Dodaj do ulubionych

Szalik z First Class Rozetti

25.10.10, 10:07
Pozbierałam wszystkie resztki First Class Rozetti. Proporcje podpowiadają mi zrobienie szalika w paski, o takiego:
https://lh5.ggpht.com/_H6ByjdgnKmI/TMU6PX8-9kI/AAAAAAAAJY8/VJrI7Dhzx_s/szalikprojekt.png
Tylko czy 120 g mi wystarczy na rozsądny szalik? Chciałam robić ściągaczem angielskim, od biedy może być zwykły. Jak myślicie, na jakiej wielkości szalik mogę liczyć? Helpunku!
Obserwuj wątek
    • 8teresa Re: Szalik z First Class Rozetti 25.10.10, 21:37
      Robię teraz "serię" szalików 180 cm x 36 cm, z włóczki 50g - 210m, drutami nr. 3 średnio luźno. Zaczynam ok. 5 cm ściągaczem 2x2, potem gładko i na końcu znowu ściągacz.
      Zużywam 5 motków na szalik.
      Weź jakiś stary szalik i próbkę z tej włóczki z której chcesz robić. Porównaj powierzchnie. Zawsze możesz zmienić druty na grubsze, ale pamiętaj, że szalik wyciąga się wzdłuż ( żeby Ci nie wyszedł krawat). Powodzenia!
      • truscaveczka Re: Szalik z First Class Rozetti 26.10.10, 06:52
        Hmmm, to już coś - z tym, ze 36 cm to dla mnie zdecydowanie za szeroko... Dzięki za wskazówki kiss
    • erin25 Re: Szalik z First Class Rozetti 26.10.10, 11:10
      Innymi wzorami (w tym francuskim) z 5 dag First Class Rozetti (druty 4) wyszedł mi pasek 44 na 16 cm. To nie będzie szalik, ale może ten wymiar się przyda.
      Myślę, że jest szansa na umiarkowanie długi szalik, niezbyt szeroki.
      Z 2 motków Puchatki = 294 cm wyszedł mi szalik ok. 142 x 15 cm. W innym szaliku wyszło mi ok. 340 m włóczki – szalik był ze zmienną szerokością: 12 – 18 cm i długości 194 cm.
      Szalik szerokości 14 – 15 cm (dla mnie) jest wystarczający.
      • truscaveczka Re: Szalik z First Class Rozetti 26.10.10, 16:14
        O, ścieg francuski mógłby być, mniej włóczkożerny smile 44x16 z pięciu deka pozwala marzyć o metrze na 16 cm ze 120g. Jak nie patrzeć szalik dziecięcy smile Dzięki wielkie za pomoc smile
        • erin25 Re: Szalik z First Class Rozetti 26.10.10, 16:43
          Przy tej samej ilości rzędów francuskim wychodzi na wysokość znacznie mniej niż ściągaczem 1/1. Robię podobnie jak w czapce (zdjęcie wyszło mi okropnie, kolor zupełnie inny czapki):

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/aa/cb/zhpz/YtuaUajaXQRZGEEQsX.jpg

• truscaveczka Re: Szalik z First Class Rozetti 27.10.10, 07:36
            No rozumiem smile Dzięki za przypomnienie, ze ścieg francuski to ściągacz w drugą stronę wink
            Z przemyśleń wychodzi mi, ze zrobię Baktusa, będzie chyba najekonomiczniej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka