14.01.07, 22:41
Czuje się zaniepokojona, ponieważ moja 14 miesieczna córeczka od paru dni,
(chwilami) siedząc sobie, buja się w przód i w tyl, a od 4 miesiąca bardzo
często trzyma kciuk w buzi, jak płacze albo czegoś się przestraszy, kciuk
zawsze ja uspokaja, staramy się z mężem, spędzamy z nią tyle czasu, czy
czegoś jej brak?
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: bujanie 15.01.07, 08:05
      czy masz na mysli takie objawy jak przy 'chorobie sierocej'?

Igor takich objawów nabył dokładnie ok. 14-16 m-ca zycia. Sa one u niego do
      dziś i nie maja nic wspólnego z choroba sierocą, a z brakiem dokladnie własnie
      takich ruchów podczas ciązy, Igor urodził sie w 26tc. i zabrakło mu tego miłego
      bujania w brzuchu u mamy przez 3 całe miesiące sad Oczywiście taki opis to
      znaczne uproszczenie tego zaburzenia.

My od niedawna mamy diagnozę od terapeuty SI, neurologicznie Igor jest jak
      najbardziej ok. Stosujemy terapię i czekamy na efekty smile
      Poza ta przypadłościa Igor rozwija sie bardzo dobrze, jest podejrzenie, że
      efeketem tejże przypadości było to, że Igor późno zaczął mówić (ma 3 latka a
      mówi całymi zdaniami dopiero od kilku tygodni), Igor do dzis nie potrafi
      skakać, unika huśtawek...

Spróbujcie to zdiagnozować, ja osobiście polecam do tego celu dobrego terapeute
      Integracji Sensorycznej, za pomoca internetu możesz znaleźc takowego najbliżej
      swego miejsca zamieszkania, jak chcesz to podam Ci namiary na te strony smile
      • oyate Re: bujanie 15.01.07, 13:17
        Moje dzieci na razie nie mają podobnych objawów, ale wiem o czym pioszesz,
        ponieważ... ja je miałam. Kiedyś nie diagnozowano takich dzieci, nie leczono.
        Sama dałam sobie z tym radę z wiekiem. Ale pamiętam z dzieciństwa, że przez to
        huśtanie spadłam z łóżka i złamałam obojczyk. O ile z huśtaniem sobie
        poradziłam szybko to z machaniem głową na poduszce, było ciężko. Dopiero jako
        nastolatka zaczęłam przeciwstawiać się temu. Dziś od kilku lat jest dobrze. Moi
        rodzice mówili, że nigdy nie mogło mi braknąć ich ciepła, no chyba, że
        żeczywiście w szpitalu (urodziłam się przedwcześnie, miałam bardzo silną
        fizjologiczną żółtaczkę (31 bilirubiny!!!). Lekarze się dziwili, że ja żyję, a
        mama latała i sprowadzała dla mnie leki i załatwiała transfuzje krwi). W
        szpitalach nie było odwiedzin tak jak teraz, na pewno leżałam sama ale tego nie
        pamiętam.
        • mamaigora1 Re: bujanie 17.01.07, 14:44
          Oyate!
          czy moge napisac do Ciebie na pricva (jaki email?) - miałabym pare pytań smile))
          • oyate Re: bujanie 18.01.07, 00:16
            oczywiście, że możesz może być mail gazetowy smile)
    • klaufil Re: bujanie 15.01.07, 13:02
      Mój syn (2 latka) też unikał hustawek. Kupiliśmy więc hustawkę do domu zgodnie
      z zaleceniami psychologa i mały polubił bardzo hustanie. czasem siedzi na niej
      1 h. i jest wtedy spokój. Mój synek nie ma takich problemów o jakich piszesz
      ale spróbuj z tą hustawką, fajna zabawa! Dodam że Filip jeszcze nie mówi!
      • mamaigora1 Re: bujanie 15.01.07, 13:10
        my jako terapie tez mamy zadana hustawkę smile
        I zaoptarzylismy sie w atkową, lody sa przełamywane, ale długa droga przed
        nami smile
        • oyate Re: bujanie 15.01.07, 13:23
          Co do hustawek, to mój synek ma huśtawkę Fisher Price aquarium, od kąd skończył
          3 miesiące. Tak na wszelki wypadek... Moje córeczki nie miały z przyczyn
          finansowych, ale na szczęście jest ok.
          • moni_flis Re: bujanie 15.01.07, 22:58
            Podobnie z dziecmi donoszonymi, ktorych mamy lezaly w ciazy! Moi z 30tc, ale
            wieksza polowe przelezalam! Od kiedy wypisalismy ich ze szpitala (mieli
            dokladnie miesiac)zasypoiali w bujanych lozeczkach! Kiedy byli na to za duzi
            przyszla pora na hustawke! czytalam ze takie dzieci powonny byc jak najwiecej
            kolysane! u nas wypisanych przez Was objawow nie ma!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka