basik6 05.04.05, 15:03 Mam w zapisie schematu 1 o. p. przekr.jak robi się to przekręcenie i to samo mam na lewym oczku?/? Pomóżcie i opiszcie? Ja takiego przekrętu nie robiłam dopiero uczę się ażurów. basik Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoha1 Re: przekręcić oczko?? 05.04.05, 16:05 Tutaj masz link, zwróć uwagę, oczko u podstawy ma skrzyżowane nitki www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=76407&PhotoID=699577 podobnie postępujesz z lewym przekręconym. Odpowiedz Link
rybuska Re: przekręcić oczko?? 18.04.05, 11:27 Witam, a jaki to jest styl - angielski czy francuski. W polskiej Burdzie oczka prawe są pokazane jak w linku. U mnie na drutach oczka leżą inaczej, są obrócone wokół pionowej osi o 180 stopni. Więc jak powinnam robić przekręcone przy moim stylu? Aneta Odpowiedz Link
malgoha1 Re: przekręcić oczko?? 18.04.05, 12:54 Łap za przednią nitkę przy przerabianiu prawych przekreconych. Odpowiedz Link
rybuska Re: przekręcić oczko?? 22.04.05, 10:30 Buuu, nie wychodzi. Trudne to przy moim sposobie ułożenia oczek na lewym drucie. Mam wrażenie, że moje oczka prawe robi się jak oczka prawe przekręcone przy tym drugim stylu i podobnie jest z przekręconymi. Małgosiu, zerknij na pocztę gazetową. Pozdrawiam, Aneta Odpowiedz Link
ka_thy Re: przekręcić oczko?? 22.04.05, 11:29 A czy Twoje oczka na lewym drucie układaja się tak, że prawa strona oczka jest za drutem a lewa przed? Czyli odwrotnie niż na powyższym linku? U mnie oczka w ten sposób się układają. Ale żeby przerobić oczko przekręcone i tak łapię nitkę z lewej strony oczka, tak jak pokazuje rysunek. Myślę, ze metodą prób i błędów dojdziesz sama jak przerabiac te oczka przekręcone, duzo możliwości manewru wydaje mi się nie ma, ważne żeby po przerobieniu, nitki u podstwy oczka były skrzyżowane. Odpowiedz Link
eirenne Re: przekręcić oczko?? 22.04.05, 11:42 Przerabiasz ten wzór, który Ci tłumaczyłam? Wiesz co, możliwe, że Twoje "zwykłe" oczka to już są oczka przekręcone. I na tym polega problem. Spróbój przerabiać oczka nie biorące udziału we wzorze inaczej, chwytać oczko z przodu, może wtedy wyjdzie? Odpowiedz Link
rybuska Re: przekręcić oczko?? 22.04.05, 13:23 Próbuję namiętnie i nic. Już zaczęłam męczyć małgohę_1 o inne tłumaczenie i też klapa - chyba zły opis do zdjęcia. Ach, zachłanność. Moje oczka prawe nie mają przekręconej nitki, ale robi się je jak przekręcone. Od przodu trudno jest mi uchwycić drutem nitkę do przerabiania, a tym bardziej przeciągnąć przez oczko. Aneta Odpowiedz Link
ka_thy Re: przekręcić oczko?? 22.04.05, 13:30 rybuska napisała: > Od przodu trudno jest mi uchwycić drutem nitkę do przerabiania, a tym bardziej > przeciągnąć przez oczko. Nie próbuj ich łapac od przodu ale od tyłu, tak jak na rysunku w linku - spróbuj tak poprowadzić drut jak narysowane nie przejmując się, ze Twoje nitki trochę inaczej się układają. Odpowiedz Link
rybuska Re: przekręcić oczko?? 22.04.05, 13:39 Ale mi wtedy wychodzą moje oczka prawe . Odpowiedz Link
ka_thy Re: przekręcić oczko?? 22.04.05, 14:16 Cholibka (jak mawiał pewien facet z ksiązki która aktualnie z córcią czytamy ), cięzko tak tłumaczyć wyobrażając sobie nitki i druty. Może spróbuj złapać za tę nitke bliżej prawego druta? A być może eirenne ma rację, ze Ty robisz oczka prawe, które są juz przekręcone - czy nitki wychodzace z podstawy oczka sa równoległe czy skrzyżowane? Odpowiedz Link