Dodaj do ulubionych

ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż

IP: 153.19.202.* 03.04.09, 09:18
Czekam mnie 8 h jazdy polskim pociągiem:) Właściwie sama nie wiem, czemu ma być to książka na podróż:) jaka to róznica, czy sie czyta w przedziale czy na łące? W każdym razie szukam AMBITNEJ, MĄDREJ ksiązki obyczajowej z klimatem:)Zajmującej...skoro na podróż (sic!):)
Obserwuj wątek
    • luizko82 Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż 03.04.09, 16:02
      Ja bym sobie wzięła Iwaszkiewicza "Sławę i chwałę" (pierwszy tom, na
      początek), a jeśli lubisz baśniowy realizm - to "Sto lat
      samotności", w końcu to też swego rodzaju saga :)
    • cien_brzozy Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż 03.04.09, 17:17
      Hm... Ja nie potrafiłabym skoncentrować się nad czymś głębszym w pociągu czy w
      autobusie... niestety:( Polecałabym ci "Jaszczura" Balzaka. Na mnie zrobił
      piorunujące wrażenie. Jeżeli jednak nie przepadasz za specyfiką prozy
      romantycznej, możesz sięgnąć do "Upadku" (mała książeczka) lub "Obcego" A.
      Camusa. Pewne typy czytelników-podróżników zabierają ze sobą na drogę komputery
      i preferują książki elektroniczne. Nie wiem, czy akurat wymienione wyżej
      znajdziesz w takiej formie, ale ciekawe pozycje są zamieszczone na goneta.net.,
      zarówno wiersze, jak i proza:)
      • Gość: kasza.manna Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż IP: 153.19.202.* 03.04.09, 18:35
        Dziekuję Wam bardzo za wszystkie propozycje. STO LAT...czytałam, z wielkim zachwytem zresztą. Być może sięgnę po Iwaszkiewicza, ale boję się, że przeczytam tylko pierwszy tom, tak już mam z 'dzielonymi' powieściami ( przeczytałam tylko pierwszy tom NA WSCHÓD OD EDENU..).
        Kiedyś tez nie umiałam czytać a autobusach, tramwajach, pociagach, ale teraz spędzam w nich dużo czasu i najzwyczajniej w świecie szkoda marnować czasu. Mozna się przyzwyczaić. Słuchwki też nieźle zagłuszają niepożądane odgłosy z zewnątrz.
    • Gość: ze miasta Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż IP: 188.33.59.* 04.04.09, 20:06
      A ja polecam "Dom nad rozlewiskiem"
      • Gość: kasza.manna Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż IP: 153.19.202.* 04.04.09, 22:23
        Próbowałam...nie podobała mi się, ale dziekuję
        • shiva772 Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż 04.04.09, 23:49
          Rodzina Karnowskich.
    • kubissimo Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż 06.04.09, 11:32
      powiesc Majgul Axelsson: "Dom Augusty", lub "Kwietniowa czarownica".
      Tzn ja polecam wszystko co wyszlo spod jej reki, ale te dwie pozycje
      jak najbardziej wpisuja sie w konwencje sagi.
      • Gość: kasza.manna Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż IP: 153.19.202.* 06.04.09, 21:39
        KWIETNIOWĄ CZAROWNICĘ zaczęłam kiedyś czytać...ale nigdy nie dobrnęłam nawet do środka.
        Wypozyczyłam SŁAWĘ I CHWAŁĘ Iwaszkiewicza i WAHADŁO FOCAULTA Eco.
        W tej chwili właśnie pochłaniam PIĄTE DZIECKO Lessing:)
        • Gość: gość Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż IP: 77.223.231.* 08.04.09, 10:06
          "Piąte dziecko" zostaje po przeczytaniu w pamięci na długo.
          Przynajmniej w mojej;-)Jest jeszcze kontynuacja, ale nie pamiętam
          tytułu. A co myślisz o książce "Niebieski rower"(trzy tomy)?
    • Gość: jarmika55 Amitav Ghosh - Szklany Pałac IP: *.piotrkow.pilicka.pl 09.04.09, 13:57
      właśnie skończyłam. Rodzinna historia na tle zmian w Birmie. Stylowa
      a równocześnie bez udziwnień, taka "europejska". W podróż idealna.
      • Gość: kasza.manna Re: Amitav Ghosh - Szklany Pałac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 20:06
        Nie czytałam NIEBIESKIEGO ROWERU,ale przed chwilą przeczytałam opis w internecie, na pewno po nią sięgnę:) Tymczasem...naszykowałam sobie cały stos książek do przeczytania w Święta...i jak na razie nie mam czasu:) po dniu sprzatania, pieczenia, jeżdzenia na rowerze...brakuje mi siły;) \
        W podróży czytałam TAJEMNICĘ RODU HEGARTYCH Enright, polecam!:)
        • yavanna86 Re: Amitav Ghosh - Szklany Pałac 20.04.09, 00:37
          Ja jeżdżę po 8 h na studia i biorę po 2 książki ;) Ostatni zestaw -
          kryminał Mankella oraz zbiorek opowiadań Pirandella. Plus gazeta ;)

Ciekawy jest "tajemniczy płomień królowej Loany" Eco, "Nazywam się
          Czerwień" Pamuka, "Czarodziejka z Florencji" Rushdiego - długie,
          dobre książki z nieco magicznym klimatem :)
          • Gość: kasza.manna Re: Amitav Ghosh - Szklany Pałac IP: 153.19.202.* 20.04.09, 16:39
            Ja też spędziłam wczoraj 8 h w pociągu, czytałam LATO PRZED ZMIERZCHEM Lessing. bardzo mnie zawsze dziwi jak ludzie w podróż pociągiem nie zabierają żadnej lektury. Strata czasu:)
    • mathias_sammer Re: ambitna powieść/saga obyczajowa na podróż 21.04.09, 18:01
      ech- saga na podroz (dla mnie): physiologia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka