Gość: nomina IP: *.as.kn.pl 12.08.08, 23:05 Podzielcie się, proszę, Waszymi preferencjami. Jaką wybieracie najczęściej formę przesyłki zamówionych przez Was książek? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shiva772 Re: Przesyłka książek 12.08.08, 23:18 Zależy skąd (księgarnia netowa/allegro/KDC itp) i zależy od sytuacji, oczywiście. Jeżeli to allegro i nie śpieszy mi się to poprostu PP, zwykły ale polecony, jeżeli mi sie śpieszy to priorytet polecony - wyboru nie ma. Natomiast z takiego KDC/KKKK/Świat Książki - wiadomo, że mają jakiś tam ryczałt- "od tej kwoty do tej" - za większe sumy przesyłka jest za darmo. I zazwyczaj do tego "za darmo" dążę. Osobiście nie wybieram kuriera bo za drogo - mam na myśli książki. Jeżeli kupuję meble, agd to wtedy kurier ale książki poprostu PP lub najlepiej Inpost. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Przesyłka książek 12.08.08, 23:25 Uściślam: księgarnia internetowa, załóżmy, że nie ma opcji odbioru osobistego. Chodzi mi dokładnie o to: płatność przed wysyłką czy za pobraniem? Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Przesyłka książek 12.08.08, 23:33 Hihihiii ;) Osobiście wolę przedpłatę ale to tylko ze względów praktycznych - wolę wpłacić i mieć z głowy (odpada wyciąganie kasy z bankomatu), jeżeli to mój pierwszy raz w danej księgarni to wolę za pobraniem. Moja koleżanka czekała 2 miesiące na książki z Wilgi i w końcu musiała zabiegać o zwrot pieniędzy. Dostała po następnym miesiącu. Uważajcie na Wilgę!!! Nieznana księgarnia to u mnie zawsze opcja za pobraniem. Odpowiedz Link Zgłoś
matsuo Re: Przesyłka książek 13.08.08, 00:10 Jeśli nie ma odbioru osobistego oraz zamawiam po raz pierwszy - w grę wchodzi tylko przesyłka za pobraniem. A tak szczerze, to wolę kupować w sprawdzonych księgarniach i antykwariatach. Książkę mam w swych łapskach prawie natychmiast, bez zbędnego oczekiwania na dostawę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Przesyłka książek 13.08.08, 09:34 ja szukam ksiegarni z odbiorem osobistym, nigdy nie chce mi sie tarabanic na poczte, zwazywszy ze jedyny dzien kiedy moge to zrobic to sobota, a w sobote lubie pospac:-) jezeli alegro przesyłka priorytetowa po uprzednim przelaniu kasy na konto ( tylko sparwdzony sprzedawca) w ciemno nie kupuje, nie zebym sie specjalnie wzbraniała, po prostu nigdy nie miałam takiej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Przesyłka książek 13.08.08, 18:55 Dzięki za wszystkie wypowiedzi i proszę o więcej :). A co dla Was byłoby zachętą do wybrania opcji przedpłaty w nowej księgarni? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Przesyłka książek 14.08.08, 00:17 W nowej dla mnie czy w nowej na rynku? W nowej dla mnie, z konkretną pozycja na rynku - rabat, i to znaczący, za przedpłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
nomina Re: Przesyłka książek 14.08.08, 16:16 Głównie nowej dla Ciebie. Bo może jakaś istnieć jakiś czas, ale - jako że mała - nie znasz jej i w sumie nie musisz mieć zaufania :). Znaczący rabat - to znaczy, ile? Matsuo - jaki limit zamówienia jest dla Ciebie istotny? Odpowiedz Link Zgłoś
matsuo Re: Przesyłka książek 14.08.08, 00:39 Obniżony koszt wysyłki książek do domu, choćby kilka złotych mniej za dostawę (oczywiście w przypadku dokonania większego zamówienia). Odpowiedz Link Zgłoś