listopad8 28.11.05, 10:29 Proszę podeślijcie mi wzór na ponczo dla mojej 4 letniej wnuczusi , moze byc na drutach lub na szydełku , Bardzo dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izis11 Re: Ponczo dla 4 latki 28.11.05, 10:56 W ostatniej "Małej Dianie" był przepis na ponczo dla dziecka.Chyba na szydełku.Niestety nie mam skanera,żeby ci podesłać.Ale może kto inny będzie miał,albo w kiosku jeszcze będzie. Odpowiedz Link
maladanka Re: Ponczo dla 4 latki 28.11.05, 15:27 www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=45666&PhotoID=392545&ob=0 oraz opis www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=45666&PhotoID=392527&ob=0 ale po rosyjsku Odpowiedz Link
zdzid Re: Ponczo dla 4 latki 29.11.05, 10:30 Ja robilam takie: zdzid.95mb.com/swetry/poncho_rozowe_detail.htm i takie, troche wieksze: zdzid.95mb.com/swetry/poncho_niebieskie_detail.htm Odpowiedz Link
wojkam5 Re: Ponczo dla 4 latki 29.11.05, 08:30 podaję przepisy na ponczo uniwersalne tzn w zależności ile rzędów zrobisz taki będzie rozmiar ja zrobiłam wg nich sobie i 2latce. szydełkowe: (wzór zaczerpnięty z wizażu) Robisz lańcuszek. Ilość oczek musi byc podzielna przez 4. Gdy juz masz ten łańcuszek to go łączysz w kołeczko.Łańcuszek musi być tak długi aby bez problemu przeszdł ci przez głowę no i jeszcze jakis zapasik. Gdy juz masz kołeczko zaczynasz 1 rząd- robisz 3 o łańcuszka, w 4 oczko łańcuszka robisz 3 słupki , 1 oczko łańcuszka i w 4 oczko 3 słupki, 1 oczko łańcuszka ... itd. Ale musisz ten poczatkowy łańcuszek ,który zrobilas podzielić na pół. tzn złożyć go i wtedy powstana ci dwa punkty gdzie będziesz wyrabiac rogi poncho. Rogi musza byc dwa: Tylny i przedni. Wtedy zamiast 3 słupków robisz na rogu 3 słupki 1 oczko lańcuszka i 3 słupki w to samo miejsce czyli w w to samo oczko łańcuszka a potem gdy wyjdziesz na prostą znowu pojedyńczo. Te dodane 3 słupki bedą wyrabiać róg poncho. Na rogach tylnym i przednim w każdym rzędzie będziesz robic tak samo tzn 3 słupki , 1 oczko lańcuszka i 3 słupki w jedno oczko łańcuszka. W drugim , trzecim itd rzędzie słupki będziesz wkuwać w te miejsca gdzie masz z poprzedniego rzędu 1 oczko łańcuszka (taką przerwę). wokół szyi można wpleść tasiemkę albo dorobić golfik drutowe robi sie bardzo podobnie - nabierasz tyle oczek żeby przeszło przez główkę robisz 2 cm ściągacza ( albo więcej wtedy powstanie golf albo stójka) potem dzielisz na pół jedną część zostawiasz na zapasowym drucie a drugą dzielisz na pół ( musi byc nabrane tyle oczek żeby każda połówka miała nieparzystą liczbę oczek) zaznaczasz środkowe oczko i teraz przerabiajac w co drugim rzędzie po obu stronach tego oczka dobierasz po 1 oczku - powstanie "ząbek". Przerabiasz w ten sposób do potrzebnej długości. i już moje poncza ( na razie tylko drutowe)mozna obejrzeć w galerii Kamila na www.robotkowalnia.prv.pl (trzeba się zalogować) Odpowiedz Link
maladanka Re: Ponczo dla 4 latki 01.12.05, 07:28 www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108308&PhotoID=963629&ob=0 Odpowiedz Link
maladanka Re: Ponczo dla 4 latki 01.12.05, 07:34 www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108308&PhotoID=963600&ob=0 i opis Odpowiedz Link
flaska Re: Ponczo dla 4 latki 28.12.05, 14:17 a mnie sie marzy : na drutach , z kapturem i "dziurami" na wystawienie rąk ... Odpowiedz Link
agniesia_f1 Re: Ponczo dla 4 latki 28.12.05, 15:16 a mnie się bardzo podoba ta brązowa czapeczka a w zasadzie kapelusik. Ponczo też śliczne ale moja córunia nie lubi się ubierać na dziewczynkę. Bardziej chciałaby coś chlopięcego Odpowiedz Link
flaska Re: Ponczo dla 4 latki 28.12.05, 23:56 ani się obejrzysz ...moją wzięło na wiosnę po 7-mych urodzinach i trza było na gwałt kiecki kombinować , bo w szafie jedna "dyżurna" była ... Odpowiedz Link
agniesia_f1 Re: Ponczo dla 4 latki 29.12.05, 08:54 no mam nadzieję, bo nie mam już dla kogo robić. Odpowiedz Link