kriss21 Re: Yoshimoto Banana "Tsugumi." n/t 08.04.05, 01:36 Obecnie czytam T. Pratcheta, Życie codzienne w Turcji Osmańskiej i dzieje Wrocławia (jak to mi się nie pomiesza...) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica "Z zimną krwią" Trumana Capote'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 22:52 zapowiada się doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Co teraz czytasz? 09.04.05, 14:02 Koncze "Plywaka" Zsuzsy Bánk. Poruszajaca historia wegierskiej rodziny na tle wydarzen w 1956, widziana oczyma malej dziewczynki... Piekne. Przy okazji - slowa uznania dla tlumaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Co teraz czytasz? 09.04.05, 15:02 Wczoraj rano skończyłam „Rzecz o mych smutnych dziwkach” Marqueza a wieczoram zaczełam "Gnój" Wojciecha Kuczoka. Pozdrawiam Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 Ucieczka do Indii Krzysztof Mroziewicz 10.04.05, 09:18 Ciekawa, ale nie czyta sie płynnie bo nie opowiada jakiejsc konkretnej opowiesci. Bardziej podobało mi sie Bezsennośc w Tokio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonidas Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 18:09 Ernest Hemingway Komu bije dzwon --troche z klasyki:) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 zaczęłam "Ciotka Julia i skryba" M.V.Llosa, 11.04.05, 10:59 jak na razie bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 IRIS Jahn Bayley 11.04.05, 12:29 niby jest podtytul: Njpiekniejsza historia miłości, piekna to ta miłosć jest ale nie bardzo ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Czytam... 17.04.05, 03:48 "Biesy" Dostojewskiego Skonczylam dopiero czytac "Bozych bojownikow" Sapkowskiego - moja pierwsza przygoda z Sapkowskim...szkoda, ze ja zaczelam od drugiego tomu trylogii...bez sensu, wiem :o) Wczesniej byly "Narodziny Wenus", "Milosc w czasach zarazy" i "Anioly i demony"... koncza mi sie polskie ksiazki... zaczyna mnie to przerazac... jak przebrne przez Biesy to zostanie mi zeszloroczne, trzykrotnie przeczytane wydanie Wprost :o( Czy tylko ja nie potrafie czytac wiecej niz jednej ksiazki na raz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica "Cień wiatru"- C. R. Zafo'n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 14:53 Wreszcie. Narobiono mi na tym forum smaka, a mój zakup "Cienia" w zeszłym miesiącu zakończył się odstąpieniem egzemplarza, bardzo proszącej o to osobie... Właściwie dopiero zaczęłam, ale urok tych kilkudziesięciu stron jest niewątpliwy. "Z zimną krwią" Capote'a polecam. Czyta sie błyskawicznie. jest to historia brutalnego morderstwa na czteroosobowej rodzinie. Ofiary i morderców od początku poznajemy- równolegle. Nie do pojęcia sa motywy zbrodni, a właściwie praktyczny ich brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 18:14 Dziwne losy Jane Eyre Polecam =) Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p "Bezsenność..." 17.04.05, 23:01 Marcina Bruczkowskiego "Bezsenność w Tokio" :) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Przygoda z owcą" H.Murakami ... 17.04.05, 23:06 bardzo mi się "Bezsenność..."podobała:) A ja teraz czytam Haruki Murakami "Przygodę z owcą". Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 Re: "Przygoda z owcą" H.Murakami ... 18.04.05, 17:56 Ulica marzycieli Wilson Robert McLiam podoba mi się ale chyba liczyłam na więcej po tylu bardzo dobrych opiniach. Ot ciekawa opowiastka o dwóch nieudacznikach może jeszcze sie rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 Samobójczynie Jeffreya Eugenidesa 22.04.05, 21:33 j.w. Swietna jak ja bym chciała sie dowiedziec co sie dzieje w tym domu!!! do konca ok 40 stron a tu sie nie zapowiada zeby cos miała byc wyjasnione:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martitta irving IP: 195.205.189.* 22.04.05, 21:45 Wlasnie skonczylam, "Swiat wg Garpa" i zaczelam teraz "jednoroczna wdowe". odpowiada mi klimat i jezyk ksiazek Irvinga wiec chyba na tych dwoch niepoprzestane... Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 Jubel Lars Saabye Christensen 24.04.05, 13:18 mi się podoba.Niby temat nie porywający a jednak ma cos w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 Re: Zaczęłam "Poparzone dzieci Ameryki" 24.04.05, 21:08 i podoba Ci sie? dobrze kojarze że to nie Sama Zadie Smith napisała tylko wybrała opowiadania ?? Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: Zaczęłam "Poparzone dzieci.." do Kate22 24.04.05, 21:48 Z.Smith dokonała wyboru opowiadań - wedle zapowiedzi Znaku- najwybitniejszych amerykańskich pisarzy młodego pokolenia. Przyznam, że byłam ciekawa tego wyboru, zwłaszcza po lekturze "Białych zębów", którym towarzyszyło spore nagłośnienie medialne. Przeczekałam przekornie, kiedy ucichło przeczytałam "Białe zęby" i szybko zapomniałam o lekturze, nie wywarła na mnie oszałamiającego wrażenia. Niewiele wiem na temat młodych gniewnych literatury amerykańskiej - stąd ów wybór. Opowiadania są różne - jeśli chodzi o konstrukcję literacką, środki wyrazu, przesłanie, problematykę - od smutku i samotności, przez lęk przed śmiercią, krzywe zwierciadło reklmamy po homogenizację miłości, bulimię. "W zbiorze znaleźli się (...)autorzy (ci co siedzieli w kuchniach, buszując po lodówce, albo dekowali się na schodzach)". Różni, odmienni, kontrastowi... Sięgnij po ten tom, warto samej go ocenić :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 Re: Zaczęłam "Poparzone dzieci.." do Kate22 24.04.05, 22:50 nie to ze się czepiam ale ja po prostu jestem ciekawa: co znaczy "homogenizacja miłości"?? Zadie Smith czytałam i "Białe zęby: i "Łowca autografów" nie zebym była zachwycona ale podobały mi się z tym, że ta pierwsza bardziej od drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: Zaczęłam "Poparzone dzieci.." do Kate22 24.04.05, 23:04 istnieje taki określnik "homogenizacja kultury" - czyli - "socjol. ujednolicenie kultury, zestawienie lub faktyczne postawienie na równi wytworów o niejednakowej wartości i różnym poziomie; cecha kultury masowej". i to odniosłam do miłości - przetworzenie wzniosłego uczucia na "papkę", przetworzenie mechaniczne, ujednolicenie, spłycenie, spowodowanie że coś co może być niezwykłym traktuje się masowo - jak wytwór kultury masowej. Przykładem takich wytworów masowych są Barbie i Ken - są to również bohaterownie jednego z opowiadań. Kojarzymy te "lalki" jednoznacznie - ich wygląd, styl kreowania; te cechy są w sposób zwierciadlany przeniesione na płaszczyznę literacką. Nie uważam że się "czepiasz" :) - mam nadzieję, że udało mi się czytelnie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 Re: Zaczęłam "Poparzone dzieci.." do Kate22 24.04.05, 23:10 no teraz rozumiem:) rózniez pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Sandor Marai - Mądre, treściwe, - odrywam się IP: *.cable.mindspring.com 26.04.05, 06:16 na siłe bo to trzeba czytać powoli dla bogactwa myśli i przmyśleń, dla smakowania piękna języka, charakteru autora, wrażliwości na przyrodę, świata który przeminąl. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_lis Re: Co teraz czytasz? 27.04.05, 11:08 ha! a ja właśnie skończyłem Chimerycznego Lokatora i Księżniczkę Anginę Rolanda Topora... a czekają na mnie jeszcze w ramach toporowego maratonu Bal na Ugorze i Pamietnik starego pierdoły.... te dwie pierwsze polecam...co do dwóch kolejnych to odezwę się jak skończę.... w przerwie pochłonąłem Miasteczko Salem King'a ale nie zachwycilo....no moze na uwage zasluguje trafna ocena tzw. malomiasteczkowosci, w ktorej od lat sie kocham.... pozdrawiam wszystkich moli książkowych Odpowiedz Link Zgłoś
mycha Re: Co teraz czytasz? 27.04.05, 12:39 William J. La Due "Na tronie Św. Piotra. Historia papiestwa." jakoś mnie tak naszło. właśnie jestem w połowie Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p "Życie jest opowieścią" 28.04.05, 19:45 i znów powroty, nie pierwsze i nie ostatnie, do Marqeza... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: Co teraz czytasz? IP: 195.205.189.* 22.05.05, 20:19 "ojciec chrzestny" Odpowiedz Link Zgłoś
oratio M.Butrym "Dola idola" - wywiady z gwizdami PRLu 22.05.05, 21:16 naprawdę ciekawa pozycja do czytania po 20 latach, najciekawiej mówił Hołdys, aż dziwbne, że cenzura to wypuściła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica "Nieznośna lekkość bytu" Kundera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 21:42 Zycie jest zbyt skomplikowane ... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek "Herman"Lars Saabye Christensen 22.05.05, 21:48 ..ech, miałam dzisiaj to szczęście i znalazłam kolejną książkę Larsa, po "Półbracie"- zostaje niezatarte wrażenie, "Jubel" był słabszy - brakowało klimatu z "Półbrata". P.s.kiedy podeszłam z "Hermanem" do kasy - sprzedawczynie popatrzyły po sobie i uśmiechnęły się, zmieszana powiedziałam:czytałam "Półbrata", a jedna z nich odpowiedziała: "My też- dlatego "sprowadziłyśmy "Hermana". Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle Re: Co teraz czytasz? 22.05.05, 22:21 Przedwczoraj skończyłam "W jego dłoniach" M. Blau - powieść o erotycznej obsesji, calkowicie zniewalającej umysł i ciało, wcześniej przeczytałam 2 książki Z. Shalev: "Życie miłosne" i "Mąż i żona" i po tych 3 książkach zachciało mi sie czegoś lekkiego, łatwego i przyjemnego, więc zaczęłam "Babski blues" E. Jones (ale coś mnie nie wciąga, utknęłam na 40-tej stronie) i "Zapiski stanu poważnego" M. Szwaji (to raczej skończę). Odpowiedz Link Zgłoś
kowalcm2 Re: Co teraz czytasz? 22.05.05, 23:01 Terry Pratchet "Czarodzicielstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
kate22 Kroniki abisyńskie Isegawa Moses 22.05.05, 23:19 Kroniki abisyńskie Isegawa Moses ale jedna strone narazie przeczytałam wiec nie moge nic powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
bluestone Re: Co teraz czytasz? 23.05.05, 10:46 Wiktor Hugo "Katedra Marii Panny w Paryżu" James "Dom na placu waszyngtona" Odpowiedz Link Zgłoś
soleada "Przysięga" 23.05.05, 11:55 Niedawno skończyłam "Przysiegę" Khassana Baieva i dzięki niej zainteresowałam się historią Czeczenii, bo jak się okazało niewiele na ten temat wiedziałam. Książka bardzo wciągająca, szczególnie, że traktuje w pierwszej kolejności o szarych obywatelach i ich cierpieniach, opowiedziana z punktu widzenia czeczeńskiego lekarza. Zastanawiam się tylko czy w Świecie Książki to oni w ogóle jakąś korektę mają? Błąd na błędzie, trochę to przeszkadza w czasie czytania. Jeszcze z tak wieloma nie spotkałam się w żadnej książce. Podobały mi się też "Przekleństwa niewinności" (inaczej "Samobójczynie") Eugenidesa. Przede mną "Middlesex", ale jakoś mimo najszczerszych chęci nie mogę przełamać się, żeby targać ją do autobusu :), więc na dobry początek znacznie lżejszy Irving i jego "Jednoroczna wdowa". Bardzo odpowiada mi styl autora, więc pewnie na tej jego książce nie poprzestanę. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa "Panią Dalloway" i "Godziny" 24.05.05, 09:31 - od kilku dni mój świat kręci się wokół powieści Woolf. Co za rozkosz! Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu "Anemony" Elżbiety Wojnarowskiej 24.05.05, 09:48 Skończyłam "Niederungen" Herty Müller (w szwedzkim przekładzie...) i... "Anemony" to chyba nie najlepsza lektura "postmüllerowska". Irytuje ale i wciąga. Taka jakaś nieprawdziwa mi się wydaje. Ale brnę dalej, jestem dopiero na siedemdziesiątej stronie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Co teraz czytasz? 24.05.05, 14:23 1) Droga do szaleństwa H.P. Lovecrafta (od dłuższego czasu i jakoś skończyć nie mogę) 2) Z głowy - czyli Latający cyrk Monthy Pythona 3) Bestia ukryta w człowieku - K.Mansfield Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Co teraz czytasz? IP: *.chello.pl 24.05.05, 14:45 "Z powrotem" Zbigniewa Batko - rozzzkosz!!! opowiadania Kornela Filipowicza - od kilku tygodni nałogowo wczoraj kupiłam "Ślepych bez lasek" Chądzyńskiej i bardzo się na to czytanie cieszę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Re: Co teraz czytasz? IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.05.05, 19:53 ciągle "Paragraf 22" Hellera, zaczęłam "Obsługiwałem angielskiego króla" Hrabala no i "Historię piękna" Eco :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 21:42 Przez "Proces" Kafki autobus mi mało nie zwiał sprzed nosa. Świetna ksiażka po prostu :) Odpowiedz Link Zgłoś