Gość: jajacek IP: 165.226.60.* 18.08.03, 22:16 Nie siegnol po pistolet, tylko po strzelbe (shotgun). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iza Re: kombajn to smieć IP: *.net.pbthawe.eu 09.12.13, 22:25 tylko ludzie o inteligencji sięgajacej zera wyrażaja sie tak o jednym z najlepszych wykonawców grunge. nie narzucam tu teraz ci gatunku muzyki, ale błagam nie obrażaj Kurta, bo go nigdy nie znałeś, no i oczywiste że nie poznasz. wstydzę sie jako jego fanka tych wszystkich ludzi którzy smia wypisywac kłamstwa na jego temat. nikt z nas, w tym ja nigdy nie dowiemy sie o nim całkowitej prawdy. proszę wiec nie nazywac nikogo śmieciem, bo tylko ta osoba która wyzywa pokazuje że warta jest tego wyzwiska. a tak na marginesie, on naprawdę ma na nazwisko 'kombajn'?? ty popatrz, nie wiedziałam. żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy SHOTGUN IP: *.katowice.supermedia.pl 19.08.03, 12:36 Podziwiam goscia...widzialem fotki ludzi ktorzy oberwali z shothuna...masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: IP: *.chello.pl 19.08.03, 14:52 W książce Iana Halperina i Maxa Wallace'a "Kto zabił Kurta Cobaina" raz pojawia się strzelba, a raz pistolet. To pewnie błąd tłumacza, ale jednak... Nie przypominam też sobie żadnego artykułu w polskiej prasie, w której napisano by o broni użytej przez Cobaina inaczej, niż "pistolet". W brytyjskiej używano słowa "gun", które równie dobrze może odnosić się do pistoletu, jak i strzelby. Za to "shotgun" nie pozostawia wątpliwości, bo to albo śrutówka, albo dubeltówka. Nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janosik Żaden błąd tłumacza! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.03, 11:03 Wybrał po prostu wersję obiegowo "przyswojoną". Shotgun zaś nie jest dubeltówką. gun (types of): air pistol, air rifle, antiaircraft gun, automatic, bazooka, blunderbuss, cannon, carbine, flame-thrower, handgun, howitzer, machine gun, mortar, musket, pistol, revolver, rifle, sawed-off shotgun (US), sawn-off shotgun, semiautomatic, shotgun, submachine gun, Tommy gun (informal) Encarta® Thesaurus © Copyright 2000 Microsoft Corporation. All rights reserved. Developed for Microsoft by Bloomsbury Publishing Plc. Gość portalu: muka! napisał(a): > W książce Iana Halperina i Maxa Wallace'a "Kto zabił Kurta > Cobaina" raz pojawia się strzelba, a raz pistolet. To pewnie > błąd tłumacza, ale jednak... > > Nie przypominam też sobie żadnego artykułu w polskiej prasie, w > której napisano by o broni użytej przez Cobaina inaczej, > niż "pistolet". W brytyjskiej używano słowa "gun", które równie > dobrze może odnosić się do pistoletu, jak i strzelby. > > Za to "shotgun" nie pozostawia wątpliwości, bo to albo śrutówka, > albo dubeltówka. Nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! a właśnie że błąd IP: *.stacje.agora.pl 20.08.03, 12:57 Po angielsku "gun" jest wieloznaczny, co zresztą sam udowadniasz cytując słownik, ale po polsku "pistolet" i "strzelba" to dwie zupełnie różne rzeczy, prawda? A w "Kto zabił Kurta Cobaina" pojawia się raz jedno, raz drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beliar Re: a właśnie że błąd IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 20:29 Więc moze ja was pogodze. No więc koledzy powiem tak. To jest błąd tłumaczenia gdyż: 1. w raporcie policji jest użyte słowo Shotgun 2. Kurt zastrzelił sie(tak naprawde to go zabili) z Reamingtona a reamington to shotgun Odpowiedz Link Zgłoś
panna-kasia Re: 'Dzienniki' Kurta Cobaina 19.08.03, 23:05 zamówiłam dziś na merlin.com.pl dzienniki Kurta... ..po lekturze "pod ciężarem nieba" i "kto zabił kurta cobaina".. Nirvany słucham 4 lata.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luter Re: 'Dzienniki' Kurta Cobaina IP: *.unizeto.pl 20.08.03, 13:17 skonczysz liceum to ci przejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: 'Dzienniki' Kurta Cobaina IP: *.krak.gazeta.pl 20.08.03, 14:00 Dawno skończyłam liceum, Nirvany słucham już bardzo rzadko, ale wciąż uważam ją za bardzo dobry zespół, który w oczywisty sposób popchnął muzykę do przodu. ”Dzienniki” chętnie więc przeczytam... Powiedzcie coś o samej książce, a nie o broni... Odpowiedz Link Zgłoś
panna-kasia Re: 'Dzienniki' Kurta Cobaina 20.08.03, 14:26 jakby mi miało przejść to by mi juz przeszło. sunny, jak przeczytam to powiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajacek Jeszcze raz -Re: 'Dzienniki' Kurta Cobaina IP: *.nas38.oakland1.ca.us.da.qwest.net 20.08.03, 15:50 1. Na internecie mozna znalezc zdjecia z autopsii i oficjalne wyniki sledztwa. Wymienia sie tam "shotgun" jake uzyta bron. 2. "Lepiej jest spłonąć, niż wyblaknąć - napisał w notce samobójczej, cytując ulubioną piosenkę, Kurt Cobain. " To jest z piosenki Neil'a Young'a "Hey, hey, my, my" (tak sie zaczyna, bo sa dwie rozne wersje pod dwoma tytulami. Jedna jest na plycie "Rust never sleeps" Troche nie dokladne tlumaczenie, bo w piosence jest " It's better to burn out, than to fade away.." "Burn out" znaczy "wypalic sie" a nie "splonac". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Jeszcze raz -Re: 'Dzienniki' Kurta Cobaina IP: *.stacje.agora.pl 20.08.03, 16:20 Obie wersje są na tej samej płycie, "Rust Never Sleeps". Album zaczyna się od akustycznej My My, Hey Hey (Out Of The Blue), a kończy gitarową Hey, Hey, My My (Into The Black). Słowa zacytowane przez Cobaina padają w tej pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinuss Re: 'Dzienniki' Kurta Cobaina 21.08.03, 13:05 Inteligentny gosc. Dobrze sie to czyta. Mial bardzo zdrowe podejscie do otaczajacego go swiata "zarlokow". Ciekawe tez, ze odnosi sie negatywnie do trawy, ktora palil w szkole. To raczej niezbyt czeste wsrod gwiazd rocka. (Przestroga dla mlodziezy co sie stalo z nim po trawce) Troche ciezkie sa do przejscia fragmenty, pisane pod wplywem W.S.Burroughs-a, ale w sumie pozostala czesc jest bardzo dobra. dziekuje Ps Okropnie bazgral jak 10 letnie dziecko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: "Dzienniki" Kurta Cobaina IP: *.net.pbthawe.eu 09.12.13, 22:32 a skąd pewność że to było samobójstw?. naprawde uważasz że dawanie radości fanom, tworzenie muzyki, dziecko, przyjaciele nie daja poczucia szczęscia a motywy zawarte w sfałszowanym liscie pożegnalnym sa powodem do samobójstwa? kurt cobain nie był w stanie siegnąc po broń a co dopiero pociagnąć za spust po tak dużej ilości narkotyku we krwi.. poszperaj w necie, czytaj w kilku źródłach. ja siedzę w tym od kilku dni. wszędzie kłamstwo i kłamstwo. takie banalne i wymuszone te wszyskie treści..żeby tylko nasycic czyms fana. naiwne tanie bzdety Odpowiedz Link Zgłoś