Gość: Sylwia IP: *.ols.vectranet.pl 13.03.09, 10:17 Najbardziej spodobał mi się Jerzy Stempowski. Dobre eseje, pisane ładnym stylem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niedo-wiarek Re: Polska literatura emigracyjna 13.03.09, 12:27 A mnie oczywiście Józef Mackiewicz. Józef Mackiewicz to największy pisarz, jakiego ziemia polska wydała, ale obecnie się go nie docenia. Nikt nie chce o nim pisać na forach, ciekawe dlaczego. Ja przynajmniej dawno nic o nim nie czytałem. Poza tym jego książek nie ma w biblikotekach. Ani w księgarniach. I czy ktoś w ogóle pomyśłał, żeby postawić mu w Warszawie pomnik? Bolesławowi Prusowi przecież postawiono, a To pisarz ewidentnie gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz o Mackiewiczu IP: *.ols.vectranet.pl 13.03.09, 20:12 Za mało pisze się o jego twórczości. O poglądach politycznych i sporach o prawa autorskie ciągle ktoś się wypowiada. Jego książki można kupić w księgarniach internetowych, dlaczego tak mało ich w tradycyjnych książnicach ? Jest paradoks - w zwykłych księgarniach łatwiej kupić książki o Józefie Mackiewiczu (Boleckiego oraz Eberhardta) niż utwory pisarza. Błędne koło - księgarze i bibliotekarze mówią, że nie zamawiają książek JM gdyż czytelnicy nie pytają. A czytelnicy nie pytają gdyż nie znają. Bolecki napisał niedawno, że książki JM są w dużych literackich księgarniach. Dobre i to. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: o Mackiewiczu 13.03.09, 22:17 Od zawsze był to mój ulubiony pisarz, ale teraz mam problemy z kupieniem jego dzieł. Poprosiłam męża, żeby kupił mi je na rocznicę ślubu i bardzo się cieszę, że jakoś dał radę, bo był to najpiękniejszy prezent, jaki mogłam dostać. Teraz codziennie czytuję do poduszki. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i zachęcam do zapoznania się z twórczością Józefa Mackiewicza. Pelagia Odpowiedz Link Zgłoś
staruch Re: Polska literatura emigracyjna 14.03.09, 00:03 Jeśli chodzi o Mackiewicza, to ja mam lukę tutaj rzeczywiście. Ale gdy jakieś trzy lata temu przeczytałem streszczenie "Butów", to się zapaliłem do niego. Grzebałem w necie i szukałem czegoś. I tylko stare wydania były w cenach zaporowych (ze 40 zł wówczas). Coś słyszałem, że kłopoty z wydawaniem Mackiewicza biorą się z procesu jaki toczą spadkobiercy (?). Się mi o uszy obiło było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Dostęp do literatury emigracyjnej IP: *.ols.vectranet.pl 15.03.09, 19:26 Dzieła najważniejszych pisarzy zostały w ostatnim dwudziestoleciu wydane. Jeśli ważnych książek brakuje to warto o tym pisać. Dzieła Józefa Mackiewicza najłatwiej kupić poprzez Internet (są w internetowych księgarniach). Najlepiej zacząć od porównywarki cen (Ceneo, Nokaut i inne). Kto napisał "Buty" ? Odpowiedz Link Zgłoś