Dodaj do ulubionych

smartfon i dziewiarka

02.02.14, 19:25
Czy korzystacie z jakiejś aplikacji dla dziewiarek na smartfony? Macie coś sprawdzonego, możecie coś polecić? Zaczynam przygodę z tym urządzeniem i zastanawiałam się czy mogę je jakoś wykorzystać w moich robótkach na drutach.
Obserwuj wątek
    • vichta Re: smartfon i dziewiarka 07.02.14, 23:22
      Mam taka na komputer. Moze byc? smile smile smile smile smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/hh/fa/plci/M67SZwij8IjWGILa8X.jpg

A tak na powaznie, to o czyms takim nie slyszalam. Chodzi Ci chyba o programy np. do rysowania wzorow itp. Dobrze mysle? Moze to by bylo ciekawe... smile
      • noseque Re: smartfon i dziewiarka 09.02.14, 10:58
        Nie, chodzi mi dokladnie o to co napisalam, znalazlam sporo aplikacji po angielsku np BeeCount Knitting Counter, Visual Knitting Counter, Gaugefy: Knitting Gauge, Knitting Patterns Database, Knitting Stash itp, itd, ale myslalam, ze ktos ma cos sprawdzonego.
        Coz sama sprobuje jakies przetestowac.
        Dzieki
        • vichta Re: smartfon i dziewiarka 10.02.14, 23:36
          A do czego konkretnie maja sluzyc te programy? Kupilam mojego pierwszego smartfona pare dni temu (z obsluga jestem jeszcze na bakier) i przyznam, ze temat mnie zainteresowal. Tylko nie mam zadnego wyobrazenia, co mozna takimi programami zrobic. Rozumiem juz, ze mozna liczyc rzedy. A co jeszcze? Sa jakies programy na komputer do rysowania wzorow, choc nigdy takich nie uzywalam. A co na smartfona?
    • drutoterapia Re: smartfon i dziewiarka 07.02.14, 23:35
      Ja używam aplikacji Knitting Kit do liczenia rzędów smile
    • bez.papryki Re: smartfon i dziewiarka 17.02.14, 13:37

Sporo zależy od tego, jaki masz telefon - niektóre aplikacje są dostępne na wiele platform, ale nie wszystkie (ja mam Samsunga).

Używam licznika rzędów County (bezpłatnej wersji): play.google.com/store/apps/details?id=com.bobbinsmag Wypróbowałam kilka, ten mi najbardziej pasuje, bo nie trzeba celować w plusiki i minusiki. Jak chcę zaznaczyć skończony rząd, po prostu stukam palcem w ekran. Można wybrać powtarzalny wzór i wtedy licznik pokazuje w którym rzędzie jestem i ile pełnych powtórzeń za mną. W pełnej (płatnej) wersji można używać kilku liczników do różnych projektów.

Próbowałam też się zaprzyjaźnić z Visual Knitting Counter play.google.com/store/apps/details?id=gwk.knitting.VisualKnittingCounter - fajnie jest to pomyślane, bo można wpisać wzór, i aplikacja podświetla aktualnie wykonywany fragment (czyli trzymasz pod ręką tylko telefon, zamiast licznika i wzoru). Okazało się jednak, że wpisywanie bardziej skomplikowanych wzorów zajmuje mi sporo czasu (a prostych nie ma sensu zapisywać).

Jeśli używasz Ravelry, to Ballero play.google.com/store/apps/details?id=com.cldellow.ballero może ci się spodobać.

Na Ravelry zetknęłam się z ogromną ilością peanów na temat knit Companion www.knitcompanion.com/ ale jest dostępny tylko na iPhone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka