czarny-hermes 20.08.09, 09:33 Hej, czy zna ktoś tzw. "Trylogię międzyplanetarną" Lewisa? Z chęcią by to przeczytał. Co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meduza7 Re: trylogia międzyplanetarna 31.08.09, 17:25 Czytałam, podobała mi się, choć momentami grzeszy naiwnością. Najlepsza, moim zdaniem, jest pierwsza część - "Z milczącej planety". Odpowiedz Link Zgłoś
teano_laura Re: trylogia międzyplanetarna 18.09.09, 22:16 meduza7 napisała: > Czytałam, podobała mi się, choć momentami grzeszy naiwnością. Najlepsza, moim > zdaniem, jest pierwsza część - "Z milczącej planety". Mnie najbardziej podobała się "Perelandra". To była zresztą pierwsza beletrystyczna ksiażka C.S. Lewisa, ktorą przeczytalam i absolutnie mnie zachwyciła. Na Opowieści z Narni przyszedł czas dużo później. Na czym Twoim zdaniem, Meduzo, polega ów "grzech naiwności"? Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: trylogia międzyplanetarna 25.09.09, 14:12 Dotyczy to przede wszystkim różnych kwestii technicznych, na których Lewis się nie znał i dlatego jego opis podróży międzyplanetarnej jest trochę zabawny. Ale to mi w zasadzie nie przeszkadza, bo wiem przecież, że nie o technikę w tych powieściach chodzi. W Perelandrze zresztą wybrnął z tego problemu każąc bohaterowi podróżować po prostu w pojemniku unoszonym mocą tych nadziemskich istot. Coś mi tam jeszcze mocno zgrzytało w trzecim tomie, ale nie przypomnę sobie w tej chwili, co. Odpowiedz Link Zgłoś
conan7 Re: trylogia międzyplanetarna 27.09.09, 21:03 Oczywiście dla miłośników Lewisa lektura obowiązkowa, nie ustępuje jakością "Kronikom". Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-hermes Re: trylogia międzyplanetarna 09.10.09, 14:08 niedługo w księgarniach nowe wydanie!! shop.mediarodzina.com.pl/catalogue/book/id/507 Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: trylogia międzyplanetarna 14.07.12, 23:06 > Na czym Twoim zdaniem, Meduzo, polega ów "grzech naiwności"? [przy okazji witam się, piszę pierwszy raz na forum] odpowiem inaczej niż Meduza (mnie akurat wzruszają naiwności techniczne w dawnej fantastyce): irytował mnie nachalny dydaktyzm, i wątki chrześcijańskie dominujące całość fabuły. Narnia wydaje się bardziej uniwersalna. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_anna2 Re: trylogia międzyplanetarna 02.11.10, 23:18 Podnoszę, bo aktualnie czytam. Jestem w trakcie pierwszej części - "Z milczącej planety". Odpowiedz Link Zgłoś
teano1 Re: trylogia międzyplanetarna 21.11.10, 16:36 ewa_anna2 napisała: > Podnoszę, bo aktualnie czytam. Jestem w trakcie pierwszej części - "Z milcząc > ej planety". I jak wrażenia? Skończyłaś juz? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_anna2 Re: trylogia międzyplanetarna 05.12.10, 14:27 Czytałam, i pierwsze wrażenie jest średnie. Nie jestem zachwycona. Oczywiście, dostrzegam symbolikę, nawiązanie do Biblii, pierwszych ludzi (Perelandra). Bardziej podobają mi się opowieści z Narnii ;) Planuję jednak kiedyś wrócić do lektury Trylogii. Odpowiedz Link Zgłoś