Dodaj do ulubionych

Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej.

IP: *.gorlice.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 13:25
Witam.

Czytam bardzo rzadko, z powodu braku czasu, ale ostatnio nabrałem ogromnej ochoty na czytanie, polećcie mi coś proszę z literatury amerykańskiej. Czytałem: Vonneguta (wszystko), Salinger "Buszujący w zbożu", Dos Passos "Manhattan Transfer"
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. 14.10.03, 14:00
      henry miller, john irving, tony morrison, j.k.toole (sprzysiężenie osłów) - ale
      własciwie to szukasz czegoś konkretnego (tematyka, epoka itp) czy co bądź?
      • Gość: Commo Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. IP: *.gorlice.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 14:16
        Tak naprawdę to nie wiem czego szukam, czytałem bardzo dużo jako dziecko, ale później miałem wieloletnią przerwę w czytelnictwie spowodowaną głównie odrazą do lektur szkolnych. Czuję się teraz jak analfabeta, po prostu nie wiem co czytać. Bardzo odpowiada mi klimat wczesno powojennej prozy amerykańskiej i stąd moje pytanie.
        • jottka Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. 14.10.03, 14:24
          a to niezależnie możesz sobie po wszystkich w/w autorów/ autorki sięgnąć :)

to może znajdź 'klimatyzowany koszmar' h millera? rodzaj eseju-reportażu z
          podróży z lat 40tych po ameryce, kiedy do niej wrócił po latach przedwojennej
          europy - b przyjemnie sie czyta

• Gość: Stella Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.03, 14:54
          "Wczesnopowojenny" jest wlasnie John Irving. Jesli o 2 wojne swiatowa Ci
          chodzi. Osobiscie uwazam Irvinga za jednego z najciekawszych wspolczesnych
          pisarzy amerykanskich. Jest cenionym pisarzem na calym swiecie i na polskim
          rynku znajdziesz wiele jego ksiazek.

Ja proponowalabym proze Elizabeth Dunkel. Tylko problem w tym, ze nie wiem czy
          jest tlumaczona na jez. polski. W swoich ksiazkach opisuje najczesciej
          amerykanskie spoleczenstwo lat 80- tych XX wieku. Ale w jaki sposob go
          przedstawia- to poprostu rewelacja.
    • reptar Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. 14.10.03, 14:43
      Jeśli czytałeś wszystko Vonneguta, to masz namiary jak trzeba. Vonnegut
      w swoich książkach (głównie w "Niedzieli palmowej", "Losach gorszych od śmierci"
      oraz w "Wampeterach, fomie i granfalonach") dużo pisze o wczesnopowojennej
      powieści amerykańskiej, a pisze zachęcająco.
    • bukowski27 john steinbeck - myszy i ludzie 14.10.03, 15:01
      niezłomnie jedna z najwazniejszych ksiazek.
      • muszek0 a może własnie bukowski? 14.10.03, 16:06
        dużo alkoholu, duzo seksu, dużo zwyczajnego obskurantyzmu. a przy tym dosyć
        ciekawe podejście do otaczającego świata.
        • bukowski27 o własnie! charles bukowski - "listonosz" 15.10.03, 09:48
          bo listonosz podobno najlepszy... ja wole np. na południe od nigdzie...
    • guniak Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. 14.10.03, 18:57
      Na pewno trylogię Dos Passosa "USA" (zdaje się że taki jest ogólny tutuł tego
      dzieła.
      Hemingway "49 Opowiadań"
      Malcolm Lowry "Pod wulkanem" "Prom na gabriolę"
    • Gość: Haller Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. IP: *.echostar.pl 14.10.03, 19:13
      Steinbeck - leki, latwy i przyjemny, a jednak głeboki i bardzo analityczny.
    • szkoda_lata Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. 14.10.03, 19:26
      john irving bardzo, wszystko co powyzej, poza tym joseph heller 'paragraf
      22', 'ostatni rozdzial, czyli paragraf 22 bis', 'cos sie stalo', 'gold jak
      zloto', 'bog wie', 'portret artysty'
      amerykanski nabokov
    • Gość: kaska Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 21:21
      'Amerykanskie apetyty" Oates
    • pani_dalloway Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. 15.10.03, 07:22
      Witaj ,moje podpowiedzi to oczywiście Doctorow /"Ragtime" , "Billy Bathgate " /,
      I.Shaw - nie tylko Pogoda dla bogaczy ale również "Lucy Crown " , "Szus ".Nie
      wiem jak sklasyfikować I.B.Singera - ale ze względu na temat amerykański
      pozwalam sobie polecić "Cienie nad rzeką Hudson".
      • Gość: Stella Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 10:03
        Dorothy Uhnak "Policjanci".
        • Gość: marcelcia Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.03, 17:52
          W żadnym wypadku Shawa- to strasznie płytkie. Polecam "Zabić drozda" Harper
          Lee, powinni to dać na listę lektur, ale to typowy przykład książki " od lat 9
          do 99". Poza tym wszystko Faulknera
          • Gość: szpilka sprostowanie IP: *.kv.net.pl 01.11.03, 18:19
            Czesc,

Staje w obronie twórczości Irwina Shawa, którą od dawna sie zachwycam. Nie
            wydaje mi sie ona taka "strasznie plytka" jak piszesz,Marcelciu. Shaw jak nikt
            inny potrafi stworzyc świetną męską kreację i za każdym razem robi to w sposób
            wyśmienity. Kazda z jego ksiazek jest inna i niesie inne przeslanie-jak kazda
            DOBRA proza.
            Zachecam do powtórnego sięgniecia po jego utwory

Pozdrawiam
            • Gość: marcelcia Re: sprostowanie IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 17:15
              No dobrze, ja przeczytałam tylko "Pogodę..." i w połowie drugiego tomu
              żałowałam, że wzięłam ją do ręki (dotrwałam do końca:). Nie wiem, przeleciała
              przeze mnie jak woda, akcja wydała mi sie nie rozplanowana, syl Shawa nie
              przypadł do gustu. Może ja mam bardziej metafizyczno-intelektualne upodobania,
              i dlatego...?
              Chyba jednak zasiałeś we mnie ziarenko niepokoju, Szpilko, że coś przeoczyłam,
              więc coś czuję, że skuszę się na "Lucy Crown".
    • Gość: Monika Re: Polećcie mi coś z literatury amerykańskiej. IP: *.chello.pl 01.11.03, 23:50
      Truman Capote "Śniadanie u Tiffaniego"

Zaleta - świetnie napisane, krótkie i szybko się czyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka