Dodaj do ulubionych

Moda na ChAD?

19.03.14, 21:21
Zastanawiam się ostatnio nad pewną powtarzalnością wątku związanego z ChAD-em w książkach, po które sięgam. Nie wiem, czy to moda jakaś nastała na tę chorobę, czy to tylko zbieg okoliczności? O, choćby "Poradnik pozytywnego myślenia" Matthew Quicka, którego "męczyłam" bardzo długo - jakoś nie przypadł mi do gustu, albo "Magia przeznaczenia" Barbary Rybałtowskiej. To książki współczesne, obyczajowe. Mam wrażenie, że aby przyciągnąć czytelnika, pisarz musi umieścić w swej książce wątek choroby psychicznej, bo inaczej jego dzieło się nie sprzeda. A może ja niepotrzebnie się czepiam i zwyczajnie się mylę?
Obserwuj wątek
    • drugikoniecswiata Re: Moda na ChAD? 20.03.14, 18:00
      ...a to są wątki główne czy poboczne? Możesz dopisać parę słów streszczenia i/lub komentarza?

Chętnie bym w ogóle zrobiła jakąś listę literatury dostępnej po polsku, w której pojawia się wątek chad, i bilans strat i zysków. Co można polecać bliskim, co trzeba zdecydowanie odradzać? Ja czytałam "Niespokojny umysł" i autobiograficzne "Na dwóch biegunach", zareklamowane tu kiedyś przez autorkę. Był też nibychad w "Schizie" Grychowskiej, jak dla mnie beznadziejnej. "Na huśtawce emocji" nie czytałam, ktoś czytał? I tego bełkotu wydanego przez znak pt. "Bezdomna" też nie. Może nie powinnam per bełkot o książce, której nie znam, ale dwie dość wiarygodne osoby ją jednoznacznie zaklasyfikowały. Ktoś coś czytał? Ktoś coś wie? O, jeszcze mi się przypominało, że prof. Święcicki poleca do lektury "Doktora Twardowskiego" (czy jakoś tak). Ktoś zna?
      • 39.a Re: Moda na ChAD? 21.03.14, 02:07
        "Na huśtawce emocji" bardzo dobrze się czyta. Ale to kolejna książka na rynku
        czytelniczym o spektakularnym typie I. Brakuje mi mniej widowiskowych,
        skromniejszych opisów wesołej hipomanii, gdy nie trafia się do aresztu,
        gdy nie grozi hospitalizacja, a życie nabiera rumieńców. Może samemu trzeba
        zabrać się do pisania.
        • drugikoniecswiata Re: Moda na ChAD? 23.03.14, 01:39
          trzeba! wink
      • poetkam Re: Moda na ChAD? 22.03.14, 21:06
        drugikoniecswiata napisała:

> ...a to są wątki główne czy poboczne? Możesz dopisać parę słów streszczenia i/l
        > ub komentarza?

Raczej wątki poboczne. Tak, jakby pisarz za wszelką cenę wtrącił wątek choroby psychicznej, aby dodać pikanterii swemu dziełu.
        • ditta12 Re: Moda na ChAD? 29.03.14, 09:26
          poczytaj poetkam tegoż autora,to dopiero się dowiesz.
          pl.wikipedia.org/wiki/John_Steinbeck
          pozdrawiam Cię.dawno nie czytałam Twych poetkowych wypocin ale jak zawsze mi się podobająsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka