Dodaj do ulubionych

biały sweterek?

31.01.06, 18:34
moja ulubiona Osinka pokazuje taki biały sweterek z opisem , niestety po
rosyjsku.
club.osinka.ru/viewtopic.php?t=10377&postdays=0&postorder=asc&&start=555
Może kogoś zainspiruje do robótki olimpijskiej. jeszcze zdążymy przetłumaczy
Beata
Obserwuj wątek
    • beaciar Re: biały sweterek? 31.01.06, 18:38
      Oczywiście ten opis to taki "radziecki" jak się dopatrzyłam. Żaden język znany
      mi bliżej( fr, hisp?) Bea
      • kasikk Re: biały sweterek? 31.01.06, 19:12
        po francusku, ale nic nie widać...
        a sweterek miodzio...
        kiedy ja to wszystko zrobię???

proszę, nie pokazujcie już więcej takich ładnych... buuuuuu...
      • maggie25 Re: biały sweterek? 31.01.06, 20:04
        francuski, ale jest to nieczytelne i - mimo najlepszych chęci - nie da się
        rozszyfrować. Może ktoś ma opis w innej wersji.
    • joanah2o Re: biały sweterek? 31.01.06, 20:06
      to sweterek z brochure tricot 05/06 bergere de france:
      www.bergeredefrance.fr/catalogue/fiche_mod_img.phtml?id_modele=18#
      z włóczki bergeraine, 50% wełny/50% bawełny, druty nr 4.
      moze to ułątwi poszukiwania smile
      Joanna
    • joanah2o Re: biały sweterek? 31.01.06, 20:09
      I jak się przyjrzałam, to ten opis się da odczytać, częściowo się domyślając
      (poziom chyba nie bez przyczyny określono jako zaawansowany smile
      Joanna
    • boo7 Re: biały sweterek? 31.01.06, 21:32
      Witam!
      Ten sweterek bardzo mi przypomina taki, który wczoraj akurat skończyłam. Tyle
      że mój jest rozpinany i ma tylko jedną plisę warkocza wokół całego dekoltu,
      przodu i na dole tyłu. Najpierw zaczęłam robić 2 przody od talii, a potem tył,
      dodając oczka na oko tak, żeby zrobić coś w rodzaju bolerka. Po zszyciu przodów
      i tyłu zrobiłam plisę warkocza, doszywając ją łańcuszkiem na szydełku od środka
      tylniej części szyji. Plisę robiłam na długość obszyć "bolerka". Po doszyciu
      plisy nabrałam na jej zewnętrzny brzeg na druty na żyłce oczka i przerobiłam
      ileś tam rzędów podwójnego ściągacza. To całe wykończenie bolerka wypisz
      wymaluj wygląda tak jak w tym białym z Osinki. Tyle że w Osince na wykończenie
      jest kilka różnych wzorów warkocza i cały przód i tył jest robiony na formie
      tradycyjnego swetra wkładanego przez głowę. Wydaje mi się, że poszczególne pasy
      warkoczów są tu też oddzielnie robione i doszywane, żeby uzyskać odpowiednią
      długość obszycia. Ściągacz na dole jest na bank robiony tak jak napisałam.
      Ja bym spróbowała sama dojść do tego wzoru. W trakcie roboty podczas przymiarek
      na figurze samo wyjdzie, gdzie trzeba dodać oczka. Trzeba tylko zacząć jakieś 7
      cm nad talią. Nabrać tyle oczek, ile trzeba na jakieś 1/3 szerokości przodu.
      potem dodawać na zaokrąglenie przez jakieś 10-15 cm tyle oczek, żeby wyrobić
      zaokrąglenie. Potem już tylko co kilka rzędów w kierunku dekoltu dodawać po
      jednym oczku w ten sposób, aby pliska pierwszego wewnetrznego warkocza kończyła
      się gdzieś w okolicy końca podkroju dekoltu. Na zdjęciu byłoby to miejsce przy
      trzecim pasku ściągacza przy dekolcie (z lewej strony zdjęcia, pasek z oczek
      prawych).
      Może troche zamotałam z tym opisem i pewnie byś wolała skorzystać z tłumaczenia
      oryginalnego wzoru, ale jak się nie uda, to może to, co nabazgrałam, w czymś ci
      pomoże.
      Ja zresztą często miewałam kłopoty z robieniem swetrów z oryginalnych wzorów.
      Pewnie dlatego, że kurdupel ze mnie (157 wzrostu i 34-36 rozmiar). Cokolwiek
      dziergam lub szyję i tak muszę brać poprawkę na to, że na większe osoby jest
      opracowane. Dlatego tylko pomagam sobie różnymi wzorami, a tak na prawdę
      wszystko w trakcie robory dopasowuję co róż mierząc, czy się wszystko zgadza.
      Pozdrawiam
      Kasia
      • bpieniazek1 Re: biały sweterek? 01.02.06, 10:04
        A tak przy okazji tego linku do francuskiej strony; zajrzałam tam i zobaczyłam
        cudości. Niestety bez opisów, bo to jest chyba strona sklepowa.
        np.
        www.bergeredefrance.fr/catalogue/fiche_porter.phtml?
        id_pret_a_porter_confort=84&confort=0&id_rubrique=1
        • bpieniazek1 Re: biały sweterek? 01.02.06, 10:06
          Chyba źle mi się wkleiło, nie jestem w tym dobra, sory...
    • balbi100 Re: biały sweterek? 01.02.06, 14:14
      Naprawde śliczny, ja już sama nie wiem co mam cobie wydziergać, co chgwila
      znajduje coraz ładniejszy, zachowuje sie normalnie jak ten osiołek co mu
      dano ... i zbgoże i siano smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka