tomekbarcz 20.08.08, 22:17 Hej! przeczytałem pierwszą ksiażkę tego cyklu. Czy nastepne sa rownie dobre? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 22:53 hej! owszem Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 20.08.08, 23:01 Hej! Są super! osobiście uwielbiam a wszelkie krytyczne głosy które zaraz tu się niżej pojawią, olewam. Dla mnie najsłabszy był festung. Reszta to czysta rozkosz czytania! Odpowiedz Link Zgłoś
humble-bee Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 08:13 Sam nie czytałem, ale moja żona uwielbia tę serię. Polecam zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bri Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau IP: *.biuro.silverscreen.pl 21.08.08, 09:46 Można przeczytać z braku innych rozrywek, ale żadnej rozkoszy nie odczuwałam. To ciągłe pijaństwo, rzyganie, tłuste żarcie, brudne dziwki traktowane przez niemalże wszystkich bohaterów jak podludzie, mimo, że sami byli zeszmaceni nawet bardziej niż one... bue. Główny bohater IMHO antypatyczny. Poza tym nie podoba mi się styl pisania Krajewskiego; taki mało zgrabny jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekbarcz Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 09:59 istotnie, rzadko sie zdarza żeby główny bohater był taki odpychający. jednak dobrze mi sie czytało tę książkę. a czy nastepne sa podobne w pomyśle np. na motyw i oklicznosci zdrodni, czy zupełnie inne? Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 15:31 jak Ci sie spodobala jedna, to po prostu wez i przeczytaj nastepne:-) tu jak widac jedni lubia inni nie bardzo. ja po pierwszej przeczytanej kupilam wszystkie kolejne i nigdy tego nie zalowalam Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 09:56 ja tez z tej grupy, ktora polecic moze wszystkie czesci tego cyklu. jak jedna Ci sie spodobala, to reszta tez Ci spasuje:-) podobal mi sie ten klimat, ktory stworzyl Krajewski, pomimo tego, ze jest on(klimat) dosc ciezki, duszny. Odpowiedz Link Zgłoś
ibelin26 Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 10:01 W bólach i z trudem przeczytałam pierwszą. Nie rozumiemm czym sie wszyscy tak zachwycają. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 10:53 Warto. Świetne. A jeśli lubisz Wrocław, tym bardziej ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 12:03 Lubię Wrocław, scenerię 20-lecia międzywojennego też, kryminały też - mimo tego i mimo, że nieźle napisana, nie podobała mi się (przeczytałam jedną) i innych nie kupię. Zaczytuję się mnóstwem innych, które stanowczo przedkładam nad Krajewskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
flying_jureczek Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 18:30 Swietnie ,ze to napisalas.Teraz, prosze, polec mi cos ,co jest kryminalem ,a dzieje sie w latach: koncowka XIX wieku - 1939 :) dzieki z gory Odpowiedz Link Zgłoś
larysan Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 21.08.08, 20:14 Lewandowski "Magnetyzer" Warszawa XX-lecie miedywojenne kryminał Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 22.08.08, 00:00 Ale przykład... "Magnetyzer" to chała jest, tanio odsprzedam ;) Poproszę o jeszcze inne przykłady i też czekam z niecierpliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 22.08.08, 00:21 podane kryteria spełnia tzw. trylogia berlińska philippa kerra, ale po polsku wydano chyba tylko pierwszą część, czyli 'march violets' i to bodaj piracko, no ale niezależnie oryginał wart czytania. taki współcześnie pisany czarny kryminał, berlin lat trzydziestych, bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 22.08.08, 09:45 Zaczytuję się innymi, co nie znaczy, że koniecznie łączącymi cechy: kryminał i międzywojnie... wystarczy, jeśli uważam je za dobrze napisane i że (najważniejsze) MNIE się podobają. Ale spróbuję coś polecić: Andrzej Strug "Fortuna kasjera Śpiewankiewicza"; ostatnio dostępna była w Empiku. Niektóre z innych książek Struga (np. "Dzieje jednego pocisku"). Pisarz niemal zapomniany, a przed 1939 r. uważany za jednego z najlepszych polskich pisarzy... Tak bywa. Jeśli chodzi o kryminały, to poza tym spójrzcie na forum "Kryminały i sensacje": forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33434pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
welek14 Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 28.08.08, 11:55 Moim zdaniem te książki mają tylko klimat - super opisy dawnego Wrocławia, bardzo ciekawy bohater - właśnie dlatego że nie śliczny i pachnący. Intrygi kryminalne w każdej części cieniutkie. Ale czyta się nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 28.08.08, 14:12 Co w nim jest ciekawego? Jest dość przewidywalny, a jego rys psychologiczny dość ogólnikowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 28.08.08, 21:58 Zupełnie nie umiem przez to przebrnąć:( Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta1980 Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 28.08.08, 22:04 "Dzuma w Breslau" pozostawiła mnie w stanie dysonansu i zaniepokojenia. W końcu Mühlhaus okazuje się również zbrodniarzem. I to bezkarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
belinks Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 29.08.08, 20:29 materia niezła z której te ksiażki zrobione, intryga taka se. mam wrazenie, że analiza lepsza niż synteza. szczegól, drobiazg dopieszczony, niewątpliwie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 29.08.08, 23:11 Dzuma w Breslau? a to cos nowego? ja tam lubie O Mocku chociaz przyznaje ze Krajewski czasami uzywa dosc "tredowatych" okreslen, np 'wiatr wial w zagle parasoli', 'scylle cos tam i charybdy sciany sciany' itp ... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 19.10.08, 18:49 czytam teraz ostatnia ksiazke z tej serii "Festung Breslau" Chyba najb. mroczna i smutna - ale nie mneij wciagajaca od pozostałych Najb. podobały mi sie "Śmierc w Breslau " i "Widma w Breslau" potem - "Dżuma " i "Festung" (najmniej "Koniec świata") Seria uwielbiam rowniez z tego powodu ze urodzilam sie we Wrocławiu i chociaż od wielu lat juz tam nie mieszkam mam ogromny sentyment dla miasta :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.zemsta Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 20.10.08, 16:45 Mnie w ogóle Krajewski rozczarował. Nie dokończyłam1 tomu,co mi się bardzo rzadko zdarza i nie mam zamiaru sięgać po następne. Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy-z-monitorem Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 22.10.08, 12:30 Cholera. Przymierzałam się do tego cyklu ale z tego co podczytuję forum często się zgadzam z Twoimi opiniami. Więc teraz nie wiem sięgać i się rozczarować ale na własne oczy czy oprzeć się na Twojej opinii i kupić coś innego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.zemsta Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 22.10.08, 21:01 Czy to było odniesienie do mnie? Czy już megalomania. Jeśli do mnie to rada brzmi: pożycz w bibliotece i sama się przekonaj,może nie kupuj. Nie twierdzę,że jest to złe-bo pracę tam widać-ale jednak nie zadowala. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy-z-monitorem Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 23.10.08, 13:40 Tak do Ciebie. Do Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki gość! Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.08, 21:32 tomekbarcz napisał: > Hej! przeczytałem pierwszą ksiażkę tego cyklu. Czy nastepne sa > rownie dobre? A to była do-bra książka? Bo dla mnie to była szmira. Po następne nie sięgnę. Koszmarny język, naciągana fabułka, a redaktor był chyba na urlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 22.10.08, 22:24 Dla mnie odkrycie roku. Mocno uprzedzony byłem do całej serii, bo reklamowali to jako coś dla wielbicieli "Z archiwum X", a większej szmiry i dętej bzdury nie widziałem. Więc bez przekonania zabrałem się za środek zestawu('Widma'). I miłe zaskoczenie - bomba. Właśnie kończę czytać cykl. Mock to drań, dziwak, karierowicz. A mimo to daje się lubić. Ktoś kiedyś tak skonstruował głównego bohatera? Nie przypominam sobie. Sama zagadka kryminalna nie jest najważniejsza. Ja rozumiem, że komuś klimat z dziwkami, alkoholem, rzyganiem, mrocznymi bramami i zadymionymi barami nie odpowiada, ale mnie tak, tak i jeszcze raz tak. Świetne tło, świetny drugi plan. Budowanie nastroju - mistrzowskie. Jedyny zarzut, że przemoc trochę kiczowata. Można by, moim zdaniem, sceny przemocy zostawić niedopowiedziane. Czytelnik sam sobie dośpiewa grozę i okrucieństwo. Trzeba je tylko zasugerować. No dobra, wymundrzam się, i tak mi się znakomicie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 22.10.08, 22:42 To wszystko i dawny Wrocław. Bardzo mi się Krajewski podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Fortuna Kasjera Śpiewankiewicza 14.12.08, 20:31 Przeczytałam, ale to zupełnie inny typ ksiażki niż cykl o Breslau. To jest jakieś studium psychologiczne raczej niż kryminał...Jedyne co mi sie podobało w tej ksiażce to opisy Warszawy z okresu przedwojennego. Kasjer Śpiewankiewicz nie dorasta do pięt ksiażkom Krajewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Marek Krajewski-cykl o Breslau 15.12.08, 01:01 Nastepne sa duzo gorsze. Czasem mialam wrazenie, ze autor dokonuje swiadomej autoparodii. Lekture moze oslodzic obstawianie, ile kolejno opisanych kobiet bedzie posiadaczkami obfitego, mocno falujacego od glebokich oddechow biustu. Odpowiedz Link Zgłoś