anita19811 23.07.07, 09:01 choruje na chad od 1996 roku i własnie od 3 dni odstawiłam leki czuje sie dobrze nareszcie koniec zamulenia pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurelia_aurita Re: odstawiłam leki 23.07.07, 13:19 3 dni to bardzo krótko. o wiele za któtko, żeby cokolwiek stwierdzić. bądź przygotowana na to, że organizm, przyzwyczajony do chemii, może się różnie zachowywać. sama odstawiłaś czy pod kontrolą lekarza? Odpowiedz Link
anita19811 Re: odstawiłam leki 24.07.07, 10:09 pojechałam do swojego psychiatry i strasznie sie zdenerwował ze odstawiłam leki powiedział ze napewno juz niedługo czeka mnie szpital psychiatryczny wiec wróciłam do leków ale innych topamax i olzapin i czuje sie świetnie sen sie wyregulował i nastruj tez Pozadrawiam Odpowiedz Link
jakespear Re: odstawiłam leki 23.07.07, 20:49 ja odstawilem w lutym i od razu wpadlem w depresje nie polecam odstawiania lekow Odpowiedz Link
agatorka Re: odstawiłam leki 24.07.07, 11:49 ja też odstawiłam, nie z decyzji- po prostu gdy wyjechałam na długą majówkę zapomniałam wziąć leków i było wszystko ok, więc wtedy postanowiłam sprawdzić czy na pewno są mi potrzebne. po ponad miesiącu okazalo się, że są zdecydowanie potrzebne. drugi raz już sobie nei pozowlę na taka samowolkę (ale,z drugiej strony, wiem to bo sprawdziłam...) Odpowiedz Link
inwyt Re: odstawiłam leki 24.07.07, 12:54 Ja też raz zapomniałam o lekach, a właściwie o samej wieczornej dawce, ale za to przez dwa dni pod rząd - teraz zamierzam ustawiać sobie budzik jak nie będę pewna czy nie przysnę. Efektem była deprecha i jazdy z agresją, dopiero jak mi lekarz zwiększył dawkę leków i dodał drugie to zaczyna mi być lepiej Odpowiedz Link
com_sui Re: to kiedy my bedziemy mogli je odstawic????nig 25.07.07, 22:21 Czasem myślę, że ChAD to nie najgorsze "coś", co się trafiło. To ledwie problemy z nastrojem. Powaga. To nie nowotwór, nie epilepsja, cukrzyca czy coś w ten poważny deseń. Odpowiedz Link
bluelagoon Re: to kiedy my bedziemy mogli je odstawic????nig 25.07.07, 22:26 fakt sa gorzsze choroby Odpowiedz Link
agatorka Re: to kiedy my bedziemy mogli je odstawic????nig 26.07.07, 19:02 dziś dr powiedział mi,ze w takich przypadkach jak ja (cokolwiek to mogło znaczyć) standardowym postepowaniem jest przyjmowanie leku przez 5 lat- po tym okresie mozna zastanawiac się nad odstawieniem leku. I tez zwrócił uwagę, ze jest mnóstwo chorób (nie tylko psychicznych), przy których trzeba leki przyjmoac cale zycie i można zyc normalnie- ja na razie tak się czuję (gdy biorę leki), normalnie, i samo "branie leków" mnie nie boli- ale to tycie, włosy i brak alkoholu troche tak. bardziej boli mnei wyobrażenie o nie braniu leków, np w ciązyi i większa szansa na depresje po porodzie- kiedys tam... Prawdę mówiąc sama nieuleczlnośc tej chorby barzdiej porusza moja rodzine niż mnie - ja się ogromnie cieszę na razie z tego, ze mogę żyć normalnie, a nie tak jak kiedyś, bez diagnozy, bez leków... i nie mam manii Odpowiedz Link
anita19811 Re: to kiedy my bedziemy mogli je odstawic????nig 29.07.07, 20:42 Ja niestety mam złą wiadomość wszystkie neuroleptyki u kobiet podwyższają prolaktyne , która jest odpowiedzialna za prawidłowe miesiączkowanie ja mam 250 a prawidłowa jest ok 30 .Poza tym miałam rezonans magnetyczny i mam mikrogruczolaka w mózgu. Więc dodatkowo dochodzi leczenie endykrynologiczne -hormonalne. Dziewczyny jeżeli nie macie prawidłowych miesiączek róbcie badania na poziom prolaktyny skierowanie od ginekologa jeżeli planujecie w przyszłości zajście w ciąże. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
niewierzacy_w_to Re: odstawiłam leki 10.08.07, 23:17 Nie odstawiajcie leków! Jeśli bardzo źle na jakiś, ktoś reaguje należy pod kontrolą lekarską spróbować czegoś innego. Samodzielne odstawianie leków świadczy o niepoważnym podejściu do własnego zdrowia. Przerwana terapia na ogół powoduje jeszcze ciężą chorobę. Jeszcze jedno - czasem po latach brania np. stabilizatora i braku większych epizodów chorobowych, najść może ochota, by sprawdzić czy leki są naprawdę potrzebne. Nie radzę sprawdzać - cudów nie ma. Odpowiedz Link