staua 11.05.09, 18:15 Dla wielbicieli Waters - jest nowa jej powiesc. O nawiedzonym domu ;-) Mnie sie nie podoba az tak jak "Zlodziejka" i "Affinity", ale zdania recenzentow sa podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
padma Re: Sarah Waters-"The Little Stranger" 13.05.09, 14:45 Właśnie miałam zamiar ją zamówić i się waham, bo jest też nowa powieść A.S.Byatt, która też bardzo kusi... Napisz, proszę, coś więcej - słabsza niż "Złodziejka", ok, ale mi podobała się bardzo "Night Watch", któa teoretycznie też jest słabsza;) Więc zamawiać czy nie zamawiać?;) A przy okazji - staua -czytałaś "Eve Green" Susan Fletcher? Mam wrażenie, że podobałaby Ci się, ma podobny klimat do "Crow Lake" i "Tonacej Ruth". Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Sarah Waters-"The Little Stranger" 14.05.09, 15:02 Dzieki za polecanke, nie czytalam "Eve Green", poszukam (na Bookmooch ;-)). Night Watch dla mnie byl OK, choc bez rewelacji, fajny klimat, ale brakowalo mu tego zakrecenia, ktore ma "Zlodziejka" i "Affinity". Ale "The Little Stranger" byl moim zdaniem dosc nudny, duzo dluzyzn, czekalam znowu na to "cos" i... nie doczekalam sie. Chociaz wedle komentarzy na Amazon okazuje sie, ze zle zrozumialam zakonczenie (moim zdaniem jest po prostu niejednoznaczne i mozna je roznie interpretowac). Dlatego ciekawa bede, jak ktokolowiek tutaj przeczyta te powiesc i moze wtedy wyjdzie jakis dobry watek - bo ja bylam rozczarowana, a moze nieslusznie. W kazdym razie tlo jest swietne - Anglia, jakas osada i podupadajacy dom rodziny, ktora czasy swietnosci przezywala przed wojna, a teraz usiluje tylko przezyc (nie pracujac, wylacznie wyprzedajac ziemie) i utrzymac dom tak, zeby dalo sie w nim mieszkac. Narratorem jest miejscowy lekarz, ktorego dom ten (Hundreds Hall) fascynuje i wiaze sie z rodzina na tyle silnie, ze bywa tam regularnie. No i w domu zaczynaja sie dziac przerazajace rzeczy... Ktore doktor probuje logicznie tlumaczyc. Oprocz rozwiazania brakowalo mi tez atmosfery grozy, bylo raczej nudno/groteskowo (a ja naleze do osob, ktore strach paralizuje, gdy przypominaja sobie horror ogladany lata wczesniej). Odpowiedz Link Zgłoś
zuzzia1 Re: Sarah Waters-"The Little Stranger" 14.05.09, 18:11 To szkoda, że nie wyszło, bo ten opis bardzo zachecajacy... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Sarah Waters-"The Little Stranger" 14.05.09, 19:58 Przeczytaj - ja nie staram sie zniechecac, bo, jak wspomnialam, byly glosy, ze po prostu nie zrozumialam, o co tak naprawde chodzi (ale nie bylam jedyna). Nie jestem w stanie zachecic, ale bardzo bym chciala dowiedziec sie, co osoby z tego forum beda myslaly o tej ksiazce. Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Sarah Waters-"The Little Stranger" 14.05.09, 22:08 Dzięki za informacje. Ja na pewno przeczytam, kwestia tylko, czy już teraz, czy poczekam na jakąś tańszą wersję albo upoluję na BM:) Jeszcze to przemyślę, za jakieś 2 tygodnie przyjeżdża mój brat z UK i coś na pewno u niego zamówię, tylko wciąż nie mogę się zdecydować, co. I to pomimo że niedawno sama nawiozłam sobie torbę książek;) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Sarah Waters-"The Little Stranger" 15.05.09, 16:40 A ktora ksiazke A. S. Byatt masz na mysli? "The Children's Book"? Bo na amerykanskim Amazonie jeszcze nie ma, chlip, chlip (mozna sobie zarezerwowac najwyzej). Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: Sarah Waters-"The Little Stranger" 16.05.09, 18:47 Tak, mam na myśli "The Children's Book", na brytyjskim amazonie już jest. Tylko że obu nie kupię, bo sumienie by mnie zjadło, więc skoro nie mogę się zdecydować, to pewnie skończy się na jakimś trzecim tytule;) Odpowiedz Link Zgłoś