Dodaj do ulubionych

13 tydzień - nieprawidłowe przepływy

14.09.12, 23:41
Hej dziewczyny,
Moja bratowa jest w 13 tygodniu ciąży - dziś byli w Gdańsku na USG i wyszły nieprawidłowe przepływy. Poza tym wszystko w badaniach ok. Bratowa tak się zdenerwowała, że z całych wyjaśnień lekarza nic nie pamięta - jedynie że mają się szansę jeszcze poprawić. W opisie USG jest napisane "nieprawidłowy przepływ w przewodzie żylnym (zwrotna fala A)". Miała któraś z Was doświadczenie z czymś takim? Co jak co, ale akurat przepływy w obu ciążach miałam dobre i mam zerowe doświadczenia w tej kwestii. Czym to grozi i jak często powinna to kontrolować? Bo w Gdańsku kazali jej przyjechać między 20 a 24 tygodniem. Na standardowe wizyty chodzi do lekarza w swoim mieście - ma robione USG ale nikt tego nie wyłapał. Podpowiedzcie proszę.
Obserwuj wątek
    • polaa27 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 15.09.12, 00:07
      Ja miałam nieprawidłowe przepływy, niestety skończyło się to ogromna hypotrofią dziecka i cc z powodu zamartwicy płodu, w 30tc, waga dziecka to tylko 630g. Dodatkowo ogromnym moim ciśnieniem indukowanym złymi przepływami (220/100 mimo leków) i stanem przedrzucawkowym.

Ale ja przepływy miałam badane dopiero na usg w 23tc, a i tak mnie poinformowano, że przepływy bada się miarodajnie od 26-27tc. A chodziłam do najlepszych specjalistów ze świetnym sprzętem (m.in. dr Roszkowski). Więc może to jakaś pomyłka z tym oszacowaniem przepływów już w 13 tc?
      • mamba5x2007 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 15.09.12, 00:31
        Jedno z moich dzieci miało złe przepływy stwierdzone w 12 tc, ale wtedy dr też chyba mówił, że to się może zmienić, że jest wcześnie itd. Inny lekarz, badając mnie w 14 tc stwierdził, że wszystko ok, że tak wcześnie przepływów nie bada się. Niestety diagnoza pierwszego lekarza potwierdzała się (to świetny specjalista od badań prenatalnych) i w 29tc były fatalne (w opisie usg był przepływ wsteczny i brak przepływu późnorozkurczowego), dr mówił o rozważeniu cc żeby młodego ratować, poza tym również miałam już wysokie nadciśnienie. Dwa dni później natura sama podjęła decyzję, odeszły wody. Dzieci wszystkie urodziły się z hipotrofią, choć pozostała dwójka miała przepływy prawidłowe.
        Cóż mogę doradzić - zachować spokój, bo teraz rzeczywiście jest wcześnie i sytuacja może się poprawić, zastosować się do zaleceń i jechac na usg po 20 tc.
    • mama-cudownego-misia Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 15.09.12, 08:52
      Też miałam złe przepływy i wyłapane to zostało dość późno, chociaż hipotrofia wystąpiła już w 12 t.c. USG robili mi co 2-3 tygodnie. Na pewno znalazłabym lekarza ze sprzętem, który jest w stanie te przepływy kontrolować, i robiła to USG częściej, niż dopiero za 2 miesiące.
    • dziennik-niecodziennik Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 15.09.12, 10:05
      u nas przepływy byly całą ciążę na dolnej granicy normy - niby dobre, ale nienajlepsze, z okresami kiepskimi. złe przepływy oznaczają ze płód nei jest odpowiednio dokrwiony, wiec i niedozywiony i troszke niedotleniony. najpopularniejszym skutkiem jest hipotrofia płodu. jesli przepływy są bardzo złe przez całą ciążę to moze sie to skończyc smiercią dziecka z niedotlenienia i niedożywienia.
      ALE!!!
      hipotrofia nie musi byc tragedią, pod warunkiem ze organy wewnetrzne sie dobrze rozwijają. ciałko dziecka ogranicza wzrost, bo mniejszy organizm łatwiej wykarmić i dotlenić. dziecko moze byc malutkie, a jak najbardziej prawidłowo rozwinięte w stosunku do wieku ciązy.
      PONADTO!
      nieprawidłowy przepływ w tak wczesnym stadium ciązy moze sie jak najbardziej unormowac. w tym momencie nawet przy nie do konca prawidłowych przepływach płód dostaje najprawdopodobniej wystarczająco i tlenu i składników odżywczych - dopiero jak sie zrobi troche wiekszy i bardziej wymagajacy pod tym względem to trzeba bedzie kontrolowac jego rozwój.
      leczenia z tego co pamietam jako takiego nie ma. kontroluje sie stan dziecka i rozwiązuje ciążę w odpowiednim momencie. przypuszczam ze w pewnym momencie bratową położą w szpitalu i uwiążą do KTG... sądzę ze jesli przepływy sie nie unormują to powinna sie nastawiac na urodzenie wcześniaka.
    • gag-nes Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 15.09.12, 12:10
      Ja miałam słabe przepływy w tętnicach macicznych w obydwu ciążach (przepływy u dzieci były zawsze prawidłowe). Pierwsze dziecko urodziłam w 34 tygodniu z wagą 1310g. Złe przepływy i kiepskie wzrastanie lekarze stwierdzili ok. 24 tygodnia. Od tego czasu miałam co dwutygodniowe wizyty u lekarza, a od 31 tygodnia leżałam w szpitalu. Dodatkowo miałam cytomegalię, więc lekarze zatrzymanie wzrostu dziecka wiązali właśnie z wirusem.
      W obecnej ciąży od 8 tygodnia przyjmowałam aspirin protect 100. Przepływy mam badane od pierwszego USG prenatalnego. W 12 tygodniu były jeszcze w normie, ale w 22 przepływ w lewej tętnicy macicznej był już na granicy normy. Od tego tygodnia przyjmuję więc Clexane i przepływy w 28 tygodniu były dobre. Mała rośnie, jak na razie prawidłowo. Także może bratowa powinna wypytać lekarza o te zastrzyki.
      • ewelajnawrocek Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 15.09.12, 12:18
        Ja rozumiem ze to było badanie podzcas usg genetycznego i bardziej bym sie skupiła na zwrotnej fali, która niestety jest markerem zDowna, jednym z wielu, jakie było NT?
        • fryzzia Re: 13 tydzie? - nieprawid?owe przep?ywy 15.09.12, 16:07
          Fala zwrotna na usg genetycznym to marker m.in downa.
          Ja mialam I fale i NT 3,5 wiec dawali 30% szans na zdrowe dziecko.

Jest zdrowysmile

Jesli NT wysokie to zrobilabym aminopunkcje jesli oczywiscie siostra zdecydowalaby sie na przerwanie ciazy,bo jesli nie to nie ma po co robic
          • polaa27 Re: 13 tydzie? - nieprawid?owe przep?ywy 15.09.12, 17:48
            Co do clexane i leków opartych na heparynie, to owszem mają sens, kiedy są podawane od zapłodnienia lub od testu ciażowego. Wtedy bowiem kształtuje się kosmówka i przyszłe łożysko, oraz żyły pępowinowe. Złe przepływy są konsekwencją kształtowania tego na samym początku, a wychodzi to wszytsko dopiero ok. 20 tc i póżniej, kiedy dziecko jest już duże i potrzebuje więcej tlenu i składników odżywczych, a żyły i łożysko nie dają rady.

Tak jak dziewczyny piszą, złe przepływy moga być też skutkiem choroby dziecka. U mnie synek miał kordocentezę i po urodzeniu jeszcze dokładne badania genetyczne i jest ok pod tym względem.

Trzymam kciuki, żeby przepływy sie poprawiły i dziecko normalnie rosło.

• est-ii Re: 13 tydzie? - nieprawid?owe przep?ywy 15.09.12, 20:38
              U mnie przepływ w przewodzie żylnym był dobry a fatalne były w obu tętnicach macicznych.
              Przepływy miałam badane od usg prenatalnego i testu pappa i na każdej co miesięcznej już wizycie.Na usg w 21 tc były już nieprawidłowe przepływy i żadnych objawów.Dziecko przestało rosnąć od 25 tc i wtedy pojawiło się ogromne ciśnienie.Wytrzymaliśmy tylko do 27 tc bo przebieg gestozy był agresywny a ciśnienia nie można było zbić.Moim zdaniem tak długi okres do kolejnego usg to stanowczo za długo ja gdybym nie była pod opieką dobrego lekarza to wiem że Janek by zmarł w moim brzuchu.Był weekend jak zbadałam swoje ciśnienie 170/140 pojechałam do szpitala i po badaniach i ktg w nocy kazali jechać mi do domu i nadal łykać dopegyt który nic nie działał.W pon tel do swojego lekarza że ciśnienie duże,szpital nic na to.Kazał mi za 30 min być u niego w gabinecie a za kilka godzin byłam już w szpitalu oczywiście on musiał wykonać tel bo inaczej to chyba przyjęliby mnie z rzucawką już.Dlatego te częste wizyty są tak ważne aby wszystko wyłapać szybko.
              Jeśli chodzi o clexane to jest tak jak pisze Pola.
              • mama-cudownego-misia Re: 13 tydzie? - nieprawid?owe przep?ywy 15.09.12, 22:43
                No to żeście dziewczynie dowaliły...
                Kurcze, to nie jest tak, ze jak raz wyjdą złe przepływy, to już kaplica, będzie hipotrofia, zespół Downa itd. Dobrze, ze już wie, bo będzie często kontrolować, i tyle.
    • eda321 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 16.09.12, 16:37
      Dzięki, za informacje i sugestie. Dostała jeszcze do zrobienia test PAPPA-a i beta-hCG. Po nich trochę bardziej się rozjaśni. Zmienia też lekarza prowadzącego na bardziej doświadczonego w tych kwestiach i mającego lepszy sprzęt. Jejku mam nadzieję, że im się uda, bo już dość w tej naszej rodzinie dzieci z problemami.
      • ewelajnawrocek Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 16.09.12, 17:42
        Fakt, ze lekarz skierował na Pappę swiadczy o tym, ze falę zwrotna rozwaza w kierunku wad genetycznych a nie hipotrofii. Ja absolutnie nie mowie ze bedzie zD, ale troszke wiem na ten temat i nie widzę powodu, zeby ukrywac czym jest fala zwrotna, ale jesli wsio inne było ok, to na 99,99% nie bedzie zadnej wady genetycznej.
        • fryzzia Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 16.09.12, 21:15
          eee tam test pappa to statystyka nic wiecej.

ale trzymam kciuki bo jak widac medycyna tez jest omylna a nasz wojtek jest tego najlepszym dowodem smile
          • mama-cudownego-misia Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 16.09.12, 22:05
            Nie medycyna jest omylna, tylko właśnie te wszystkie wskaźniki, testy Pappa itd. zwiększają ryzyko o kilka %, niektóre więcej, inne mniej. Przydałaby się tu historia Mamy Janka na pocieszenie smile
            I nie chodzi o to, Ewelinko i Polu, że podajecie info o ZD czy hipotrofii, ale żeby zaznaczyć i wyraźnie podkreślić, że to nie jest nic przesądzonego, że nawet jak jest ryzyko, to to nie jest 50%, tylko kilka czy kilkanaście, w zależności od tego, o jakim teście mówimy... Bo ze stresu też można wcześniaka urodzić albo ciążę stracić, lepiej takie informowanie zostawić lekarzom...
            • mamba5x2007 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 16.09.12, 23:19
              To co na pewno warto doradzić to systematyczne badanie ciśnienia przez całą ciążę. I nie straszyć. Jeśli fala zwrotna i to co mam w opisach usg "przepływ zwrotny" to to samo to chwała Bogu, że nikt mnie nie straszył ZD bo i bez tego z oczywistych względów żyłam w strachu przez całą ciążę. Pisząc o jechaniu na usg po 20 tc miałam na myśli tego specjalistę z Gdańska, natomiast warto kontrolować wzrost płodu co 2 tyg, no chyba, że wizyty u tego specjalisty z taką częstotliwością nie będą problemem. Pytanie tylko, czy da się coś zrobić, coś poprawić w kwestii przepływów? Ja byłam obstawiona lekami, w tym clexane i aspirin protect.

• eda321 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 17.09.12, 11:02
          wsio inne w tych badaniach prenatalnych było ok. Inne wskaźniki stopień ryzyka określały bardzo nisko i zostały nazwane przez lekarza "dobre". Najwyższe (oprócz tej nieszczęsnej fali zwrotnej) było z wieku matki (33 lata i pierwsza ciąża), ale też bez jakiejś przesady.
          • eda321 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 19.11.12, 21:35
            Test Pappa wyszedł dobrze. Kontrolne przepływy, u tego samego speca, tym razem też wyszły dobrze. Ulżyło mi niemal jakby to była moja ciąża. Pozdrawiam.
            • motylek1006 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 05.03.13, 22:43
              Witajcie.
              Ja również byłam na badaniach prenatalnych. 13t 4d według badania crl 65mm co odpowiada 12t 4d ,ale akurat wydaje mi się ze każde dziecko rośnie w swoim tempie,kość nosowa widoczna,markery wad genetycznych ujemne,nie wskazują na podwyższone ryzyko wady genetycznej,NT 1,0mm,przepływ w zastawce trójdzielnej bez cech niedomykalności, ale DV przepływ w przewodzie żylnym jest NIEPRAWIDŁOWY. Wskazanie echo serca po 20tyg.
              Badanie trwało długo bo dziecko było źle odwrócone i p.dok nie mogła zmierzyć karku i udało jej się to tylko raz. Moja Gin mnie uspokaja,że będzie wszystko dobrze.Kardiolog dziecięcy mówi,że za wczesnie na jakąś diagnoze gdy serce dziecka nie do końca jest rozwinięte.
              Mimo,że już się uspokoiłam to czuję nadal niepewność i nie wiem jak dam radę wytrzymać do 15 kwietnia gdy skończe 20tydz.
              Chciałabym zapytać osoby które miały podobne wyniki,jak to u Was się zakończyło?
              za dużo się naczytałam o zespole Downa i innych anomaliach które mogą dotyczyć nieprawidłowych przepływów.
              • aga-600 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 05.03.13, 23:40
                dziewczyny, dobrze ze sa robione badania i lepiej jak sa jakies watpliwosci, bo wtedy mozna podac leki, zmienic lekarza, robice wiecej badan!!!!!!! mozna cos przynajmniej robic z tym!!!!!!ja urodzilam hipotrofika 32 t,c. z waga 1kg i wiecie co? moj dobry , znany lekarz we wroclawiu tego nie wychwycil!!!!! caly czas mowil ze wszystkie usg sa ok, waga dziecka tez wlasciwa.jedynie ze nie bedzie olbrzymem....... i jakie zdziwienie po cc, ze mala wazy tylko 1kg? jaki szok!!!!!a gdyby mial lepszy sprzet, moze wieksza wiedze......sama nie wiem, dodatkowe badania, jakies zalecenia,leki a nie tylko fenoterol ktory na maksa podnosil cisnienie..... casami przez cala ciaze jest cos nie tak a dziecko rodzi sie zdrowe a czasami niby wszystko ok a dziecko bardzo chore.....
              • monia1-23411 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 06.03.13, 20:56
                Nieprawidłowe przepływy są przyczyniają się do m.in urdodzenia dziecka z niską wagą urodzeniową. Mało tego, dziecko może miec nie do końca poprawnie wytworzone organy wewnętrzne i trzeba się z tym liczyc, że po urodzeniu takiego dziecka będzie trzeba wykonac szereg badań żeby sprawdzic czy wszystko jest ok. Generalnie wszystkie nieprawidłowości wyjdą w "praniu"
                Ja miałam ciąże bliżniczą i jeden z bliźniaków miał nieprawidłowe przepływy (w Gdańsku wykluczono zespół podkradania). Lekarz zauważył to ok 14 tyg ciąży. Mimo, że praktycznie całą ciążę przeleżałam w szpitalu i brałam ogromne ilości leków ciążę trzeba było rozwiązac w 32 tc. Kacper urodził się z wagą 760 g. W związku z nieprawidłowymi przepływami jego jelita i penis były nieprawidłowo wytworzone. To stwierdzili na początku, po kilku miesiącach doszło jeszcze dużo innych rzeczy.
                Mimo że dzieciątko miało nieprawidłowe przepływy to serduszko miał zdrowe

Moja gin zawsze mówiła że tak naprawdę to czy dziecko będzie zdrowe wiemy na pewno dopiero jak się urodzi, bo na to nie ma reguły. Nawet ze zdrowej ciąży rodzą się chore dzieci i wtedy jest szok, a jak się urodzi zdrowe dziecko z ciąży z problemami wtedy jest wielka radośc.

To co napisałam może brzmi strasznie, ale trzeba byc przygotowanym na wszystko.

Zdrowych dzidziusiów życzęwink

• eda321 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 06.03.13, 21:03
                do motylek1006
                U mojej bratowej wszystkie kolejne przepływy wyszły prawidłowo - teraz jest w 38 tc., waga na USG w 36 tc. wynosiła 2,5 kg. A więc jak widać nie zawsze nieprawidłowe przepływy w początkowych tygodniach muszą oznaczać kłopoty w kolejnych. Życzę aby Wam też się "naprawiły".
                • motylek1006 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 06.03.13, 21:43
                  mam nadzieje eda321 że u mnie też tak będzie..liczę się jednak z tym,że może być inaczej,ale odpędzam te myśli bo nie mogę się wiecznie stresowac.Dam Wam znać po wizycie u Gina i po 20tyg jak echo serduszka.Teraz mysle że nie ma co gdybać.
                  Bardzo Wam dziękuję kiss
    • eda321 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 21.03.13, 09:12
      Donoszę, ku pokrzepieniu tych, którym przepływy na początku wychodzą kiepskie, że bohaterka dla której zakładałam ten wątek wczoraj urodziła dziewczynkę w 40 t.c., 3200g, 10 pkt. Apg. Obie czyją się b. dobrze. Pozdrawiam

Błażek 17.01.2009, 29 tydz., 1430 g, 5 Apg.
      www.blazejmartyka.smyki.pl
      • monia1-23411 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 21.03.13, 10:37
        Gratulujęsmile
        • motylek1006 Re: 13 tydzień - nieprawidłowe przepływy 21.03.13, 12:20
          Wspaniala wiadomosc wink dodajaca wiele otuchy wink niech rosnie zdrowo!ja jeszcze 3 tyg musze czekac do 20 tyg i ide na echo serca..bedzie dobrze,wiem o tym smile milego dzionka.
          • anjol81 motylku 29.03.13, 20:24
            Dołączam do Ciebie w oczekiwaniu na USG, ja od środy wiem, że mam nieprawidłowy przepływ żylny - zwrotna fala a. Dla mnie szok, bo tydzień wcześniej miałam genetyczne w Austrii w szpitalu i wyszło super, bo tam żadnych przepływów nie sprawdzali. W związku z przyjazdem na święta do PL polazłam do poleconego speca od usg i wyszło to co wyszło. Inne parametry w normie. Pappa dobrze, lekarz mnie od razu wysłał, w szpitalu robił mi powtórne usg, tak samo ta fala źle. Ja mam czekać do 18 tygodnia i przyjechać na USG do niego, o echu serca nie mówił. Dla mnie to oczekiwanie to będzie koszmar tak jak dla Ciebie i innych mam, w których została zasiana niepewność. Dawaj znać co u Ciebie będzie, mam nadzieje, że jak autorce wątku wszystko skończy się dobrze.
            • motylek1006 witaj 29.03.13, 22:35
              anjol81 cieszę się,że nie jestem sama,ale współczuję również że i Ciebie to spotkało.Mi p.Doktor nie powiedziała nic więcej niż że nie mam się martwić a w opisie badania napisała,że jest "nieprawidłowy przepływ żylny" więc w sumie to nie wiem czy chodzi o zwrotną falę A czy o coś innego..wyluzowałam trochę,ale zajęło mi to dużo czasu,bo naczytałam się różności na ten temat..nie miałam dodatkowych badań typu Pappa,tylko zalecenie echa serca po 20tyg czyli już za 2 tyg. W którym jesteś tygodniu? Domyślam się że nie dalej jak w 13. A co Tobie lekarz powiedział? Coś tłumaczył? Ja dostałam ochrzan od swojej gin że sieję niepotrzebny zamęt i szukam dziury w całym,że jak wyjdzie coś złego to wtedy będziemy się martwić,ale że jest pewna na 95% że będzie wszystko dobrze.. Bardzo bym chciała,żeby i mnie i Tobie i innym dziewczynom również skończyło się wszystko pozytywnie.
              Pozdrawiam Was i życzę udanych Świąt smile
              • anjol81 Re: witaj 30.03.13, 11:35
                Ja też się cieszę, że nie jestem sama, choć nie życzę nikomu o jakiejkolwiek nieprawidłowości usłyszeć. Mi lekarz robił ponad 30 minut usg, w końcu widziałam, że w kółko powtarza 4 marker i się zapytałam czy wszystko ok. No to się dowiedziałam, że nie do końca. On mi powiedział, że dla niego to jest najmniej ważny z tych pozostałych markerów. Ważniejszy jest nosek, przezierność karku i przepływ przez zastawkę. Ja mam dzisiaj 13 tydzień + 2 dzień czyli 14 tydzień mi się zaczął. Mam się zgłosić po 18 tygodniu. Ale czytałam, żeby zrobić to echo serca. Mi tylko powiedział, że jeśli cokolwiek wyjdzie nie tak na następnym usg wtedy pomyślimy nad amniopunkcją. A na razie nie mam co panikować. Może i nie mam, ale już i tak po rybkach, przepłakałam już 2 dni. Najgorsze, że w sumie nie można tego skontrolować wcześniej tylko musimy czekać. Na kiedy masz termin? Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt i oddzywaj się co u Ciebie, bo jak zostanę z tym sama to zwariujęsmile
                • motylek1006 Re: witaj 02.04.13, 18:50
                  mam termin na 2.09. W czwartek idę do Gin i zobaczę co mi poradzi. Czy na badaniu połówkowym przeprowadza się dokładne badania serca? Przejrzałam internet i ceny echa serca są spore i dlatego chyba będziemy musieli zrezygnować z usg 3D,ważniejsze jednak jest serduszko maleństwa. Ja jakoś przetrwałam te kilka tygodni i niedługo dowiem się czy wszystko jest ok. Nastawmy się,że tak będzie! Trzymam za Ciebie kciuki smile
                  • anjol81 Re: witaj 25.04.13, 08:15
                    Motylku jesteś już po Usg? Jak wyszło? Wszystko dobrze prawda?smile
                    • motylek1006 przeszczęśliwa !!!! 25.04.13, 19:13
                      Witaj, właśnie wróciłam. Lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości. Serce dziecka jest zdrowe,wad nie ma inne parametry w normie, także kamień z serca i wielgachna ulga !!! życzę Tobie również tak dobrych informacji!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka