38takatam 24.07.09, 12:02 Co sadzicie o tej ksiazce? Zamowilam ja i mam nadzieje,ze odpowie mi na wiele nurtujacych mnie pytan: O depresji, o manii, o nawracających zaburzeniach nastroju - Iwona Koszewska , Ewa Habrat-Pragłowska (PZWL) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drugikoniecswiata Re: lektura o CHAD 24.07.09, 12:55 Jest krótka i już dość stara, ale w porządku. Dla mnie z takich "podręcznikowych" najlepsze były dotąd: - Demitri Papolos, Janice Papolos, Przezwyciężyć depresję. GWP [to jest też o chad, nie tylko o depresji] - Janusz Rybakowski, oblicza choroby maniakalno-depresyjnej. Termedia 2008 [najnowsza, polska, ładna, z obrazkami ] - Monica Ramirez Basco. Zaburzenia afektywne dwubiegunowe. Podręcznik pacjenta / terapeuty. Wydawnictwo UJ, Kraków 2007. Swoją drogą, może zrobimy w tym wątku jakąś top listę książek "branżowych"? Odpowiedz Link
38takatam Re: lektura o CHAD 24.07.09, 17:12 Masz racje,ja np. jestem kompletnie nie zorientowana... Ale ostatnio partner kupil mi:NA HUŚTAWCE EMOCJI-moje zmagania z choroba dwubiegunowa. autorka- Terri Cheney Goraco polecam. Odpowiedz Link
beatrix-kiddo Re: lektura o CHAD 26.07.09, 17:56 drugikoniecswiata napisała: > Swoją drogą, może zrobimy w tym wątku jakąś top listę książek "branżowych"? No to ja mogę polecić - ale uprzedzam, to dla osób wierzących - 3 pozycje: Serafino Falvo - Jak zwyciężyć depresję, Wyd. Ośrodek odnowy w Duchu Świętym, Łódź 2003, Mieczysław Kożuch SJ - Jak radzić sobie z lękiem?, "Zeszyty Formacji Duchowej" 30/2006, Wyd. Salwator, Kraków, ks. Krzysztof Grzywocz - Przesłonięte światło: depresja a życie duchowe. "Zeszyty Formacji Duchowej" 33/2006, Wyd. j.w. Mnie osobiście te książki pomogły, a co najśmieszniejsze - nie jestem katoliczką Odpowiedz Link
xsenia Re: lektura o CHAD 27.07.09, 16:55 > Mnie osobiście te książki pomogły, a co najśmieszniejsze - nie jestem katoliczk > ą ale TY jesteś wyjątkową osobowością Odpowiedz Link
36.a Re: lektura o CHAD 26.07.09, 17:58 "branżowe"? najlepiej się czytało np. To co w miłości jest najstraszniejsze Odpowiedz Link
drugikoniecswiata Re: lektura o CHAD 26.07.09, 18:03 eh, każdy czyta co chce przeczytać a bo to jedna branża na tym świecie? Odpowiedz Link
ergo_pl Re: lektura o CHAD 26.07.09, 20:55 Niewielka książeczka zawierająca podstawowe informacje i proste opisy poszczególnych przypadków chorób. Była jedną z pierwszych, jakie przeczytałam, myśląc, że mam jednobiegunówkę (przed wystąpieniem manii). Odpowiedz Link
7krolewna Z iinej beczki...;) 28.07.09, 15:42 Ja polecam "Zmierzch"piękna książka, nie mogłam sie od niej oderwać. Już miałam dość czytania książek o swojej chorobie , ostatnią byl "Niespokojny umysł" dostałam ją od swojej lekarki, ale mnie nie zachwyciła. Postanowiłam zaprzestac czytania ksiązek odnośnie CHAD, teraz czasami czytam nowe artykuly naukowe aby uaktualnic swoja wiedze. Jesli ktos ma ochote zacząć sagę książek Stephanie Mayer to moge przesłać e-booka Odpowiedz Link
ikar113 Re: lektura o CHAD 29.07.09, 10:37 Ja polecam "Światło moich oczu" Danielle Steel. Jest to historia życia jej syna, który zmagał się z CHAD-em aż do samego końca. Mimo choroby wiele rzeczy w życiu dokonał. Ale jak ktoś lubi historie kończące się happy-endem, to nie polecam. Odpowiedz Link