katrinka22 29.08.03, 16:23 jesli tak to napiszcie jakies bo bardzo mi sie tak ksiazka spodobala;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elf76 Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk 29.08.03, 16:29 nie pamiętam o czym to już było ale tytuł kojarzę. przypomnij mi treśc to napewno zajarze o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.org 29.08.03, 17:22 elf76 napisała: > nie pamiętam o czym to już było ale tytuł kojarzę. przypomnij mi treśc to > napewno zajarze o co chodzi. ksiazka jest i Polce ktora wyjechala do usa i w sumie opowiada o kulturze amerykanskiej oraz o tym jak trudno odnalezc sie zudzoziemcom w nowej bardziej hmm rozwinitej rzeczywistosci ksiazka jest napisana z humorem i latwo sie ja czyta az czasem nie mozna uwierzyc co przechodzi polak po przyjezdzie do tego kraju;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.maine.rr.com 30.08.03, 04:49 Tak z ciekawosci: widzialas Stany przed przeczytaniem tej ksiazki, czy po? I jak wypadlo porownanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.org 30.08.03, 22:38 Gość portalu: Rafal napisał(a): > Tak z ciekawosci: widzialas Stany przed przeczytaniem tej ksiazki, czy po? > I jak wypadlo porownanie? nie niewidzialam ale znam bezposrednia relacje z hameryki od cioci ktora tam mieszka od ladnych kilkunastu lat i w sumie w nie ktorych momentach faktycznie potwierdza sie to co jest napisane w tej ksiazce mysle ze amerykanska kultura jest bardzo specyficzna i dlatego tez dla mnie interesujaca ale czasem sie zastanawiam czy chcialabym zyc w tak zmechanizowanej rzeczywistosci pozdrwaiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.maine.rr.com 31.08.03, 06:54 Ja lekture pani Holowki zaliczylem ladnych pare lat temu, przed przeprowadzka do Stanow. Po konfrontacji z tutejsza rzeczywistoscia, moge powiedziec ze pani H. ma spory talent do uogolnien. Po pierwsze: Midwest jest regionem bardzo specyficznym i nie reprezentuje calej Ameryki; to tak jakby napisac ksiazke o Polsce i Polakach na podstwie dwoch lat spedzonych w Lomzy. Zdaje sobie oczywiscie sprawe, ze ksiazka powstala w latach, kiedy nie mozna bylo mowic dobrze o USA, ale "Delicje..." sa zdecydowanie nieobiektywne. Zwroc tez uwage na to, czego dowiadujesz sie o glownej postaci: pani, ktora byla w Polsce pracownikiem naukowym, przeistacza sie na dwa lata w kure domowa "przy mezu". Pocztkowo bez prawa jazdy, bez SSN & prawa do pracy; obracajaca sie wylacznie w towarzystwie Polakow i innych Slowian, skupionych wokol uniwersytetu, na ktorym pracuje jej maz. Jakies mizerne proby asymilacji, niestety Amerykanie okazuja sie zbyt prymitywni dla "wrazliwej Polki", wiec pani H. wraca do narzekan. Gdyby przyznawano nagrode za kreowanie stereotypow, "Delicje" bylyby w scislej czolowce. Jesli interesuja Cie ksiazki o Stanach moge polecic Beppe Severgnini "Ciao, America!" o Wlochu w USA. Niezle tez sa ksiazki Billa Brysona; lubie te o UK "Notes From a Small Island". Po polsku: juz ktos pisal o Wankowiczu; ja pamietam inna jego ksiazke, "Atlantyk-Pacyfik". Nie tylko o Stanach: Irena Krzeska "Z medycyna przez swiat". Moze tez spodoba Ci sie Miry Michalowskiej "Przez kuchnie i od frontu". Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk 01.09.03, 13:28 > Po pierwsze: Midwest jest regionem bardzo > specyficznym i nie reprezentuje calej Ameryki; to tak jakby napisac ksiazke o > Polsce i Polakach na podstwie dwoch lat spedzonych w Lomzy. Zdaje sobie > oczywiscie sprawe, ze ksiazka powstala w latach, kiedy nie mozna bylo mowic > dobrze o USA, ale "Delicje..." sa zdecydowanie nieobiektywne. Z tego, co pamiętam, autorka zastrzega się na samym wstępie, że nie opisuje "całej Ameryki", tylko życie na Midweście. Po drugie, ja osobiście chętnie przeczytałabym o wrażeniach cudzoziemca mieszkającego w Łomży. Bo mam wrażenie, że to on, a nie ja - urodzona i mieszkająca całe życie w Warszawie - byłby może bliżej autentycznego przeciętnego polskiego życia. (Jeśli oczywiście istnieje życie autentyczne i przeciętne, ale to inna sprawa.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dortu Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 18:37 Przyszła mi na myśl jedna pozycja, ale bardzo stara i od dawna już nie wznawiana, mianowicie Wańkowicza "W pępku Ameryki". Kulisy te same, tzn. polski intelektualista poznaje od podszewki realia amerykańskiego życia, z tym że Wańkowicz - w odróżnieniu od Hołówki - miał przez swoją dziennikarską profesję nieco ułatwiony dostęp do terytoriów, na jakie zwykły imigrant nie miał w zasadzie prawa wstępu. Czas akcji - ok. 30-40 lat wcześniej, można więc porównać, jak Polak spoglądał na ten kraj wkrótce po wojnie i u schyłku PRL-u. Zupełnie już zamierzchłe z naszego punktu widzenia wrażenia z USA można znaleźć natomiast... u naszego poczciwego Sienkiewicza. Jego "Listy z Ameryki" są dziełem chyba najmniej rozpropagowanym, a szkoda, bo w nich w pełni widać jego żyłkę reportażysty. Kiedyś zrobiłam sobie taką zabawę - powtórzyłam sobie te wszystkie 3 lekturki w kolejności chronologicznej; bardzo ciekawa podróż w czasie, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bar Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.e-wroc.com 30.08.03, 23:10 ,,Jak zostac Brytyjczykiem?'' swietna, ale o Anglikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.03, 12:05 katrinka22 napisała: > jesli tak to napiszcie jakies bo bardzo mi sie tak ksiazka spodobala;) 100% trafne obserwacje midwestu! wlasciwie nie jest to ksiazka dla kazdgo, sa to obserwacje kobiety wyksztalconej i aspirujacej intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gava Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.03, 15:08 Kocham tę książkę, szczerze mówiąc. Choć przyznać muszę też, że Midwest, który miałam okazję poznać, znacznie się różni od opisanego przez panią Hołówkę. Być może to kwestia upływu czasu, ale nie sądzę. Mam powody podejrzewać, że mieszkałam w tym samym małym miasteczku, co autorka i wyznam, że jestem w nim aktualnie absolutnie zakochana. Książkę mogę jednak polecić każdemu, niezależnie od jej zgodności z rzeczywistością. Nic mi tak nie pomaga na spleenek, jak ona... Odpowiedz Link Zgłoś
ariel23 o Prowansji 01.09.03, 17:20 autor: Peter Mayle. Napisal chyba ze trzy ksiazki o Prowansji. (Anglik, ktory przeprowadzil sie z zona do Francji i opisuje jak sie tam urzadzali i jak sie roznia od tamtejszych ludzi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pessa Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 03.09.03, 20:12 polecam Ci "Wytłumaczę Wam skąd wzięła się Ameryka" autor: Maksymilian Jatowt, Polak szlachcic z urodzenia podróżuje po Ameryce w czasach gdy ważą się losy czarnych niewolników. Chociaż czasy to odległe jego obserwacje na temat Ameryki bardzo trafne, nadal aktualne, napisane z humorem i lekkością, język retro tylko wzmaga efekty humorystyczne jego obserawacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgd podobne w stylu - odwrotne w tresci IP: *.chello.pl 04.09.03, 20:59 Jeżeli interesuja Cie takze opowieści o ludach tzw "dzikich" czy "niecywilizowanych", to milą lekturą - z humorem beletryzowane obserwacje etnograficzne - jest "Niewinny antropolog" Nigela Barleya. W klimacie rzeczywiście podobne do Delicjii, tylko tu sytuacja jest odwrotna... W podobnym duchu: "Ikowie, ludzie gór" Collina Turnbulla. To także opowieść o plemieniu afrykanskim, ktore... umiera z glodu. Może to brzmi makabrycznie, ale także z dużym poczuciem - i wyczuciem - humoru [afrykanski humor jest bardzo specyficzny]. Odpowiedz Link Zgłoś
mbmm Re: czyznacie jakies ksiazkiw stylu Delicje ciotk 04.09.03, 23:55 Przyjżyj sie całej serii prószyńskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś