Dodaj do ulubionych

głupie komentarze

24.01.05, 23:33
Nie wiem czy tylko mnie to spotyka ze strony obcych ludzi...Wkurza mnie
ciągłe tłumaczenie, dlaczego Michał jest taki mały a ma 4 miesiące, dlaczego
waży "dopiero" 5.100 a nie 7 kg itp. Juz w szpitalu musiałam wszem i wobec
mowić, że to hipotrofik dlatego urodził sie z wagą 1.450. 35 tydzień i taki
malutki? Pewnie pani papieroski paliła? Nigdy, nawet dym mnie drażni. No to
dlaczego on taki maleńki?
Na sali leżały ze mną takie 2 lalunie co oczyska w słup zrobiły, ze tylko 41
cm i 1.450. Ojesuuu, to jak połowa mojego synka ale on musi być chuderlaczek,
co?(mały leżał miesiąc w inkubatorze). No a jaki ma byc..wrrr?
Ide na szczepienie, wyciągam Michala z wózka i sobie chodzimy po korytarzu.
Komentarz 2 bab (matka z córką co tez przyszły z "normalnym", donoszonym,
odpowiednio tłuściutkim dzieckiem). Jaki on malenki a ile ma? 4 miesiące?
Niemozliwe? I taki malutki? Wygląda na 6 tygodni.
Normalnie rece opadają. Nie mam siły i ochoty tłumaczyc się, dlaczego,
dlaczego, dlaczego... Jak to jest u was dziewczyny?
Obserwuj wątek
    • tiya Re: głupie komentarze 24.01.05, 23:46
      Ano, durne te ludzie... Najpierw, że małe i chude (wiadomo, papieroski albo inna
      patologia, prawie zawsze szepty za plecami), potem coś podejrzanie za mało biale
      (opala pani dziecko????), jeszcze poźniej oskarżycielskie: proszę nie
      przekarmiać! 1600 na miesiąc??? Tak źle i tak niedobrze. smile
    • ania.silenter_exunruzanka Re: głupie komentarze 24.01.05, 23:58
      Nie tłumaczę, po prostu nic nie mówię. Pamiętam, że raz w poradni okulistycznej
      CZD wkurzyła mnie mama innego wcześniaka, który był sporo starszy od Oli
      (urodził się mniej więcej z podobną wagą) mówiąc, że jej dziecko nie było takie
      małesad. Powtórzyła to ok. 20 razysad((. Po prostu, już zapomniała.
      pozdrawiam
      • mamaemmy Re: głupie komentarze 25.01.05, 00:09
        To sie nie przejmuj i kłam w żywe oczy,że ma np.4tygsmileWtedy Ci będą mówić:ALE
        DUŻE,a przecież nikt nie sprawdzi!Czy zawsze musimy być szczerzy?A obejdzie sie
        bez durnych komentarzy!A najlepiej wymyśliła moja sąsiadka,jak jej mówiłam,że
        się ludzie będą dziwic,po prostu żeby mówić"A- nie karmimy jej,to za dużo
        kosztuje:}Hi hi hi...
        • tiya Re: głupie komentarze 25.01.05, 00:57
          A- nie karmimy jej,to za dużo
          > kosztuje:}Hi hi hi...

big_grinDDDD Świetne!!!
    • zizia21 Re: głupie komentarze 25.01.05, 00:45
      Skad ja to znam! Najpierw od 5 czy 6 miesiaca znosilam pytania czy ja juz na
      dniach mam termin - chcialo mi sie wyć! ale nic to , zdrowie małej
      najwazniejsze, pozniej zadbam o wyglad. Przed porodem sluchalam historyjek ,
      jak to rozrywalo kobiety i ze porod to bol nie do zniesienia - jakby kołem
      rozciagano ....dramat i glupota, a teraz slucham durnych pytan - a czemu ona
      taka malutka , wrrrr. juz nie mam sily! wyklepuje po raz tysieczny ta sama
      spiewke , a wszyscy mysla , ze ich uwaga jest tak cholernie orginalna . nie
      wspominajac o tym , ze odrobina taktu z ich strony , to bylby nadmiar łaski .
      porażka! takze nie jestes sama Blusiu smile no i te wieczne pytania - to ona
      jeszcze nie siedzi? a raczkuje juz (nie wazne , ze ma dopiero 7 miesiecy - 5,5
      korygowane!) to jeszcze nie raczkuje??? no moja corka w tym wieku... ludzie
      czasami sa smieszni smile
      pozdrawiam
      rozgoryczona i znudzona
      iza
      • tiya Re: głupie komentarze 25.01.05, 01:00
        Najpierw od 5 czy 6 miesiaca znosilam pytania czy ja juz na
        > dniach mam termin - chcialo mi sie wyć!

No to mi się przypomniało. 17 tydzień, trafiam do szpitala na szew. Wchodzę na
        izbę przyjęć a pani pyta: pani do porodu???? Od razu wyobraziłam sobie siebie w
        9 miesiącu. Słonica przy tej wizji to anorektyczka.
        • farelka1 do tiya 25.01.05, 03:42
          mówiono Ci ze przekarmiasz? ile jadl Twoj maluszek? ja tez to od pediatry w
          rejonie uslyszalam...Piotrus ma 2 mies, 0 koryg., wazy 3300g, wypija ok 700 ml
          na dobe, przybral w 20 dni 1080 g
          w klinice lekarze zabronili dopajania, tylko mleczko i to bez ogr, a ona kazala
          dawac wode i herbatki, ograniczyc mleko, wprowadzic5 godz przerwy npcnej
          czy on nie za maly na taka diete?

ela
          • zizia21 Re: do Farelki 25.01.05, 10:44
            Farelko droga, moj Nelsonek tyla nawet 2 kg miesiecznie i bynajmniej nikt nie
            uwazal , ze to za duzo . fakt faktem , zaczelysmy chodzic na rehaibilitacje ,bo
            mała bardzo sie rozlewniwila, ale szybko wrocilo wszystko do normy , a miesnie
            przyzwyczaily sie do dzwigania takiego ciezarausmile nie dopajałam malej nigdy
            (jest nadal karmiona piersia), nawet w lecie. takie bylo zalecenie pewnej
            mądrej lekarki , do ktorej chodze z Nelsonem i tego sie trzymam. No i przede
            wszystkim jak mogla jakas lekarka wrpowadzac diete Twojmu Synkowi??? po
            pierwsze choc juz wazy ladnie , to wcale niej jest duzo (teraz rodza sie
            dzieciaczki 4-5 kg) , a po drugie jest wczeniaczkiem i POWINIEN szybko
            nadrabiac, czyli rosnac / tyć szybciej niz inne dzieci . Takze sluchaj lekarzy
            z kliniki , bo dobrze prawią smile
            -pozdrawiam
            iza-
            Moja Nel :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19655460
          • tiya Re: do tiya 25.01.05, 18:52
            Pamiętam, że nawrzeszczała na mnie kobita, że dopiero dziecko pólroczne powinno
            podwoić wagę urodzeniową. Rachunek jest prosty:1730 razy 2 daje 3460.big_grinDD Olałam
            więc i te dobre rady, żeby oszukiwać bąbla herbatką. W zwyklych przychodniach
            mają jakieś dziwne pojęcie, że dziecko na butli może max na miesiąc przybrać
            500g... A że wcześniak, to nic.
            Moja córcia w wieku Piotrusia jadła tyle samo, ok 700 ml na dobę, czasem mniej.
            Przepajałam ją wprawdzie między posilkami, wypijała ok 100ml. Karmiłam butlą i
            zawsze na żądanie, w nocy ok 2-3 razy w tym czasie. Przerwę nocną młoda zrobiła
            sobie sama, ok 4 mies życia.
            Myślę, że mały chce szybciutko odrobić straty smile. Niech je, ile potrzebuje. A
            kiedy rozszerzysz mu dietę, zacznie się ruszać, na pewno nie będzie przybieral
            aż tyle. Moja młoda po "biciu rekordów" teraz tyje przepisowo-400-500
            miesięcznie. Zapasiona nie jest, jest po prostu dzidziusiowata smile. Ciesz się z
            dobrego apetytu synka. To przecież oznaka zdrowia! Pozdrowionka.
    • damimax Re: głupie komentarze 25.01.05, 11:10
      Pamiętam, pamiętamsad( Też mnie to wkurzało... szczytem było jak moja (już ex)
      koleżanka zwołała kilka matek, żeby przyszły obejrzeć mojego wcześniaczka -
      takiego małego to jeszcze nie widziałyściesad((
      Na pocieszenie powiem, że to mijasmile) Xym w marcu skończy 2 lata i teraz juz
      nikt nie zadaje takich głupich pytań i nawet ja już nie myślę o nim jako o
      wczesniakusmile))
      • jelvet Re: głupie komentarze 25.01.05, 12:25
        ja zawsze zmniejszałam wiek Gosi oczywiście jeśli chodziło o pytania w sklepie
        czy gdzie indziej a co to kogo obchodzi ile ma mała i dlaczego jest taka a nie
        inna teraz juz nie ma takej róznicy choc Gosia jest bardzo drobniutka (w
        czerwcu skończy 4 lata a waży 13kg) ale to juz jakoś nie szokujea jak sie
        pytali czy mała rczkuje to mówiłam,ze juz jej to przeszło teraz to biega i tyle
        mimo,ze dopiero siedziała i to chwiejnie wink
    • joanz Re: głupie komentarze 25.01.05, 14:33
      Nie przejmuj sie - tyle moge Ci powiedziec. Od 10 miesiecy przezywam to samo co
      Ty. Moj synek tez jest hipotrofikiem, urodzil sie w 36 tygodniu ciazy z waga 2
      kg, teraz ma 11 misiac i wazy 7 kg. Do tej pory wysluchuje kasliwych komentarzy
      na temat jego wygladu i wagi. Bardzo to kiedys przezywalam, a teraz nie zwracam
      juz na to uwagi. Nikomu nie musisz sie lumaczyc. Ignoruj glupie uwagi.
      Pozdrowienia dla Ciebie i maluszka smile
    • asiaaa25 Re: głupie komentarze 25.01.05, 15:18
      och tak, ciągle to przeżywam, wiecznie się tłumaczyć i wysłuchiwać pocieszeń, współczucia, ale co tam, za bardzo sie tym nie przejmuje, tylko denerwują mnie czasami różne sytuacje, nawet jego lekarka prowadzaca za każdym razem pyta czy już siedzi, a ja znowu nie i nie, albo znajoma non stop czy mówi "mama". Tak to już jest, ludzie sa ciekawscy itd.
      Ja staram się nie porównywać, choc nie powiem czasami dałapuje doła, dlaczego tak a nie inaczej, że np Kamilek 9,5 miesiąca (7 korygowane)nie ma zamiaru jeszcze sam siedzieć, pełzac, nie wspomne o raczkowaniu, że teraz choruje i spada na wadze, ale pewnie każda matka sie martwi o swoje dziecko, to normale.
      Pozdra Asia i Kamilek
    • molnarka Re: głupie komentarze 25.01.05, 18:55
      A ja zawsze odpowiadałam na takie pytanie o wiek dzieci "urodzeniowo to one
      mają np. 1 rok ale rozwinięte są na 9 miesięcy bo to bardzo wczesne wcześniaki".

I nikt już się tak bardzo nie dziwił, ze takie maleńkie.

A to, ze ludzie chcą zagadać ... to przecież normalne.

Pozdrawiam
      MOLNARka i 24 tygodniowe wcześniaki
    • hankam Re: głupie komentarze 25.01.05, 21:39
      Wlasciwie nie spotkalam sie glupimi komentarzami. Zawsze mowilam, ze Joasia
      jeszcze nie siedzi, bo urodzila sie 2 miesiace za wczesnie i byla bardzo
      maluka. Mysle, ze budzilo to zaciekawienie. Komentarze odbieralam raczej jako
      objaw zdziwienia i zainteresowania wlasnie, bo wszyscy syszeli o dzieciach,
      ktore urodzily sie z waga kilograma albo mniej, ale nie kazdy takie widzial.
      Nie uwazalam, ze musze sie z czegokolwiek tlumaczyc, zawsze bylam z Joasi
      dumna, wydawalo mi sie, ze przez to, ze urodzila sie taka malutka jest wlasnie
      niezwykla. Mozna powiedziec, ze wrecz chwalilam sie jej niska waga. Prosze,
      tylko 1100 przy urodzeniu a jaka juz duza. Pozdrawiam - Hania
      • mamaemmy Re: głupie komentarze 25.01.05, 22:17
        Super!A ja myślałam że tylko ja uważam że jak dziecko jest wcześniakiem to jest wyjątkowe!Najlepiej ujęła to moja koleżanka :zawsze będzie pierwsza i zawsze przed czasem.A na tym wychodzi sie najlepiej!
    • kmianka Re: głupie komentarze 27.01.05, 22:31
      Mój synek ma 18 miesięcy i caly czas slyszę takie komentarze.
      Urodzil się niby o czasie, bo w 37 tc, tyle, że z wagą wcześniaczą - 2100. Byl
      (jest) dzieckiem hypotroficznym. Obecnie waży 9,5 kg, jest drobniutki, chudy,
      troszkę blady.
      Uwagę na niego najczęściej zwracają uwagę mamy wypasionych rówiesnikow i
      teksty typu "A, bo moj to wazy 13 kg, jest taki drobny... Twoj to chyba nie ma
      jeszcze roczku, co?". Albo starsze panie "Ooo, jeszcze nie ma roczku i juz
      chodzi...". Bylo tez - "Mamusia to Ci chyba chlebka nie daje"... Ręce opadają sad
      Dluuugo nie lubilam dzieci tlusciutkich, w "normie". Teraz sie to zmienilo, bo
      2 synek wlasnie takim grubaskiem jest wink
      Pelno też bylo komentarzy, że w ciąży NA PEWNO palilam papierosy i pilam
      alkohol (maly ma też alergię, zagrozony jest astmą)... Moi rodzice, gl. Tato do
      tej pory mowia, że to moja wina, ze Igorek jest taki jaki jest sad(( Bardzo to
      boli, bo na czas ciąży zrezygnowalam z wielu rzeczy, bez ktorych wcześniej życ
      nie moglam)
      • e-malka Re: głupie komentarze 03.02.05, 21:42
        Moi rodzice, gl. Tato do
        >
        > tej pory mowia, że to moja wina, ze Igorek jest taki jaki jest sad((

ja pierdziele....
        kmianko smile
        zawsze mozna odparowac, ze od lekarzy uslyszalas, ze to Twoja wina, bo Twoja
        mama nie dbala o siebie jak byla w ciazy i stad teraz te problemy....
        wiec to tak na prawde ich wina wink
        no absurd jakis totalny
        emalka
      • e-malka Re: głupie komentarze 03.02.05, 21:46
        Zuza ma 21 miesiecy i jest drobniutka raczej (chociaz ciezka, bo ok 11 kilo to
        wzrost ponizej 80 cm)
        na spacerach slysze - ooo, taka maluska i juz chodzi???
        jak byla mniejsza - ooooo, pol roku i nie siada??? ja bym sie zaczela
        martwic....
        o zagladaniu do nosiedelka i robieniu wytrzeszczu nie wspomne. Na wyjscia
        zakrywalam fotelik tetra, coby miec siwety spokoj smile
        jedna jest na to recepta - olac, olac olac
        albo faktycznie twierdzic, ze sie nie karmi, bo to za drogo wychodzi smile)
        pozdraiwam!
        emalka
    • basiaf1 Re: głupie komentarze 28.01.05, 19:45
      No niestety u nas było tak samo. Kiedy wiosną małego wzięłam na spacer bez
      czapki (było ciepło), miał 5 miesiecy i ważył jakies niecałe 5 kg. jakaś pani z
      przerażeniem krzyknęła na ulicy " Bój sie Boga dziewczyno! Rozumu nie masz???
      NOWORODKA w taki ziąb bez czapki???" Na co ja najspokojniej jak mogłam
      odpowiedziałam " Noworodka? Prosze pani on ma SZEŚĆ miesięcy" Żebyście widziały
      jej minęsmile))) Zatkało ją!
      Niestety z takimi i różnymi innymi komentarzami spotykałam sie dość często. W
      CZD Jasiek gdy wazył jakieś 2 kg, świetnie juz trzymał głowe, więc nosiłam go
      normalnie w dZinsach na "stojaco" a on się rozgladał, usłyszałam , że "łeb mu
      ta matka urwie"
      Trudno, ludzie sa tylko ludźmi, zawsze znajda sie jacys pochrzanieni.Sensacji
      szuka jakas połowa społeczeństwa więc to olewam, a nawiasem mówiąc zawsze
      oszukiwałam podając korygowany wiek.
      Głowa do góry i śmiej się z tego, już niedługo nikt nie bedzie zdziwiony twoim
      dzieckiem, bo dogoni rówieśników.
      Pozdrawiamy
      Basia i Jas
    • hanti Re: głupie komentarze 04.02.05, 08:31
      Ja teraz na każdym kroku słyszę "13 miesięcy i nie chodzi??????????????"
      odpowiedam na to (zresztą zgodnie z prawdą) że jeszcze nawet nie raczkuje i
      zostawiam durną babę z jej przemyśleniami, a niech ją ciekawość zeżre wink

Po Kubusiowych przygodach z takim babami ogarnęła mnie już znieczulica na
      głupotę ludzką, wiem już że tłumaczeniem i wdawaniem się w duskusję niczego nie
      naprawię, a mogę tylko popsuć sobie chumor smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka