Dodaj do ulubionych

jak zrobić kombinezon dla malucha

12.12.10, 18:17
Cześć Dziewczyny

Znalazłam takie cudo, wydaje mi się, że nie jest trudne do zrobienia, może któraś z Was coś takiego robiła i mi podpowie, chociaż jak zacząć? Z czego najlepiej zrobić taki kombinezon? Wiem, że najlepszy ponoć jest akryl, ale nie za bardzo za nim przepadam ( i rzadko z niego robię), może znacie jakąś fajną włóczkę, która się nadaje. Z góry dziękuję za porady.
Pozdrawiam
Iwona

www.garnstudio.com/lang/en/visoppskrift.php?d_nr=b16&d_id=4&lang=en
Obserwuj wątek
    • joanna-olga Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 12.12.10, 20:14
      Zrób go według opisu który podałaś wink

Moim zdaniem 100% akryl to wyjątkowe paskudztwo. Dla zaprzyjaźnionego dziecięcia robiłam z Cashmerino Baby. Miła, ciepła, ładnie się pierze i ma śliczne, dziecinne kolorki bez domieszki landrynek.
      • nessie-jp Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 12.12.10, 21:39
        A ja bym jednak odradzała jakąkolwiek wełnę dla małego dziecka. Jeszcze od biedy, jak to własne i można obserwować, czy go to nie gryzie i nie uczula.

Ale taki brzdąc przecież się nie poskarży, że mu ta wełna przeszkadza
      • duende2 Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 15.12.10, 13:53
        Ja dla swojego maluszka robię z wełny. Merino jest super - miła i delikatna - zrobiłam z niej bez liku czapek, szlików, golfików, kamizelek a nawet wdzianko do chrztu dla swojego bąbla. Robiłam też z katii - wychodzi w robótkach cieńsza i bardziej lejąca, rozetti first klas adriafilu - wełna superwash - świetnie sprawdza się na bezrękawnikach, wystarczy taki założyć maluchowi na koszulkę i nic więcej nie potrzebuje, żeby było ciepło. Nie zauważyłam, żeby glusiowi było źle w moich wyrobach, nawet w czapkach i golfikach z wełny (oczywiście dobrej gatunkowo - merino jest najdelikatniejsza). Wdzianko z wełny nie musi być grube, żeby było ciepłe - wełna lepiej spełnia funkcje termoregulacyjne niż akryl, więc zamiast ubierać maluchowi kilka warstw bluzeczek wystarczy wełniana kamizelka.
        Twierdzenie, że maluszek nie powie że mu źle to chyba wymyślił ktoś kto nie posiada dzieci - mama doskonale wie kiedy jej dziecku coś dolega lub nie pasuje. Inaczej jest gdy robisz dla kogoś - warto dowiedzieć się czy wełna nie uczula przyszłego "nosiciela".
        Generalnie staram się robić z dobrych włóczek (zamiast akrylu wybieram domieszki bawełny lub bambusa), a kwestia wyższości naturalnych włókien nad sztucznymi jest dla mnie bezdyskusyjna,co też potwierdza cena włóczek. Nie spotkałam się z akrylem droższym od wełny.
        Ale to takie moje spostrzeżenia wink
        • nessie-jp Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 15.12.10, 16:44
          > Twierdzenie, że maluszek nie powie że mu źle to chyba wymyślił ktoś kto nie pos
          > iada dzieci

Kochane, błagam, czytajcie z odrobiną przynajmniej dobrej woli. Napisałam: dla WŁASNEGO dziecka, które się uważnie obserwuje
    • knittwiktoria Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 12.12.10, 22:06
      zgadzam się, że wełna nie nadaje się nawet dla każdego starszego a co dopiero malucha,
      można już spotkać bardzo dobre Polyacryle nie uczulają i są miękkie,ja dla córki tylko z takich robię i bardzo dobrze się noszą
      • joanna-olga Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 13.12.10, 14:24
        No popatrz jakie te Norweżki głupie. Nie dość że wymyśliły ten śliczny kombinezonik, to jeszcze zrobiły go z mieszanki 75% wełny i 25% poliamidu. Zupełnie się nie znają co zdrowe dla dzieci. I te Amerykanki co na R piszą. One to nawet ze 100% wełny ubrania dzieciom zakładają. No wyrodne matki...

A mówiąc poważnie, wełna na ubranka dla dzieci musi być w bardzo dobry gatunku. Wtedy jest miła, miękka i dobrze się nosi. Niestety, żadna z polskich ani znanych mi tureckich wełen tego warunku nie spełnia. Inna sprawa, że taka wełna do tanich nie należy. Polecane przeze mnie Cashmerino kosztuje 18 zł za 50g, czyli pięciokrotnie więcej niż podobnej wielkości motek akrylu. No ale to już kwestia osobistych wyborów i możliwości finansowych.

Oczywiście to co napisałam dotyczy zdrowych dzieci. Maluchy uczulone na wełnę to już zupenie co innego.
        • tivale Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 13.12.10, 14:49
          Ja też myślałam o wełnie, ale takiej dla dzieci, nawet mi próbka przyszła merino baby, bardzo mięciutka i nie gryzie. Z "katia" też robiłam i jestem z niej zadowolona. I teraz zgłupiałam, nie wiem co kupić.

www.interfox.com.pl/sklep/index.php?cat_id=358
          www.interfox.com.pl/sklep/index.php?cat_id=249
          • joanna-olga Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 13.12.10, 15:16
            Obie są bardzo miłe i dobrze się noszą. Miła jest też dziecinne Favola www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=133&Itemid=wloczka

Może Truscaveczka się odezwie, ona ma ostatnio na tapecie dziecinne ciuszki.
            A żeby być już zupełnie pewna, zapytaj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/f,97475,Forum_Mam_Dziergajacych.html

I żeby nie było wątpliwości: nie cierpię akrylu, "ekologicznej" skóry, polaru i innych plasticzaności. Uważam, że nawet maluchy zasługują na naturalne włókna. Jak wyrośnie zawsze można spruć i przerobić na coś innego.
            • tivale Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 13.12.10, 16:19
              Dzięki za link do "forum dla mam dziergających", super tematy, akurat na czasie dla mnie. Nie wiedziałam, że takie forum istnieje.
              Może u Truscaveczki na blogu poszukam jakiejś informacji co by było dobre dla takiego maluszka.
              • truscaveczka Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 15.12.10, 14:29
                Truscaveczka z czystym sercem poleca wszystko co ma merino w sobie i nie ma moheru wink
                Merino Interfoksu to może za twarde, sznureczkowe, ale taki Austral czy First Class mięciuchne są. Mój syn nosi jeszcze sweter z jasmin, z wełną zwykłą i nie marudzi w nim, skóra nie jest czerwona tam, gdzie dotyka sweterek. Jasmin nosi też moja przyjaciółka nienawidząca wełny wink Cieńszą wersją jasminu jest chainette smile
                • tivale Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 15.12.10, 19:15
                  Dziewczyny dziękuję za wszystkie rady, ale chyba pokuszę się na wełnę, mam nadzieję, że Maluszek nie będzie na nią uczulony.
        • nessie-jp Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 13.12.10, 16:00
          > Zupełnie się
          > nie znają co zdrowe dla dzieci. I te Amerykanki co na R piszą. One to nawet ze
          > 100% wełny ubrania dzieciom zakładają.

Niech sobie zakładają i ze 100% jedwabiu, ale co to ma do rzeczy? Ja, dorosła osoba, nie pozwolę sobie założyć nic ze 100% wełny, choćby była nie wiem jak delikatna. Całe dzieciństwo się męczyłam z podobnie inteligentnymi i upartymi ciociami i babciami, które wiedziały lepiej, że wełna jest dla dziecka doskonała. Niemowlak ci awantury nie zrobi ani nie wciśnie kombinezonu między szafkę a łóżko, żebyś go nie zmuszała do noszenia...
          • 8teresa Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 15.12.10, 21:23
            Ciekawe, że nikt nie zwrócił uwagi na to, jak włóczka, z której zrobione jest ubranko dla dziecka znosi wielokrotne pranie.
    • autumna Re: jak zrobić kombinezon dla malucha 16.12.10, 09:55
      Ja bym się nad czym innym zastanowiła. Czy ten fason jest praktyczny? Do zmiany pieluchy/posadzenia na nocnik dziecia trzeba będzie z całego kombinezonu rozbrajać.

Co do wełny, to moje własne 4-miesięczne ma czapeczkę z first class rozetti oraz sweterek z tweed yarn artu (wykorzystuję resztki po własnych swetrach) i nie narzeka - śpi w tym jak suseł. Z tym że pod spodem ma jeszcze zawsze coś z bawełny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka