burczykomar 03.04.09, 15:22 Czy tlenoterapia (np podawanie tlenu w wielkości ~30% przez długi czas tj miesiąc-dwa) może być szkodliwa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agajedi Re: tlen 03.04.09, 15:27 Przede wszystkim ratuje dzieciątku życie. A jeśli chodzi o szkody jakie może wyrządzić, to głównie jest to dysplazja oskrzelowo-płucna i retinopatia. Ale tlen to tylko jeden z czynników szkodzący oczkom. Jest ich razem wziętych sporo więcej. Odpowiedz Link
burczykomar Re: tlen 03.04.09, 15:30 Pytam, bo często się spotykam właśnie z określeniami że cośtam może być spowodowane "wysokimi stężeniami podawanego tlenu" w okresie wcześniaczym. Pytanie ile to jest "wysokie stężenie"? 30%? 50%? Odpowiedz Link
karro80 Re: tlen 03.04.09, 16:45 Sama tlenoterapia tak koło 30% to nie bardzo. Najbardziej szkodzi płucom sztuczna wentylacja (całkowita najgorsza) Wysokie stężenia tlenu są przyczyną ropu, ale np dzieci poniżej kilograma mogą mieć retinopatię "z powietrza", bo niedojrzało tam wszystko. A 30% to nie jest źle Jesli cię pocieszę, to moja córa prawie 4 mies na respi, 100% tlenu - koszmarna dysplazja, 2 razy laser - ma ponad rok, wszystko "uleczone", wada w jednym oku, nadwzroczność - okulista mówi,że niekoniecznie związane z zabiegiem i wcześniactwem. Wysokie? Dla mnie tak od 60%, może 50%. 21% (lub 23)mamy normalnie. Odpowiedz Link
kicius_85 Re: tlen 03.04.09, 19:43 no widzisz..Moja Jula ma już prawie 10miesiecy i nadal jest tlenozalezna.. Odpowiedz Link