Dodaj do ulubionych

CHAD a praca z dziećmi

04.02.17, 22:14
Witam. Nie choruję na tę chorobę ale od niedawna mam nauczycielkę, której w listopadzie zdiagnozowano tę chorobę. Nie jestem dyrektorem ale jestem bezpośrednim Jej przełożonym. Przyznała mi się do choroby. Zatrzymałam informację dla siebie. W minionym tygodniu, kiedy byłam na L4 przyszła do pracy po połknięciu większej dawki leków, wymiotowała. Zwolniła się tego dnia u dyrekcji z powodu tych chlustających wymiotów i poszła do przychodni. W przychodni lekarzowi przyznała się, że najadła się leków psychotropowych, wezwał pogotowie i odwieźli Ją na SOR. Akcja ostatecznie rozegrała się poza terenem szkoły.
Nie stygmatyzuję chorych na CHAD ale po tej sytuacji mam obawy, czy ta młoda chora kobieta nie spowoduje jakiegoś realnego zagrożenia dla bezpieczeństwa uczniów. Nie wiem, czy tylko przedawkowała leki nieumyślnie czy planowała zrobić sobie krzywdę. Niepokoi mnie fakt, że w takim stanie przyszła do pracy, gdzie ma pod opieką 6-latki. Proszę, znacie temat i problemy związane z tą chorobą od podszewki. Co powinnam zrobić? Odpowiadam za bezpieczeństwo dzieci. Dziękuję za rady.
Obserwuj wątek
    • rainbow_73 Re: CHAD a praca z dziećmi 05.02.17, 12:57
      Zdaje się, że konieczna byłaby porada lekarza medycyny pracy.
    • rainbow_73 Re: CHAD a praca z dziećmi 05.02.17, 12:58
      Zdaje się, że konieczna byłaby porada lekarza medycy pracy.
    • drugikoniecswiata Re: CHAD a praca z dziećmi 05.02.17, 14:43
      Moze warto porozmawiac wprost o swoich obawach z ta nauczycielka? Zastanowic sie, co chcialabys wiedziec, czego sie obawiasz i podjac zyczliwy, ale rzeczowy dialog na ten temat.
      • ergo_pl Re: CHAD a praca z dziećmi 06.02.17, 00:03
        Można się nałykać "większą ilość" psychotropów, mieć "chlustające wymioty" i dać radę normalnie rozmawiać, iść do pracy, potem do przychodni?
        • ergo_pl Re: CHAD a praca z dziećmi 06.02.17, 00:05
          Czy można "większą ilość leków" przedawkować nieumyślnie?
          W ogóle jakieś to dziwne wszystko.
          • antosiczek Re: CHAD a praca z dziećmi 06.02.17, 14:39
            Nie jestem psychiatrą. Nie wiem, co można, czego nie można w chorobie psychicznej. Do mnie przyszła po kilku dniach i powiedziała, że ma gorszy czas i że "nażarła" się leków i przyszła do pracy wymiotując. Opowiedziała, że lekarz w przychodni wzywał pogotowie. Nie wiem, co mam zrobić z tymi informacjami i w jakim celu przyszła z tym do mnie. Przełożonym raczej nie zdradza sie takich historii. Może to osobowość borderline na dodatek. Skąd mi to wiedzieć. Sama nie mogę się w tym połapać.
            • 39.a Re: CHAD a praca z dziećmi 06.02.17, 22:26

Podpowiadam, o co możesz zapytać:

Jaki to rodzaj ChAD? (najkorzystniejszy jest II, najbardziej stabilny)
              Czy jest pod opieką lekarza? Dobrą opieką.
              Jakie jest jej podejście do pracy. I tu wybadalabym dokładnie, na ile ważne są dla niej pozostające pod jej opieką dziewczynki. Jak widzi swoją przyszłość w pracy?
            • ergo_pl Re: CHAD a praca z dziećmi 07.02.17, 00:56
              Ja absolutnie nic do Ciebie nie mam. Tak tylko na glos pomyslalam. Współczuję sytuacji. Na pewno porozmawiać. W sumie mało wiesz, w zasadzie tylko o rozpoznaniu. No i to ostatnie zachowanie...
            • dzedlajga Re: CHAD a praca z dziećmi 07.02.17, 23:08
              Troszeczkę to wygląda na jakąś manipulację. Bo jak się trujesz to siedzisz w domu a jak łykasz, żeby wszyscy widzieli, że się nałykałaś to pytanie, które postawiłaś (w jakim celu) samo ciśnie się na usta. Widać już próbowała takich manipulacji z innymi (rodzina?) i jej się udawało osiągnąć to co chciała a teraz próbuje z Tobą. Nie chcę Cię za bardzo negatywnie do niej nastawiać, ale mnie się to nie podoba. I nie dlatego, że ma diagnozę bo wielu chorych zachowuje zupełnie normalnie ale dlatego, że właśnie jej zachowanie jest cokolwiek podejrzane i niekoniecznie musi wynikać z choroby.

Ja bym ją wybadała jak radzi 39.a, jasno powiedziała czego oczekujesz i czego absolutnie nie zaakceptujesz i obserwowała. Wiesz, to nie ma znaczenia czy człowiek jest zdrowy czy chory jak ma pod opieką dzieci. Jeśli nie daje rady, to powinna poszukać innej pracy albo iść na rentę. Co wcale nie oznacza, że osoba chora nie może opiekować się dziećmi. Tyle, że chory choremu nie równy. A Ty nie możesz narażać dzieci.
              • ergo_pl Re: CHAD a praca z dziećmi 08.02.17, 01:09
                Dziedlajga, no właśnie coś mi tu nie grało.
                • antosiczek Re: CHAD a praca z dziećmi 09.02.17, 21:21
                  Dziękuję Wam za podpowiedzi. Skorzystałam z "porady" psychoterapeuty, jeśli można nazwać to "poradą". Opisałam sytuacje, które zaistniały (wysyłała do mnie także sms-y z pogróżkami, że się zabije. Wtedy do pracy przyszła po zażyciu leków, więc raczej nie chciała zrobić sobie konkretnej krzywdy, zrobiła sobie taki teatr, bawi się mną? ). Zdaniem specjalisty u którego byłam, oprócz CHAD ta kobieta może mieć osobowość typu borderline. Obie te przypadłości mogą się na siebie nakładać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka