:))) Jak możesz to pozdrów Pana B. w Buffo!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Do Moniki Kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 00:39 Gość portalu: monika_kot napisał(a): > Cóż, ja mam taka informację: oczywiście znalazłam to w internecie - dawno więc nawet nie wiem gdzie to znów szukać - przy tekście tej piosenki było: > Moja droga muz. i sł. P. Anka, przekł. A. Ozga, wyk. Michał Bajor > Jeśli to rozwieje Twoje wątpliwości i na dodatek ucieszy to super. Ale powiem > szczerze że nie wiem kto to jest ta albo ten A. Ozga (może ma być Ożga?). Ale > teskt polski jest wspaniały. Dzięki, dzięki serdeczne:))) A Andrzej Ozga to autor kilku (-nastu) tekstów, które wykonuje Bajorko, np. z "Uczuć": Ja jestem bogaty, Nie trzeba mówić nic, Żywioły wrogie, Taka miłość w sam raz, Uczucia, z "Michał Bajor 1993": Przyszła do nas miłość", z "Twarzy w lustrach": Dam Ci więcej niż trzeba, przekład Nie mówi mi, że chcesz iść (Dove vai), z "Kocham jutro": Nie znajdą nas, Pierwszy krok, To był fart, Pejzaże nieba. To jest właśnie Andrzej Ozga i do tego My way... Super, naprawdę Moniko Kot cieszę się jak dziecko, że mi to napisałaś. Pomyślę cieplutko o Tobie na spotkaniu z Artystą. Czy wiesz, że od 4 lat nie opuściłam żadnego spotkania w Buffo? Czasam nawet jest tak, że jestem i o 17- tej i o 20-tej tego samego dnia:-))) Teraz trwa przerwa w spotkaniach a ja już się duszę, jak zwykle o tej porze. Ściskam Cię strasznie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Do Bebiaka ponownie!:) IP: 195.216.116.* 10.07.03, 12:09 Gość portalu: Bebiak napisał(a): > Dzięki, dzięki serdeczne:))) Skoro tak sie cieszysz to ja również się usmiecham do Ciebie że mogłam sprawic tyle radości:)))) A Andrzej Ozga to autor kilku (-nastu) tekstów, > które wykonuje Bajorko, np. z "Uczuć": Ja jestem bogaty, Nie trzeba mówić nic, > Żywioły wrogie, Taka miłość w sam raz, Uczucia, z "Michał Bajor 1993": Przyszła > > do nas miłość", [..] To jest właśnie Andrzej Ozga i do tego My > way... Super To ja dziękuję za szczegółowy opis dokonań Ozgi:) > Pomyślę cieplutko o Tobie na spotkaniu z Artystą. Bardzo sie cieszę:) Aż wstyd powiedzieć, ale jeszcze nie miałam okazji widziec Bojara na żywo. To pewnie duży błąd który będę musiała przy okazji naprawić. Czy wiesz, że od 4 lat nie opuściłam żadnego spotkania w Buffo? Czasam nawet jest tak, że jestem i o 17- > tej i o 20-tej tego samego dnia:-))) Niesamowite! Ale takimi nas własnie czyni uwielbienie do kogos i jego pracy:) Teraz trwa przerwa w spotkaniach a ja już > się duszę, jak zwykle o tej porze. Ściskam Cię strasznie mocno Również Cię ściskam choc tak "wirtualnie" - niech ciepło płynące z utworów Bajora popłynie do Ciebie. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.chello.pl 07.07.03, 21:57 oj bez urazy ale naprawde sluchacie takich koszmarow? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin John Lenon IP: 213.56.66.* 07.07.03, 22:03 IMAGINE Imagine there's no heaven It's easy if you try No hell below us Above us only sky Imagine all the people Living for today... Imagine there's no countries It isn't hard to do Nothing to kill or die for And no religion too Imagine all the people Living life in peace... You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will be as one Imagine no possession I wonder if you can No need for greed or hunger A brotherhood of man Imagine all the people Sharing all the world... You may say I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will live as one Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin Julian Tuwim IP: 213.56.66.* 07.07.03, 22:14 WSPOMNIENIE Mimozami jesień się zaczyna, Złotawa, krucha i miła, To ty, to ty jesteś ta dziewczyna, Która do mnie na ulicę wychodziła. Od twoich listów pachniało w sieni, Gdym wracał zdyszany ze szkoły, A po ulicach w lekkiej jesieni Fruwały za mną jasne anioły. Mimozami zwiędłość przypomina Nieśmiertelnik żółty – październik. To ty, to ty, moja jedyna, Przychodziłaś wieczorem do cukierni. Z przemodlenia, z przeomdlenia senny, W parku płakałem szeptanymi słowy. Księżyc z chmurek prześwitywał jesienny, Od mimozy złotej majowy. Ach, czułymi, przemiłymi snami Zasypiałem z nim gasnącym o poranku, W snach dawnymi bawiąc się wiosnami, Jak tą złotą, jak tą wonną wiązanką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin Kalina Jedrusik IP: 213.56.66.* 07.07.03, 22:24 Bo we mnie jest seks bo we mnie jest sex goracy jak samum bo we mnie jest sex ktoz oprzec sie ma mu on mi biodra oplywa wypelnia mi biust zar saczy do ust bo we mnie jest seks co pali i niszczy dziesiatki juz serc wypalil do zgliszczy kogo zmyslow pozoga ogarnie, juz ten nie zazna juz ten co spokoj i sen lecz gdy ofiare ma trawie zarem ja cierpiec musze ze go me cialo tak opetalo choc oprocz ciala mam przeciez i dusze bo we mnie ten seks jak chwast ja zaglusza nikt nie wie, ze jest pod seksem i dusza wiec o takim wciaz marze co calosc ogarnie i duszy latarnie ze zmyslow wygarnie takiemu ja oddam wsrod lez i dusze i seks i dusze i seks dlaczego stale zly losu palec dotyka mnie tym nadmiarem za jakie grzechy plci mojej cechy zmyslowym drecza oparem niech tylko lekko pochyle dekolt juz meski sciele sie trup niech wypne odro- bineczke biodro juz rzeza zadze u stop bo we mnie jest seks goracy jak samum bo we mnie jest seks ktoz oprzec sie ma mu on mi biodra oplywa wypelnia mi biust zar saczy do ust bo we mnie jest seks co pali i niszczy dziesiatki juz serc wypalil do zgliszczy kogo zmyslow pozoga ogarnie, juz ten nie zazna juz ten co spokoj i sen lecz gdy ofiare ma trawie zarem ja cierpiec musze ze go me cialo tak opetalo choc oprocz ciala mam przeciez i dusze bo we mnie ten seks jak chwast ja zaglusza nikt nie wie, ze jest pod seksem i dusza wiec o takim wciaz marze co calosc ogarnie i duszy latarnie ze zmyslow wygarnie takiemu ja oddam wsrod lez i dusze i seks i dusze i seks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin Krystyna Pronko IP: 213.56.66.* 07.07.03, 22:34 Niech moje serce kolysze ciebie do snu Idzie noc, siostra zła, gości znów powygania z knajp. Kłopot masz? Wyrzuć go daleko za próg, o tak, o tak Niech moje serce kołysze ciebie do snu - Radio gra cicho tak, nie stój w drzwiach, zdejmij wreszcie płaszcz. Zamknij drzwi, zamknij świat łagodnie na klucz, o tak, o tak Niech moje serce kołysze ciebie do snu ... Światło zgaś, oczy zgaś, miłość to taka stara gra. Księżyc-kot wyszedł znów, jak co noc, na łów, o tam, o tam Niech moje serce kołysze ciebie do snu Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Hey 09.07.03, 17:27 chyba moja ulubiona - Zazdrość Są chwile gdy wolałabym martwym widizeć cię nie musiałabym się tobą dzelić, nie nie gdybym mogła schowałabym twoje oczy w moje kieszenie żebyś nie mógł oglądać tych które są dla nas zagrożeniem Do pracy nie mogę puścić cię, nie nie tam tyle kobiet, każda w myślach gwałci cię złotą klatkę zreobię ci, będę karmić owocami a do nogi przymocuję złotą kulę z dimentami dawno tego nie słuchałam, więc nie wiem, czy się gdiześ nie pomyliłam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 12:49 CZERWONE KORALE!!! No dobrze, żartowałam. "Kołysanka dla Kleopatry" i "Krzyk" Kaczmarskiego. Poza tym teksty Watersa (zwłaszcza "Hey you"), Cave'a, Cohena i - dla urozmaicenia - Nosowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.zicom.pl 09.07.03, 20:17 Cóż, nie będę za bardzo oryginalna, jeśli napiszę, że lubię większość tekstów które wyszły spod pióra Kaczmarskiego, Kazika, Adama Nowaka (o! jego chyba jeszcze nikt nie wymienił), Cave'a, Nosowskiej, Waglewskiego z płyty Sno- powiązałka... I jeszcze lubię ten tekst, który napisał chyba Michał Zabłocki, słyszałam to w wersji Turnaua oraz Wójcickiego - za żadnym z tych panów nie przepadam (tylko proszę na mnie nie krzyczeć), ale tekst jest genialny, sama bym chciała taki stworzyć. Znacie? to posłuchajcie: "Czy zdanie okrągłe wypowiesz, czy księgę mądrą napiszesz będziesz zawsze mieć w głowie tę samą pustkę i ciszę Słowo ...[tu trochę nie pamiętam, więc nie będę improwizować...] może orzeźwić cię, ale donikąd dojść nie pomoże... Zaufaj tylko warg splotom bełkotom niezrozumiałym gestom w próżni zawisłym niedoskonałym - Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum wódka w parku wypita, albo zachód słońca, lecz pamiętaj - naprawdę nie dzieje się nic i nie stanie się nic aż do końca..." Nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solaris Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 21:16 ostatnio zapadly mi w pamieci texty evanescence, m.in. "bring me to life" i "hello"... mroczne, pelne cierpienia, to co lubie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seniorita Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.dialup.medianet.pl 10.07.03, 11:52 kult fisz skunk anansie ............................... przepraszam ale bajor to juz skraj bezguscia i pretensjonalnosci Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Wasze ulubione teksty piosenek 10.07.03, 12:05 Gość portalu: Seniorita napisał(a): > przepraszam ale bajor to juz skraj bezguscia i pretensjonalnosci a nie, to po prostu inny gust... zawsze mi się wydawało, że z gustem totak jak z pogodą - może być lepszy lub gorszy, ale zawsze jest (z tymże w przypadku gustu trudniej określić który lepszy, a który gorszy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka ALL ALONG THE WATCHTOWER IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 14:36 ALL ALONG THE WATCHTOWER, Obława, Imagine Human Behaviour- Bjork Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeff Re: Wasze ulubione teksty piosenek IP: *.acn.waw.pl 10.07.03, 17:06 Chyba wypada abym i ja coś dorzucił od siebie Po angielsku Peter Sinfield i jego teksty dla King Crimson Po polsku Bogdan Loebl i jego teksty dla Breakout Odpowiedz Link Zgłoś