Dodaj do ulubionych

Cieżko oddycha

13.02.09, 16:20
W srode byłam na szczepieniu z Kuba i lekarz zapytał mnie czy Mały
zawsze tak ciezko oddych, ze zapadaja mu sie boczki brzucha tuz pod
zebrami, robia mu sie dołki.Wczesniej nie zwrociłam na to uwagi, a
teraz nie daje mi to spokoju. Czy wasze dzieci tez tak maja lub
miały?
Wg lekarza moze to byc efekt słabo rozwinietych płuc, ale czy na
pewno?
Obserwuj wątek
    • skomroch1 Re: Cieżko oddycha 13.02.09, 16:34
      To się nazywa wciąganie w nomenklaturze lekarskiej. Roch tak oddychał jeszcze 3
      mies. po wyjściu ze szpitala, czyli miał 6 mies. urodzeniowych, szczególnie w
      chwilach podekscytowania i wzmożonego ruchu, czyli np. u lekarzy. U nas była
      dysplazja, która pięknie się sama zaleczyła. Radziłabym pójść dla świętego
      spokoju do pulmunologa.
    • mama-cudownego-misia Re: Cieżko oddycha 13.02.09, 21:10
      Chodzi o tzw. oddech paradoksalny?
      Małgosia tak miała, jak się uczyła sama oddychać, ale szybko przeszło. Ja bym
      pokazała mądremu pediatrze od wczesniaków, np. z CWI. Trochę dziwne wydaje się
      to tłumaczenie o słabo rozwiniętych płucach, skoro dzieciak wydolny oddechowo...
      Już raczej dysplazję oskrzelowo-płucną bym za to winiła...
      • asiek1982_8 Re: Cieżko oddycha 13.02.09, 21:18
        Mój Filip też tak oddycha ze zapadają mu się boczki (tez się nad tym
        zastanawiałam) nie miał problemów z oddychaniem po urodzeniu ale byliśmy m-ąc
        temu tydz. w szpitalu bo miał zapalenie oskrzeli wyleczyli go całkowicie i
        nikt z dr nie zwrócił na to uwagi więc chyba nie powinno to być jakieś "nienormalne"
        W pon mamy szczepienie więc zapytam pediatrę.
        • zurawska.barbara Re: Cieżko oddycha 13.02.09, 22:31
          A usg brzuszka Twoje maleństwo miało robione??
        • asiek1982_8 Re: Cieżko oddycha 13.02.09, 22:40
          tak miał robione usg 2- krotnie ostanie nawet wczoraj ponieważ byliśmy u urologa
          i pani dr zrobiła mu usg brzucha i badała go w sposób inny jak żaden inny lekarz
          pod paszkami , pod szyjką , brzuch więc gdyby było coś nie tak to chyba by
          powiedziała . a czemu pytasz???
          • zurawska.barbara Re: Cieżko oddycha 13.02.09, 22:44
            no to dobrze, mogę Ci z czystym sumieniem napisać, że pytam dlatego ze mój mały
            miał przepkline przeponową, i właśnie to wyszło na usg. Jeśli jesteś ciekawa
            mozesz w wyszukiwarce forumowej wyszukać mój wątek, pisałam o naszej historii.
            Skoro miał usg to mozecie wykluczyc przepuklinesmile to straszne cholerstwosad.
            • traganek Re: Cieżko oddycha 14.02.09, 09:07
              U mojej Zosi był to jeden z głównych objawów niewydolności
              oddechowej. Na pewno to przez dysplazję ale ja bym pokazała dziecko
              neonatologom. Dobrze by było zrobić gazometrię. Zosia przy takim
              zaciąganiu musiała być pod tlenem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka