Dodaj do ulubionych

"Wodnikowe wzgorze" "Las Duncton" i ...

IP: *.echostar.pl 07.07.03, 19:06
Wlasnie czytam "Las Duncton" Williama Horwooda,
i musze przyznac, ze ta "zwierzeca odmiana" fantastyki,
bardzo mi sie podoba.
Wiem ze pionierem byl Adams ze swoim "Wodnikowym Wzgorzem" -
juz czeka na stole.
Co jeszcze polecacie z tego nurtu ???
Obserwuj wątek
    • Gość: sassy Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... IP: *.acn.pl / 10.67.6.* 07.07.03, 22:40
      a w Las Duncton jakie zwierzaki wiodą prym?
      ps.Wodnikowe Wzgorze zainspirowalo mnie do nadania memu rabbitowi imienia
      Piątek:-)
      • Gość: sioux Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... IP: *.echostar.pl 07.07.03, 22:50
        Gość portalu: sassy napisał(a):

> a w Las Duncton jakie zwierzaki wiodą prym?
        > ps.Wodnikowe Wzgorze zainspirowalo mnie do nadania memu rabbitowi imienia
        > Piątek:-)

W "Las Duncton" rzadza kreciki ;-)
        Zanim nie zaglebilem sie w ksiazke, nie przypuszczalem,
        ze te stworzonka moga byc bohaterami swietnej powiesci.
        sposrod zwierzat wydawaly sie najmniej odpowiednie.
        Teraz wiem jak bardzo sie mylilem - polecam goraco !!!
    • Gość: vin Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... IP: *.w81-51.abo.wanadoo.fr 08.07.03, 12:29
      Pewnej kwietniowej nocy w ciemnej i ciepłej norze w głębi historycznego lasu
      Duncton narodził się Bracken. Sześć kretolat wcześniej przyszła na świat
      Rebeka. A oto dzieje ich miłości i bohaterskiej walki, jaką stoczyli, aby ją
      odnaleźć. (...)
      William Horwood: "Las Duncton"
      • Gość: sassy Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... IP: *.acn.pl / 10.67.6.* 08.07.03, 23:41
        Super, uwielbiam kreciki!!pedze do ksiegarni po te ksiazke!!dzieki:)
        • Gość: vin Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... IP: 213.56.66.* 09.07.03, 01:23
          szukaj po antykwariatach, nie dostaniesz w ksiegarni, nie byla wznawiana(:
          pzdr
          vin
        • Gość: vin vi@vivarium.com.pl IP: 213.56.66.* 09.07.03, 01:53
          Tytuł: W stronę Duncton
          Autor: William Horwood Indeks: 30504
          Opis: Wyd.2-tomowe (księga I i II). Opr.miękka
          Wydanie: Zysk i s-ka, Poznań 1990 Cena: 16 PLN
          vi@vivarium.com.pl

• agrafek Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... 09.07.03, 12:31
      "Pieśń łowcy" - o kotach i "Dom obiecany" o myszach. I jeszcze była powieśc o
      tytule, bodajże: "Szardik" o niedźwiedziu.
      pozdrowienia
      • Gość: sioux Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... IP: *.echostar.pl 09.07.03, 13:02
        agrafek napisał:

> "Pieśń łowcy" - o kotach i "Dom obiecany" o myszach. I jeszcze była powieśc o
        > tytule, bodajże: "Szardik" o niedźwiedziu.
        > pozdrowienia

Dzienki za info - zwlaszcza ta o kotach mnie interesuje,
        choc myszy tez moga byc ciekawe (taka cywilizacyjna wersja krecikow) ;-)
        Znasz autorow wspomnianych ksiazek ???

• agrafek Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... 09.07.03, 13:52
          Słusznie, autorzy:). "Pieśń łowcy" to chyba Tad Williams, ale nie chciałbym
          oszukać, sprawdzę po powrocie do domu, bo tą akurat powieść mam. Co od autorów
          dwóch pozostałych powieści - muszę Cię niestety rozczarować. "Dom obiecany"
          ukazał się trzy, cztery lata temu w Prószyńskim i to wszystko co pamiętam na
          jego temat. Natomiast "Szardika" napisał... i tu nie wiem. Wydaje mi się, że
          autor "Lasu..." ale głowy bym nie dał. Tych dwóch ostatnich powieści nie
          czytałem, a jedynie przeglądałem je w księgarni, stad moja niewiedza.
          pozdrawiam.
          Jest też powieść pana, który nazywa się Matt Ruff. Nosi tytuł "Głupiec na
          wzgórzu", nie została poświęcona zwierzętom, ale światy psów i kotów są w niej
          dość istotne i barwnie odmalowane. Natomiast w trzecim tomie "Drogi do sf"
          Jamesa Gunna jest ciekawe opowiadanie - ale juz hard sf - "Gra szczura i
          smoka", znów nie pamiętam autora, ale znów mogę sprawdzić. To ciekawa historia
          współpracy - by nie rzec symbiozy - między kotami i ludźmi w dalekiej
          przyszłości.
          pozdrawiam.
          • Gość: BlueBerry Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 15:38
            Piesn lowcy to napewno Tad Williams
            Dom obiecany - Garry Kilworth i jest to o myszach
            Shardik, podobnie jak Wodnikowe Wzgorze - Richard Adams - ale to nie nie jest
            generalnie o niedzwiedziach tylko o ludziach a Shardik jest jakby niedzwiedziem-
            bogiem.
            jest jeszcze ksiazka Fritza Leibera "Miecze i ciemne sily" ktorej bohaterami są
            dwa humanoidalne koty, Fafhrd i Szary Kocur, awanturnicy i obieżyświaty, swoja
            droga bardzo dobra pozycja fantasy - szkoda wielka ze w polsce wydano tylko ta
            jedna czesc.
          • Gość: Chocobo Re: 'Wodnikowe wzgorze' 'Las Duncton' i ... IP: *.pl 12.11.03, 07:58
            Szardika czy jak to tam sie pisze napisal Richard Adams :)
            -----------------------
            www.banita.pl/~karola moja stronka o wodnikowym wzgorzu
    • reptar Re: "Wodnikowe wzgorze", "Dom obiecany" 29.10.03, 14:35
      "Wodnikowe Wzgórze" należy do moich ulubionych książek, ale czy Adams był
      pionierem? Wcześniej był już chyba Kenneth Grahame i jego "O czym szumią
      wierzby" (nie wiem; strzelam).

A potem Adams wypuścił jeszcze "Opowieści z Wodnikowego Wzgórza", i chociaż
      samo "Wodnikowe Wzgórze" dopiero co zadeklarowałem jako jedną z moich
      ulubionych książek, tak do tych "Opowieści..." jakoś nie mogę się przekonać.
      Boję się, że to już nie będzie to. Może kiedyś przeczytam i się przekonam.

Nie ciągnie mnie też specjalnie do następnych książek tego gatunku. Ale że
      widziałem kiedyś w księgarni taką książkę "Dom obiecany", to wspominam; a nuż
      komuś się przyda. Link: www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=551
    • Gość: yaga Re: "Wodnikowe wzgorze" "Las Duncton" i ... IP: *.chello.pl 29.10.03, 17:43
      "Dziób księżyca" Philipa Temple'a, Alfa 1996. Autorem jest ornitolog, ktory
      przez dwadzieścia lat badał życie nowozelandzkich papug - kei. Trzy kee zostały
      wykluczone ze stada, bo za bardzo podskakiwały wodzowi. Skazano je na tzw.
      daleki lot, ale oczywiście wróciły i udało im się obalić totalistycznego
      tyrana. Akcja - wcale nie taka czarno-biała, jakby wynikało z mojego
      streszczenia - osadzona jest w autentycznych nowozelandzkich realiach i w
      dodatku opowiada o autentycznych procesach, m.in o tym dlaczego roślinożerne
      kee zaczęły nagle atakować owce. Kilka rozdziałów poświęconych jest keowym
      legendom, bardzo pięknym. Dla mnie - po prostu arcydzieło literatury! Wyszło
      też na kasetach w Wydawnictwie Związku Niewidomych.
    • reptar Re: mysia fantasy (?) 12.11.03, 08:10
      Przeglądając ofertę Merlina znalazłem jeszcze takie książki
      (ich opis sugeruje, że na ten wątek idealne):

Robin Jarvis - "Myszy z Deptford. Księga pierwsza - Mroczny portal"

www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=236823&zet=gypceqomddatoyrzhwqeznnytnivvl&ret=wys35586878

Brian Jacques - "Bitwa o Redwall"

www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=263244&zet=gypceqomddatoyrzhwqeznnytnivvl&ret=wys35586817
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka