Gość: jimka@o2.pl IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 11:26 właśnie zaczęłam czytać ww książkę. jak na razie zapowiada sie ciekawie, samo nazwiska autora tez jest zachecające. kto z Was czytał ją już? jakie wrażenia???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jim m. Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 09:27 czy naprawde nikt tego nie czytał na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: *.clt.bellsouth.net 29.07.03, 14:59 Gość portalu: jim m. napisał(a): > czy naprawde nikt tego nie czytał na tym forum? Jakos sie nie moge zabrac. Nawet mam ksiazke w orginale. Jesli chodzi o Kazana, to przeczytaj "Akty milosci" (Acts of Love), bardzo dobra ksiazka, jak na rezysera filmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' 29.07.03, 16:59 Ja czytalam "Poza Morze Egejskie" i bardzo mi sie podobala ta ksiazka, chociaz napisana w stylu filmowym (opisy otoczenia, gdzie kto stoi itd), ale to niekoniecznie jest wada. Chetnie przeczytam jakies inne ksiazki Kazana. Nie wiem, jaki jest "Uklad", ale to znany tytul, wiec moze dobrze od niego zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maya Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: *.acn.pl 29.07.03, 18:34 ja czytałam "Układ" kilka lat temu, podobał mi się tak bardzo, że następna powieść Kazana po którą sięgnęłam rozczarowała mnie w trakcie lektury i nawet nie pamiętam co to było. "Układ" zrobił na mnie ogromne wrażenie,nie potrafię teraz ocenić na ile miało to związek z moim ówczesnym stanem ducha (mocno się identyfikowałam z bohaterem, który wywraca swoje życie do góry nogami balansując na granicy szaleństwa). Potem podarowałam tę książkę komuś, kto skwitował ją wzruszeniem ramion, więc gwarancji na podobanie się jak zwykle nie ma. Dla mnie pozostanie na liście powieści zdolnych wprowadzić w trans. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stila Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 20:38 Gość portalu: maya napisał(a): > ja czytałam "Układ" kilka lat temu, podobał mi się tak bardzo, że następna > powieść Kazana po którą sięgnęłam rozczarowała mnie w trakcie lektury i nawet > nie pamiętam co to było. "Układ" zrobił na mnie ogromne wrażenie,nie potrafię > teraz ocenić na ile miało to związek z moim ówczesnym stanem ducha (mocno się > identyfikowałam z bohaterem, który wywraca swoje życie do góry nogami > balansując na granicy szaleństwa). Potem podarowałam tę książkę komuś, kto > skwitował ją wzruszeniem ramion, więc gwarancji na podobanie się jak zwykle nie > > ma. Dla mnie pozostanie na liście powieści zdolnych wprowadzić w trans. > pozdr. Oooo, to dokładnie to samo mi się przytrafiło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Za moich czasów... :-) IP: *.hispeed.ch 29.07.03, 18:32 Za moich studenckich czasów (środkowy Gierek) była to książka kultowa, ale dostałem wyświechtany egzemplarz tylko na parę nocy. Pamiętam parę rzeczy, m.in. że paniom wypadało mieć psychiatrę, wizyta po 50 dolarów. Zrobiło to na mnie wrażenie, bo żeby dać 1-2 pensje za wyznania na leżance... Poza tym pamiętam przerabianie (upraszczanie) nazwisk przez urzędników imigracyjnych na Ellis Island. To wszystko jak przez mgłę, piąte przez dziesiąte, więc proszę o dalsze wrażenia. "Elia Kazan (1909-) - Elia Kazanjoglou(s)" Elia Kazan was born in Constantinople (now Istanbul) of Greek parentage. In 1913, at the age of four, his family emigrated to the US and settled in New York City, where his father became a rug merchant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka@o2.pl Re: Za moich czasów... :-) IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 18:39 Drogi Janie! jak tylko przeczytam wieksza czesc tek ksiazki, to zaraz napisze wiecej wrazen. ale osoatnio to jakos tak ciagle znajomi wkolo-wiec malo czasu na czytanie. notabebe-moje studenckie czasy zaczna sie dopiero od tej jesieni-nie moge sie doczekac!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Za moich czasów... :-) IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 18:44 Witam, uwielbiam Układ!! To jedna z lepszych książek jakie przeczytałam - wspaniały szkic głównego bohatera i Gwen. ;-)) Ktoś wspomniał Akty miłości...jeśli czyta się to po Układzie to tak jakby zamiast obiadu z trzech dań dostać tylko wodę na obiad. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan A jak go znalazłaś? IP: *.hispeed.ch 30.07.03, 22:53 Droga Jimko! a może Jimie K.? (szczerze mówiąc wolę ludzkie imiona) A skąd go wytrzasnęłaś? Nie jest już trochę zapomniany? Popatrzyłem właśnie po tutejszych (szwajcarskich) bibliotekach i księgarniach - prawie nic. W Bazylei i w Zurychu mają Układ po niemiecku, ale jak już to oryginał, ew. po polsku. Więc jak - ktoś Ci podsunął? Jest nowe wydanie? "Wtedy" to była jakaś seria literatury obcej, w nie za twardej okładce, po paru czytelnikach schodziła farba z okładki i wycierały się brzegi. Po tym zresztą dało się poznać poczytną książkę. Wiesz Jimko, w tych dawnych czasach ponieważ pieniędzy nie dało się zrobić i tak, a za nisko spaść też było trudno, dyskutowaliśmy o nowych filmach Bergmana i co wydali z literatury iberoamerykańskiej. Aż ktoś się ożenił, wtedy pojawiały się meble i pieluchy, co mnie nudziło niepomiernie. Gość portalu: jimka@o2.pl napisał(a): > Drogi Janie! > notabebe-moje studenckie czasy zaczna sie dopiero od tej jesieni Niech żyje porozumienie ponad podziałami! > nie moge sie doczekac!!!!!! Doczekasz się... A co studiujesz? Jan Odpowiedz Link Zgłoś
jimka1984 Re: A jak go znalazłaś? 01.08.03, 11:43 Otóż- po pierwsze moja znajoma ma nowe, ładne wydanie w twardej oprawie i z obwoluta UKŁADU, chcialam od niej pozyczyc-zgodzila sie,ale troche niechetnie-jakby byla przywiazan do tej ksiazki. To mnie jeszcze bardziej zaciekawilo. spodobal mi sie tez pomysl na ta powiesc Kazana-mowie o tym rozsypaniu sie zycia gl. bohatera. po drugie- pewien abslowent łodzkiej filmowki polecil mi ksiazeczke Kazana na temat rezyserii(pasjonuje sie teatrem, aktorstwem, rezsyeria), wiec zainteresowalo mnie samo nazwisko w koncu pozyczylam UKLAD Z biblioteki( to stare wydanie, takie biale, z rysunkiem kobiety na okladce) z klubu interesujacej ksiazki KIK. a mama mi powiedziala, mamy uklad w domu!!!! a co do prozy iberoamerykanskiej- baredzo lubie Cortazara-szczegolnie opowiadania o Famach i Kronopiach!!! pozdrawiam Ola, juz nie Jimka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: A jak go znalazłaś? IP: *.hispeed.ch 01.08.03, 16:45 jimka1984 napisała: > w koncu pozyczylam UKLAD Z biblioteki( to stare wydanie, takie biale, z > rysunkiem kobiety na okladce) z klubu interesujacej ksiazki KIK. > a mama mi powiedziala, mamy uklad w domu!!!! Dokładnie to wydanie! (pozdrów Mamę) > a co do prozy iberoamerykanskiej- baredzo lubie Cortazara-szczegolnie > opowiadania o Famach i Kronopiach!!! Dla mnie był przeintelektualizowany, lecz w "pewnych kręgach" wypadało go znać i się nim podniecać. Zawszę wolałem Borgesa, choć też intelektualny. Poza tym Monterroso z przeuroczym "Dinozaurem": "Cuando despertó, el dinosaurio todavía estaba allí." "Gdy się obudziłem, dinozaur wciąż był przede mną" Nie wiesz, czy był tłumaczony? > pozdrawiam > Ola, juz nie Jimka Podszedłem Cię ;-) Już mnie korci, by zapytać, czy te 1984, to z sympatii do Orwella, czy Twój rocznik (co by zresztą pasowało), ale doświadczeni forumowicze powiadają, że lepiej nie mieszać nadmiernie realu z wirtualem. Moją zasadą jest, że nie wszystko o sobie zdradzam, ale jak już, to nie kituję. Bałbym np. rozczarowany, gdyby się okazało, że jesteś emerytem i książka była u córki, a nie u Mamy. Miłej lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
jimka1984 Orwell i inni 01.08.03, 21:41 nick wynika zarowno z rocznika-jestem tegoroczna maturzystka... ale i sympatii do Orwella i ROKU 1984 mi nie brakuje.choc moja ulubiona antyutopia jest NOWY WSPANIAŁY SWIAT Aldousa Huxleya. Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: Orwell i inni 03.08.03, 04:55 "Układ " szczerze polecam , książka naprawdę warta uwagi a od Cortazara wolę Margueza jest niesamowity :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapskii Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: utp.:* / 10.10.9.* 03.08.03, 17:15 genialna ksiazka, tego autora rowniez solidny jest "dubler", odradzam "przez morze egejskie" (moglem przejezyczyc sie w tytule, ale na pewno znajdowala sie tam nazwa tego morza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zelly Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 17:58 Bardzo mi się podobał. Zwłaszcza uzależnienie bohatera od jego życia i proba wydobycia się z tego( uznano go za wariata- jak może ktoś pamięta) mnie zaintrtygowały i przeraziły. Ciężko jest żyć tak jak się chce. Polecam też Dublera. Porządna książka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka@o2.pl Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 15.08.03, 21:39 Hej! własnie wrocilam z Pielgrzymki. pare kilometrow za mna na piechote(ok 240km) i wiele przemyslanych spraw. prawie codziennie by odpoczac od chodzenie i bolu nog czytalam UKŁAD. świetna ksiazka. przeczytalam ja do polowy. Kazan zadziwia mnie trafnoscia w obserwacji. podoba mi sie,ze wprowadzajac kolejne postacie tak swietnie portretuje je, a zarazem porusza nowy problem tego zepsutego spoleczenstwa XX wieku. wiecej wrazen potem jak mi nogo odpoczna!!! pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 22:45 podciagam watek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: ELIA KAZAN 'UKŁAD' IP: *.hispeed.ch 20.08.03, 00:05 Gość portalu: jimka napisał(a): > podciagam watek I dobrze robisz. Sam nabieram ochoty, ale faktycznie w bibliotekach nie ma, a właśnie popatrzyłem w Amazonie i "Out of Print--Limited Availability" albo "Out of stock". Czyżby Kazan był tak bardzo nie na czasie? Ale ma 5 gwiazdek (z 3 recenzji). Gdzieś to dorwę i wreszcie spokojnie przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
fjufju janie ze szwajcarii 21.08.03, 10:43 układ został niedawno wznowiony w polsce przez rebis i jestem pewien ze jest do kupienia w ksiegarni internetowej www.merlin.com.pl - z przesyłkami za granice nie ma najmniejszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka Re: janie ze szwajcarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 15:44 na pewno mozna kupic UKład w ksiegarni interentowej rebis, widzialam tez w onet pasazu, natomiast moja kolezanka ma UKŁAD wydany przez "Świat ksiązki". nota bene owa kolezanka byla zachwycona UKŁADEM-przeczytala go jednym tchem... a ja czytalam wieczorami na noclegu pielgrzmkowym, w drodze do Częstochowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Czestochowa .-) IP: *.shl / 172.20.4.* 22.08.03, 18:39 Gość portalu: jimka napisał(a): > a ja czytalam wieczorami na noclegu pielgrzmkowym, w drodze do Częstochowy... Fajnie, ze nie jest to Forum Aktualnosci, tam by Ci nie dali zyc (niby ze Ciemnogrod). Pozdrawiam serdecznie. A jak juz, to wolalbym po angielsku, gdzies bedzie, nie musi byc zaraz. Mialem przedwczoraj w rece po niemiecku, ale jezeli jezyk znany, to raczej oryginal, ew. po polsku. Kiedys o tym pisalem - inny nastroj i klimat. A jakie studia zaczynasz? Marketing, informatyke, czy polonistyke (jezeli jeszcze jest)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimka Re: Czestochowa .-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 20:48 będę studiować wiedzę o teatrze na Akademii Teatralnej, w przyszłości chcę zostać reżyserem teatralnym-ale jak chcesz dowiedziec się czegos więcej to juz raczej odsyłam na maila jimka@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś