bauma75 06.02.10, 23:31 Witajcie, Czy ktoś może rozgryzał jak się robi taką czapkę: www.ravelry.com/projects/knittingpetula/sideways-grande-clocheAnia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truscaveczka Re: czapka 07.02.10, 01:20 www.ravelry.com/projects/knittingpetula/sideways-grande-cloche Link ci się skleił Na moje oko jest opaśnica ściągaczem zrobiona, w poprzek. potem z brzegu nabrane kilka oczek na warkocz, który potem wrabia się w denko z łapanych na brzegu opaśnicy oczek. Podobną konstrukcję ma Quincy, opisywana już na forum Odpowiedz Link
bauma75 Re: czapka 07.02.10, 19:33 Dzięki, faktycznie sie skleiło.. Tak zaczełam robić, czyli od ściągacza. I teraz dalej nie wiem jak.... ten warkocz, to w zasadzie wygląda jakby to były 3 sznurki (takie 3 oczkowe brzegi) i zaplecione... nie jest to chyba taki warkocz jako splot robiony na drutach, łączący dwa końce...Czy dobrze myślę? Muszę jeszcze poszukać dokładnego projektu denka quincy, jak gububić oczka. I nie wiem jeszcze, jak uzyskać efekt jakby takiego wyciągnięcia w dół w miejscu warkocza. Tu chyba lepiej widać: www.ravelry.com/projects/kungfukitten/sideways-grande-cloche-2 Odpowiedz Link
truscaveczka Re: czapka 07.02.10, 20:14 Wiesz, przeważnie warkocze robi się na jakimś "tle" i mają coś po bokach - a jak bez tła,t o tak mniej więcej wygląda - nie wiem, czy kojarzysz taki szalik Dagny: www.ravelry.com/projects/dagny14/cable-scarf-1 Moim zdaniem, jesli złapiesz oczka na krawędzi opaśnicy i będziesz robić warkocz osobno, to wyjdzie tak jak na zdjęciu. Odpowiedz Link