willa87 20.07.03, 18:36 Ktoś czytał z Was jakąś książkę Doroty Terakowskiej??? Jakie wrażenia ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kate_16 Re: Terakowska 20.07.03, 19:21 ja czytalam Poczwarke i Tam gdzie spadaja Anioły Anioły nie podobały mi się zupełenie... Poczwarka nie była taka najgorsza, ale ogolnie nie przepadam za jej książkami Odpowiedz Link Zgłoś
lalka_01 Re: Terakowska 21.07.03, 09:28 A ja czytalam "Ono". Takie sobie. Jak dla mnie zbyt tragiczna jest ta wspolczesna Polska u Terakowskiej - ja w ksiazce widze kalke za kalka. Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: Terakowska 21.07.03, 14:47 Czytalam "Poczwarke" - nie zachwycila mnie na tyle, by siegnac po nastepna ksiazke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina16 Re: Terakowska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 16:20 Ja czytałam większość, w kolejności: 'Tam gdzie spadają anioły', 'Córka czarownic', 'Władca Lewawu', 'Poczwarka'. Teraz wezmę się za 'ono'. Uwielbiam jej książki ponieważ są tak głebokie i ponadczasowe, a jedniocześnie zawierają trochę bądź więcej nuty fantazji, niezwykłości; po prostu nastrój i klimat są magiczne. To moja ulubiona polska pisarka, a cytaty z jej książek są jednymi z moich ulubionych. Po prostu dla mnie mimo tej'magii' w przenośnym i czsami dosłownym tego słowa znaczeniu uważam iż są one PRAWDZIWE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polly Re: Terakowska IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 18:53 ja czytałam "tam gdzie spadają anioły" i bardzo mi sie podobało, to mało powiedziane, jej książki sa magiczne... brak słów, aby wyrazic mój zachwyt... Podobalo mi sie tez "Corka czarownic", ale mniej. Cenie ja jednak jako pisarke, ponieważ jej książki nie są typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lucja2003 Re: Terakowska 23.07.03, 08:47 Ja czytałam tylko "POczwarkę". Podobała mi się, ale zakończenie było okropne, przesłodzone. Mówiąc brutalnie, Poczwarka - przyczyna konfliktu - umarła, więc małżonkowie są znów weseli, szczęśliwi, zakochani i mają drugą córeczkę, tym razem nie "poczwarkę". A może ja to jakoś prymitywnie odczytałam, może ktoś inaczej odbiera to zakończenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurka Re: Terakowska IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 20:37 Zakonczenie Poczwarki jest okrutne i to widac. Nie jestesmy przygotowani na Myszki. Nie ma przeslodzenia, wręcz przeciwnie. Aha, lubie W krainie Kota, ale najbardziej Samotnosc Bogow....Ono dopiero zaczynam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ździ Re: Terakowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.03, 14:55 Nowa córka jest raczej motylem, który się z Poczwarki "wykluł"... Mnie się książka podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kami Re: Terakowska IP: *.mediacom.pl 25.07.03, 22:00 Książki Terakowskiej są po prostu niesamowite!!!!!!!! Połączenie rzeczywistości i magii w Jej wydaniu jest wspaniałe. I ta dbałość o szczegóły! Np. imiona rodziców w "Poczwarce" to nie przypadek, biorąc pod uwagę przewijające się przez całą książkę nawiązania do Biblii. Gorąco polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurka Re: Terakowska IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 12:50 Ja lubie u niej to, że w przystepnej i bardzo wciagajaceu formie opowiada o bardzo trudnych sprawach. No i to sa PRAWDZIWE powiesci! Odpowiedz Link Zgłoś